ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΡΟΚΟ
Ελιγμοί κατευνασμού από το βασιλιά

ΡΑΜΠΑΤ.--

«Συνταγματικές αλλαγές» ανακοίνωσε, χτες, ο βασιλιάς του Μαρόκου, προκαλώντας, σε μεγάλο βαθμό, ικανοποίηση σε αντιπολίτευση, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και σε μεγάλη μερίδα των διαδηλωτών που πραγματοποίησαν μαζικές κινητοποιήσεις, στις 20 Φλεβάρη, ζητώντας περισσότερα δικαιώματα και ελευθερίες. Ισως, το σημαντικότερο σημείο των ανακοινώσεων του Μουχάμαντ του 6ου - το οποίο χαρακτηρίστηκε από αναλυτές ως «το κέντρο βάρους της βασιλικής προπαγάνδας που έχει ως στόχο τον κατευνασμό της λαϊκής δυσαρέσκειας» - είναι ο σημαντικός περιορισμός των αρμοδιοτήτων του ιδίου, ένας ελιγμός που, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, φαίνεται να «πιάνει τόπο».

Εκτός αυτού, προανήγγειλε την εκπόνηση νέου εκλογικού νόμου, με βάση τον οποίο θα στελεχώνεται το κοινοβούλιο, καθώς και την ανάδειξη πρωθυπουργού και κυβέρνησης από εκλογές και όχι διά μέσου βασιλικού διορισμού, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Ανακοίνωσε ότι η εκλεγμένη κυβέρνηση θα έχει την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας σε όλα τα επίπεδα, περιγράφοντας, χωρίς όμως να το αναφέρει ρητώς, μια βασιλεία περισσότερο συνταγματικού τύπου παρά κάτι άλλο.

Επίσης, δεσμεύτηκε για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα κατοχυρώνουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης από το θρόνο και την προστασία κάθε είδους πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων. Τάχθηκε, δε, υπέρ της σύστασης επιτροπής, αποτελούμενης από συνταγματολόγους, όπου θα εκπροσωπούνται τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα συνδικάτα (που σε μεγάλο βαθμό βέβαια όλα αυτά είναι όσα κρίνονται νόμιμα από τη βασιλεία) και από εκπροσώπους των διαφόρων άλλων οργανώσεων που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, η οποία θα εκπονήσει τις συνταγματικές αλλαγές.

«Αιφνιδιαστικά ικανοποιημένη», δήλωσε η ισλαμική αντιπολίτευση και το κόμμα της, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, υποστηρίζοντας ότι ο βασιλιάς «φάνηκε πραγματικά να άκουσε τους διαδηλωτές της 20ής Φεβρουαρίου». Συγκρατημένα «ικανοποιημένοι» εμφανίστηκαν εκπρόσωποι και άλλων οργανώσεων.

ΥΕΜΕΝΗ
Υποχωρήσεις από τον Σάλεχ

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές χτες στην πρωτεύουσα
Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές χτες στην πρωτεύουσα
ΣΑΝΑ'Α.--

Με μια ομιλία του ενώπιον, όπως τουλάχιστον έδειχναν οι εικόνες, μεγάλου πλήθους υποστηρικτών του εντός της πρωτεύουσας, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση διακόπτοντας την κανονική ροή του προγράμματος, ο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ ανακοίνωσε «συνταγματικές αλλαγές» μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι ανακοινώσεις βαίνουν στην κατεύθυνση των αιτημάτων των διαδηλώσεων, που συγκλονίζουν εδώ και περισσότερο από ένα μήνα τη χώρα και έχουν, ήδη, στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 30 ανθρώπους.

Ο Σάλεχ προανήγγειλε τροποποιήσεις με τις οποίες η χώρα θα οδεύσει προς την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Μίλησε για πλήρη διαχωρισμό της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας, δίνοντας, ουσιαστικά, τέλος σε μια εξαιρετικά μακρά περίοδο που ο ίδιος, ως Πρόεδρος, κυβερνούσε μόνο με διατάγματα. Δεσμεύτηκε ότι μέσα από τις αλλαγές αυτές, στις οποίες θα συμπεριληφθεί και αλλαγή του εκλογικού νόμου, το Κοινοβούλιο θα νομοθετεί και η κυβέρνηση θα ασκεί την εκτελεστική εξουσία υπό την επίβλεψη του Προέδρου. Κάλεσε, μάλιστα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης (που επιτρέπεται να λειτουργεί υπό το καθεστώς Σάλεχ), να συνεργαστούν μαζί του στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, προκειμένου να εκπονηθούν οι αλλαγές αυτές και να τεθούν στη γνώμη του υεμενικού λαού διά μέσου δημοψηφίσματος μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Λίγο μετά τις ανακοινώσεις Σάλεχ, εκπρόσωπος οργανώσεων που συμμετέχουν σε αυτές δήλωνε ότι, «τελικά, οι υποχωρήσεις του Σάλεχ ήρθαν πολύ αργά. Αν γίνονταν εξαρχής οι προτάσεις αυτές, τότε ίσως γίνονταν δεκτές. Τώρα, έχει κυλήσει πολύ αίμα και η οργή έχει οξυνθεί». Για σήμερα, προγραμματίζονται νέες μεγάλες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Υεμένης, και πλέον το αίτημα της πλειοψηφίας είναι η άμεση αποχώρηση Σάλεχ από την εξουσία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΥΝΙΔΑ.-- Σε δίκη, ως ένοχος για σειρά δολοφονιών πολιτικών κρατουμένων αλλά και διαδηλωτών, αποφασίστηκε χτες να παραπεμφθεί ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Τυνησίας, κατά την περίοδο Μπεν Αλι, ο Ραφίκ Μπελχάτζ Κάσεμ, ο οποίος, ήδη, κρατείται από τις αρχές της «μεταβατικής ηγεσίας». Η παραπομπή του συγκεκριμένου αποτελούσε, επίσης, πάγιο αίτημα των διαδηλωτών.

ΡΙΑΝΤ.-- Πυρ φέρονται ν' άνοιξαν κατά εκατοντάδων διαδηλωτών, πιθανότατα σιιτών, στην πόλη Κατίφ της Σαουδικής Αραβίας, στα ανατολικά της χώρας, οι δυνάμεις καταστολής μετά τη ρητή εντολή της βασιλικής οικογένειας περί «απαγόρευσης κάθε διαμαρτυρίας». Σύμφωνα με τις υπάρχουσες, μη διασταυρωμένες, πληροφορίες υπάρχει ένας τραυματίας και άγνωστος αριθμός συλληφθέντων. Η αντίδραση της αστυνομίας ήρθε ένα 24ωρο πριν από τη σημερινή κρίσιμη μέρα, καθώς υπάρχουν εκκλήσεις για διαδηλώσεις σε όλο τον αραβικό κόσμο μετά τις προσευχές της Παρασκευής.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν, στο σεισμό 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στα νοτιοδυτικά της Κίνας, στα σύνορα με τη Μιανμάρ, στην επαρχία Γινγκζιάνγκ. Τουλάχιστον 1.000 κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

ΤΖΟΛΟ.-- Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννιά ακόμα τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε σε νησί των νότιων Φιλιππίνων και αποδίδεται στην οργάνωση «Αμπού Σαγιάφ».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ο Μπαραντάι «αυτοπροωθείται»

KAΪΡΟ._

«Επιφανειακές» χαρακτήρισε τις τροποποιήσεις στα επτά συνταγματικά άρθρα, τις οποίες θα κληθούν να εγκρίνουν ή όχι με δημοψήφισμα, στις 19 Μαρτίου, οι Αιγύπτιοι, ο Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ συμπληρώνοντας ότι τα πρόσφατα αυξημένα περιστατικά με επιθέσεις «ομάδων αγνώστων ενόπλων» κατά διαδηλωτών καθώς και η «ύποπτη» θρησκευτική ένταση αποδεικνύουν ότι «το ζήτημα της ασφάλειας παραμένει ανοιχτό και εξαιρετικά κρίσιμο». Ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι ο ίδιος θα καταψηφίσει τις αλλαγές στο δημοψήφισμα στις 19 Μάρτη και ανακοίνωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για Πρόεδρος «υπό τον όρο ότι θα έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες προϋποθέσεις, δηλαδή οι συνταγματικές αλλαγές». Ο Μπαραντάι θέλει εμφανώς να εμφανιστεί ότι έχει ταυτόσημες θέσεις με τους διαδηλωτές που εξώθησαν τον Χόσνι Μουμπάρακ εκτός εξουσίας.

Οι «αλλαγές» που προωθούνται έχουν χαρακτήρα αστικοδημοκρατικών αλλαγών που δεν θίγουν το εκμεταλλευτικό σύστημα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν αλλάζουν σε τίποτε τους όρους για τη σύσταση ενός πολιτικού κόμματος και κάνουν κάποιες τροποποιήσεις στις αρμοδιότητες του προέδρου.

Η θέση του Μπαραντάι είναι ότι πρέπει να εκπονηθεί ένα νέο Σύνταγμα και με βάση αυτό να γίνουν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, υιοθετώντας τη θέση που έχει διατυπωθεί και από άλλες δυνάμεις, για παροχή περισσότερου χρόνου για διεξαγωγή των εκλογών. Ο Μπαραντάι υποστήριξε ότι δεν αρκούν οι προβλεπόμενοι, από το Ανώτερο Στρατιωτικό Συμβούλιο, έξι μήνες και μάλιστα υπό το υπάρχον προβληματικό Σύνταγμα το οποίο ουσιαστικά θα διευκολύνει μόνο τα γνωστά κόμματα, που λειτουργούσαν και υπό Μουμπάρακ, και τους οργανωμένους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους».

Ταυτόχρονα ο πολιτικός αυτός που θέλει να παίξει ρόλο στον αστικό εκσυγχρονισμό της Αιγύπτου, υποσχέθηκε ότι στην περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος προτεραιότητά του θα είναι «ένα νέο εκπαιδευτικό σύστημα», η διατήρηση της «ειρήνης» με το Ισραήλ αλλά και η αποκατάσταση των σχέσεων με το Ιράν. Επίσης χαρακτήρισε «γελοιότητα» την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις λόγω της εποικιστικής πολιτικής.

  • Στο Κάιρο αλλά και στην Τύνιδα θα μεταβεί την επόμενη βδομάδα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον με απώτερο στόχο, φυσικά, τη διασφάλιση των αμερικανικών συμφερόντων σε Αίγυπτο και Τυνησία, όπου ξεσηκώθηκαν σημαντικές λαϊκές δυνάμεις.
ΗΠΑ
Αμερικανοκινέζος πρέσβης στην Κίνα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο πρώην υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γκάρι Λοκ, Αμερικανο-Κινέζος, με καταγωγή από το Χονγκ - Κονγκ, αναλαμβάνει νέος πρέσβης της Ουάσιγκτον στην Κίνα, από τις 30 Απρίλη, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα. Ο διορισμός του Γκ. Λοκ, πρώην κυβερνήτη της Ουάσιγκτον, του μοναδικού ασιατικής καταγωγής που έχει υπάρξει στην ιστορία των ΗΠΑ, εμφανίζεται ως πρόθεση για αναβαθμισμένη εκπροσώπηση στο Πεκίνο. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Ομπάμα, «οι σχέσεις μας με την Κίνα είναι στο πλέον κρίσιμο σημείο, που έχουν βρεθεί τον 21ο αιώνα», τονίζοντας ότι «ο συγκεκριμένος άνθρωπος, λόγω και καταγωγής, είναι το κατάλληλο πρόσωπο προώθησης της συνεργασίας των δύο χωρών». Αλλωστε ο εν λόγω πολιτικός είχε αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα ως κυβερνήτης της Ουάσιγκτον προς όφελος των αμερικανικών μονοπωλιακών ομίλων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ