ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΠΡΟΣΩΠΟ
Μαχμούντ Αμπάς

Στην κρίση του παλαιστινιακού λαού θα τεθεί, τελικά, διά μέσου δημοψηφίσματος το κείμενο 18 σημείων, στο οποίο κατέληξαν φυλακισμένα, από το Ισραήλ, ηγετικά στελέχη των μεγαλύτερων παλαιστινιακών οργανώσεων (και της «Χαμάς»). Το κείμενο προτείνει ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα όρια του '67, συνέχιση της αντίστασης εντός αυτών των εδαφών και δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ουσιαστικά, αναγνωρίζει εμμέσως την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ.

Το κείμενο τέθηκε ως βάση στον «εθνικό διάλογο» που διεξαγόταν επί ημέρες, με στόχο την αποκλιμάκωση της εσωτερικής αντιπαράθεσης εξουσίας μεταξύ του Αμπάς («Φατάχ») και της κυβέρνησης («Χαμάς»). Η απόρριψη της «Χαμάς» και της επίσης ισλαμιστικής «Τζιχάντ» άνοιξε το δρόμο στο δημοψήφισμα, ιδιαίτερα εφόσον όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Παλαιστινίων (περισσότερο από 77%) αποδέχεται το σχέδιο.

Ορίζοντας ημερομηνία για το δημοψήφισμα (31 Ιουλίου), ουσιαστικά ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την έναρξη μιας εξαιρετικά δύσκολης περιόδου, ευαίσθητων ισορροπιών, που, κατά πολλούς, θα είναι αποφασιστική στο κατά πόσο οι Παλαιστίνιοι θα καταφέρουν να διατηρήσουν την ενότητά τους και δε θα καταλήξουν σε εμφύλια αντιπαράθεση. Η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη εξαιτίας του οικονομικού στραγγαλισμού που έχουν επιβάλει ΗΠΑ και ΕΕ στα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ ο ισραηλινός στρατός με τις αιματηρές προκλήσεις του φροντίζει να οξύνει περαιτέρω τα πνεύματα. Οσο για την ισραηλινή ηγεσία, είναι η μόνη που σίγουρα θα επωφεληθεί από την ενδοπαλαιστινιακή ένταση.


Ε. Μ.

ΒΙΒΛΙΟ
Ο υπασπιστής του στρατηγού Σαράφη θυμάται και γράφει

«Μόνος του ο περήφανος, ο αδούλωτος λαός μας άρχισε, από τον πρώτο μήνα της εισβολής, την αντίστασή του, με την πρόκληση, με το χλευασμό, καλώντας ταυτόχρονα την ηγεσία του, πολιτική και στρατιωτική, ν' αναλάβει τις ευθύνες της, να συντονίσει αυτή τη σκόρπια λαχτάρα του για τη λευτεριά, να την οργανώσει σε μια παλλαϊκή εθνεγερσία. Αυτό το μήνυμα, αυτό το κάλεσμα του λαού μας, βρήκε σε ετοιμότητα αποδοχής και απόκρισης πρώτο - πρώτο το Κομμουνιστικό Κόμμα...». Ο Λευτέρης Σκαμπαρίνας, αντλώντας και από τις δικές του βιωματικές πηγές όσες ιστορικές αλήθειες είχε καταγράψει, αλήθειες που δίνουν με ξεχωριστή σαφήνεια το βαθύ νόημα της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και το ιδεολογικό της στίγμα, προσφέρει στον αναγνώστη μια πλούσια, γνήσια πληροφόρηση, σχολαστικά αντικειμενική, αδιάσειστα τεκμηριωμένη, βγαλμένη από επίσημα επιτελικά έγγραφα, από πρακτικά συσκέψεων και διασκέψεων, καθοριστικής σημασίας για την πορεία της και την εξέλιξή της. Θέλει ακόμη να προσφέρει τη δυνατότητα μιας αντικειμενικής καταγραφής των αποφασιστικών παραγόντων, που μετέτρεψαν αυτήν την ομόθυμη και αυτοδύναμη εθνεγερσία σε εμφύλια τραγωδία, τη μοναδική σ' ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο καθολική εξέγερση υπόδουλου λαού κατά των τυράννων του. Το όραμα του λαού, η προσδοκία του σφαγιάστηκε σε μιαν άγρια δολοφονία στις 3-4 Δεκέμβρη 1944, στη διάρκεια μιας ειρηνικής (άοπλης) διαδήλωσης - διαμαρτυρίας και στη συνέχεια καρατομήθηκε μπροστά στο κατώφλι της απελευθέρωσης. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή».

Οι αυξήσεις των επιτοκίων

Γρηγοριάδης Κώστας

Απανωτά «πλήγματα» δέχονται τα εισοδήματα των λαϊκών νοικοκυριών. Στις αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε είδη και υπηρεσίες (υγρά καύσιμα, τρόφιμα, κλπ.), τις οποίες επιβάλλουν - ελέω ελεύθερης αγοράς - οι μεγαλοεπιχειρηματίες, προστέθηκε ακόμη μία. Είναι οι αυξήσεις των επιτοκίων, που κάνουν όλο και πιο ακριβά τα τραπεζικά δάνεια. Ετσι, οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), να αυξήσει μέσα στο τελευταίο εξάμηνο 3 φορές το βασικό επιτόκιο από 0,25 μονάδες κάθε φορά, έδωσαν το «πράσινο φως» στους τραπεζίτες να προχωρήσουν σε ανάλογες αυξήσεις των επιτοκίων τόσο στα δάνεια που είχαν χορηγήσει με κυμαινόμενο επιτόκιο όσο και στα νέα δάνεια.

Οι συνέπειες από τις αλυσιδωτές αυξήσεις και στα επιτόκια, για τα νοικοκυριά - που είχαν αναγκαστεί να πάρουν ένα τραπεζικό δάνειο (στεγαστικό ή καταναλωτικό) - για να τα «φέρουν βόλτα», είναι βαρύτατες. Για παράδειγμα, κάποιος που είχε πάρει ένα δάνειο 100.000 ευρώ με επιτόκιο 4,25% για 15 χρόνια, ενώ μέχρι το Δεκέμβρη του 2005 πλήρωνε κάθε μήνα 752 ευρώ για τοκοχρεολύσια, τώρα - μετά τις 3 αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ - θα πληρώνει 791 ευρώ το μήνα! Δηλαδή, μόνο για τις δόσεις του δανείου, πληρώνει στην τράπεζα 39 ευρώ το μήνα παραπάνω. Ποσό, που, για την πλειοψηφία των εργαζομένων, ξεπερνά κατά πολύ την ισχνή ονομαστική αύξηση της εισοδηματικής πολιτικής του 2006.

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση προστατεύει τα λαϊκά εισοδήματα, εφαρμόζοντας «ήπια πολιτική λιτότητας»...

Η «λειτουργία» της ΜΕΘ...

Ενόψει των επικείμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, το υπουργείο Υγείας έσπευσε να ανακοινώσει την έναρξη λειτουργίας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο νοσοκομείο Τρικάλων. Οτι αυτή η ανακοίνωση έγινε για εξυπηρέτηση προεκλογικών σκοπιμοτήτων αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι δεν έχουν εξασφαλιστεί ούτε οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για τη λειτουργία της ΜΕΘ. Είναι χαρακτηριστικό ότι δε θα γίνουν προσλήψεις για την ιατρική στελέχωσή της και τις ανάγκες καλούνται να καλύψουν δυο εξειδικευμένοι γιατροί που παίρνονται «δανεικοί» από τη ΜΕΘ του νοσοκομείου Καρδίτσας, που αποδυναμώνεται, κι άλλοι δυο από κλινικές του νοσοκομείου Τρικάλων, οι οποίοι δεν έχουν εξειδίκευση στην εντατική θεραπεία. Να σημειωθεί, επιπλέον, ότι μεγάλες είναι οι ελλείψεις στις ΜΕΘ των άλλων νομαρχιακών νοσοκομείων της Θεσσαλίας, ενώ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας λειτουργούν μόνον 8 κρεβάτια εντατικής θεραπείας, από τα 24 που προβλέπονται...

... και η «κριτική» του Σάκη

Κοιτάξτε, τώρα, τι βρήκε - ανάμεσα στα άλλα - να κάνει κριτική, γι' αυτό το θέμα, ο Σάκης Παπαδόπουλος, στέλεχος του ΣΥΝ και κοινός υποψήφιος ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ για τη Νομαρχία Τρικάλων: Κατηγόρησε, λοιπόν, το υπουργείο Υγείας και τη ΔΥΠΕ Θεσσαλίας, επειδή δε ζήτησαν «επικουρικούς γιατρούς» για τη στελέχωση της ΜΕΘ, αποκαλύπτοντας, μ' αυτόν τον τρόπο, ότι τάσσεται υπέρ της χρησιμοποίησης ιδιωτών γιατρών, ως επικουρικών, στα δημόσια νοσοκομεία, που προωθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής για την εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση του λεγόμενου Δημόσιου Συστήματος Υγείας και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Τι λέει ο ΣΥΝ για τη θέση που εξέφρασε ο υποψήφιός του για τη Νομαρχία Τρικάλων στο συγκεκριμένο θέμα; Συμφωνεί; Κι αν ναι, γιατί μετά διαμαρτύρεται, όταν του λέμε πως για το ζήτημα της Υγείας, όπως και σε άλλα σοβαρά ζητήματα, συμφωνεί, επί της ουσίας, με πολλές από τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται;

«Παρατηρητήρια» εμπορίου

«Εθνικό Παρατηρητήριο Εμπορίου» λέγεται το νέο «εργαλείο», που θα τεθεί στην υπηρεσία της κυβερνητικής πολιτικής για το εμπόριο. Το νέο «παρατηρητήριο», σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, θα έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, «την υποστήριξη του σχεδιασμού για την εφαρμογή πολιτικών και τη διαμόρφωση θεσμών με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στον τομέα του εμπορίου». Και, εάν μεν οι πολιτικές που ενδιαφέρεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση ήταν προσανατολισμένες στις ανάγκες των χιλιάδων μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων, στη δημιουργία κλαδικών πολιτικών, στην προστασία των εισοδημάτων των εργαζομένων και στην προσφορά εμπορευμάτων φθηνών και ποιοτικών, θα μπορούσε κανείς να το δει ακόμα και θετικά. Στο βαθμό, όμως, που στόχο έχει να διευκολύνει τις πολιτικές διεύρυνσης της ζούγκλας της «ελεύθερης αγοράς», με όλες τις συνέπειες που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι ως καταναλωτές, είναι φανερό ότι οι μόνοι που ενδεχομένως θα έχουν κάποιο όφελος από το «παρατηρητήριο» είναι οι πολυεθνικές και, γενικά, τα μονοπώλια του εμπορίου.

Τρέχουν να ενημερώσουν

Μπροστά σε νέα δεδομένα θα βρεθούν το Σεπτέμβρη οι απόφοιτοι Γυμνασίου, καθώς το νομοσχέδιο για την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, που ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή, καταργεί τα ΤΕΕ και εισάγει τα Επαγγελματικά Λύκεια και Επαγγελματικές Σχολές. Η σπουδή του υπουργείου να περάσει μέσα στο καλοκαίρι ένα αντιδραστικό νομοσχέδιο, που στόχο έχει το να σπρώξει ακόμα περισσότερους στην κατάρτιση και το οποίο θα εφαρμοστεί, ουσιαστικά, με κλειστά σχολεία, το έχει αναγκάσει να στέλνει οδηγία. Με την οδηγία παρακαλεί τους διευθυντές των γυμνασίων άρον άρον να ενημερώσουν μαθητές της Γ` τάξης και γονείς για τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, που υποτίθεται ότι αναβαθμίζει την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, και μάλιστα πριν καν αυτό ψηφιστεί.

Μοχλοί πίεσης

Αφού βλέπουν ότι η κινδυνολογία για την απώλεια της Εξεταστικής δεν κάμπτει τους αγώνες των φοιτητών, φαίνεται πως επιστρατεύουν και άλλους μοχλούς πίεσης για να στείλουν τους φοιτητές και τους σπουδαστές σπίτια τους. Στο κλίμα αυτό, εντάσσεται η προχτεσινή ανακοίνωση του Συμβουλίου του ΤΕΙ Αθήνας, που προειδοποιεί ότι «σε περίπτωση συνέχισης των καταλήψεων του ιδρύματος», υπάρχει «σοβαρός κίνδυνος απώλειας του εαρινού εξαμήνου, με απρόβλεπτες επιπτώσεις στη μόρφωση των φοιτητών που είναι και η βασική αποστολή του Ιδρύματος, αλλά και στην εν γένει λειτουργία του». Οι φοιτητές και οι σπουδαστές, από την πλευρά τους, γνωρίζουν καλύτερα από όλους με ποιο κόστος κινητοποιούνται και την απάντησή τους τη δίνουν με την κλιμάκωση και μαζικοποίηση των κινητοποιήσεών τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ