ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάη 2016
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

-- Για την αντιπαράθεση στο φοιτητικό κίνημα μπροστά και στις εκλογές της 18ης Μάη.

-- Πλευρές της προπαγάνδας της ΕΕ στα σχολεία, με εξωραϊσμό της λυκοσυμμαχίας και έντονο αντικομμουνισμό.

-- Ποιο είναι το περιεχόμενο της σύγχρονης Γενικής Παιδείας στην αντίληψη του ΚΚΕ για το σχολείο.


ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Αγωνιστικό μήνυμα στις 18 Μάη με ισχυρή Πανσπουδαστική ΚΣ

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές στις 18 Μάη σε όλη την Ελλάδα έχουν την ευκαιρία να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα ανυπακοής και αντεπίθεσης στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ και κεφαλαίου. Αλλωστε, οι φετινές εκλογές πραγματοποιούνται λίγες μόλις μέρες μετά την άθλια μεθόδευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να προχωρήσει με fast-track διαδικασίες το νομοσχέδιο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, αφήνοντας ορθάνοιχτο το δρόμο και για τους νέους γύρους της αντιλαϊκής επίθεσης που είναι ήδη στα σκαριά.

Οι χιλιάδες που βούλιαξαν την Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, είναι απόδειξη ότι όσοι από την κυβέρνηση και τα κοράκια των «θεσμών» θεωρούσαν πως θα βρουν τη νεολαία και το λαό μας με σταυρωμένα τα χέρια, πρέπει να αλλάξουν το πλευρό που κοιμούνται.

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές έχουν ευκαιρία και από τις φοιτητικές εκλογές στις 18 Μάη να δώσουν απάντηση που η κυβέρνηση και οι υπόλοιποι υπηρέτες της θα τη φυσάνε και δεν θα κρυώνει. Ενισχύοντας την Πανσπουδαστική ΚΣ, εκλέγοντας περισσότερους αγωνιστές στα ΔΣ των συλλόγων τους, ώστε το φοιτητικό κίνημα να βρεθεί σε καλύτερη θέση, για να οργανώνεται με αντοχή, διάρκεια και προοπτική ο αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση που συνεχίζεται, για να μπει σε πρώτο πλάνο η διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών των φοιτητών των λαϊκών οικογενειών.


Και να είναι σίγουροι ότι τη στάση τους τη «μετράνε». Γιατί άραγε επιδίωξε η κυβέρνηση να ψηφίσει σαν τον κλέφτη μέσα στο Σαββατοκύριακο Ασφαλιστικό και Φορολογικό; Γιατί προσπάθησαν να κρύψουν τη συμμετοχή χιλιάδων στην απεργία και στα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα;

  • Οι φοιτητές και οι σπουδαστές να μη δώσουν λευκή επιταγή, με την αποχή, σε κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ, που επιτίθενται λυσσαλέα στα δικαιώματά τους. Αυτό καθόλου δεν τους φοβίζει. Ισα - ίσα, την επόμενη μέρα θα πιστεύουν πως μας έχουν «στο χέρι».
  • Να κόψουν όμως και τα χαμόγελα των κομμάτων που κυβερνούσαν τα προηγούμενα χρόνια, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που αξιοποιούν την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, εμφανίζονται ως δικαιωμένοι, για να ξεπλύνουν τις δικές τους ευθύνες στο τσάκισμα του λαού και της νεολαίας. Αυτοπροβάλλονται ως πιο ικανοί εφαρμοστές των μνημονίων και της αντιλαϊκής πολιτικής.

Κάθε χρόνο, από τις φοιτητικές εκλογές βγαίνει ένα πανελλαδικό μήνυμα χιλιάδων φοιτητών. Το ερώτημα είναι: το μήνυμα των φοιτητικών εκλογών θα αξιοποιηθεί είτε από την κυβέρνηση, είτε από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, για να πουν ότι «πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις», δηλαδή η πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα των φοιτητών - σπουδαστών, ή το μήνυμα των εκλογών θα είναι ξεκάθαρο μήνυμα αντεπίθεσης, διεκδίκησης και αγώνα για να πάρουμε πίσω όσα μας έκλεψαν, για να ζήσουμε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας;

Ψήφος στη ΔΑΠ θα πει υποστήριξη των αντιεκπαιδευτικών κατευθύνσεων της ΕΕ

Οι δυνάμεις των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (ΔΑΠ - ΠΑΣΠ), που για χρόνια πλειοψηφούν σε πολλούς από τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, αποδεικνύουν ότι έχουν μπόλικο θράσος όταν λένε ότι «έχουμε προτάσεις για το καλό της σχολής σου και των σπουδών σου».

Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Γιατί την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την άθλια πολιτική της υποχρηματοδότησης των σχολών μας, την πολιτική «μη προσλήψεων», οδηγώντας τα ιδρύματα σε τραγικές ελλείψεις καθηγητών και άλλων απολύτως απαραίτητων, η ψήφος στη ΔΑΠ σημαίνει ότι παίρνει συγχωροχάρτι που στηρίζει με χέρια και με πόδια αυτή την πολιτική, όπως στήριζε και τις προηγούμενες μειώσεις προϋπολογισμών και τις προηγούμενες απολύσεις καθηγητών και εκπαιδευτικού προσωπικού επί κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Ψήφος στη ΔΑΠ θα πει υποστήριξη των αντιεκπαιδευτικών κατευθύνσεων της ΕΕ που υλοποιούνται διαχρονικά απ' όλες τις κυβερνήσεις.

  • Το «Σύγχρονο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο» που οραματίζεται η ΔΑΠ, θα είναι κλειστό για τους φοιτητές των λαϊκών οικογενειών, ανοιχτό για λίγους και εκλεκτούς. Γι' αυτούς που θα έχουν τη δυνατότητα, δηλαδή, να πληρώνουν δίδακτρα από τον προπτυχιακό κύκλο σπουδών μέχρι και τα μεταπτυχιακά. Θα είναι κυρίως ανοιχτό για τις επιχειρήσεις, αφού με βάση τις δικές τους ανάγκες θα διαμορφώνεται το πρόγραμμα σπουδών. Κι αυτό γιατί θέλουν κατά παραγγελία των δικών τους συμφερόντων να διαμορφώνεται το αυριανό επιστημονικό κι εργατικό δυναμικό. Στόχος της πολιτικής τους είναι: Κομματιασμένη γνώση ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων για τους πολλούς και ολοκληρωμένη μόρφωση μόνο για λίγους που το αντέχει η τσέπη τους.
  • Σε αυτό το πανεπιστήμιο που προτείνει η ΔΑΠ, η σίτιση και η στέγαση θα είναι πανάκριβο εμπόρευμα για όλους, αφού η δημιουργία ιδιωτικών εστιών και ιδιωτικών εστιατορίων συμβεβλημένα με το κράτος που προτείνει, σημαίνουν νοίκι και χαράτσια για ένα πιάτο φαΐ. Μάλιστα, η λύση που προτείνει για τους φοιτητές που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, είναι η χορήγηση φοιτητο-δανείων. Τουλάχιστον προκλητικό, όταν οι περισσότερες λαϊκές οικογένειες είναι πνιγμένες από τα χρέη και τα ειδοποιητήρια των τραπεζών, όταν σχεδόν 1 στους 2 φοιτητές και σπουδαστές δουλεύει για να τελειώσει τις σπουδές του.
  • Ενώ για τα ΤΕΙ η ΔΑΠ βρίσκει τη λύση στην έλλειψη εργαστηρίων και εξοπλισμού στους ιδιώτες, αφού προτείνει τη δημιουργία εργαστηρίων και αμφιθεάτρων με τη χορηγία ιδιωτών. Χωρίς να λέει, βέβαια, με τι αντάλλαγμα. Με το «αζημίωτο» φυσικά για τις τσέπες των σπουδαστών.
Εχουν βάλει την υπογραφή τους στο τσάκισμα των δικαιωμάτων μας

Λένε, επίσης, ότι νοιάζονται και παλεύουν για «την προοπτική μας μετά τις σπουδές, το μέλλον μας».

Αυτό είναι ίσως το πιο σύντομο ανέκδοτο που έχουμε ακούσει. Ο εργασιακός μεσαίωνας που έχει στηθεί για τη νεολαία, έχει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ συνεχίζουν το ίδιο τροπάριο περί ανάγκης ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, που θα δώσει διέξοδο στη νέα γενιά. Κάνουν, όμως, τους ανήξερους όταν αποδεικνύεται ότι ακριβώς η δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι που επιτάσσει το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων των νέων, την ψευτοκατάρτισή τους, τις «κουτσουρεμένες» γνώσεις. Στο όνομα της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», άλλωστε, προωθούνται οι κατευθύνσεις της ΕΕ, οι ανατροπές που σήμερα οι νέοι βιώνουμε.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζει για άλλη μια φορά καινούργια δώρα στους επιχειρηματικούς ομίλους με το νέο «αναπτυξιακό νόμο», νέα προνόμια, φοροαπαλλαγές και κρατικό χρήμα για τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά σε νέο ξεζούμισμα μέσω φόρων και εισφορών των νέων επιστημόνων, που θα δουλεύουν σε καθεστώς με μπλοκάκι, η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ, που υποστήριζαν τα δύο προηγούμενα μνημόνια, με βάση τα οποία οι μισθοί των νέων έφτασαν σε επίπεδα ψίχουλου, και έστηναν πανηγύρια για τη «σωτηρία» της χώρας όταν ψηφιζόταν το 3ο μνημόνιο, στηρίζουν την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής.

Τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και οι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ φέρουν ακέραια και μαζί την ευθύνη για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές στα σπίτια τους, που τους οδηγεί είτε να δουλεύουν από νωρίς παράλληλα με τις σπουδές για να συνεισφέρουν στα πενιχρά οικονομικά των οικογενειών τους, είτε ακόμα και να μην καταφέρνουν να φοιτούν στις σχολές στις οποίες πέρασαν.

Να γιατί η ψήφος σε ΔΑΠ - ΠΑΣΠ θα αξιοποιηθεί για να πανηγυρίζουν όσοι με την πολιτική τους έχουν οδηγήσει στα τάρταρα τα δικαιώματα των φοιτητών σήμερα στις σπουδές τους κι αύριο στη δουλειά.

Θέλουν τους φοιτητές μακριά από το συλλογικό αγώνα

Ταυτόχρονα, όμως, η παράταξη της ΔΑΠ έχει την κύρια ευθύνη για την κατάσταση στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα.

Εχει βάλει τη σφραγίδα της για να κυριαρχεί η διάλυση και ο εκφυλισμός μέσα στους συλλόγους. Στις σχολές που είναι 1η δύναμη ή και αυτοδύναμη, τα όργανα των συλλόγων δεν λειτουργούν, Γενικές Συνελεύσεις δεν πραγματοποιούνται, ενώ οι σύλλογοι μετατρέπονται σε μηχανισμούς ρουσφετιών και οι φοιτητές σε πελατολόγιο για διάφορες επιχειρήσεις. Αυτά βέβαια δεν είναι τυχαία, εξυπηρετούν ακριβώς τις προτάσεις που έχει η ΔΑΠ για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Προτάσεις που για να εφαρμοστούν θα πρέπει οι φοιτητές να είναι μακριά από τον οργανωμένο αγώνα, οι σύλλογοι διαλυμένοι, για να έχουν ελεύθερο έδαφος για τη δράση τους στις σχολές οι επιχειρήσεις. Τέτοιους, άλλωστε, συλλόγους - «αδελφότητες» όταν λένε για «Συλλόγους πέρα από κόμματα». Το πιο σημαντικό είναι ότι θέλουν συλλόγους που θα είναι ενεργοί στην υποστήριξη του συστήματος, του κράτους και των επιλογών του και ανενεργοί και εχθρικοί απέναντι στον οργανωμένο λαό και τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του.

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές έχουν πλέον συσσωρεύσει αρκετή πείρα από τη στάση αυτών των δυνάμεων στις σχολές. Στις 18 Μάη να αλλάξουν τους συσχετισμούς στα Διοικητικά Συμβούλια των συλλόγων που κυριαρχούν οι δυνάμεις αυτές, να αποδυναμώσουν σημαντικά τις δυνάμεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, αλλά και των υπόλοιπων παρατάξεων που στηρίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την πολιτική που τσακίζει τις ζωές και το μέλλον μας.

Τι συλλόγους έχουμε πραγματικά ανάγκη

Οι φοιτητές πρέπει να μετατρέψουν την ψήφο τους σε όπλο για:

  • Συλλόγους που θα είναι εμπόδιο στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ και κεφαλαίου, οργανωτές της πάλης και της διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών των φοιτητών. Στήριγμα και αποκούμπι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες για τους φοιτητές και τους σπουδαστές των φτωχών λαϊκών οικογενειών.
  • Συλλόγους που θα διεκδικούν πανεπιστήμιο στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών. Πανεπιστήμιο στο οποίο θα παρέχεται όλη η αναγκαία επιστημονική γνώση, με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές κατακτήσεις. Που θα την προσφέρει απλόχερα, χωρίς περιορισμούς στους φοιτητές. Που θα βγάζει απόφοιτους οι οποίοι θα εντάσσονται κατευθείαν στην κοινωνική παραγωγή, με πλήρη και σταθερή εργασία, για να ικανοποιούν τις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες.
  • Συλλόγους ζωντανούς, μαχητικούς, που θα έχουν εκλεγμένα όργανα, τα οποία θα συνεδριάζουν τακτικά, θα συγκαλούν Γενικές Συνελεύσεις, συνελεύσεις ετών. Θα εκλέγουν επιτροπές σε έτη, αλλά και θα οργανώνουν αθλητική πολιτιστική δραστηριότητα, θα ενισχύουν την αλληλεγγύη.

Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί για τους φοιτητές και τους σπουδαστές! Να μη δεχτούν να χαρίσουν την ψήφο τους.

Στις 18 Μάη οι φοιτητές και οι σπουδαστές να μετατρέψουν την ψήφο τους σε όπλο για την οργάνωση του αγώνα από την επόμενη μέρα. Στις 18 Μάη να στείλουν μήνυμα ότι η νέα γενιά δε θα σκύψει το κεφάλι. Οχι μόνο δε δέχεται το μέλλον που της έχουν ετοιμάσει, αλλά κάνει ένα βήμα ώστε με καλύτερους όρους να οργανωθεί η αντεπίθεση. Στις 18 Μάη οι φοιτητές και οι σπουδαστές των λαϊκών οικογενειών να ψηφίσουν μαζικά τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ.


Θ. Σ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ