ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούνη 2011
Σελ. /32
Η διέξοδος για τους ανέργους

Στους 811.340 έφτασαν οι άνεργοι το Μάρτη του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, αυξημένοι κατά 232.717 από τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Σε ποσοστό η ανεργία εκτινάχθηκε στο 16,2% από 11,6% το Μάρτη του 2010. Επιπλέον, σχεδόν ένας στους δύο νέους από 15 έως 24 ετών είναι άνεργος καθώς το ποσοστό ανεργίας σε αυτή την ηλικιακή ομάδα εκτινάχθηκε στο 40,2%! Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη με δεδομένο ότι με βάση τα κριτήρια της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία υπαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ενωση, εργαζόμενος θεωρείται ακόμα και αυτός που τη βδομάδα της καταγραφής είχε δουλέψει έστω και μία ώρα. Η ανεργία έχει χτυπήσει ποσοστά «ρεκόρ» και χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες υποφέρουν. Οι νέοι άνθρωποι και οι γυναίκες - που αποτελούν και πρώτα θύματα αυτής της «αρρώστιας» - οδηγούνται σε απόγνωση καθώς βγαίνουν στην αγορά αλλά δεν μπορούν να σταυρώσουν μεροκάματο.

Επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί και δε θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα γιατί η ανεργία είναι αναπόφευκτο παράγωγο του σημερινού εκμεταλλευτικού συστήματος που αυτή πιστά υπηρετεί. Οσο μάλιστα η κρίση θα βαθαίνει τόσο οι άνεργοι θα αυξάνονται. Χιλιάδες θα οδηγούνται στην εξαθλίωση αφού η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να πάρει οποιοδήποτε μέτρο προστασίας και ανακούφισής τους. Αλλωστε, μόλις πριν δύο μέρες απέρριψε ως «μη ρεαλιστική» την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για την ουσιαστική προστασία των ανέργων. Ενάντια στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ τάχθηκαν και οι ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. Γιατί ρεαλιστικό για όλους αυτούς είναι σήμερα να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα θωρακίσουν τα κέρδη της εργοδοσίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση αξιοποιεί την ανεργία για να ρίξει και άλλο την τιμή της εργατικής δύναμης. Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και του υπουργείου - τα οποία προχτές επικαλέστηκε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας - όχι μόνο δε λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας αλλά μέσα από αυτά χτυπιούνται βάναυσα η σταθερή και πλήρης εργασία, το ωράριο, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Διευρύνονται και ενισχύονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, η δουλειά για λίγους μήνες. Παράλληλα, η εργοδοσία εισπράττει εκατομμύρια ευρώ, που θα μπορούσαν να διατεθούν για τη λήψη μέτρων προστασίας και ανακούφισης των ανέργων, για να απασχολεί φθηνότερα ή ακόμα και τζάμπα εργάτες. Αυτές είναι οι επιδιώξεις του κεφαλαίου και αυτές τις επιδιώξεις σπεύδει να ικανοποιήσει η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή που μόλις το 1/3 από τους χιλιάδες ανέργους επιδοτείται με το επίδομα ανεργίας της πείνας των 454 ευρώ το μήνα. Οι υπόλοιποι χιλιάδες άνεργοι αφήνονται στο έλεος της τύχης τους.

Τώρα είναι η στιγμή που οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την τύχη στα χέρια τους. Με όπλο την πρόταση των ταξικών δυνάμεων, την επίκαιρη και ρεαλιστική πρόταση του ΚΚΕ για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, να οργανώσουν με ταξικό προσανατολισμό την πάλη τους, να δώσουν νέα ώθηση στον αγώνα τους για να προστατευθούν ουσιαστικά οι άνεργοι και οι οικογένειές τους. Ταυτόχρονα, για να μην υπάρχει ούτε μισός άνεργος, να δέσουν τον αγώνα τους με την πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για τη λαϊκή οικονομία, καθεστώς που θα εξαλείψει την ανεργία.


Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ

Διεκδικήσεις διαχείρισης

Γρηγοριάδης Κώστας

Είναι γνωστή η συντεχνιακή τακτική και λογική του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στις πρώην ΔΕΚΟ για τις ιδιωτικοποιήσεις. Σε κάθε χώρο, οι συνδικαλιστές μιλούν «για το μαγαζάκι τους» και πόσο κερδοφόρο και ανταγωνιστικό είναι και, άρα, δεν πρέπει να εκποιηθεί. Ετσι και στην προχτεσινή απεργία των ΔΕΚΟ συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικών Ερευνών και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), το οποίο λειτουργεί ήδη ως μια ΑΕ, ως μια ιδιωτική εταιρεία, με τους νόμους της αγοράς. Αυτό έχει οδηγήσει και σε οικονομικό αδιέξοδο το «ΙΦΕΤ ΑΕ».

Κι ενώ οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των σωματείων του ΙΦΕΤ και του ΕΟΦ (ΠΑΣΚΕ), αλλά και η ΔΑΚΕ στο ΙΦΕΤ αποδέχονται τη λειτουργία του ΙΦΕΤ ως επιχείρησης, τώρα διαδηλώνουν και απεργούν για να αυξηθεί το μετοχικό κεφάλαιο του ΙΦΕΤ κατά 10 εκατ. ευρώ! Λες και αυτό θα εξασφαλίσει τους εργαζόμενους, αλλά και τη λειτουργία του Ινστιτούτου σε συνθήκες ανταγωνισμού... Για την ανάγκη το φάρμακο να είναι κοινωνικό αγαθό και να δίνεται δωρεάν σε όλους όσοι το έχουν ανάγκη, δε λένε κουβέντα. Εργαζόμενοι κι ασθενείς θα είναι εξασφαλισμένοι μόνο με τη δημιουργία ενός κρατικού φορέα παραγωγής, εισαγωγής, διακίνησης και έρευνας φαρμάκου, στο πλαίσιο ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας.

«Ανάπτυξη» οδυνηρή

Τα ...λοίσθια πνέει ο - άλλοτε δυναμικός - κλάδος Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος. Τις τελευταίες μέρες δε λειτουργεί σχεδόν τίποτα στον κλάδο, ο οποίος βρίσκεται σε μια απ' τις χειρότερες φάσεις του.

Στη «ΦΕΙΔΑΣ - ΜΠΟΞΕΡ», ένα απ' τα ελάχιστα εναπομείναντα μεγάλα υποδηματοποιεία της χώρας, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια μέχρι και τα τέλη Ιούνη, εξαιτίας της αναδουλειάς, ενώ η άλλοτε κραταιά «ELITE» στην πραγματικότητα έχει σταματήσει την παραγωγή. Στον ιματισμό δουλεύουν μόνο τα υπόγεια φασονατζίδικα, όπου οι μετανάστες εργάτες βρίσκονται κυριολεκτικά κάτω από συνθήκες γαλέρας, απλήρωτοι, με άθλιες συνθήκες εργασίας, χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα.

Αυτή η κατάσταση, ασφαλώς, δεν είναι σημερινή, αλλά αποτελεί ένα απ' τα πρώτα απτά αποτελέσματα της περιώνυμης «ανάπτυξης», που κυοφορήθηκε και αναπτύχθηκε απ' την ΕΕ και τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Ο «κατήφορος» του κλάδου ξεκίνησε ήδη απ' τη δεκαετία του 1990, με την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ και τις τέσσερις «ελευθερίες» της. Μέσα σε λίγα χρόνια, και ιδιαίτερα μετά το 2000, το ένα μετά το άλλο τα εργοστάσια του κλάδου είτε έκλειναν, είτε μεταφέρονταν στις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων προς αναζήτηση φτηνής εργατικής δύναμης.

Αυτή η «ανάπτυξη», που οδήγησε έναν ολόκληρο κλάδο σε μαρασμό και διάλυση, είναι η ίδια «ανάπτυξη» που εφαρμόζεται σήμερα. Αυτή η «ανάπτυξη», που απ' τη μια εξοβέλισε χιλιάδες εργαζόμενους απ' την εργασία και ταυτόχρονα γέμισε με κρατικές επιχορηγήσεις τους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου (βλέπε Λαναράς), αποτελεί και το σημερινό δόγμα της κυβέρνησης, της τρόικας, της εργοδοσίας. Αυτή η «ανάπτυξη», που απ' τα διάφορα μέσα ενημέρωσης πλασάρεται σήμερα ως «αναγκαία και αναπόφευκτη», που όμως «θα μας βγάλει απ' το τούνελ», δεν είναι καινούρια. Εχει ήδη εφαρμοστεί και τα αποτελέσματά της είναι τραγικά για τους εργαζόμενους.

Αυτή η «ανάπτυξη», λοιπόν, που θέλει τους εργάτες ανασφαλείς, δίχως δικαιώματα, με αβέβαιο παρόν και ακόμη πιο αβέβαιο μέλλον. Αυτή η ανάπτυξη που ο καπιταλιστής επενδύει εκεί που βγάζει εύκολο και γρήγορο κέρδος, που ταυτόχρονα διαλύει κάθε εργατική κατάκτηση, που τσαλαπατά κάθε δικαίωμα, που ακρωτηριάζει τη ζωή του εργάτη (αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη), όχι μόνο δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί, αλλά πρέπει να υποστεί συντριβή. Και η απεργία στις 15 Ιούνη είναι μια πρώτη μεγάλη ευκαιρία.

Διαπραγμάτευση στα μέτρα της πλουτοκρατίας

Διαπραγμάτευση του χρέους μετά από τρία χρόνια και αφού η Ελλάδα θα έχει «αποκαταστήσει την αξιοπιστία της» προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών, Δ. Ρέππας, όπου νοικοκύρεμα του κράτους σημαίνει «θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, πρωτογενή πλεονάσματα, νοικοκύρεμα του κράτους, πάταξη της διαφθοράς». Οι στόχοι, δηλαδή, που θέτει το «Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας», το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι «ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών που το έχει ανάγκη η χώρα». Αν επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, συνέχισε, τότε «η χώρα θα έχει και τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί με τους εταίρους με πολύ καλύτερους όρους».

Η συγκεκριμένη δήλωση, που έγινε λίγες ώρες πριν το διάγγελμα Παπανδρέου, σκιαγραφεί το σχέδιο της ολιγαρχίας του πλούτου, η οποία μεθοδεύει την πτώχευση του λαού, που θα της χρησιμεύσει ως ένα ισχυρό διαπραγματευτικό «χαρτί» στο κοντινό μέλλον, ώστε από καλύτερες για την ίδια θέσεις να πετύχει ευνοϊκότερους όρους για τα συμφέροντά της στη διεθνή οικονομική αρένα του ιμπεριαλισμού.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα, η πάταξη της διαφθοράς, το νοικοκύρεμα του κράτους και όλα τα υπόλοιπα που μονότονα προπαγανδίζουν τα «πρώτα βιολιά» της κυβέρνησης και τα συγκροτήματα του Τύπου, συνθέτουν το εφιαλτικό τοπίο που διαμορφώνουν για τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Σημαίνουν ακόμα μεγαλύτερο «τσεκούρι» στα μεροκάματα, απολύσεις στο Δημόσιο και πλήρη διάλυση των κρατικών δομών κοινωνικής πρόνοιας, φορο-κυνηγητό μέχρι θανάτου στους φτωχομεσαίους της πόλης και της υπαίθρου. Αυτοί που μιλούν ξανά για μια «καλύτερη Ελλάδα» ξεπουλούν το δημόσιο πλούτο, υποθηκεύουν τις ζωές των πολλών και των παιδιών τους στο διηνεκές.

Τα παραμύθια της «ισχυρής Ελλάδας» δεν πρέπει να πείσουν τον εργαζόμενο λαό. Η δική του Ελλάδα, η Ελλάδα της εργατικής - λαϊκής εξουσίας περνάει μέσα από τη συντριβή των σχεδίων της πλουτοκρατίας, λαμβάνει σάρκα και οστά μέσα από την ισχυρή συμμαχία των εκμεταλλευόμενων, καθημερινά, στο καμίνι της ταξικής πάλης.

Πάει το δούλεμα σύννεφο...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΔΕ ΜΑΣ ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ «Μεσοπρόθεσμο», έχουμε και τον πρωθυπουργό να πηγαίνει στη Βουλή για να κάνει ...ψυχανάλυση (δουλεύοντάς μας, εννοείται).

Ετσι, λοιπόν, τον ακούσαμε να λέει πως εκεί που κάθεται και συζητά με τους εκπροσώπους της ΕΕ, του έρχεται να τους ...στείλει (να τους πει «άι στο καλό» για την ακρίβεια).

Ομως, μετά το ξανασκέφτεται, δαγκώνεται και δεν το κάνει, διότι αναλογίζεται σε τι κατάσταση θα περιέλθει η χώρα... Οπότε συγκρατεί τα νεύρα του και τα σοσιαλιστικά του αντανακλαστικά για το δικό μας καλό.

Επίσης, μας δήλωσε πως δεν αισθάνεται καθόλου καλά να «βγαίνει με δίσκο» στη διεθνή σκηνή και να ζητάει δανεικά, αλλά κάνει την καρδιά του πέτρα, πάλι σκεπτόμενος την ευημερία του Ελληνα.

Υποθέτουμε ότι τα ίδια προβλήματα θα έχει όταν θα υπογράφει τους νόμους που θα φορολογούν τους μισθωτούς κι αμέσως μετά τους άλλους νόμους που θα δίνουν αυτά τα λεφτά στους τραπεζίτες και τους εφοπλιστές. Παρ' όλα αυτά, θα το κάνει κι αυτό.

Ε, εμείς δεν έχουμε να κάνουμε τίποτε άλλο, παρά να μαζευτούμε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου για να τον παρηγορήσουμε και να του συμπαρασταθούμε για όσα τραβάει.

ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ένα είδωλο, ένα πρότυπο. Κάποιον που να θέλουν όλοι να του μοιάσουν, βρε παιδί μου.

Ε, η Ελλάδα το βρήκε αυτό το πρότυπο και της το υπέδειξε - ποιος άλλος; - ο ίδιος ο πρωθυπουργός της.

Είπε, λοιπόν, χτες ότι πατριωτική στάση απέναντι στην τραγική κατάσταση της χώρας κρατάει ο ...Γιώργος Καρατζαφέρης!

Αυτός, λοιπόν, είναι το δείγμα του ανθρώπου που χρειάζεται αυτήν την ώρα η πατρίδα (όπου «πατρίδα», βάλτε, φυσικά, τα κέρδη του κεφαλαίου).

Να μας συγχωρήσει ο πρόεδρος της κυβέρνησης, αλλά ...δε θα μπορέσουμε.


Παπαγεωργίου Βασίλης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ