ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εγκαταλειμμένα ιστορικά κτίρια της πόλης

Σχετική Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους Υπουργούς Πολιτισμού, Μακεδονίας - Θράκης, Οικονομίας και Οικονομικών, με θέμα τα προβλήματα στα διατηρητέα α) Κτίριο Γραβιάς και Β. Ολγας, β) Κόκκινοι Πύργοι και γ) Παλιό Ιταλικό Προξενείο στο Νομό Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας πολιτικής από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον και καταστρέφει την πολιτιστική κληρονομιά. Σημαντικά ιστορικά μνημεία αποχαρακτηρίζονται κάτω από την πίεση οικονομικών και κατασκευαστικών συμφερόντων και ιστορικά κτίρια καταστρέφονται.

Ειδικότερα στο Νομό της Θεσσαλονίκης εγκαταλειμμένα στη φθορά του χρόνου έχουν αφεθεί τρία ιστορικά κτίρια της πόλης, τα οποία κοσμούσαν τη Θεσσαλονίκη με την αισθητική τους.

Πρόκειται για τα ιστορικά διατηρητέα: α) Κτίριο Γραβιάς και Β. Ολγας, β) Κόκκινοι Πύργοι και γ) Παλιό Ιταλικό Προξενείο στο Νομό Θεσσαλονίκης, τα οποία είναι μισογκρεμισμένα, με φθαρμένες προσόψεις, γεμάτα σκουπίδια και μπάζα, παρόλο που έχουν εκδοθεί αποφάσεις προστασίας και διατήρησής τους. Η χρηματοδότηση και τα κονδύλια που απαιτούνται για τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης δεν εξασφαλίστηκαν, με συνέπεια σημαντικές βλάβες.

Στο παρελθόν η Εφορεία Νέων Μνημείων, αφού κατέγραψε τα διατηρητέα μνημεία της πόλης, κατέθεσε στο Υπουργείο Πολιτισμού υπόμνημα διάσωσης και προστασίας μέσω της αγοράς τους από το εν λόγω υπουργείο, έτσι ώστε να αποφευχθεί η μετατροπή τους από τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα σε νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια και να αποδοθούν στο λαό της περιοχής για πολιτιστικές χρήσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επιπτώσεις είναι ήδη υπαρκτές καθώς υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν τα ιστορικά αυτά κτίρια με σημαντική πολιτιστική αξία

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί αν θα εξασφαλιστεί η κυριότητά τους από το Ελληνικό Δημόσιο και τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την προστασία και τη συντήρηση των κτιρίων, μέσω της μεταβίβασής τους στο Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικά διατηρητέα, έτσι ώστε να αποδοθούν για πολιτιστικές χρήσεις στο λαό της Θεσσαλονίκης».

«Να αντεπιτεθούν στις αντιλαϊκές πολιτικές οι εργαζόμενοι»

Συνέντευξη Τύπου της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ

Κάλεσμα στην εργατική τάξη, τη νεολαία και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, να παλέψουν μέσα από το οργανωμένο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να μην υποστούν νέες θυσίες στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης από τα κόμματα και τις δυνάμεις του κεφαλαίου, απεύθυνε σε συνέντευξη Τύπου ο γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, Αποστόλης Τασούλας.

Με αφορμή την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στα Γιάννενα την περασμένη Κυριακή, σημείωσε «ότι το ΠΑΣΟΚ βλέπει τη σωτηρία της πλουτοκρατίας στην "πράσινη ανάπτυξη", με άλλα λόγια, στο φαγοπότι σε βάρος του περιβάλλοντος. Ούτε λέξη δε βρήκε να πει για τους εργαζόμενους, για τους απολυμένους, τους άνεργους. Είπε όμως πολλά για τις επιχειρήσεις, γι' αυτά που εδώ και 30 χρόνια λέει το ΠΑΣΟΚ στην περιοχή», υπογράμμισε ο Απ. Τασούλας, αναφερόμενος στην ενιαία «γαλαζοπράσινη» αντιλαϊκή πολιτική που οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής βιώνουν χρόνια τώρα. Σε αυτή την πολιτική που στήριξε και επιδιώκει για άλλη μια φορά να στηρίξει τα κέρδη του κεφαλαίου στο όνομα της κρίσης, τα σημάδια της οποίας κάνουν την εμφάνισή τους και στα Γιάννενα (απολύσεις στη ΦΑΓΕ, απλήρωτη εργασία στα εργοστάσια ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ, ΣΒΕΚΗ, ΠΙΝΔΟΣ, σε υπηρεσίες πρόνοιας και μονάδες ψυχικής υγείας κ.α.), ο γραμματέας της ΝΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να αντισταθούν και ν' αντεπιτεθούν. Να συμμετέχουν μαζικά στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 17/3 και στην απεργία στις 2/4. Να απεγκλωβιστούν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα και τις δυνάμεις του ευρωμονοδρόμου και να ενισχύσουν το ΚΚΕ, την προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης, της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Τρεις πρώην υπουργούς «έδειξε» ο Αρσένιος

Τρεις πρώην υπουργούς «έδειξε» χτες στη συμπληρωματική κατάθεσή του ο μοναχός Αρσένιος και δεν αποκλείεται να επιστρέψει η δικογραφία για τις «ιερές ανταλλαγές» στη Βουλή, καθώς προκύπτουν ενδείξεις για ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών. Παράλληλα, η Μονή Βατοπεδίου ισχυρίζεται πλέον ότι η πρωτοβουλία για τις ανταλλαγές ανήκει στο κράτος και έγινε δεκτή απ' όλους τους αρμόδιους υπουργούς.

Στην εξάωρη κατάθεσή του το «δεξί χέρι» του Εφραίμ «έδωσε» στους δύο εισαγγελείς Εφετών Ε. Σπυροπούλου και Π. Στραγάλη, που διενεργούν την έρευνα για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, τους πρώην υπουργούς Σ. Τσιτουρίδη (Γεωργίας), Ε. Μπασιάκο (Αγροτικής Ανάπτυξης) και τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Π. Δούκα, ως υπεύθυνους για τις ανταλλαγές.

Οι εισαγγελείς Εφετών κάλεσαν το μοναχό Αρσένιο να εμφανιστεί προσωπικά ενώπιόν τους, προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις, καθώς ο ίδιος με το γραπτό υπόμνημα που κατέθεσε μέσω του δικηγόρου του, είχε παραδεχτεί το ρόλο του στις ανταλλαγές από την πλευρά της Μονής Βατοπεδίου από το 2000.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρσένιος περιέγραψε τις διαδικασίες των ανταλλαγών μεταξύ του δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου από το 2000 και μετά που ανέλαβε ο ίδιος, ενώ ανέφερε ότι οι υπουργοί ήταν θετικοί στη διαδικασία ανταλλαγής, καθώς οι μοναχοί είχαν ενημερωθεί από τους Τσιτουρίδη και Δούκα πως το κράτος δεν μπορούσε να προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις εκτάσεων που είχαν οι ακτήμονες.

Επίσης, διευκρίνισε στους εισαγγελείς ότι σε συνεργασία με τους ψαράδες το 2004... διεκπεραίωσε τα όρια στις παραλίμνιες εκτάσεις. Επειδή, όμως, υπήρχαν ακτήμονες, η Μονή ζήτησε ανταλλαγή με το δημόσιο. Υπέβαλε το αίτημα στην αρχή στον Σ. Τσιτουρίδη και στη συνέχεια στον Ε. Μπασιάκο, τον οποίο και επισκέφτηκαν.

Τότε άρχισαν να αντιδρούν διάφοροι τοπικοί παράγοντες της περιοχής που ζητούσαν να αποχωρήσει η Μονή από την ευρύτερη περιοχή της Βιστωνίδας.

Στο μεταξύ, ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Μονής Βατοπεδίου Ηλ. Αναγνωστόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων, τι σημαίνει η φράση ότι η υπόθεση των ανταλλαγών είχε γίνει «αποδεκτή σε κυβερνητικό επίπεδο», την οποία αναφέρει ο Αρσένιος σε φαξ που είχε στείλει στη Διεύθυνση Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είπε: «Η έννοια είναι ότι η ιδέα της ανταλλαγής είχε γίνει αποδεκτή από όλους τους αρμόδιους υπουργούς», ενώ πρόσθεσε ότι «η πρωτοβουλία για τις ανταλλαγές ανήκε στο κράτος, προκειμένου να τερματιστούν οι αντιδικίες τόσο των τοπικών φορέων και της Μονής, όσο και της Μονής με το κράτος».

ΠΑΣΟΚ
«Τζογάρουν» στη συνάντηση Παπανδρέου - Σημίτη

Βαρυσήμαντες διαστάσεις στην αυριανή συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Κ. Σημίτη προσπαθούν να δώσουν τόσο κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ όσο και στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, σε μια προσπάθεια να εμφανίσουν την επαναπροσέγγιση σαν δείγμα «συσπείρωσης» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επίσημα το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να διατηρήσει χαμηλά τους τόνους, αναφέροντας ότι τον πρώτο λόγο έχει ο Γ. Παπανδρέου, αλλά βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσαν χτες με μπαράζ δηλώσεων να δώσουν επικοινωνιακές διαστάσεις. Μετά τον Θ. Πάγκαλο, που πρότεινε ο Κ. Σημίτης να ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ, η Μ. Αποστολάκη με δηλώσεις της στο «Φλας» δήλωσε ότι η συνάντηση «είναι ο προάγγελος μιας μεγάλης πανστρατιάς ενόψει μιας μεγάλης πολιτικής μάχης που έχει να δώσει η παράταξη, που είναι οι ευρωεκλογές, εάν βέβαια δεν προκύψει κάτι γρηγορότερα»...

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Μ. Ανδρουλάκης μιλώντας στον «9,84» υποστήριξε ότι ο «Σημίτης είναι ένα κεφάλαιο όχι πια μόνο για το ΠΑΣΟΚ και για τη χώρα». Από την πλευρά του ο Κ. Σκανδαλίδης χαρακτήρισε «κεφάλαιο για τη χώρα και την παράταξη τον Κ. Σημίτη» και πρόσθεσε ότι ο Γ. Παπανδρέου «δε χρειάζεται υποδείξεις» για το ρόλο που θα αναθέσει στον πρώην πρωθυπουργό.

Την ίδια στιγμή στενοί συνεργάτες του Κ. Σημίτη ανέφεραν ότι στη «συνάντηση αναμένεται να λυθούν όλες οι μεταξύ τους παρεξηγήσεις» και πρόσθεταν ότι «δεν είναι δυνατόν να γίνει μια συνάντηση μόνο και μόνο για να εκφράσει ο Γιώργος Παπανδρέου στον Κ. Σημίτη ότι θέλει να είναι επικεφαλής του ευρωψηφοδέλτιου, γιατί αυτό θα έδειχνε μικροπολιτική σκέψη». Πάντως, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου απέφυγε χτες να απαντήσει σε ερωτήσεις για το αν «έχει αλλάξει άποψη ο κ. Παπανδρέου σε σχέση με την κριτική που ασκούσε πριν από 10 μήνες στον κ. Σημίτη ότι υποσκάπτει την ενότητα του κόμματος».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ