ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ - ΑΚΤΙΟΥ
Νέα κινητοποίηση σήμερα

Ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία

Στην τρομοκρατία και τον εκφοβισμό, με εξώδικα σε βάρος των αγωνιζόμενων εργατών του οδικού άξονα Αμβρακίας - Ακτίου καταφεύγει η κατασκευαστική εταιρεία ΙΟΝΙΑ για να αποτρέψει τη συνέχιση και την κλιμάκωση του αγώνα απέναντι στην απλήρωτη δουλειά, τις απολύσεις και τη μείωση μισθών. Συγκεκριμένα, ενόψει της νέας κινητοποίησης που αποφάσισαν στη γενική τους συνέλευση οι εργάτες για σήμερα στο εργοτάξιο του Δρυμού, η κατασκευαστική εταιρεία ΙΟΝΙΑ διώκει 30 εργάτες που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας επειδή είναι απλήρωτοι μαζί με τους δεκάδες άλλους συναδέλφους 10 μήνες περίπου. Αξιώνει προκλητικά με τα εξώδικα οι εργάτες να πάνε για τζάμπα δουλειά εντός 3 ημερών και απειλεί με «οικειοθελείς αποχωρήσεις» με απολύσεις δηλαδή χωρίς αποζημιώσεις αν δε συμμορφωθούν.

Η ΙΟΝΙΑ που έχει πλέον μετά την αποχώρηση και της ΑΕΓΕΚ την αποκλειστική ευθύνη ολοκλήρωσης του παραπάνω έργου και στα 3 εργοτάξια (Κατούνας, Δρυμού, Βόνιτσας) τα οποία κατά πώς βόλευαν τα επιχειρηματικά κέρδη άλλοτε άνοιγαν και άλλοτε έκλειναν, τις τελευταίες ημέρες θέλει να ξανανοίξει το έργο.

Αγωνιά μετά και το τελευταίο κυβερνητικό τελεσίγραφο και στο φόντο της όξυνσης του καπιταλιστικού ανταγωνισμού να μην κηρυχθεί έκπτωτη και να μη χάσει από άλλη εταιρεία τα προνόμια και τις παροχές που λαμβάνει συνολικά το κατασκευαστικό κεφάλαιο από τις κυβερνήσεις χρόνια.

Οι εργάτες που δίνουν ένα σκληρό μακροχρόνιο αγώνα, σε συνθήκες σκληρής σύγκρουσης και αναμέτρησης με την εργοδοσία του κατασκευαστικού κεφαλαίου είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν βήμα πίσω από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Οργανωμένοι στο επιχειρησιακό σωματείο με στήριγμα τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου και Λευκάδας, τα ταξικά σωματεία και άλλους εργαζόμενους διεκδικούν να πληρωθούν, να ανακληθούν οι απολύσεις, να μην προχωρήσει καμία μείωση μισθών.

Για το θέμα έχει ήδη καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση το ΚΚΕ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ»
Με τις θέσεις της εργοδοσίας η πλειοψηφία της διοίκησης

Η Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση, που μετέχει στο ΠΑΜΕ, καλεί τους εργαζόμενους να αγωνιστούν ενάντια στις απολύσεις και στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων

Στην υποταγή και το συμβιβασμό οδηγούν τους εργαζόμενους της «Χαλυβουργικής» η πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων - που πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ, όσο κι αν προσπαθεί να το κρύβει - καθώς και η παράταξη της «Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Εργαζομένων Χαλυβουργικής» (ΑΠΕΧ - αριστεριστές κ.ά.).

Συγκεκριμένα, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, με θέμα την πρόταση που θα καταθέσει το Σωματείο στην εργοδοσία για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, οι δύο αυτές παρατάξεις αποδέχτηκαν σχεδόν το σύνολο των αντεργατικών μέτρων που προωθεί η εργοδοσία.

Οπως καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση Χαλυβουργικής, που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ, και οι δύο παρατάξεις αποδέχθηκαν τα ελαστικά ωράρια, δηλαδή τη διευθέτηση χρόνου εργασίας. Επίσης, δέχτηκαν να χαθούν είτε κατά ένα μέρος είτε ολοκληρωτικά τα «έξτρα» που έπαιρναν οι εργαζόμενοι το Πάσχα και τα Χριστούγέννα, καθώς και να μειωθεί η αμοιβή των υπερωριών. Επιπλέον, η παράταξη της πλειοψηφίας πρότεινε κλιμακωτή μείωση μισθών από 5% έως 10%.

Δηλαδή, αποδέχονται το σύνολο των μέτρων που είχε προτείνει η εργοδοσία, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της εταιρείας και με βάση το οποίο έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 150 απολύσεις τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα, οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας και της ΑΠΕΧ πρότειναν τα παραπάνω με τη λογική να σταματήσουν οι απολύσεις.

Χτες, ωστόσο, η εργοδοσία - στη συνάντηση που είχε με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων - ξεκαθάρισε ότι διατηρεί το διευθυντικό δικαίωμα των απολύσεων κατά 5% το μήνα. Κατά τα άλλα, η εργοδοσία, προτείνει τώρα μειώσεις μισθών κατά 15%, αντί για 20% που πρότεινε με βάση το αρχικό πλάνο αναδιάρθρωσης.

Η Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση Χαλυβουργικής, στην ανακοίνωσή της, «ξεκαθαρίζει ότι οι προτάσεις αυτές τη βρίσκουν πλήρως αντίθετη», καθώς, «στόχο έχουν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους».

Και σημειώνει: «Οσο συνεχίζεται η κρίση, όσο δεν δουλεύει το εργοστάσιο παραγωγικά ο κίνδυνος των απολύσεων θα υπάρχει. Αυτό δείχνει και η εμπειρία από άλλα εργοστάσια που οι εργαζόμενοι δέχτηκαν και μειώσεις μισθών και να δουλεύουν με ελαστικά ωράρια που ο εργοδότης τους έλεγε ότι θα σταματήσει να κάνει απολύσεις αλλά στο τέλος έκανε και απολύσεις. Καλούμε τους εργαζόμενους του εργοστασίου να μη δεχτούν αυτήν την πρόταση και να παλέψουμε και να αγωνιστούμε για καμιά μείωση αποδοχών και καμία αλλαγή στις υπάρχουσες εργασιακές σχέσεις, για ανάκληση όλων των απολύσεων».

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Παιχνίδια στις πλάτες των ναυτεργατών

«Αθλιο παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες των ναυτεργατών και των άλλων εργαζομένων από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ» χαρακτηρίζουν με χτεσινή τους ανακοίνωση τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, τη στάση των δύο κομμάτων απέναντι στους αγώνες των ναυτεργατών με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τελευταία αγωνιστική κινητοποίηση των πληρωμάτων των επιβατηγών πλοίων για την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

«Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς -σημειώνουν- δηλώνει ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος και δεν θα επιτρέψει να κλείνουν με κινητοποιήσεις τα λιμάνια. Ισχυρίζεται δηλαδή ότι θα εργάζεσαι με πολιτική επιστράτευση σε συνθήκες αναγκαστικής εργασίας και δεν θα πληρώνεσαι. (....) Ο ΣΥΡΙΖΑ με πολιτική παρουσία επιβραβεύει τον τυχοδιωκτισμό του προεδρείου της ΠΕΝΕΝ που στις 6/6/2013 σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ δήλωναν: "οι ναυτεργάτες να μην κάνουν επίσχεση εργασίας". Στις 7/6/2013 στο λιμάνι της Ραφήνας και στο πλοίο «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α» στις 6 το πρωί, 3 ναύτες που ήταν σε επίσχεση εργασίας μαζί με άλλους ναυτεργάτες μετά από εκβιασμούς του προεδρείου της ΠΕΝΕΝ, απέσυραν τη συμμετοχή τους, με αποτέλεσμα να ανασταλεί η επίσχεση. Στις 6.45 δήλωσαν ότι είναι σε επίσχεση εργασίας μόνοι τους. Αυτά τα άθλια τυχοδιωκτικά παιχνίδια του προεδρείου της ΠΕΝΕΝ στις πλάτες των ναυτεργατών δεν μπορούμε να τα παρακολουθήσουμε, υπηρετούν τον αυταρχισμό της κυβέρνησης για να προωθεί αυτήν την άθλια βάρβαρη πολιτική που ζουν οι εργαζόμενοι».

Να σημειωθεί ότι αυτή η τυχοδιωκτική κίνηση της διοίκησης της Ενωσης Ναυτών, όπου πλειοψηφεί η Αυτόνομη Παρέμβαση, στο «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α», είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη την περασμένη Παρασκευή δύο συνδικαλιστών του προεδρείου. Χτες η Ενωση Ναυτών, αντί να απολογηθεί γι' αυτά, είχε το θράσος να κατηγορήσει από πάνω το ΠΑΜΕ και τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία για «ένοχη σιωπή», επειδή δε συμμετείχαν στο τυχοδιωκτικό αυτό σκηνικό.

Οπως τονίζουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία σωματεία, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ «παρακάμπτουν το ουσιώδες», ότι η πολιτική ΕΕ, ΔΝΤ, των ελληνικών κυβερνήσεων, «τα κόμματα και οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου μέσα από την πτώση της τιμής της εργατικής δύναμης», είναι η αιτία των προβλημάτων των ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων.

Ειδικά για την ΑΠ τα σωματεία τονίζουν: «Τα στελέχη της έχουν δώσει εξετάσεις γραπτές και ενυπόγραφες σε στεριά και θάλασσα, για το ρόλο που παίζουν στην πτώση της τιμής της εργατικής δύναμης, με την υπογραφή ΣΣΕ με απανωτές μειώσεις στις κατευθύνσεις των εφαρμοστικών νόμων των Μνημονίων και όχι μόνο».

Από την εκδήλωση
Από την εκδήλωση
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Γιορτή για το δικαίωμα του λαού στον Τουρισμό

Με κεντρικό σύνθημα «οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό αγωνιζόμαστε οι διακοπές και η αναψυχή να αποτελούν δικαίωμα για όλο το λαό», πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο το βράδυ μια όμορφη και με κέφι εκδήλωση, που διοργάνωσε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής με πρωτοβουλία της Επιτροπής Νέων του Συνδικάτου, στην παραλία που βρίσκεται το Πνευματικό Κέντρου Παλαιού Φαλήρου στο Φλοίσβο. Στην εκδήλωση έδωσαν μαζικά το «παρών» οι εργαζόμενοι και η νεολαία του κλάδου, αλλά και εργαζόμενοι από άλλους κλάδους που δεν πτοήθηκαν από τη βροχή που είχε πέσει νωρίτερα το απόγευμα. Οι συζητήσεις και το κέφι δεν έλειψαν από την εκδήλωση με τους εργαζόμενους του κλάδου να πρωταγωνιστούν για αρκετές ώρες στο χορό.

Καμιά κατάσχεση για το νερό

Επιμένει να κοροϊδεύει τον κόσμο η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ και μαζί της και όσοι από τους προσκολλημένους σ' αυτήν δημοσιογράφους είτε κάνουν γαργάρα τις μεθόδους που ακολουθεί η εταιρεία, είτε δήθεν πέφτουν από τα σύννεφα όταν γίνεται γνωστό ότι απειλούνται με κατάσχεση σπίτια ανθρώπων που έχουν να δουν χρόνια μεροκάματο.

Για δεύτερη φορά μέσα σε μια βδομάδα, με ανακοίνωσή της, η εταιρεία ύδρευσης διαβεβαιώνει ότι διακατέχεται από κοινωνική ευαισθησία και δεν κατάσχει σπίτια καταναλωτών. Και χτες, όμως, όπως και την προηγούμενη βδομάδα, αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση για ένα πραγματικό γεγονός. Στη μία περίπτωση ήταν για 800 ευρώ χρέος που κινήθηκε διαδικασία αναγκαστικής κατάσχεσης, στη δεύτερη περίπτωση ήταν για 700 ευρώ. Και στις δυο περιπτώσεις η επίδειξη ευαισθησίας ήρθε μόνο αφού είχε υπάρξει λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στο απάνθρωπο μέτρο. Ας αφήσουν λοιπόν τις ευαισθησίες κι ας κάνουν το απλό: Να μην τρομοκρατούν τον κόσμο με απειλές κατάσχεσης. Αυτοί που δεν πληρώνουν στις λαϊκές γειτονιές δεν έχουν να πληρώσουν. Αντί, λοιπόν, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ να παραπονιέται γιατί δεν γίνεται κατανοητή η πρεμούρα της να εφαρμόσει το νόμο, ας καταλάβει ότι όπως η ίδια πασχίζει από σήμερα για τα κέρδη του μελλοντικού αγοραστή της, έτσι και το λαϊκό κίνημα οφείλει να παλεύει και θα παλεύει για να παραμείνει κοινωνικό αγαθό το νερό.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Κινητοποιούνται σήμερα οι εργαζόμενοι

Κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια για κλείσιμο των «Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων» αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης.

Σήμερα, Τρίτη, στις 10 το πρωί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών και την Τετάρτη στις 11.30 το πρωί, στο υπουργείο Αμυνας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ