ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Σοβαρά προβλήματα στο χώρο φιλοξενίας στη Ριτσώνα

Από πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ στο κέντρο φιλοξενίας στη Ριτσώνα
Από πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ στο κέντρο φιλοξενίας στη Ριτσώνα
Στα σοβαρά προβλήματα στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Ριτσώνα της Εύβοιας αναφέρεται Ερώτηση του ΚΚΕ που κατατέθηκε στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης και Γιώργος Λαμπρούλης, έχει ως εξής:

«Με απόφαση της κυβέρνησης, από τις 13/3/2016, το πρώην στρατόπεδο της Πολεμικής Αεροπορίας στη Ριτσώνα λειτουργεί ως χώρος φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Πρόκειται για υπαίθριο χώρο, εγκαταλειμμένο για χρόνια, χωρίς καμιά υποδομή για αξιοπρεπή διαβίωση. Η διαμονή γίνεται σε σκηνές, με τους πάνω από 800 ανθρώπους - εκ των οποίων περίπου τα μισά είναι παιδιά - να είναι εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες.

Οι όποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει, δεν επαρκούν για να μετατρέψουν το χώρο σε ασφαλή και ανθρώπινο τόπο προσωρινής διαμονής για τους πρόσφυγες και μετανάστες, για όσο διάστημα παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, παρά τη θέλησή τους, λόγω των αποφάσεων της ΕΕ και ειδικά της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που έχει συνυπογράψει η ελληνική κυβέρνηση.

Δεν υπάρχει παροχή τρεχούμενου νερού, ενώ οι εργασίες για τη σύνδεσή του καθυστερούν απελπιστικά. Οι χημικές τουαλέτες και οι ελάχιστες ντουζιέρες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Εντονες είναι οι διαμαρτυρίες των προσφύγων για την ποιότητα του παρεχόμενου φαγητού από εταιρεία catering.

Με την έλευση του καλοκαιριού, οι κίνδυνοι για την υγεία αυξάνονται λόγω της αφόρητης ζέστης, καθώς οι σκηνές είναι εκτεθειμένες στον ήλιο και έχουν εμφανιστεί φίδια, σκορπιοί, κουνούπια κ.λπ.

Βασικό πρόβλημα του καταυλισμού αποτελεί η έλλειψη προσωπικού που θα παρέχει τις υπηρεσίες του με ευθύνη του κράτους. Οι ανάγκες για ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με προσωρινά μέτρα, όπως η παρουσία κλιμακίου από το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό. Υπάρχουν ελλείψεις σε διερμηνείς, ενώ δεν υπάρχει νομική βοήθεια για την κατάθεση αιτήσεων ασύλου και όσοι επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς παραπέμπονται στην κατάθεση αίτησης μέσω skype, που και αυτό δεν λειτουργεί. Το χώρο λυμαίνονται διάφορες ΜΚΟ, που εμπορεύονται τον πόνο και την ανησυχία αθώων ανθρώπων, με καταγγελίες προσφύγων να κάνουν λόγο για απαίτηση χρηματικού αντιτίμου για υπηρεσίες που προσφέρουν.

Να σημειωθεί ότι ο χώρος βρίσκεται σε περιοχή απομονωμένη από τις γύρω πόλεις. Δεν υπάρχει καμία υποδομή για τις ανάγκες των φιλοξενούμενων (αγορά κ.λπ.) και η μετακίνηση στις πόλεις γίνεται είτε μέσω εθελοντών είτε με τα πόδια, τη στιγμή που η πλησιέστερη κατοικημένη περιοχή είναι σε απόσταση 10 χιλιομέτρων.

Απαιτούνται άμεσες ενέργειες από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των επειγόντων προβλημάτων και για να βελτιωθούν οι όροι παραμονής και φιλοξενίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει, ώστε:

  • Να ανατραπούν οι αποφάσεις που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα και να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνησή τους στις χώρες τελικού προορισμού τους.
  • Για όσο διάστημα φιλοξενηθούν προσωρινά στην Ελλάδα, να εξασφαλιστούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής και συγκεκριμένα:

Να εξασφαλιστούν άμεσα οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και υγείας (ψεκασμοί για τα κουνούπια - απεντομώσεις - μέτρα απώθησης φιδιών, παροχή τρεχούμενου νερού, επαρκής ποσότητα χημικών τουαλετών και ντουζιέρων, αντικατάσταση των σκηνών με οικίσκους με παροχή ρεύματος, προστασία από τη ζέστη και τους κινδύνους που προκύπτουν από αυτή και δημιουργία κατάλληλων χώρων σκίασης, άμεση στελέχωση του ιατρείου με προσωπικό από τις κρατικές δομές υγείας και αύξηση του αριθμού και του προσωπικού των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ που θα καλύπτει τις ανάγκες του λαού της Εύβοιας, παίρνοντας υπόψη και τις αυξημένες ανάγκες λόγω της λειτουργίας του χώρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή).

Να εξασφαλιστεί επαρκής, ποιοτική σίτιση, που θα καλύπτει τις διατροφικές τους ανάγκες μακροπρόθεσμα, ειδικά των παιδιών.

Να δρομολογηθεί γραμμή λεωφορείου, δωρεάν, που να συνδέει σε τακτική βάση το χώρο φιλοξενίας με τις παραπλήσιες πόλεις.

Να διασφαλιστεί νομική αρωγή για τη δυνατότητα άσκησης των δικαιωμάτων διεθνούς προστασίας για τους πρόσφυγες, δηλαδή όσους διώκονται ή προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων.

Να διατεθούν διερμηνείς για να είναι δυνατή η επικοινωνία των φιλοξενούμενων».

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Επηχείριση εξωραϊσμού του ρόλου της ΕΕ

Σε μία διαδικασία εξωραϊσμού του πραγματικού ρόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξελίχθηκε η χτεσινή συζήτηση για το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα που έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και αυτής της Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης της Βουλής με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της Ιταλικής Γερουσίας, σε αίθουσα του κτιρίου του ελληνικού Κοινοβουλίου. Το στίγμα της συζήτησης έδωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Αντ. Συρίγος, ο οποίος έκανε λόγο για τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρώπης του «Διαφωτισμού και της Δημοκρατίας», από τις οποίες έχει απομακρυνθεί, και μίλησε περί πάλης για μία «Ευρώπη της ευημερίας και της ειρήνης»! Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ν. Ξυδάκης, ανάμεσα σε άλλα ανέφερε ότι «παρατηρούμε» στην ΕΕ «κίνηση ξενοφοβικών αντανακλαστικών» και ότι αυτό συνιστά «σταδιακή υποχώρηση των δημοκρατικών αξιών και ήττα του δημοκρατικού τόξου στην Ευρώπη», «εθνική νίκη του νεοφιλελευθερισμού που δεν δίνει σημασία στις αξίες της μεταπολεμικής Ευρώπης». Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, δίνοντας την κατάλληλη απάντηση στον εμπαιγμό, επισήμανε ότι «η ΕΕ είναι αυτή που γεννά μαζί με άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς τα μαζικά κύματα των προσφύγων και μεταναστών», γιατί η στρατηγική της είναι «η ενίσχυση των ευρωενωσιακών μονοπωλιακών ομίλων, συνολικά της οικονομίας της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο σε βάρος των λαών, των χωρών, των πηγών πλούτου που αυτοί διαθέτουν». Κάλεσε τους πάντες να εξηγήσουν γιατί η ΕΕ παίρνει συνεχώς και πιο αντιδραστικές αποφάσεις σε βάρος των μεταναστών και προσφύγων, γυρνώντας πιο πίσω και από τη Συνθήκη της Γενεύης που υπογράφηκε 65 χρόνια πριν. Κατέθεσε τις προτάσεις του ΚΚΕ για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό και κατήγγειλε τη συνεχή ενίσχυση των ΜΚΟ από κυβέρνηση και ΕΕ.

Δυσκολίες στην εξέταση αιτήσεων ασύλου

Από τις 20 Μάρτη που ξεκίνησε η εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, η Υπηρεσία Ασύλου δέχτηκε 6.605 αιτήσεις ασύλου στα νησιά, από τις οποίες μέχρι χτες είχε καταγράψει πλήρως το 1/6. Με βάση τις εκτιμήσεις της διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρίας Σταυροπούλου, η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην ενδοχώρα επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο. Για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου η Υπηρεσία προσβλέπει στη συγκρότηση μεικτών κλιμακίων αποτελούμενων από Ελληνες και Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες της διαδικασίας ασύλου.

Στο μεταξύ, στους 54.347 ανέρχονται οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Υπολογίζεται πως πάνω από 1.250 άγνωστοι άνδρες, γυναίκες και ανήλικοι έχουν ταφεί σε ανώνυμους τάφους σε 70 τοποθεσίες στην Τουρκία, στην Ελλάδα και την Ιταλία, από το 2014. Πρόκειται για πρόσφυγες που πνίγηκαν στη Μεσόγειο, προσπαθώντας να σωθούν από τον πόλεμο στη Συρία. Τα δύο τελευταία χρόνια, περίπου 8.000 άνθρωποι υπολογίζεται πως έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στην ΕΕ.

Επίσης, την περασμένη Δευτέρα περίπου 1.000 πρόσφυγες στο Ελληνικό προχώρησαν σε διαμαρτυρία με αποχή από το μεσημεριανό συσσίτιο, διαμαρτυρόμενοι για την ποιότητά του. Σύμφωνα με καταγγελίες τους, πολλά παιδιά καταλήγουν σε νοσοκομεία με πολυήμερη παραμονή μετά από πόνους στο στομάχι και αρκετοί πάσχουν από διάρροια. Η ιατρική εξέταση είναι ανεπαρκής καθώς δεν υπάρχουν το αναγκαίο προσωπικό και οι κατάλληλες υποδομές στο χώρο.

Καταγγελία για δολοφονία προσφύγων

Πέντε Σύρους πρόσφυγες που προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο σε τουρκικό έδαφος έχουν σκοτώσει τους τελευταίους δύο μήνες Τούρκοι συνοριοφύλακες, κατήγγειλε χτες το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch). Ανάμεσα στα πέντε θύματα βρίσκεται ένα παιδί, ενώ ακόμα 14 άτομα τραυματίστηκαν από τα πυρά των συνοριοφυλάκων. Τα περιστατικά φέρεται να συνέβησαν τον Μάρτη και τον Απρίλη. Σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλει τους Τούρκους συνοριοφύλακες ότι ξυλοκοπούν και πυροβολούν πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν την τουρκο-συριακή μεθόριο. Απαντώντας στην έκθεση του HRW υψηλόβαθμος αξιωματούχος της τουρκικής Προεδρίας είπε ότι η αυθεντικότητα του βίντεο δεν είναι δυνατόν να επαληθευτεί.

Συμπλοκές στην Ειδομένη

Χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, στον καταυλισμό της Ειδομένης. Ο εγκλωβισμός τους και η διαμονή τους σε άθλιες συνθήκες έχουν ως αποτέλεσμα την απίστευτη ταλαιπωρία τους που οδηγεί σε συχνές μικροεντάσεις. Σε μια τέτοια ένταση, που σημειώθηκε χτες, συγκρούστηκαν πρόσφυγες, πετώντας πέτρες και διάφορα αντικείμενα. Η Αστυνομία παρενέβη κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών. Οπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, αφορμή για τη διένεξη ήταν κάποιο ζήτημα οικονομικής φύσεως μεταξύ μιας ομάδας Σύρων και άλλων προσφύγων κουρδικής καταγωγής, ενώ στη συνέχεια στον καβγά ενεπλάκησαν και άλλα άτομα. Από τον πετροπόλεμο που ακολούθησε τραυματίστηκε ένας πρόσφυγας, τον οποίο οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» παρέπεμψαν στο Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου για ράμματα. Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι η καμπάνια καθολικής εμβολιαστικής κάλυψης των προσφύγων και μεταναστών, υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας, θα ξεκινήσει σήμερα από τον καταυλισμό της Ειδομένης.

Οπως ανακοινώθηκε χτες, τέσσερις ακόμη χώροι φιλοξενίας προσφύγων πρόκειται να δημιουργηθούν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης για το Προσφυγικό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ