ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Ιούνη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Οι εργαζόμενοι δε συναινούν στο ξεπούλημα

Διαδήλωσαν χτες στο Σύνταγμα

Αγωνιστική απάντηση έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ, ενάντια στο ξεπούλημα της επιχείρησης στα ιδιωτικά συμφέροντα του Λάτση. Εργαζόμενοι από όλες τις θυγατρικές και τα διυλιστήρια του ομίλου συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στο Σύνταγμα, απέναντι από το υπουργείο Οικονομίας, απαιτώντας να παραμείνουν τα ΕΛΠΕ δημόσια περιουσία και να μην παραδοθούν στο μεγάλο κεφάλαιο. Το κεντρικό πανό της συγκέντρωσης έγραφε: «Η εθνική περιουσία δεν πωλείται - δε χαρίζεται».

Με την αγωνιστική τους στάση οι εργαζόμενοι δήλωσαν και χτες την απόφαση να συνεχίσουν τις απεργίες με διάφορους τρόπους και μορφές με σκοπό να εμποδίσουν το ξεπούλημα της επιχείρησης. Από το ΠΑΜΕ παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της Γραμματείας. Ο συνδικαλιστής στην ομιλία του επικεντρώθηκε σε τρία σημεία: «Η καραμέλα της ανταγωνιστικότητας που χρησιμοποιούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, επισήμανε, πρόσφερε την επιχείρηση ως "καλό πιάτο" στα χέρια της ολιγαρχίας. Σε αυτή την προσφορά οδήγησαν και οι προκλητικές επιλογές ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, γνήσιων εκφραστών του κεφαλαίου». Οι εργαζόμενοι και ο λαός, τόνισε, «δεν πρέπει να θεωρήσουν τετελεσμένο το γεγονός και να αγωνιστούν, όχι μεμονωμένα, για να μην ξεπουληθεί η επιχείρηση». Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξουν οι συσχετισμοί στις συνδικαλιστικές ηγεσίες και να επιβληθούν ταξικές επιλογές.

Στη συγκέντρωση μίλησαν οι πρόεδροι από τα σωματεία των ΕΛΠΕ, της ΑΣΠΡΟ ΦΩΣ, της ΠΕΠ -ΕΚΟ. Ολοι, μεταξύ άλλων, υπογράμμισαν τις επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης στις εργασιακές σχέσεις (απολύσεις), τα δικαιώματα των εργαζομένων του ομίλου, αλλά και για τον ελληνικό λαό, όπως την αύξηση των καυσίμων. Αρκεί να θυμηθούμε, όπως είπαν, τα 1.800 πρατήρια καυσίμων που «χαρίστηκαν» στον Λάτση.

Σε δήλωση του στο «Ρ», ο Μ. Περράκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης του σωματείου των ΕΛΠΕ, χαρακτήρισε ως αρχή τη χτεσινή συγκέντρωση και επισήμανε ότι ο αγώνας θα έχει συνέχεια όχι μόνο για την απόκρουση της ιδιωτικοποίησης, αλλά και για τη δημιουργία μετώπου των εργαζομένων με σκοπό τα ΕΛΠΕ και η ενέργεια της χώρας, βασικοί κλάδοι της οικονομίας, να είναι λαϊκή περιουσία. Οι εργαζόμενοι, στη συνέχεια, επέδωσαν ψήφισμα στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και στα κόμματα της Βουλής.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Οργανώνεται ο αγώνας κατά της πολιτικής που φέρνει την ανεργία!

Η «λαίλαπα» που «χτυπάει» με ένταση και «σαρώνει» τη βιομηχανική παραγωγική βάση της χώρας, πλήττει ιδιαίτερα τη Θεσσαλία.

Και στους τέσσερις νομούς της περιοχής τα ποσοστά της ανεργίας βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η ανεργία στη Θεσσαλία ανέρχεται στο 10,3%, αλλά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κατά τόπους Εργατικών Κέντρων, στην Καρδίτσα φτάνει το 35%, στα Τρίκαλα το 30%, στη Λάρισα το 22% και στη Μαγνησία το 20% - κι ανεβαίνουν συνεχώς.

Το κλείσιμο πολλών βιοτεχνιών, τις τελευταίες μέρες, στη Λάρισα, το κλείσιμο των σούπερ μάρκετ «Αφοί Αντωνόπουλοι» στην Καρδίτσα, οι καθημερινές απολύσεις εργαζομένων σε πολλές επιχειρήσεις του Βόλου, δημιουργούν ένα κλίμα απόγνωσης για τους ανέργους κι ανασφάλειας για όλους όσοι έχουν ακόμα μια δουλιά.

Η τραγική και, συνάμα, εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται προκαλεί την αντίδραση των ταξικών δυνάμεων του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, που δραστηριοποιούνται για την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων και των ανέργων κατά της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία και ευθύνεται για τη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης στην περιοχή και τη διόγκωση της ανεργίας.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Η ταξική διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας διοργανώνει καθημερινές περιοδείες στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις του νομού και συσκέψεις ανέργων, με στόχο το συντονισμό της πάλης, όχι μόνο για την υπεράσπιση των κατακτήσεων των εργαζομένων και των δικαιωμάτων των ανέργων, αλλά και για την ανατροπή της αντεργατικής-αντιλαϊκής πολιτικής, που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα λαϊκά προβλήματα.

Στους άλλους νομούς της Θεσσαλίας τις πρωτοβουλίες για την οργάνωση και το συντονισμό της πάλης παίρνουν οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ.

Στα πλαίσια αυτά η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ αποφάσισε να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη-εκδήλωση, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν όλα τα ΔΣ των σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, των συνταξιουχικών σωματείων, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, καθώς και οι οικονομικοί μετανάστες. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη, 11 του Ιούνη 2003, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Την επόμενη Πέμπτη, 19 του Ιούνη 2003, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας του Βόλου, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ διοργανώνει πικετοφορία διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής που φέρνει την ανεργία.

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Ολονύχτιο παιχνίδι στην πλάτη των εργατών

Η πολυεθνική «KINROSS» εκβιάζει για διευκολύνσεις προκειμένου να αποχωρήσει. Η κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη και πιέζει για αποδοχή της μονάδας χρυσού. Οι μεταλλωρύχοι συνεχίζουν την απεργία στις στοές

Αγριο παιχνίδι στις πλάτες των εργαζομένων, που συνεχίζουν να απεργούν στο βάθος των στοών της Χαλκιδικής, έπαιζαν ως αργά το βράδυ χτες η κυβέρνηση και οι πολυεθνικές που απομυζούν τον ορυκτό πλούτο. Οι απεργοί μεταλλωρύχοι, αντί να εισπράξουν μέτρα στήριξης της εργασίας, θεωρείται πολύ πιθανό να μετρήσουν νέες απώλειες στις θέσεις εργασίας. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση, συνεχίζοντας να υπηρετεί πιστά τα συμφέροντα του πολυεθνικού και ντόπιου κεφαλαίου, αρνείται να θέσει τα μεταλλεία κάτω από πλήρη δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο ώστε να διασφαλίσει τη λειτουργία τους, εξασφαλίζοντας ορθολογική αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου σε όφελος του λαού και του τόπου, αλλά και προστασία των θέσεων εργασίας και του περιβάλλοντος της περιοχής.

Χτες από το απόγευμα και έως αργά το βράδυ, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτας είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, με εκπροσώπους της εταιρίας «Kinross» που εξαγόρασε την TVX, με τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης του Νομού Χαλκιδικής, αλλά και με το Σωματείο των Μεταλλωρύχων. Η κυβέρνηση εμφανίζεται να πασχίζει να ικανοποιήσει τις νέες αξιώσεις του κεφαλαίου για την πλήρη καταλήστευση του ορυκτού πλούτου της περιοχής, αφού τις όποιες λύσεις εξετάζει, τις συνδέει άμεσα με τη λειτουργία της μεταλλουργίας χρυσού.

Χτες ο νομικός εκπρόσωπος της «Kinross» ανακοίνωσε πως η εταιρία του δε θα εμπλακεί στο νέο κοινοπρακτικό επενδυτικό σχήμα που σχεδιάζεται. Και επιχειρώντας να εμφανίσει κοινωνικό πρόσωπο για την εταιρία, δήλωσε πως η «Kinross» προτίθεται να ενισχύσει το νέο σχήμα με 10-15 εκατ. δολάρια. Στην πραγματικότητα ζητάει να πληρώσει όσο το δυνατόν λιγότερα από τα χρέη της (οφειλές προς τους εργαζόμενους και άλλες υποχρεώσεις).

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως σε κάθε περίπτωση το όποιο επιχειρηματικό σχήμα προκύψει, θα επιδιώξει να μειώσει στο μισό το προσωπικό. Δηλαδή, πιθανά θα πετάξει στο δρόμο τους 250 από τους 500 εργαζόμενους.

Από τις χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας Χρ. Πάχτα για το μέλλον των μεταλλείων της Χαλκιδικής προκύπτουν αντιφατικά πράγματα. Από τη μια ο υφυπουργός επιδιώκει να δώσει ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι η όλη κυβερνητική προσπάθεια οδεύει σε αίσια λύση. Ετσι εμφανίστηκε να δηλώνει ότι «η διαμόρφωση του διάδοχου επιχειρηματικού σχήματος που θα αναλάβει τη λειτουργία των μεταλλείων Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, βρίσκεται στην τελική ευθεία». Πρόκειται για δηλώσεις οι οποίες έγιναν αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλο. Σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του, στο διάδοχο αυτό σχήμα θα συμμετέχουν «ξένοι επενδυτές, ελληνικοί φορείς, ελληνικές επιχειρήσεις, μεταλλευτικές και κατασκευαστικές και η τοπική κοινωνία του νομού». Στην αρχή πάντως των δηλώσεων του ο υφυπουργός ήταν πιο συγκρατημένος για την τελική έκβαση του εγχειρήματος. «Ελπίζουμε, είπε ο υφυπουργός, ότι μέσα από αυτές τις προσπάθειες των επόμενων ωρών να ολοκληρωθεί ο κύκλος των επαφών που θα μας οδηγήσει τελικά σε ένα βιώσιμο σχήμα. Ελπίζω ότι οι προσπάθειες που έχουμε κάνει μπορούν να καρποφορήσουν και να απαντήσουν σε αυτό το ιδιαίτερα περίπλοκο εγχείρημα».

«ΒΕΚΚΑ»
«Ψίθυροι» για 21 διαθεσιμότητες

Σε διαθεσιμότητα ετοιμάζεται να στείλει 21 εργαζόμενους η αλλαντοβιομηχανία «ΒΕΚΚΑ» στην Κόρινθο, επικαλούμενη οικονομικά προβλήματα. Αν και προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα επίσημα από τη διεύθυνση της εταιρίας, η είδηση αυτή έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των εργαζομένων, την οποία εντείνει η μη έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων τους καθώς η επιχείρηση δεν έχει ακόμα πληρώσει τους μισθούς του περασμένου μήνα. Αντιπροσωπεία της ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ, βρέθηκε χτες στην πύλη του εργοστασίου και στη συζήτηση που ακολούθησε με τους εργαζόμενους και το σωματείο, τους κάλεσε να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο το δικαίωμά τους στην εργασία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ