ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΩΡΕΣ ΟΠΕΚ - ΡΩΣΙΑ
Ανταγωνισμοί με ... ουρά για το πετρέλαιο

Η Σαουδική Αραβία αυξάνει την παραγωγή και μειώνει τις τιμές για να πλήξει τα ρωσικά μονοπώλια

Copyright 2017 The Associated

ΜΟΣΧΑ - ΡΙΑΝΤ.--

Αύξηση κατά τουλάχιστον 8% κατέγραψαν χτες οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, μετά την πτώση κατά 30% (τη μεγαλύτερη από το 1991!) που σημειώθηκε τη Δευτέρα, συνέπεια της αντιπαράθεσης μεταξύ χωρών του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας.

Η κόντρα κλιμακώθηκε μετά από την άρνηση της Ρωσίας να δεχτεί συνέχιση της μείωσης στην ημερήσια παραγωγή πετρελαίου κατά περίπου 1,5 εκατομμύριο βαρέλια που πρότειναν οι χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ, και κυρίως η Σαουδική Αραβία, εκτιμώντας μεταξύ άλλων πως αυτό ωφελεί τα αμερικανικά μονοπώλια σχιστολιθικού πετρελαίου.

Η παραπέρα μείωση της παραγωγής προτάθηκε ως μέτρο συγκράτησης των τιμών εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης, στην οποία επιδρά και η επιδημία του κορονοϊού.

Η στάση της Ρωσίας πυροδότησε την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την τιμή του πετρελαίου κατά 10% και να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής από τον ερχόμενο Απρίλη κατά τουλάχιστον 1,2 εκατ. βαρέλια τη μέρα, επιδιώκοντας να προκαλέσει «σοκ» στα ρωσικά ανταγωνιστικά μονοπώλια.

Παράγοντες του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών απαντούσαν χτες πως η Μόσχα μπορεί να αντέξει από 6 έως 10 χρόνια, με την τιμή του πετρελαίου να κυμαίνεται στα 30 δολάρια το βαρέλι. Επιπλέον, χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέκρουσε τις κατηγορίες ότι η Ρωσία ευθύνεται για την κρίση, λέγοντας πως πρότεινε «εναλλακτικές προτάσεις» πριν καταρρεύσουν το Σαββατοκύριακο οι συνομιλίες στη Βιέννη στο πλαίσιο της συνάντησης «OPEC+».

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάνταρ Νόβακ εκτίμησε χτες πως θα χρειαστούν «αρκετοί μήνες» μέχρι τη σταθεροποίηση των τιμών, επισημαίνοντας πως αυτό θα κριθεί από συνδυασμό παραγόντων, όπως η εξέλιξη της διεθνούς επιδημίας κορονοϊού, τα οικονομικά μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων κ.ά. Πάντως, το ρωσικό μονοπώλιο «Rosneft» ήταν από τα πρώτα που ανακοίνωσε πως τον Απρίλη θα αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κατά τουλάχιστον 300.000 βαρέλια ημερησίως.

Από την άλλη μεριά, ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, διέψευσε πως η χώρα του ξεκίνησε «πόλεμο» με τη Ρωσία για τις τιμές του πετρελαίου, αλλά πρόσθεσε με νόημα πως δεν υπάρχει λόγος να επαναληφθεί η συνάντηση του σχήματος «ΟPEC+» τον ερχόμενο Απρίλη ή Μάη εάν δεν υπάρξει συνεννόηση και συμφωνία για μέτρα που αφορούν την παραγωγή πετρελαίου.

Σε Παρίσι και Βερολίνο ο Λίβυος στρατηγός Χάφταρ

Διαδοχικές συναντήσεις με τους ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας πραγματοποιεί το τελευταίο 48ωρο ο Λίβυος στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ, παράλληλα με τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην πρωτεύουσα Τρίπολη ενάντια στις δυνάμεις του Φαγιέζ Σάρατζ.

Ο Χάφταρ, συναντώντας το απόγευμα της Δευτέρας στο Παρίσι τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον ενημέρωσε για τη μέχρι τώρα έκβαση των συγκρούσεων, για την εξέλιξη του πετρελαϊκού εμπάργκο που έχει επιβάλει σε συνεργασία με φυλάρχους της ανατολικής Λιβύης σε βάρος του αντιπάλου του, αλλά και για την πρόθεσή του να εφαρμόσει την περιβόητη «συμφωνία εκεχειρίας» που είχε υιοθετήσει στις 19 Γενάρη, κατά τη Διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου. Ο Χάφταρ έθεσε μεταξύ άλλων ως προϋπόθεση να τηρηθεί η εκεχειρία και από τις ένοπλες δυνάμεις του Σάρατζ.

Πληροφορίες από το περιβάλλον του στρατηγού ανέφεραν πως μετέβη στο Παρίσι με πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου.

Χτες ο Χάφταρ μετέβη αιφνιδίως και στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος φέρεται να επανέλαβε ότι είναι αναγκαίες η κατάπαυση του πυρός και η πρόοδος στην πολιτική διαδικασία, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
«Αγαπητή τράπεζα... »

«Αγαπητή Τράπεζα,

Αποτελώ μέρος της προσπάθειας που κάνεις για να "εξορθολογίσεις" το λειτουργικό σου κόστος, έχω απολυθεί δηλαδή, ή, όπως μου είπαν, αποφάσισες τη λήξη της συνεργασίας μας, ή, όπως θα έλεγαν οι Αμερικάνοι, με άφησες να φύγω.

Δούλευα για σένα για σχεδόν 13 χρόνια στο τηλεφωνικό κέντρο, εξυπηρετώντας τους πελάτες σου και ενημερώνοντας για τα προϊόντα σου, χωρίς ποτέ να θεωρούμαι υπάλληλός σου. Είχες βλέπεις φροντίσει να ανήκω στην 100% θυγατρική σου, για να μην έχω τη Σύμβαση και τις παροχές του τραπεζοϋπαλλήλου, και είχες επίσης φροντίσει να ελέγχεις το επιχειρησιακό σου σωματείο, που με θυμόταν μόνο στην αιμοδοσία και στην ανανέωση της κάρτας απεριορίστων διαδρομών.

Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής, πρώην συνεργάτη μου, δεν μου παρείχες ούτε όσα όριζε η ΕΓΣΣΕ στην οποία εντασσόμουν. Δεν λάμβανα επίδομα ακουστικού, ενώ δούλευα 8 ώρες με το ακουστικό, δεν λάμβανα επίδομα οθόνης, ενώ δούλευα σε υπολογιστή, δεν εφάρμοζες την 11ωρη ανάπαυση από βάρδια σε βάρδια, μου μετέφερες για πολλά χρόνια παρανόμως μέρος της κανονικής μου άδειας στο επόμενο έτος, μου έκοβες την άδεια μονομερώς και χωρίς γραπτή ενημέρωση για να μην πάω στην Επιθεώρηση Εργασίας, και πολύ συχνά δεν μου έδινες το ένα Σαββατοκύριακο ρεπό το μήνα που δικαιούμουν.

Επίσης θεωρούσες ώρα προσέλευσης στην εργασία μου την ώρα που έκανα log in στο σύστημα, όχι την ώρα που χτύπαγα την κάρτα, όπως ορίζει η νομοθεσία. Δεν θα ήθελα όμως να είμαι τελείως άδικος μαζί σου. Τρεις φορές έλαβα bonus από εσένα: Ενα usb stick, ένα πληκτρολόγιο με το οποίο σου γράφω τώρα και ένα κουτάκι με ξυλομπογιές που τις έδωσα στο ανιψάκι μου. Δεν θα έλεγα ότι ήσουν ο ορισμός του γενναιόδωρου εργοδότη, παρότι έβγαζες εκατομμύρια από τη δουλειά τη δική μου και των συναδέλφων μου.

* * *

Επίσης θα έλεγα πως ούτε ήσουν ο ορισμός του καλού εργοδότη (αν υπάρχει τέτοιος), αφού η τρομοκρατία ήταν το πιάτο που μας σέρβιρες σε καθημερινή βάση ώστε να μη σηκώνουμε κεφάλι από τη δουλειά και να μη διεκδικούμε τα δικαιώματά μας. Για να το πετύχεις, είχες μερικούς πρόθυμους και αναλώσιμους υπαλλήλους, άσχετους με το εργασιακό αντικείμενο, που φρόντιζαν να εφαρμόζουν την πολιτική της εταιρείας: Να βάζουμε διάλειμμα όταν πηγαίνουμε τουαλέτα, να παίρνουμε κλήσεις χωρίς ανάσα, να δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα το πρόγραμμα εργασίας και να παίρνουμε άδεια όποτε συμφέρει την εταιρεία.

Ακόμα θυμάμαι πόσες φορές πήγα με το "στέλεχός" σου στο γραφείο συσκέψεων για να μου κάνει παρατηρήσεις για την απόδοσή μου ή για να μου κόψει την άδεια, χρησιμοποιώντας πειστικά επιχειρήματα του στιλ "αν δεν σου αρέσει να φύγεις", "θα πάρεις άδεια όταν θέλει η εταιρεία", ενώ παράλληλα κοπάναγε το χέρι στο γραφείο και γκάριζε μπας και φοβηθώ. Δεν τα κατάφερε (...)

Τόσα χρόνια γνώρισα δεκάδες συναδέλφους που προσέλαβες μέσω δουλεμπορικών, τους είχες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τους ξεζούμιζες και μετά τους απέλυες εν μια νυκτί για να πάρεις άλλους φθηνότερους. Δεν θα ξεχάσω (...) ούτε τους συναδέλφους μου που έκαναν το "λάθος" να γεννήσουν παιδιά και έπρεπε να απολυθούν, γιατί η μητρότητα δεν συμβαδίζει με τα ωράρια - λάστιχο που έχεις επιβάλει. Αλήθεια, τι οικογενειακή ζωή μπορεί να έχει μια μητέρα όταν δουλεύει 12 με 8, 1 με 9, 11 με 7, Σάββατα, Κυριακές, βραδινά; Δεν μπορεί να έχει οικογενειακή ζωή, αλλά εσένα σε νοιάζει μόνο το κέρδος (...) Κάθε λεπτό μετράς χρήματα από το τηλεφώνημα του εκάστοτε πελάτη που εσύ καταχρέωσες με δάνεια και κάρτες και τώρα τον έχεις στην αναμονή για 40 λεπτά, χρεώνοντάς τον ακόμα μια φορά.

* * *

Αυτό το ειδυλλιακό εργασιακό κλίμα ώθησε εμένα και πολλούς εργαζόμενους στο τηλεφωνικό κέντρο στη συσπείρωση στο Κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής, που μας δέχτηκε χωρίς να είμαστε τραπεζικοί και μας βοήθησε να βάλουμε εμπόδια στην ασυδοσία σου και να διεκδικήσουμε αξιοπρεπείς όρους εργασίας. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που μου έδειξες την πόρτα της εξόδου, δεν θες τον συνδικαλισμό, για την ακρίβεια τον φοβάσαι και τόσα χρόνια τον πολέμησες, αλλά τελικά δεν κατάφερες και πολλά. Οι εργαζόμενοι των 600 ευρώ σε έγραψαν πανηγυρικά, εσένα, έναν ισχυρό όμιλο που νταραβερίζεται με όλες τις κυβερνήσεις και φτιάχνει νόμους που εξυπηρετούν τα συμφέροντά του.

(...) Αγαπητή Τράπεζα, μαθαίνω ότι έχεις σκοπό να απολύσεις άλλους 1.600 υπαλλήλους και να κλείσεις κι άλλες θυγατρικές. Μέχρι στιγμής τα πράγματα φαίνεται να σου πηγαίνουν καλά. Σου υπενθυμίζω όμως ότι τίποτα δεν είναι στατικό, το εργατικό κίνημα έχει περάσει και πιο δύσκολες μέρες και επανήλθε δυναμικά παρά τις δυσκολίες. Οσο για μένα, μη νομίζεις ότι τελειώσαμε ακόμα...».

(Το κείμενο περιέχει αποσπάσματα ανοιχτής επιστολής ενός εργαζόμενου που απολύθηκε πρόσφατα)



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ