Κυριακή 11 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ερχεται ο "στρατηγός" για επιθεώρηση

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ουλ. Κοέν στην Αθήνα την προσεχή βδομάδα, μοιάζει με "επιθεώρηση" του "στρατηγού" σε μονάδες της δικαιοδοσίας του.

Οπως λένε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη εδώ και αρκετό καιρό. Από τον περασμένο Μάη, ο Αμερικανός υπουργός είχε δεχτεί πρόσκληση του Α. Τσοχατζόπουλου να επισκεφτεί την Αθήνα και συμπεριέλαβε την ελληνική πρωτεύουσα στο πρόγραμμα της επίσκεψής του στην περιοχή.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζει, ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη προετοιμασία της επίσκεψης Κοέν, δεν υπάρχει "ατζέντα" συζήτησης και ότι, σε γενικές γραμμές, η επίσκεψη είναι εθιμοτυπική.

Παρ' όλα αυτά, στην Αθήνα επικρατεί μια κάποια ανησυχία, όσο πλησιάζει η ημερομηνία της επίσκεψης. Θυμίζει, αυτή η ανησυχία, τη νευρικότητα στο στρατόπεδο πριν την επιθεώρηση του "στρατηγού". Μπορεί όλα να είναι "φρεσκοβαμμένα", καθαρά και τακτοποιημένα, αλλά συνήθως ο "στρατηγός" κάτι βρίσκει για να "τρέξει" τον διοικητή του στρατοπέδου.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο Κοέν έρχεται να επιθεωρήσει τα προκεχωρημένα φυλάκια, αμέσως μετά τον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, να δώσει "παράσημα", να εκφράσει ευαρέσκεια ή να "κατσαδιάσει" για τυχόν αδυναμίες και παραλείψεις. Στη Βουλγαρία, στην Τουρκία και τη Ρουμανία, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, αναμένεται με μικρότερη ανησυχία. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία άκουσαν ήδη ότι η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, πιθανότατα θα επισπευστεί σε βάρος των βαλτικών Δημοκρατιών. Αντίθετα, στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση, αν και κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες κατά τη διάρκεια του πολέμου και βοήθησε όσο ήταν δυνατόν τις ΝΑΤΟικές επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας, δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία το αντιαμερικανικό κλίμα που αναπτύχθηκε στον ελληνικό λαό. Οι σφυγμομετρήσεις που κατέγραψαν κατά 96% τον αντιαμερικανισμό της ελληνικής κοινωνίας, καταλογίστηκαν από τους Αμερικανούς, ως αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης. Από το σημείο αυτό ξεκινούν και οι ανησυχίες της κυβέρνησης για την "επιθεώρηση" του Κοέν.

Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι αν ο "στρατηγός" θέλει να βρει σφάλματα και αδυναμίες, θα τα βρει. Το παράδειγμα των αμερικανικών ανησυχιών για την ελληνική αδυναμία αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, είναι εύγλωττο.

Η "τρομοκρατία", λοιπόν, όπως περιμένουν στην ελληνική κυβέρνηση, θα είναι το "όχημα" στο οποίο θα κινηθεί η επίσκεψη Κοέν. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας αναμένεται να κλιμακώσει τους εκβιασμούς προς την Ελλάδα για ακόμη μεγαλύτερη "συνεργασία" προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της τρομοκρατίας, μέσα από την καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων του πολίτη, μέσα από την υπόθαλψη του χαφιεδισμού, μέσα από το χτύπημα του λαϊκού κινήματος.

Επάνω σ' αυτό το "όχημα" οι Αμερικανοί, μας έχουν συνηθίσει, να ρυμουλκούν μια σειρά από απαιτήσεις που αποτελούν ένα ιδιόμορφο "σώμα διαπραγμάτευσης" το οποίο καλείται να συζητήσει η ελληνική κυβέρνηση. Κύρια συστατικά αυτού του "σώματος" αποτελούν το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Για τους Αμερικανούς, τα ελληνοτουρκικά προβλήματα και το Κυπριακό, αποτελούν ενοχλητικές εκκρεμότητες οι οποίες δημιουργούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, πρέπει να θεωρείται σίγουρο, ότι θα ασκήσει τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση προκειμένου να αντιμετωπιστεί εποικοδομητικά η εν εξελίξει προσπάθεια για την ελληνοτουρκική προσέγγιση. Δεν πρέπει να είναι άλλωστε σύμπτωση ότι οι επαφές των ελληνοτουρκικών επιτροπών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την προώθηση της συνεργασίας σε άλλους "ανώδυνους" τομείς (εμπόριο, οικολογία κλπ.) θα ξεκινήσουν στο τέλος του Ιουλίου, μετά την "επιθεώρηση" του Κοέν σε Αθήνα και Αγκυρα...

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org