ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Εγκλωβισμένη σε πολυεπίπεδες διεργασίες για την «ασφάλεια»

Στη Λευκωσία βρέθηκε χτες ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της Αμυνας και της Ασφάλειας, ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, Μάικλ Φάλον, έκανε χτες επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, στον απόηχο των εντατικών διεργασιών και για τη «λύση» του Κυπριακού, όπου το Λονδίνο παρεμβαίνει πολύπλευρα και από τη θέση της «εγγυήτριας δύναμης».

Ολες οι δηλώσεις που έγιναν κατά τις επαφές του Φάλον είναι ενδεικτικές του ρόλου που επιφυλάσσουν ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα για την Κύπρο, των κινδύνων που ξημερώνουν για το λαό όλης της περιοχής, η συζήτηση για τη «σταθερότητα» που κλιμακώνεται παράλληλα με τις συνομιλίες για την προώθηση του νέου διχοτομικού σχεδίου.

Ετσι, ο Φάλον, αφού ξεκαθάρισε ότι η όποια επιστροφή τμήματος των βρετανικών βάσεων (που το Λονδίνο εμφανίζεται να «προσφέρει») «δεν θα επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα των βάσεων να προωθήσουν την ασφάλεια στην περιοχή και να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία ή άλλες απειλές», ανέδειξε ότι η Βρετανία δεν επιθυμεί για κανένα λόγο τον περιορισμό των πλεονεκτημάτων που της επιτρέπει μια ισχυρή παρουσία στην Κύπρο. Ετσι, χαρακτήρισε «ισχυρές» τις σχέσεις των δύο χωρών, εγκωμιάζοντας εμφατικά τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που υπογράφτηκε πέρυσι, την οποία χαρακτήρισε «καταλύτη για τη συνεργασία μας σε όλα τα μέτωπα». Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι αντικείμενο της επίσκεψής του στην Κύπρο (σ.σ. που είναι σημειωτέον η πρώτη επίσημη επίσκεψη Βρετανού υπουργού Αμυνας στην Κύπρο) είναι η περαιτέρω ενίσχυση της περσινής συμφωνίας, με προτεραιότητα τους τομείς της θαλάσσιας ασφάλειας, της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» και της αεράμυνας. Ακόμα, σύμφωνα με το «Φιλελεύθερο», τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραχωρήσει και εμπειρία στις κυπριακές αρχές για επανακαθορισμό της εθνικής αμυντικής στρατηγικής.

Επιπλέον, ο Φάλον ευχαρίστησε τη Λευκωσία για τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει στις «προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας». Ενώ, μετά από τη συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Κύπριο ηγέτη, Νίκο Αναστασιάδη, επισήμανε: «Καθώς αντιμετωπίζουμε αυτές τις προκλήσεις εδώ στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερο εταίρο από τη φίλη χώρα Κύπρο... Η Κύπρος διαδραματίζει ένα μεγαλύτερο ρόλο τώρα, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου».

Από τη δική του μεριά, ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, υπογράμμισε ότι η επίσκεψη Φάλον «πιστοποιεί και επισφραγίζει την πολύ σημαντική πρόοδο που έχουμε πετύχει τα τελευταία δύο χρόνια ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη διμερή μας συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας». Αναφέρθηκε κι αυτός στο νέο «ανανεωμένο και πιο φιλόδοξο πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας» που υπογράφτηκε, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι «ως επιστέγασμα αυτής της νέας φάσης στην οποία εισέρχονται οι διμερείς μας σχέσεις, αναχωρεί αύριο για το Λονδίνο ανώτερος αξιωματικός, ο οποίος με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναλαμβάνει για πρώτη φορά καθήκοντα ακολούθου άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο». Μεταξύ άλλων, ο Κύπριος υπουργός επισήμανε: «Είναι σημαντικό ότι η βρετανική κυβέρνηση αναγνωρίζει τον αναβαθμισμένο ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή και είναι σημαντικό ότι ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή ως παροχέας ασφάλειας θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μέσα στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού».

Στην Τουρκία ο Βρετανός επιτελάρχης

Μετά την πρωθυπουργό της Βρετανίας (φωτ.), την Αγκυρα επισκέφτηκε χτες και ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεών της
Μετά την πρωθυπουργό της Βρετανίας (φωτ.), την Αγκυρα επισκέφτηκε χτες και ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεών της
ΑΓΚΥΡΑ.--

Στην Αγκυρα βρέθηκε χτες ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας Στιούαρτ Πιτς, τον οποίο ο Τούρκος ομόλογός του Χουλούσι Ακάρ υποδέχτηκε με κάθε επισημότητα και την ανάλογη στρατιωτική τελετή. Η συνάντηση των δύο επιτελαρχών έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Σημειώνουμε, πάντως, ότι ο Πιτς ήρθε στην Τουρκία ελάχιστες μέρες μετά την επίσκεψη της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, στη διάρκεια της οποίας οι δυο πλευρές επικεντρώθηκαν στη σημασία σύσφιξης της συνεργασίας τους, σε όλους τους τομείς, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ασφάλεια και την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε αργά προχτές το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, συμφωνώντας να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία, ειδικά στον τομέα της Ασφάλειας και της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας». «Πηγή» της «Χουριέτ» υποστήριξε ότι ο Πενς μίλησε για «νέα εποχή» στην οποία εισέρχονται οι διμερείς σχέσεις. Να σημειωθεί, πάντως, ότι ένα από τα «αγκάθια» (όχι απαραίτητα το σημαντικότερο), αυτό της έκδοσης του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία, παραμένει. Το ζήτημα έθεσε έντονα η τουρκική πλευρά και στις συναντήσεις που είχε προχτές στην Αγκυρα ο νέος διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο, ωστόσο άγνωστη παραμένει η αντίδραση της Ουάσιγκτον (αν υπήρξε τέτοια).

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν επικύρωσε τη συνταγματική μεταρρύθμιση και πλέον τελική φάση για την οριστική της έγκριση είναι μόνο το δημοψήφισμα για την έγκριση ή απόρριψή της. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, δήλωσε πως «το δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση θα διεξαχθεί μάλλον στις 16 Απρίλη». Η μεταρρύθμιση ενισχύει δραστικά τις αρμοδιότητες του Προέδρου της χώρας, επιφέροντας μια σειρά αλλαγές στην εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία, αναζωπυρώνοντας την ενδοαστική αντιπαράθεση στη χώρα, που μαίνεται έντονα όλα τα τελευταία χρόνια.

«Οι συντεταγμένες από τους Τούρκους»

Σχετικά με τον προχτεσινό βομβαρδισμό από ρωσικό μαχητικό στην πόλη αλ-Μπαμ της Βόρειας Συρίας, όπου βρήκαν το θάνατο τρεις Τούρκοι στρατιώτες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επανήλθε στο θέμα με νέες διευκρινίσεις. «Δυστυχώς, ενώ οι Ενοπλες Δυνάμεις μας εκτελούσαν επιθέσεις κατά τρομοκρατών, καθοδηγήθηκαν από συντεταγμένες που τους είχαν δώσει οι Τούρκοι εταίροι μας. Οι Τούρκοι ένστολοι δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί», σημείωσε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ.

Θυμίζουμε, πάντως, ότι αμέσως μετά το περιστατικό ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να του εκφράσει τη λύπη του. Η απάντηση ήταν συγκρατημένη και περισσότερο στην κατεύθυνση να συντονιστούν οι κινήσεις των δύο πλευρών στον κοινό υποτίθεται στόχο, που είναι η αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Ωστόσο, με βάση τη «Χουριέτ», το Γενικό Επιτελείο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων εξέδωσε ανακοίνωση «απορρίπτοντας τον ρωσικό ισχυρισμό» ότι η επιχείρηση των ρωσικών αεροσκαφών έγινε με βάση συντεταγμένες που είχε δώσει η Αγκυρα, σημειώνοντας ότι η θέση των τουρκικών δυνάμεων ήταν γνωστή από μέρες.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ BREXIT
Ανησυχία για τον χρηματοπιστωτικό τομέα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ο Αντρέας Ντόμπρετ, που συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Μπούντεσμπανκ) προειδοποίησε χτες σε συνέντευξή του στο δίκτυο BBC πως το Λονδίνο «μπορεί» να χάσει το ρόλο του ως «πύλη της Ευρώπης» όσον αφορά τις δραστηριότητες του χρηματοπιστωτικού διεθνούς κεφαλαίου.

Οι επισημάνσεις του Ντόμπρετ φέρεται πως έγιναν και σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση στελεχών της Μπούντεσμπανκ με Γερμανούς επιχειρηματίες και τράπεζες που διοργανώθηκε από τον «Συμβουλευτικό Ομιλο Βοστόνης» στη Φρανκφούρτη στις αρχές της βδομάδας. Ο Ντόμπρετ σημείωσε πως δεν υποστηρίζει μία «συγκρουσιακή προσέγγιση» στη διαδικασία διαπραγμάτευσης της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (Βrexit) ούτε στις μελλοντικές σχέσεις ανάμεσα στον βρετανικό χρηματοπιστωτικό τομέα και την ΕΕ. Κατέγραφε εντούτοις «τεταμένη αβεβαιότητα» σχετικά με το πώς θα προχωρήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για το Brexit, ιδιαίτερα μπροστά στο ενδεχόμενο να θελήσει η Βρετανία να γίνει «η Σιγκαπούρη της Ευρώπης», ώστε να μετατραπεί σε διεθνή φορολογικό παράδεισο.

ΓΑΛΛΙΑ
Πρόστιμο σε αγρότη που βοήθησε «παράνομους» μετανάστες

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε πρόστιμο (3.000 ευρώ) με αναστολή καταδικάστηκε ένας 37χρονος αγρότης που ζει στα σύνορα Γαλλίας - Ιταλίας, επειδή βοήθησε μετανάστες να μπουν στη χώρα. Σύμφωνα με τη «Λε Μοντ», το δικαστήριο έκρινε ότι ο νεαρός, με το όνομα Σεντρίκ Ερού, έκανε κατάχρηση νόμου του 2012 που προστατεύει από ποινική δίωξη όσους προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια σε μετανάστες. Ο ίδιος ο Ερού δήλωσε ότι θα ξανακάνει το ίδιο, υποστηρίζοντας: «Οταν βλέπω ανθρώπους σε δύσκολη θέση στην άκρη του δρόμου, εγώ τους βοηθάω». Η υπόθεση πάντως είναι ενδεικτική των διαστάσεων που αποκτά η αντιμεταναστευτική πολιτική σε πολλά κράτη της ΕΕ, που βέβαια διαμορφώνεται στο πλαίσιο και ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών και ενδοαστικών αντιθέσεων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ