ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αλληλεγγύη στους κομμουνιστές και το ταξικό κίνημα του Καζακστάν

Παρέμβαση έκανε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, στο Ευρωκοινοβούλιο για την απαγόρευση του ΚΚ Καζακστάν, με αφορμή έκθεση για τη χώρα αυτή και τις υποκριτικές επικρίσεις της ΕΕ για καταπάτηση της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης.

Συγκεκριμένα ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ:

«Μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης αποκαλύπτεται ποια είναι η δήθεν δημοκρατία και ελευθερία που επιβλήθηκε στους λαούς της.

Καταδικάζουμε κατηγορηματικά την κρατική βία της κυβέρνησης του Καζακστάν, την καταστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, του ταξικού εργατικού κινήματος και των κομμουνιστών με την απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος Καζακστάν (σ.σ από τον Αύγουστο του 2015).

Η έκθεση αποσιωπά αυτά τα γεγονότα. Η κοινή έκθεση όλων των πολιτικών ομάδων δεν αναφέρει κουβέντα για τη δολοφονική επίθεση της αστυνομίας στους απεργούς διαδηλωτές της πόλης Ζαναοζέν, το θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων από αυτούς, το πογκρόμ διώξεων κατά δεκάδων άλλων αγωνιστών (σ.σ η εγκληματική αυτή επίθεση έγινε το Δεκέμβρη του 2011 και 15 εργάτες στην πετρελαϊκή βιομηχανία και άλλους κλάδους βρήκαν το θάνατο). Ούτε αναφέρει τίποτα για το νόμο για ασφυκτικό έλεγχο των εργατικών σωματείων.

Είναι υποκριτική και επιλεκτική η δήθεν ανησυχία της ΕΕ και του Κοινοβουλίου, καθώς ανάλογα μέτρα εφαρμόζονται και σε κράτη - μέλη της με τη βούλα αυτών των οργανισμών.

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους κομμουνιστές και το ταξικό κίνημα του Καζακστάν. Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές του Καζακστάν».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ιεραρχεί ψηλά τη «στρατηγική συνεργασία» με την Ουκρανία

Τομείς της οικονομίας, αλλά και την ασφάλεια, αφορούν οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν κατά την επίσκεψη Ποροσένκο

Από τις δηλώσεις Ερντογάν - Ποροσένκο στα ΜΜΕ
Από τις δηλώσεις Ερντογάν - Ποροσένκο στα ΜΜΕ
ΑΓΚΥΡΑ.--

«Λάδι στη φωτιά» των σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών της περιοχής θα δώσει η επιλογή της Τουρκίας να συσφίξει τη συνεργασία της με την Ουκρανία σε διάφορα επίπεδα, όπως επιβεβαίωσε και η επίσημη επίσκεψη που έκανε στην Αγκυρα ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο. Στο φόντο της αναμέτρησης διαφόρων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με τη Ρωσία, ο Ποροσένκο και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρ. Τ. Ερντογάν, επέλεξαν μετά τη συνάντησή τους να σημειώσουν πως οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν, με στόχο να τερματιστεί η «προσωρινή εισβολή» στην Κριμαία, την οποία και η Αγκυρα καταδίκασε με το πιο έντονο ύφος.

Ο Ερντογάν κάλεσε για την άμεση αποχώρηση των ξένων (σ.σ. ρωσικών) στρατευμάτων από την ουκρανική επικράτεια και την αποκατάσταση του ελέγχου των συνόρων με τη Ρωσία, συμπληρώνοντας ότι «μια ισχυρή Ουκρανία, που έχει δυναμώσει την πολιτική της σταθερότητα, αποτελεί επίσης εγγύηση και για την περιφερειακή ειρήνη και τάξη». Ετσι, πρόσθεσε «όλες οι χώρες θα έπρεπε να στηρίξουν την Ουκρανία», ενώ δεσμεύτηκε και για την εκπλήρωση της υπόσχεσης για παροχή 10 εκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη «ανθρωπιστικών αναγκών» στην Ουκρανία. Ασφαλώς, βασικό ζητούμενο για την τουρκική πλουτοκρατία αποτελεί η διεύρυνση των επενδυτικών τους «οριζόντων», το μπάσιμο σε γεωστρατηγικές κολεγιές που θα αναβαθμίσουν συνολικά τη θέση της. Γι' αυτό και ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «σοβαρή αγορά» τα 125 εκατομμύρια που αθροίζουν οι πληθυσμοί των δύο χωρών, αλλά και να προβάλει ιδιαίτερα το στόχο για αύξηση του διμερούς εμπορίου στα 20 δισ. δολ. μέχρι το 2023. Ακόμα, τόνισε ότι «πρέπει να ανανεώσουμε τις συμφωνίες για τη διπλή αποφυγή φόρων, αλλά και τα αμοιβαία κίνητρα για πολύ σημαντικές επενδύσεις». Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι δύο ηγέτες υπέγραψαν σειρά συμφωνιών για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε Εμπόριο, Τουρισμό, Μεταφορές, Ενέργεια, αλλά και την ασφάλεια.

Από την πλευρά του, ο Ποροσένκο εξέφρασε την εκτίμηση του Κιέβου για την τουρκική στήριξη απέναντι στη «βάρβαρη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» και επισήμανε ότι το κείμενο της πέμπτης συνάντησης του Στρατηγικού Διαλόγου Ανώτατου Επιπέδου των δύο χωρών υπηρετεί την ενίσχυση της «στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ Ουκρανίας και Τουρκίας» και ανέδειξε ότι η προσέγγιση των δύο χωρών δεν αποκλείεται να συνδεθεί με ευρύτερες διεργασίες σε όλη την περιοχή της Ευρασίας. «Είμαι βέβαιος ότι η αποτελεσματική και ενεργός ανάπτυξη της ουκρανο-τουρκικής συνεργασίας, η στρατηγική εταιρική μας σχέση θα προωθήσει αλλαγές για το καλό όλης της περιοχής». Μάλιστα, σύμφωνα με τον Ποροσένκο και άλλες χώρες μπορεί «σύντομα να ακολουθήσουν» την ουκρανο-τουρκική συνεργασία.

Στο μεταξύ, όσον αφορά τις «αντι-τρομοκρατικές» επιχειρήσεις του στρατού στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας, τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι «ολοκληρώθηκαν» οι επεμβάσεις στην περιοχή Σουρ της επαρχίας του Ντιγιαρμπακίρ και άλλες περιοχές. Επίσης, μεταδόθηκαν και εικόνες αποχώρησης τεθωρακισμένων του στρατού από την περιοχή Ιντίλ της επαρχίας Σιρνάκ. Πρόσφατα, στελέχη της κυβέρνησης διαμήνυαν ότι οι επιχειρήσεις του στρατού φτάνουν στο τέλος τους, προμηνύοντας νέα «φάση» στις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα αυτονομιστικά σχέδια που στηρίζουν το ΡΚΚ και άλλες κουρδικές οργανώσεις και η Τουρκία θεωρεί θανάσιμη απειλή, στο φόντο ευρύτερων ανακατατάξεων (και συνοριακών) σε όλη τη Μέση Ανατολή.

33η ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΑΛΛΙΑΣ - ΙΤΑΛΙΑΣ
Ανησυχία για την ευρωπαϊκή «αντίσταση» στις κρίσεις

..και για την ικανότητα «πρόσβασης σε αγορές τρίτων χωρών»

ΒΕΝΕΤΙΑ.--

Η ανησυχία μερίδων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου που έχουν υποστεί μεγάλες (συγκριτικά με ανταγωνιστές) απώλειες από την καπιταλιστική κρίση εκφράζει η Κοινή Διακήρυξη της 33ης Συνόδου Γαλλίας - Ιταλίας, η οποία έγινε την Τρίτη στη Βενετία, με τη συμμετοχή του Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, και του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι.

Στο φόντο της οξυνόμενης ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης για το μείγμα πολιτικής που θα εξασφαλίσει στα μονοπώλια την κερδοφορία που χρειάζονται, για τον επιμερισμό της «χασούρας», αλλά και για το ποιοι όμιλοι θα διασφαλίσουν τα καλύτερα «μερίδια» αγορών που ξαναμοιράζονται, οι δυο χώρες «υπογραμμίζουν την ανάγκη να δυναμώσουν οι πολιτικές προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Μέτρα πιο αποτελεσματικά και ενθαρρυντικά είναι απαραίτητα, για να ανακάμψει η ευρωπαϊκή οικονομία, να ανακτήσει τη δυναμική της όπως και την ικανότητα αντίστασης στις κρίσεις».

Ξεχωρίζουν την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι «η εμπορική ευρωπαϊκή πολιτική θα επιτρέψει την πιο σημαντική πρόσβαση σε αγορές τρίτων χωρών», ζητώντας «καλύτερη χρήση» και «ενίσχυση των εργαλείων εμπορικής άμυνας, ειδικά για την αντιμετώπιση της κρίσης στη σιδηρουργία». Αντίστοιχα, φωτογραφίζοντας τους κλάδους που οι δύο πλευρές καταγράφουν σημαντικές απώλειες, ζητούν ενίσχυση των εργαλείων για την αντιμετώπιση των «επίμονων δυσκολιών στις αγροτικές αγορές», ιδιαίτερα στους τομείς του γάλακτος, του κρέατος, φρούτων και λαχανικών.

Φυσικά, οι δύο χώρες δεν παραλείπουν να διαμηνύσουν τη στήριξή τους για «μια οικονομική και μια νομισματική ένωση» «πιο ισχυρή και πιο αποτελεσματική», από την οποία θα ωφεληθεί το σύνολο της ΕΕ και «απέναντι στις αβεβαιότητες και τους κινδύνους σε παγκόσμιο επίπεδο», θα συμβάλουν «στην ανάπτυξη, τη σύγκλιση και τη σταθερότητα της Ευρωζώνης».

Οσον αφορά τους κλάδους που ιεραρχείται η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, γίνεται ειδική αναφορά στη σιδηροδρομική σύνδεση Λυών - Τορίνο, σε «βιομηχανικές συνέργειες» και «συντονισμένες στρατηγικές για την ενεργειακή και κλιματική μετάβαση».

Οι δύο χώρες επισημαίνουν ότι παραμένουν σε «κινητοποίηση» για τη Συρία, στο πλαίσιο του διεθνούς «αντιτρομοκρατικού» συνασπισμού αλλά και μεταξύ άλλων ότι «συνεργάζονται εξίσου για τη Λιβύη», στέλνοντας νέα μηνύματα για την ετοιμότητά τους για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Κοινά συμφέροντα» βλέπει το ψευδοκράτος

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Αρκετά «ομιλητικοί» συνεχίζουν να είναι οι εκπρόσωποι του ψευδοκράτους, αναδεικνύοντας αρκετές πλευρές του εκτεταμένου παζαριού που δυναμώνει για το Κυπριακό. Ετσι, η «υπουργός Εξωτερικών» Εμινέ Τσολάκ, σε μια ακόμα πρόσφατη συνέντευξή της σε γερμανική εφημερίδα, απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο ανοικτό είναι σήμερα το «παράθυρο» της ευκαιρίας για «λύση» του Κυπριακού, έσπευσε να σημειώσει:

«Εξαιρετικά ανοικτό. Αυτό συμβαίνει γιατί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη - μαζί με την Κύπρο και οι εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία και η ΕΕ - μοιράζονται κοινά συμφέροντα. Αυτό που κάνει τη (σημερινή) συγκυρία ιδιαίτερη, είναι ότι οι πολιτικοί ηγέτες και των δύο πλευρών μοιράζονται ένα όραμα και διαθέτουν την απαραίτητη πολιτική βούληση. Και οι δυο ζώνες θα μπορούσαν να παραμείνουν επίσης ημιαυτόνομες σε μια ομοσπονδία. Πέρα από αυτό, οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες. Αλλά είμαστε προσεκτικά αισιόδοξοι».

Στο μεταξύ, ανάμεικτες ήταν οι αντιδράσεις των κυπριακών κομμάτων για τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε προχτές ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, αποκαλύπτοντας πλευρές των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου (συμμετέχουν οι αρχηγοί των κομμάτων και πρώην Πρόεδροι Δημοκρατίας), όπου έγινε ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Σε ανακοίνωσή του, ο Δημοκρατικός Συναγερμός έκανε λόγο για «δημόσιες συζητήσεις που υπονομεύουν την πολύτιμη και αναγκαία εθνική συνεννόηση και λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου».

Από το ΑΚΕΛ, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Στέφανος Στεφάνου, χαρακτήρισε «επιπόλαιη και όχι υπεύθυνη στάση» τη «δημοσιοποίηση πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου», προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «ένα είναι η υπεύθυνη ενημέρωση της κοινωνίας που πρέπει να γίνεται και άλλο η διαρροή και η αποκάλυψη εγγράφων».

Το ΔΗΚΟ δήλωσε ότι «η συσκότιση βοηθά εκείνους που θέλουν να επαναφέρουν το σχέδιο "Ανάν" ή να πιέσουν την πλευρά μας για πρόσθετες υποχωρήσεις», συμπληρώνοντας ωστόσο πως η δημοσιοποίηση πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου «δίνει άλλοθι στον Πρόεδρο Αναστασιάδη προκειμένου να επιτείνει αυτή τη συσκότιση».

Θυμίζουμε ότι στις αποκαλύψεις Σιζόπουλου αντέδρασε έντονα από την πρώτη στιγμή η κυπριακή κυβέρνηση, μιλώντας για «αποσπασματική αποκάλυψη» και «αχαρακτήριστη πράξη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ