ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Στην τελική ευθεία η λαχειοφόρος

Την Παρασκευή, 13 Ιούνη, το 3ο Πανελλαδικό «κλείσιμο»

Να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα τις λίγες μέρες που απομένουν για την επιτυχία της Πανελλαδικής Οικονομικής Εξόρμησης του ΠΑΜΕ - με τη μορφή της λαχειοφόρου - η οποία ολοκληρώνεται την 1η Ιούλη με την κλήρωση ενός αυτοκινήτου, καλούνται οι Τοπικές Γραμματείες, τα στελέχη και οι οπαδοί του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Σ' αυτήν την κατεύθυνση την Παρασκευή, 13 Ιούνη, θα πραγματοποιηθεί το 3ο πανελλαδικό κλείσιμο της οικονομικής εξόρμησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στον «Ρ» ο Μπάμπης Τενές, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και υπεύθυνος για την Πανελλαδική Οικονομική Εξόρμηση, μέχρι και σήμερα έχουν καλύψει το 100% του πλάνου τους οι Τοπικές Γραμματείες σε: Σάμο, Ικαρία, Αρκαδία, Αρτα, Λευκάδα, Καβάλα και Ροδόπη. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, κοντά στην κάλυψη του πλάνου τους είναι οι Τοπικές Γραμματείες σε Ρέθυμνο, Κορινθία, Ζάκυνθο, Θήβα, Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία, Ξάνθη, Εβρο, Δράμα και Αργολίδα.

Για τη σπουδαιότητα της οικονομικής εξόρμησης, ο Μπάμπης Τενές σχολίασε: «Οι ανάγκες του ταξικού κινήματος, να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ταξικής πάλης απαιτεί ισχυρό ΠΑΜΕ που να μη δυσκολεύεται στη δράση του. Η οικονομική του ενδυνάμωση δεν είναι ζήτημα "οικονομίστικο", αλλά καθαρά πολιτικό. Συνεπώς δεν πρέπει να επιστραφεί ούτε ένας λαχνός. Να τα δώσουμε όλα στις λίγες μέρες που απομένουν».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Εργατικό «ατύχημα», που οδήγησε στον τραυματισμό στο πόδι ενός ακόμα εργάτη, σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή το βράδυ στο εργοστάσιο εμφιαλώσεως νερού «ΒΙΚΟΣ» στα Γιάννενα. Το ατύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών από μηχάνημα φορτοεκφόρτωσης (κλαρκ), το οποίο χτύπησε με την όπισθεν τον εργαζόμενο που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της πόλης.

ΚΕΑΤ: Στάση εργασίας 10 π.μ.-3 μ.μ. και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούν αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ). Οπως καταγγέλλουν, το ΚΕΑΤ αδυνατεί να συνεχίσει τη λειτουργία του, αφού δεν μπορεί να καταβάλει ούτε καν τη μισθοδοσία των μονίμων υπαλλήλων του. Η κρατική επιχορήγηση είναι 1.650.000 ευρώ, ενώ η μισθοδοσία του μόνιμου προσωπικού φτάνει τα 2.000.000 ευρώ και έτσι η διοίκηση αναγκάζεται να εκποιεί την ακίνητη περιουσία του Κέντρου για να καλύψει τα έξοδα λειτουργίας. Παράλληλα, η διοίκηση προσανατολίζεται στην απόλυση μέσα στο φετινό καλοκαίρι 19 συμβασιούχων εργαζομένων της αστικής εταιρείας «Πρωτοπορία» που λειτουργεί στο πλαίσιο του ΚΕΑΤ.

ΕΘΕΛ: Στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ. πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ (αστικά λεωφορεία), μετά την άρνηση της διοίκησης για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2008. Τις ώρες της στάσης εργασίας οι εργαζόμενοι συγκαλούν γενική συνέλευση. Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) - ΟΑΣΑ καταγγέλλει ότι για την υπογραφή της κλαδικής Σύμβασης, κυβέρνηση και διοίκηση βρίσκουν στήριγμα στις παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, που υπέγραψαν στη ΓΣΕΕ την εξευτελιστική «αύξηση» του ενός ευρώ.

ΟΤΟΕ: 24ωρη απεργία πραγματοποίησαν χτες οι τραπεζοϋπάλληλοι στη Ρόδο και στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο απόφασης της ΟΤΟΕ για κυλιόμενες 24ωρες απεργίες σε έξι μεγάλες πόλεις της χώρας, λόγω της άρνησης των τραπεζιτών να υπογράψουν Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Οι επόμενες προγραμματισμένες 24ωρες απεργίες είναι στις 13 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη (στην Αχαΐα δε θα γίνει λόγω του σεισμού) και στις 20 Ιούνη στη Λάρισα και στο Ηράκλειο. Οι απεργίες γίνονται μόνο στις τράπεζες που αρνούνται να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για την Κλαδική Σύμβαση.

ΟΤΕ: Πραγματοποιήθηκε χτες η πρώτη 24ωρη απεργία των εργαζομένων στον ΟΤΕ με αφορμή τη συμφωνία της κυβέρνησης με την «Ντόιτσε Τέλεκομ». Οι επόμενες απεργίες είναι προγραμματισμένες για τις 17 και 18 Ιούνη.

ΔΕΗ: 24ωρη απεργία πραγματοποιούν την Παρασκευή 13 Ιούνη οι τεχνικοί της ΔΕΗ με αιχμή τα ζητήματα της έλλειψης προσωπικού, των εργολαβιών, της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

ΑμΕΑ: Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία των μαθητών του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΚΕΚ ΑμΕΑ) Γαλατσίου και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). Απαίτησαν δουλειά για όλους τους απόφοιτους, δημόσιο χαρακτήρα και αναβάθμιση της σχολής, χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, επίλυση του κτιριακού προβλήματος, πολιτική πρόληψης της αναπηρίας, ίδρυση δημόσιου δικτύου προστατευόμενων εργαστηρίων, δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια κ.ά.

ΒΟΛΟΣ
Στο εδώλιο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ

Σε δικαστική δίωξη κατά του Βασίλη Λινάρδου, αντιπροέδρου του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου «Μήτσος Παραρήγας» και μέλους του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Βόλου, προχώρησε η επιχείρηση «ΚΑΝΑΚΗΣ ΑΕ», στην οποία εργάζεται ο διωκόμενος συνδικαλιστής. Η μήνυση κατατέθηκε πριν από δυο χρόνια και αναμένεται να εκδικαστεί στις 20 Ιούνη από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου. Αφορά χαλκευμένες κατηγορίες για συκοφαντία σε βάρος της επιχείρησης και εξύβριση στα Θεία, για τις οποίες ζητείται αποζημίωση ύψους 50 ευρώ (!).

Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Μετάλλου ζητάει απόσυρση της μήνυσης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για πολιτική - συνδικαλιστική δίωξη που ξεκίνησε με το που ανακοινώθηκε το όνομα του Β. Λινάρδου ως υποψήφιου δημάρχου Νέας Ιωνίας, με το ψηφοδέλτιο που στηρίχτηκε από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ και την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση - αναφέρεται στην ανακοίνωση - προσπαθεί να κάμψει την αγωνιστικότητα των εργαζομένων της, που την τελευταία πενταετία, με διεκδικητικό προσανατολισμό, κατάφεραν να κερδίσουν αυξήσεις που υπερβαίνουν, κατά πολύ, τις κλαδικές συμβάσεις που υπογράφτηκαν τα τελευταία χρόνια. Συμμετείχαν καθολικά σε όλες τις απεργίες του κλάδου μας, με αποτέλεσμα μέσα στον εργασιακό τους χώρο να υπάρχει μόνιμα διεκδικητικό κλίμα.

Το συνδικάτο ξεκαθαρίζει ότι «τέτοιες ενέργειες δε θα τρομοκρατήσουν το ταξικό εργατικό κίνημα» και καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα της περιοχής να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον διωκόμενο συνδικαλιστή, με κάθε τρόπο και με την παρουσία τους στα δικαστήρια την ημέρα της δίκης.

Τα πειστήρια

Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά εκπροσώπησε χτες την κυβέρνηση στην 97η Σύνοδο της Διεθνούς Συνδιάσκεψης Εργασίας στη Γενεύη. Αφού μίλησε στις εργασίες, έκανε και μια δήλωση, όπου ανάμεσα σε άλλα σημείωνε: «Είμαστε υπέρ της πλήρους και ποιοτικής εργασίας (...) Πάνω και πρώτα από όλα, βάζουμε τον Ελληνα εργαζόμενο και την εργαζόμενη γυναίκα. Σε όλες τις πολιτικές και σε όλες τις αποφάσεις». Σαν το δολοφόνο που προσπαθεί να κουκουλώσει τα πειστήρια του εγκλήματος. Γιατί λίγες ώρες πριν, η Ελληνίδα υπουργός συμμετείχε στο Συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ, που αποφάσισε εργάσιμη βδομάδα 65 ωρών και πάνω. Στο όνομα πάντα της «ποιοτικής εργασίας» και του εργαζόμενου...

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΒΟΣΙΝΑΚΗΣ» - ΠΑΤΡΑ
Νέα 24ωρη απεργία σήμερα

Επίκαιρη Ερώτηση για το ζήτημα της μετεγκατάστασης στο Πικέρμι κατέθεσε το ΚΚΕ

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα Τετάρτη, οι 65 εργαζόμενοι της «ELBISCO ΑΒΕΕ», αντιδρώντας στα σχέδια της εταιρείας για κλείσιμο του εργοστασίου στην Πάτρα και μεταφοράς του στο Πικέρμι (Αττική). Οι εργαζόμενοι στο πλαίσιο της απεργίας θα μεταβούν στην επιχείρηση στο Πικέρμι.

Για τις εξελίξεις στη βιομηχανία «Βοσινάκης», ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς, σημειώνοντας ότι «η μεταφορά της συγκεκριμένης εταιρείας, από την Πάτρα στο Πικέρμι, είναι αποτέλεσμα της ελεύθερης αγοράς της ΕΕ, της γραμμής στήριξης του ανταγωνισμού και του ευρωμονόδρομου που υλοποιούν η ΝΔ τώρα και το ΠΑΣΟΚ πριν και στηρίζουν ΣΥΝ και ΛΑΟΣ. Πρόκειται για εκβιασμό απέναντι στους εργαζόμενους, όταν η εταιρεία τους καλεί είτε να ακολουθήσουν τη μεταφορά της επιχείρησης, είτε να αποχωρήσουν εθελούσια».

H εταιρεία, αφού γιγαντώθηκε σε διάστημα 7 χρόνων, τώρα «εκμεταλλεύεται την ίδια ελευθερία της αγοράς για να μεταφερθεί στο Πικέρμι που είναι συγκεντρωμένες οι δραστηριότητές της στην Ελλάδα». Στη βάση των παραπάνω, το ΚΚΕ ζητάει να μάθει πόσα χρήματα των εργαζομένων έδωσαν οι κυβερνήσεις στα πλαίσια των «αναπτυξιακών νόμων» στον όμιλο «Etoisco ABEE» (ιδιοκτήτρια της «Βοσινάκης») και ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να διασφαλίσει όλες τις θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο του Βοσινάκη στην Πάτρα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ