ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ο... «δωδεκάλογος» της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης

Απατηλή προπαγάνδα για προετοιμασία εδάφους του νέου γύρου της αντιασφαλιστικής επίθεσης

Με ένα κατεβατό «12 ερωτήσεων και απαντήσεων» για το «Νέο δημόσιο σύστημα επικουρικής ασφάλισης για τους νέους εργαζόμενους», μαζί με άλλα συνοδευτικά κείμενα που έδωσε χτες στη δημοσιότητα, το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να κωδικοποιήσει την απατηλή προπαγάνδα της κυβέρνησης για την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Ουσιαστικά, πάνω στη βάση αστήρικτων ισχυρισμών και ψεύτικων υποσχέσεων, επιχειρείται να στρωθεί το έδαφος για τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση, σε βάρος ειδικά της νέας γενιάς, αλλά και των ήδη συνταξιούχων και ασφαλισμένων. Επιβεβαιώνεται ότι και μέσα στις συνθήκες του lockdown και του «σιωπητηρίου» που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση, «τρέχει» η προετοιμασία της για όλες τις νέες αντιλαϊκές ανατροπές.

Προκλητικοί και αστήρικτοι ισχυρισμοί

Ισχυρίζεται το υπουργείο πως η «μεταρρύθμιση» γίνεται για «να περιοριστούν οι κίνδυνοι του ασφαλιστικού μας συστήματος που απορρέουν από τη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού». Πέρα από το γεγονός ότι η όποια «δημογραφική γήρανση» είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εντεινόμενη επίθεση σε βάρος των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, είναι τουλάχιστον πρόκληση την ώρα που πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι έχουν πεταχτεί εκτός παραγωγής γιατί αυτό επιβάλλουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, να επικαλούνται τη «γήρανση» για να προωθήσουν την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης!

Οι πραγματικοί «κίνδυνοι» για το Ασφαλιστικό είναι η εισφοροδιαφυγή των μεγάλων επιχειρήσεων, οι απαλλαγές και οι μειώσεις που τους διασφαλίζουν οι αστικές κυβερνήσεις, η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων για τα κέρδη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, η τεράστια ανεργία, η υποαπασχόληση και η «ευελιξία», οι χαμηλοί μισθοί, η «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία κ.ο.κ. Γι' αυτά, βέβαια, ο... «δωδεκάλογος» της κυβέρνησης δεν λέει κουβέντα.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, τα οποία καθημερινά γίνονται χειρότερα και με την παρέμβαση της κυβέρνησης (χτύπημα 8ωρου, απλήρωτες υπερωρίες, παραπέρα διευκόλυνση απολύσεων κ.τ.λ.) είναι πρόκληση και η αναφορά ότι με το νέο σύστημα «οι συντάξεις θα είναι μεγαλύτερες». Με τι άραγε θα πληρώσει ο νέος με τον μισθό των 300 και 400 ευρώ τις εισφορές του και ποια θα είναι η απόδοσή τους στον τζόγο του «κεφαλαιοποιητικού συστήματος» - που έτσι κι αλλιώς δεν παρέχει απολύτως καμία εγγύηση για το ύψος της σύνταξης - όταν τα διαστήματα εργασίας θα εναλλάσσονται συνεχώς με διαστήματα ανεργίας και υποαπασχόλησης;

Το «κόστος μετάβασης» στις πλάτες όλου του λαού

Ισχυρίζεται επίσης το υπουργείο ότι οι υφιστάμενες συντάξεις, όπως και οι μελλοντικές συντάξεις των σημερινών ασφαλισμένων άνω των 35 ετών, δεν θα μειωθούν και δεν επηρεάζονται από το νέο σύστημα. Ομως, σκόπιμα δεν απαντά, πώς θα πληρώνονται οι υφιστάμενες συντάξεις, όταν οι εισφορές των νέων συνταξιούχων θα κατευθυνθούν στον χρηματιστηριακό τζόγο; Περιορίζεται σε γενικές εκτιμήσεις του τύπου: «Το μεταβατικό κόστος απλώνεται σε βάθος χρόνου 60 ετών, με τα πρώτα χρόνια να είναι σχετικά χαμηλό», όταν ήδη εκτιμήσεις ανεβάζουν αυτό το κόστος στα 55 δισ. ευρώ και πλέον. Αντίθετα, ομολογείται πως το κόστος μετάβασης θα φορτωθεί και πάλι στις πλάτες του λαού, καθώς στην απάντηση του υπουργείου αναφέρεται πως αυτό «θα χρηματοδοτηθεί: (α) από το ΑΚΑΓΕ, το Ταμείο για την αλληλεγγύη των γενεών, το οποίο σήμερα έχει αποθεματικά που υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ και τα οποία διαρκώς αυξάνονται κατά περίπου 1 δισ. το χρόνο, και, (β) από τον Τακτικό Προϋπολογισμό...».

Αντί λοιπόν τα κεφάλαια του ΑΚΑΓΕ και ο τακτικός προϋπολογισμός να κατευθυνθούν στη στήριξη του δημόσιου συστήματος Ασφάλισης, θα ριχτούν για να καλυφθεί το κόστος της ιδιωτικοποίησης, ενώ οι συνταξιούχοι θα εκβιάζονται με τα ελλείμματα που θα εμφανίσει το σημερινό ΕΤΕΑΕΠ, δημιουργώντας το πρόσχημα για νέες μειώσεις στις ήδη μίζερες επικουρικές συντάξεις.

Αποκαλύπτεται πως η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα να ρίξει βορά στην ιδιωτικοποίηση 10 και πλέον δισ. του ΑΚΑΓΕ και κεφάλαια από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από την αντιλαϊκή φοροληστεία, για να πετύχει την ιδιωτικοποίηση. Την ίδια ώρα, βέβαια, «βγάζει φλύκταινες» όταν αυτά τα ποσά θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά πως το «δημογραφικό» και ό,τι άλλο επικαλούνται είναι ο φερετζές κάτω από τον οποίο επιχειρούν να κρύψουν τη στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου για ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης με την οποία πετυχαίνουν με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: Το κεφάλαιο και το κράτος του απαλλάσσονται από το «κόστος» της Ασφάλισης, ενώ ταυτόχρονα οι «πόροι» από τις εισφορές των ασφαλισμένων, μέσα από τον τζόγο της ιδιωτικής ασφάλισης, θα μετατρέπονται σε «καύσιμη ύλη» της καπιταλιστικής κερδοφορίας, «για να δοθεί ώθηση στην αναπτυξιακή διαδικασία της οικονομίας», όπως αναφέρει ο χτεσινός «δωδεκάλογος» του υπουργείου.

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου σε μάχη για την απόσυρση του «νομοσχεδίου Πέτσα»

Εληξε χτες μετά από δύο μέρες η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς ενάντια στο «νομοσχέδιο Πέτσα», με τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες να παρουσιάζουν ως «κέρδος» την πρόταση για αριθμητική μεταβολή όσων εργαζομένων θα ανήκουν στα «δουλεμπορικά» των συνδεδεμένων με τα κανάλια εταιρειών.

«Ξεχνάνε ότι με τους νόμους που καθορίζουν τις πολύμορφες ευέλικτες εργασιακές σχέσεις είναι ήδη ανοιχτός ο δρόμος κατάργησης της μόνιμης και σταθερής δουλειάς», σχολιάζει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ σε χτεσινή του ανακοίνωση με αφορμή τη λήξη της απεργίας.

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες εργαζόμενους που έδωσαν τη μάχη των δύο 24ωρων απεργιών, παρά τις «αφόρητες πιέσεις από αφεντικά και διευθυντικά στελέχη».

Υπογραμμίζει ότι η απεργιακή κινητοποίηση «είναι το πρώτο βήμα ενός σκληρού και με διάρκεια αγώνα που είναι αναγκαίο να συνεχιστεί», από όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, ανεξάρτητα από ειδικότητα και Μέσο. Γι' αυτό άλλωστε από την πρώτη στιγμή οι συνδικαλιστές του επέμεναν να δοθεί η μάχη ενιαία από όλο τον κλάδο, σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα, εφημερίδες, περιοδικά, ιστοσελίδες, κάτι που το πρότειναν και στις Ενώσεις, στον αντίποδα της τακτικής της ΕΣΗΕΑ και των άλλων Ενώσεων που περιόρισαν την απεργία στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Τονίζεται ότι οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πρότειναν και χτες στην ΕΣΗΕΑ τη διεύρυνση του απεργιακού μετώπου, αλλά «αντί γι' αυτό το αναγκαίο βήμα κλιμάκωσης, η πλειοψηφία του ΔΣ έβαλε τέρμα στην κινητοποίηση σταματώντας την αγωνιστική εναντίωση και πίεση στην κυβέρνηση να αποσύρει το αντεργατικό έκτρωμα».

Οπως σχολιάζει η ανακοίνωση, «οι εργαζόμενοι ξέρουν τώρα πολύ καλά ότι η πλειοψηφία της συνδικαλιστικής τους ηγεσίας τους εγκαταλείπει σπάζοντας τον πέρα για πέρα δίκαιο αγώνα τους». Αλλωστε, και οι δύο 24ωρες απεργίες «πραγματοποιήθηκαν μετά από πολλές αναβολές, καθυστερήσεις και δισταγμούς των πλειοψηφιών στα ΔΣ των Ενώσεων. Πήγαν σε "διαβούλευση" με τους καναλάρχες και τον υπουργό, έτοιμοι να υποχωρήσουν μπροστά στις δήθεν βελτιώσεις που αφεντικά και κυβέρνηση παρουσίασαν, ενώ ταυτόχρονα τα αφεντικά έστελναν τελεσίγραφα για να μη γίνουν απεργίες».

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ συνεχίζει να ενημερώνει και να καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου σε εγρήγορση και ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα «Πέτσα» και για μια σειρά από διεκδικήσεις που αφορούν τα δικαιώματα και την προστασία της υγείας τους.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΝΑΥΠΗΓΟΞΥΛΟΥΡΓΩΝ
Επιστολή για τις παρεμβάσεις της ΟΛΠ ΑΕ στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

Στα προβλήματα που δημιουργούν σε βάρος των εργαζομένων έργα και παρεμβάσεις του ΟΛΠ ΑΕ σε χώρους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης (σε Πέραμα, Κερατσίνι και Δραπετσώνα) αναφέρονται το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών σε επιστολή τους προς τη διοίκηση του ΟΛΠ ΑΕ, ζητώντας άμεση συνάντηση.

Επισημαίνουν ότι έχουν ξεκινήσει έργα που δεν έχουν καμία σχέση «με τις αναγκαίες υποδομές για τη ναυπηγοεπισκευή», ενώ «η καθυστέρηση της Β΄ φάσης των έργων υποδομής, μαζί με τα διάφορα άλλα έργα τα οποία δεν υπηρετούν τις ανάγκες της ναυπηγοεπισκευής, έχουν σαν αποτέλεσμα να αποκλείονται θέσεις επισκευής (συρρίκνωση του χώρου και μείωση των θέσεων εργασίας)».

Τα Συνδικάτα ξεκαθαρίζουν πως είναι ευπρόσδεκτη «κάθε παρέμβαση που θα βελτιώσει το περιβάλλον εργασίας των εργαζομένων, αρκεί να μην είναι όχημα για αλλαγή χρήσης των χώρων».

Απαιτούν να δημιουργηθούν βασικές υποδομές για τους εργαζόμενους του χώρου, όπως: Ανοιγμα και λειτουργία του Πυροσβεστικού Σταθμού Περάματος και δημιουργία νέων σταθμών εντός του χώρου του Ν. Μώλου Δραπετσώνας. Μόνιμες κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ και στους δύο χώρους (Πέραμα και Κερατσίνι - Δραπετσώνα). Σύσταση Ιατρείων για τις πρώτες βοήθειες και στους δύο μεγάλους ναυπηγοεπισκευαστικούς χώρους. Επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας στο Πέραμα. Δημιουργία γραφείων του Συνδικάτου των εργαζομένων εντός του χώρου της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος και Κερατσινίου - Δραπετσώνας. Αίθουσες συσκέψεων και συνελεύσεων των εργαζομένων. Δημιουργία δύο γραφείων για να στεγαστούν οι μεικτές Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας, με γραμματειακή υποστήριξη και εξοπλισμό. Δημιουργία αποδυτηρίων και τουαλετών στις εισόδους και στα πάρκινγκ, σε διάφορα σημεία των εγκαταστάσεων για τους εργαζόμενους.

Αναφέρονται επίσης στο αίτημα που έχουν θέσει σε προηγούμενες συναντήσεις «για υπογραφή της σύμβασης για τους όρους εργασίας στις ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες, εφόσον έχει τεθεί ξεκάθαρα η πρόθεση της εταιρείας να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής».

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Δισ. στους επιχειρηματικούς ομίλους, ούτε ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους

«Η κυβέρνηση θεωρεί τους συνταξιούχους ως μη θιγόμενους από την οικονομική - υγειονομική κρίση και δεν αποδίδει ούτε ένα ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά ούτε και αυτά που νόμιμα δικαιούνται», την ίδια στιγμή που προσφέρει δεκάδες δισεκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - OAEE - Δημοσίου - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΠΕΣ/ΝΑΤ - ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ - ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ - ΕΣΤΑΜΕΔΕ.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι όπως προκύπτει από τον κρατικό προϋπολογισμό και τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ για το 2021, διατηρούνται όλες οι μειώσεις που έχουν επιβληθεί. Είναι εξοργιστικό, προσθέτουν, το γεγονός ότι στον κρατικό προϋπολογισμό εν μέσω πανδημίας προβλέπεται, πέραν των άλλων, μείωση 600 εκατομμυρίων ευρώ στις δαπάνες για την Υγεία.

«Στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, τα ποσά που χρωστούν οι εφοπλιστές και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι φθάνουν τα 36 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι για χρόνια στα αζήτητα. Αν όμως ένας από εμάς δεν πληρώνει τις οφειλές του προς την εφορία θα του κατάσχουν τη σύνταξη», τονίζουν χαρακτηριστικά οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις.

Τέλος, ενόψει και των γιορτών, καλούν τα συνταξιουχικά σωματεία «να σταθούν αλληλέγγυα στα μέλη τους που έχουν ανάγκη για βοήθεια», σημειώνοντας πως «λόγω των περικοπών στις συντάξεις μας τα τελευταία 10 χρόνια από τις κυβερνητικές πολιτικές, πολλοί συνταξιούχοι απέμειναν με εισόδημα κάτω από το όριο φτώχειας. Αυτή η κατάσταση μαζί με την δεύτερη καραντίνα έχουν δημιουργήσει άσχημες οικονομικές και ψυχολογικές συνθήκες».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ