ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Υπέρ της πολιτικής «της μίας Κίνας» εμφανίζεται τώρα ο Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εναλλάσσοντας τις πρόσφατες απειλές για υπέρογκους δασμούς με κατευναστικές δηλώσεις «φιλίας» και «σεβασμού» της αμερικανικής πολυετούς πολιτικής στήριξης της «μίας Κίνας», ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε χτες ξημερώματα για πρώτη φορά μετά την εκλογή του με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, δείχνοντας διατεθειμένος να προωθήσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης και των μονοπωλίων με κάθε τρόπο και μέσο.

Η συνομιλία του με τον Κινέζο ομόλογό του χαρακτηρίστηκε από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου «εξαιρετικά εγκάρδια» και έγινε ακριβώς δύο μήνες μετά το τηλεφώνημα που είχε κάνει στην Πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ Ουέν, προκαλώντας εκνευρισμό και ένταση στο Πεκίνο, καθώς θεωρήθηκε ένδειξη των σχεδίων της νέας κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον για κλιμάκωση της αντιπαράθεσης στις διμερείς σχέσεις, ώστε να παζαρέψει και να προωθήσει καλύτερα τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού.

Πάντως, οι δύο ηγέτες είπαν πως είχαν «εποικοδομητικές» συνομιλίες και αντάλλαξαν προσκλήσεις για εκατέρωθεν επισκέψεις, προκειμένου να πραγματοποιήσουν την πρώτη άμεση συνάντησή τους το συντομότερο δυνατόν.

Παρολίγον σύγκρουση αμερικανικού και κινεζικού αεροπλάνου

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί πως η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών συνέπεσε με την παραδοχή Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων από τη διοίκηση του στρατού για τον Ειρηνικό πως την περασμένη Τετάρτη παρολίγον να συγκρουστούν στον αέρα ένα κινεζικό αεροσκάφος της ακτοφυλακής τύπου KJ-200 και ένα αμερικανικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3 που πετούσε στην περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, έχοντας απογειωθεί από αμερικανικό πολεμικό σκάφος που έπλεε σε διεθνή θαλάσσια ύδατα. Σύμφωνα με Αμερικανό στρατιωτικό αξιωματούχο, τα δύο αεροσκάφη βρέθηκαν σε απόσταση μικρότερη των ...305 μέτρων πάνω από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των Φιλιππίνων και των κινεζικών ακτών. Δύο παρόμοια περιστατικά καταγράφηκαν και πέρσι.

Συνάντηση Τραμπ - Αμπε

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Αμπε, είχε στις 17.00 (ώρα Ελλάδας) στο Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος Τραμπ, σε μία προσπάθεια του πρώτου να εξακριβώσει τις προθέσεις και διαθέσεις της νέας αμερικανικής ηγεσίας για στενότερη συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, των εμπορικών σχέσεων, της ασφάλειας και της άμυνας, αλλά και των σχεδίων για αύξηση του ιμπεριαλιστικού τους ρόλου στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού έναντι της Κίνας.

Στενοί συνεργάτες του Ιάπωνα πρωθυπουργού έλεγαν ότι αυτός θα προτείνει σχέδια δημιουργίας μερικών χιλιάδων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ και «σημαντική» εκεί αύξηση των ιαπωνικών επενδύσεων, ιδιαίτερα μετά τους «κραδασμούς» σε διάφορα επίπεδα που προκαλεί η απόφαση της νέας κυβέρνησης να αποχωρήσει από τη Συμφωνία Διειρηνικής Συνεργασίας (ΤΡΡ).

Συνάντηση Μ. Φλιν με τον Ρώσο πρέσβη

Ενδιαφέρον προκαλεί, πάντως, το περασμένο 24ωρο, η είδηση συνάντησης του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στο Λευκό Οίκο, Μάικ Φλιν, με τον Ρώσο πρέσβη στις ΗΠΑ, Σεργκέι Κισλιάκ, με τον οποίο συζήτησε τις αμερικανικές κυρώσεις που εφαρμόζονται κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ», η συνάντηση έγινε πριν από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ, στις 20 Γενάρη. Επιπλέον, η ίδια εφημερίδα σημείωσε ότι ο Φλιν αρνήθηκε προ ημερών ότι συζήτησε τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας με τον Ρώσο διπλωμάτη, ενώ την Πέμπτη «αποστασιοποιήθηκε» από την άρνησή του, μέσω εκπροσώπου του. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο Φλιν «άφησε ν' εννοηθεί ότι ενώ δε θυμόταν εάν συζήτησε τις κυρώσεις, δεν μπορούσε να είναι σίγουρος ότι το θέμα αυτό δεν τέθηκε».

«Μισόλογα» Τραμπ για τους εποικισμούς στην Παλαιστίνη

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε χτες στην ισραηλινή εφημερίδα «Israel Hayom» ότι δεν πιστεύει πως η ανάπτυξη των ισραηλινών οικισμών είναι «κάτι καλό για την ειρήνη». Απέφυγε ωστόσο να τις καταδικάσει ξεκάθαρα και κατηγορηματικά. «Τα εδάφη που απομένουν είναι περιορισμένα και μένουν ακόμη λιγότερα κάθε φορά που καταλαμβάνονται εδάφη για τους οικισμούς. Δεν είμαι κάποιος που πιστεύει πως η ανάπτυξη των οικισμών είναι κάτι καλό για την ειρήνη», φέρεται να είπε ο Τραμπ μερικές μέρες πριν δεχτεί στις 15 Φλεβάρη στο Λευκό Οίκο τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Στην ίδια συνέντευξη ο Τραμπ δηλώνει πως σκέπτεται «πολύ σοβαρά» το θέμα της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, αλλά δεν έχει πάρει ακόμη κάποια απόφαση για το θέμα αυτό.

Η συνάντηση της Μογκερίνι με τον Τίλερσον

Επαφές με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και δεκάδες Αμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές από το Ρεπουμπλικανικό και Δημοκρατικό Κόμμα είχε το τελευταίο 48ωρο στην Ουάσιγκτον η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Στην πρώτη της συνάντηση με τον νέο Αμερικανό υπουργό, η Μογκερίνι σημείωσε πως μίλησαν «σε βάθος» για την τρομοκρατία, τις διατλαντικές σχέσεις (τη Διατλαντική Συμφωνία ΤΤIP που είναι «παγωμένη»), τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για ενίσχυση της ευρωπαϊκής Αμυνας, τη Ρωσία, τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και πως συμφώνησαν «να συνεργαστούν στην Ουκρανία και τη Συρία». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πάντως, δεν εξέδωσε ανακοίνωση για το περιεχόμενο ή το αποτέλεσμα της συνάντησης.

Η Ιταλίδα διπλωμάτης συνάντησε επίσης και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Μ. Φλιν.

Νέα δικαστική ήττα Τραμπ για το αντιμεταναστευτικό διάταγμα...

Τέλος, χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, υπέστη νέα νομική ήττα όταν ομοσπονδιακό εφετείο αποφάσισε ομόφωνα να αναστείλει την εφαρμογή της προσωρινής απαγόρευσης εισόδου ταξιδιωτών και προσφύγων από επτά μουσουλμανικές χώρες στις ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση απέτυχε να τεκμηριώσει πού στηρίζει τις ανησυχίες της για την «εθνική ασφάλεια».

Η εξέλιξη προκάλεσε την οργή του Προέδρου Τραμπ, που χαρακτήρισε την απόφαση «πολιτική», διαβεβαιώνοντας ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

ΙΡΑΝ
Προειδοποιήσεις Ροχανί

Χιλιάδες διαδήλωσαν στην Τεχεράνη κατά των απειλών Τραμπ

Copyright 2017 The Associated

Χιλιάδες διαδήλωσαν στην Τεχεράνη κατά των απειλών Τραμπ
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Mαζικές πολιτικές εκδηλώσεις και στρατιωτικές παρελάσεις πραγματοποιήθηκαν χτες στις περισσότερες πόλεις του Ιράν, με αφορμή την 38η επέτειο από την «ισλαμική επανάσταση» με τον Πρόεδρο της χώρας, Χασάν Ροχανί, να προειδοποιεί εμμέσως πλην σαφώς την νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ πως ο ιρανικός λαός θα κάνει όποιον του απευθύνεται «με τη γλώσσα των απειλών να μετανιώσει».

«Κάποιες προσωπικότητες χωρίς εμπειρία τόσο στην περιοχή όσο και στην Αμερική απειλούν το Ιράν. Πρέπει να απευθύνονται στον ιρανικό λαό με σεβασμό. Ο ιρανικός λαός θα κάνει να μετανιώσει όποιον χρησιμοποιεί τη γλώσσα των απειλών (...) Θα αντιμετωπίσουμε σθεναρά οποιαδήποτε φιλοπολεμική πολιτική», δήλωσε ο Ροχανί, απευθυνόμενος στο πλήθος εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που συγκεντρώθηκε χτες από νωρίς το πρωί στην πλατεία Αζαντί (ελευθερία) της Τεχεράνης, με αφορμή την επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ίδιο, η μαζική παρουσία των Ιρανών πολιτών στις επετειακές εκδηλώσεις «είναι η απάντηση στις ψευδείς δηλώσεις των νέων ηγετών του Λευκού Οίκου».

Την Τρίτη, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης των Σιιτών Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είχε καλέσει τους Ιρανούς να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις, για να αποδείξουν ότι η χώρα δεν φοβάται τις αμερικανικές «απειλές». Λίγες μέρες νωρίτερα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε «προειδοποιήσει» το Ιράν, αντιδρώντας στην εκτόξευση ιρανικού βαλλιστικού πυραύλου στις 29 Γενάρη, ενώ επέβαλε και νέες κυρώσεις εις βάρος προσώπων και ιρανικών εταιρειών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Περιοδεία σε πέντε χώρες της Μέσης Ανατολής ξεκίνησε αυτό το Σαββατοκύριακο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που χτες βρέθηκε στην Αγκυρα σε μια προσπάθεια να ασκήσει πιέσεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και τη Συρία. Ο Γκουτέρες μεταβαίνει ακολούθως σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν, Κατάρ και Αίγυπτο.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Ο Σύρος Πρόεδρος, σε συνέντευξη στο τμήμα ειδήσεων της ιστοσελίδας Yahoo, υποστήριξε ότι «υπάρχουν σίγουρα τρομοκράτες» ανάμεσα στα εκατομμύρια συμπατριωτών του, που έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς εξαιτίας του πολυετούς πολέμου.

ΟΗΕ - ΥΕΜΕΝΗ
Δραματικές εκκλήσεις για τα θύματα πείνας και πολέμου

ΣΑΝΑΑ.--

Η δραματική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ο λαός της Υεμένης από τον πόλεμο που στηρίζει η Σαουδική Αραβία στον ανταγωνισμό της με το Ιράν, ανάγκασε χτες τρεις υπηρεσίες του ΟΗΕ να απευθύνουν νέα έκκληση για την παροχή έκτακτης βοήθειας, προκειμένου να αποτραπεί «μια καταστροφή» στη χώρα, όπου πλέον σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού των 27,4 εκατομμυρίων πολιτών δυσκολεύονται να τραφούν, εξαιτίας του πολέμου.

Στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων (PAM) καθώς και της Unicef αναφέρουν πως 17,1 εκατομμύρια Υεμενιτών δυσκολεύονται να τραφούν. Μεταξύ αυτών 7,3 εκατομμύρια έχουν άμεση ανάγκη διατροφικής βοήθειας, δηλαδή τρία εκατομμύρια περισσότεροι σε σχέση με το 2016.

Το ποσοστό του υποσιτισμού έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο, καθώς πλήττεται το 15% του πληθυσμού, σε τέσσερις επαρχίες: την Αμπιάν, τη Χαντραμούτ, την Τάεζ και την αλ Χοντέιντα.

Ο Μέριτξελ Ρελάνο, εκπρόσωπος της Unicef στην Υεμένη, έκανε λόγο «για τα πιο υψηλά ποσοστά υποσιτισμού που έχουν καταγραφεί στα παιδιά (...) Ακόμη κι αν επιβιώσουν, αυτά τα παιδιά είναι πολύ πιθανό να μην αναπτυχθούν κανονικά, γεγονός που αποτελεί σοβαρή απειλή για μια ολόκληρη γενιά».

Την Τετάρτη ο ΟΗΕ ζήτησε 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια, για να μπορέσει να βοηθήσει φέτος 12 εκατομμύρια ανθρώπους στην Υεμένη μεταξύ τους και 2,1 εκατομμύρια παιδιά που υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ