ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάρτη 2021
Σελ. /24
«Θεσμικά»

«Θεσμικές παρεμβάσεις» για τα κρούσματα «αστυνομικής αυθαιρεσίας» θα ανακοινώσει αύριο ο πρωθυπουργός στη Βουλή και γι' αυτόν το λόγο συναντήθηκε τις προάλλες με τον συνταγματολόγο Ν. Αλιβιζάτο, πρώην πρόεδρο της άτυπης επιτροπής που κατέληξε σε σχετικό πόρισμα. Τι διαπίστωνε εκείνη η επιτροπή; Οτι το πρόβλημα είναι η ατιμωρησία στις περιπτώσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας και ότι γι' αυτό υπάρχουν «παρατηρήσεις» τόσο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όσο και από τον Συνήγορο του Πολίτη. Στη «δέσμη προτάσεων» στην οποία κατέληξε το πόρισμα, περιλαμβάνονται η «επαναφορά ατομικών διακριτικών στις στολές όλων των αστυνομικών οργάνων», η «προστασία των θυμάτων αστυνομικής βίας», η «συστηματική διδασκαλία του Δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αστυνομικές σχολές», η «άμεση συμμόρφωση προς τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ», η «έκφραση συγγνώμης στα θύματα ή τις οικογένειές τους» και η «ενίσχυση του Συνηγόρου του Πολίτη». Είναι να γελάει κανείς... Στόχος όλων αυτών των «θεσμικών» πρωτοβουλιών, στον απόηχο της άγριας καταστολής σε βάρος των εργατικών - λαϊκών αγώνων, είναι να κρυφτούν η συστηματική κλιμάκωση του κρατικού αυταρχισμού και οι πραγματικές αιτίες της, πίσω από το παραβάν των «μεμονωμένων αυθαιρεσιών», που προκαλούνται τάχα από ορισμένους ...«ανεκπαίδευτους» αστυνομικούς. Τα ίδια επικαλούνταν και ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική του θητεία, την οποία ερεύνησε η επιτροπή Αλιβιζάτου για να βγάλει το πόρισμά της. «Θεσμικές» αλλαγές και «εκσυγχρονισμοί» στις δυνάμεις καταστολής έχουν γίνει απ' όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις. Αυτό που «εκσυγχρονίζονταν» όμως κάθε φορά, ήταν οι μέθοδοι καταστολής του λαού και το νομικό πλαίσιο που θέλει να βάλει στο γύψο τους αγώνες του. Ας το πάρουν απόφαση: Δεν τα κατάφεραν μέχρι τώρα, ούτε θα τα καταφέρουν.

Εξισώσεις...

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το «καθαρό όφελος» που θα έχει η Ελλάδα από το «Ταμείο Ανάκαμψης» και από τα κονδύλια του «Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου Αναφοράς 2021 - 2027» θα φτάσει τα 56,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2030, έναντι 15,5 δισ. ευρώ που θα είναι η ελληνική συνεισφορά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την ίδια περίοδο. Οπως ισχυρίστηκε ο υπουργός, «από τα στοιχεία καταδεικνύεται το σημαντικό δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα μας, καθώς η αναλογία απολήψεων (εισροές) - αποδόσεων (συνεισφορές) διαμορφώνεται σε 4,6/1, δηλαδή για κάθε ευρώ που θα αποδίδουμε στην Ευρώπη, θα εισπράττουμε 4,6 ευρώ». Οι περίπλοκες σχέσεις αλληλεξάρτησης στην ιμπεριαλιστική ΕΕ δεν μπορούν βέβαια να αποτιμηθούν με μοναδικό κριτήριο το τι δίνει και τι παίρνει το κάθε κράτος - μέλος από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Ακόμα όμως κι έτσι, από την εξίσωση λείπουν ορισμένες βασικές παράμετροι. Για παράδειγμα, το ένα ευρώ που συνεισφέρει η Ελλάδα στην ΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι λεφτά από την τσέπη του λαού, αποτέλεσμα της άγριας φοροληστείας, αφού τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν το 95% περίπου των άμεσων και έμμεσων φόρων. Αντίθετα, τα 4,6 ευρώ των επιδοτήσεων, των φοροαπαλλαγών και των λοιπών «διευκολύνσεων» που χρηματοδοτούν η ΕΕ και το περίφημο «Ταμείο Ανάκαμψης», αφορούν τους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι το λαό. Επομένως, συγκρίνει ανόμοια πράγματα, αφού άλλος πληρώνει κι άλλος εισπράττει.

... και παρονομαστές

Ακόμα και τα ΕΣΠΑ, για τα οποία γίνεται πολύς λόγος, χρηματοδοτούν κατά κανόνα μέτρα στήριξης των μεγάλων επιχειρήσεων και αποκλείουν οτιδήποτε δεν έχει ανταποδοτικότητα για το κεφάλαιο, όπως μέτρα αντισεισμικής, αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, που η έλλειψή τους αποδεικνύεται τραγική. Στις «απολήψεις» δεν περιλαμβάνονται επίσης μια σειρά από άλλους έμμεσους φόρους («πράσινοι» και άλλων αποχρώσεων), που αυξάνουν κατακόρυφα το χαράτσωμα του λαού από κυβέρνηση και ΕΕ. Ούτε περιλαμβάνονται βέβαια τα τοκοχρεολύσια για τα δάνεια που θα ξεπληρώνει ο λαός μέχρι ...πέμπτης γενεάς, οι πολιτικές συμφωνίες για τη συμμετοχή ευρωπαϊκών κολοσσών στις ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών υποδομών στην Ελλάδα, τα «ψιλά γράμματα» των οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων που παίζονται στη χώρα μας για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης και των Ευρωπαίων συμμάχων της. Με άλλα λόγια, από τα στοιχεία που παρουσιάζει η κυβέρνηση λείπει ο κοινός παρονομαστής: Ο λαός, που πληρώνει το λογαριασμό και ζει από πρώτο χέρι την άγρια αντιλαϊκή πολιτική, με τη σφραγίδα της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων της.

Τους διαψεύδουν

Τον «εκνευρισμό» της τουρκικής κυβέρνησης για την αξιοποίηση της Αλεξανδρούπολης ως «κόμβου» διεκπεραίωσης των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων, στο πλαίσιο της άσκησης «Defender Europe 2021», σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, παρουσιάζοντας την αναβάθμιση της χώρας στις ΝΑΤΟικές «πρόβες πολέμου» ως «ασπίδα προστασίας» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Για τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, όμως, η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε «προγεφύρωμα» για τα επιθετικά τους σχέδια ενάντια στη Ρωσία, κάθε άλλο παρά «μήνυμα στην Τουρκία» αποτελεί. Αντίθετα, με τη στάση τους ενθαρρύνουν τις τουρκικές αμφισβητήσεις απέναντι στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Για παράδειγμα, την περίοδο που αναζωπυρωνόταν η ένταση στα Ελληνοτουρκικά, με τις έρευνες του τουρκικού «Τσεσμέ» στο Αιγαίο, το γιγαντιαίο μεταγωγικό του αμερικανικού στρατού «ARC Endurance», που μετέφερε τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς στην Αλεξανδρούπολη, πέρασε μέσα από τη θαλάσσια περιοχή που επιχειρούσε το τουρκικό σκάφος, σαν να μην τρέχει τίποτα! Κι όχι μόνο αυτό... Μόλις πριν από λίγες μέρες, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην αφγανική κυβέρνηση και τους Ταλιμπάν θα φιλοξενηθεί στην Τουρκία, αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό της ρόλο στις διευθετήσεις που προωθούνται στην ευρύτερη περιοχή κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ. Οσο λοιπόν κι αν προσπαθούν να πείσουν ότι η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα εγκληματικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ γίνεται για το καλό του λαού και τη θωράκιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, οι εξελίξεις τούς διαψεύδουν, ρίχνοντας και το τελευταίο φύλλο συκής της χρεοκοπημένης και επικίνδυνης πολιτικής που υπηρετούν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1822 Με τη βοήθεια επαναστατών από τη Σάμο, η Χίος εξεγείρεται κατά της οθωμανικής κυριαρχίας.

1923 Το επίτακτο ναυαγοσωστικό «Αλέξανδρος Ζ» βυθίζεται λόγω θαλασσοταραχής κοντά στην Ψυττάλεια, με αποτέλεσμα να πνιγούν 297 άτομα, στην πλειοψηφία τους ναύτες.

1935 Ο Χέρμαν Γκέρινγκ ανακοινώνει επισήμως τη δημιουργία της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, της «Λουφτβάφε».

1938 Το Αυστριακό Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα πραγματοποιεί πραξικόπημα, τα γερμανικά στρατεύματα περνούν ανενόχλητα τα σύνορα και την επόμενη μέρα (12/3) η Αυστρία προσαρτάται στο Γ' Ράιχ.

1944 Πάνω από 700 γυναίκες από την περιοχή των Τρικάλων μαζεύονται στο χωριό Ζούλιανη, για να κατέβουν στην πόλη και να διαμαρτυρηθούν για την επιστράτευση που σχεδίαζαν οι Γερμανοί. Οι Γερμανοί τις συλλαμβάνουν και τις κλείνουν στη φυλακή για δύο μέρες. Υστερα από γενικό ξεσηκωμό της περιοχής, οι κατακτητές τις άφησαν ελεύθερες.

1955 Πεθαίνει ο Σκοτσέζος βιολόγος, φαρμακολόγος και βοτανολόγος Αλεξάντερ Φλέμινγκ, που μαζί με τη σύζυγό του Αμαλία Φλέμινγκ ανακάλυψαν την πενικιλίνη.

1956 Συνέρχεται στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας η 6η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ και της ΚΕΕ του ΚΚΕ (11 - 12/3/1956), που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής των έξι ΚΚ (ΕΣΣΔ, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Τσεχοσλοβακίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας), η οποία συγκροτήθηκε στη διάρκεια του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ. Η 6η Πλατιά Ολομέλεια καθαίρεσε τον Νίκο Ζαχαριάδη από ΓΓ της ΚΕ και από το ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

1965 Κοινοποιείται στα σχολεία η αντικομμουνιστική Εγκύκλιος 1010 της κυβέρνησης της Ενωσης Κέντρου υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Αιχμή αυτής της κατάπτυστης εγκυκλίου ήταν το χτύπημα της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, που πρωτοστατούσε στους μεγάλους αγώνες για την Παιδεία.

1978 Πεθαίνει η τραγουδίστρια και ηθοποιός Σοφία Βέμπο.

2004 Βομβιστικό χτύπημα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης προκαλεί το θάνατο 191 ανθρώπων.

2011 Εγκέλαδος 9 Ρίχτερ χτυπάει την Ιαπωνία. Ακολουθεί μεγάλο τσουνάμι (σε ορισμένες περιπτώσεις ύψους 20 μέτρων) καταστρέφοντας κατοικημένες ζώνες σε βάθος ακόμη και 20 χλμ., με αποτέλεσμα το θάνατο 15.365 ανθρώπων και 8.206 αγνοούμενους.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org