ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κοροϊδία, το ανώτατο στάδιο του "εκσυγχρονισμού"
  • Ούτε τις συνολικές αποδοχές του 1997 δε διασφαλίζει πλέον η κυβέρνηση
  • Αύριο και μεθαύριο οι στάσεις εργασίας της ΕΙΝΑΠ
  • Πανιατρική κινητοποίηση για την Παρασκευή αποφάσισε ο ΙΣΑ

Ούτε τις συνολικές αποδοχές που έπαιρναν στις 31.12.1997 οι νοσοκομειακοί γιατροί δε θα διασφαλίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τόσο για το 1998 όσο και για το 1999!

Αυτό το εκσυγχρονιστικό θαύμα προκύπτει απ' τη χτεσινοβραδινή συνάντηση του υπουργού Υγείας Λ. Παπαδήμα με αντιπροσωπεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ). Ο υπουργός στη συνάντηση παραδέχτηκε ότι μπορεί να υπάρξουν τέτοιες περιπτώσεις και ότι αυτές θα αντιμετωπιστούν προσωπικά ή οι "αδικούμενοι" γιατροί μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για να δικαιωθούν.

Πρόκειται για το ανώτατο στάδιο του εκσυγχρονιστικού εμπαιγμού των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι είχαν καθηλωμένες τις τακτικές αποδοχές τους από το 1983. Αντί των ουσιαστικών αυξήσεων, το επίσημο κράτος εισήγαγε - ως νόμιμο τρόπο - το καθεστώς των πλασματικών εφημεριών. Και αφού αυτό το σύστημα παρήγαγε τερατουργήματα, έρχεται το υπουργείο Υγείας να πει ότι δε διασφαλίζει τα ελάχιστα, τα οποία είχε προσδιορίσει - νομίμως - το ίδιο το κράτος ένα χρόνο πριν.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε το νέο Ιατρικό Μισθολόγιο τον Απρίλη του 1998, δημιούργησε καταστάσεις χωρίς προηγούμενο σε όλες τις νοσοκομειακές μονάδες, και έρχεται εκ των υστέρων, προσηλωμένη δογματικά στην ΟΝΕ, να πει στους νοσοκομειακούς γιατρούς ότι τους μειώνει - για ορισμένες κατηγορίες - τις αποδοχές.

Πανιατρική κινητοποίηση

Ηδη με επίκεντρο τις αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών ο ΙΣΑ αποφάσισε πανιατρική κινητοποίηση για την Παρασκευή, 13.11.1998. Στην κινητοποίηση θα πάρουν μέρος οι ειδικευόμενοι,η Ενωση Εξωνοσοκομειακών Γιατρών Αττικής και οι Ενώσεις Βιοπαθολόγων,Ακτινολόγων, Μαιευτήρων - Γυναικολόγων.

Σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ υπογραμμίζει ότι τους τελευταίους μήνες η Δημόσια Υγεία πλήττεται σοβαρά. Είναι αδιανόητο, τονίζει ο ΙΣΑ, να μη χορηγούνται τα δικαιούμενα αναδρομικά των τακτικών αποδοχών και των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ, να μην εξασφαλίζονται τα απολύτως αναγκαία προγράμματα εφημεριών πολλών νοσοκομείων, λόγω χορηγήσεως ανεπαρκών κονδυλίων, και να μην εξασφαλίζονται ούτε καν οι αποδοχές του Δεκέμβρη του '97 στο σύνολο των γιατρών.

Ο ΙΣΑ επισημαίνει ακόμα ότι είναι αδιανόητο να παραμένουν καθηλωμένες επί επταετία σε εξωπραγματικά και γελοία επίπεδα οι ιατρικές αμοιβές, που παρέχουν το δημόσιο και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί για την επίσκεψη - πράξη.

Η ΕΙΝΑΠ

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ στην τελευταία συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα εξάωρες στάσεις εργασίας (8 π.μ. - 2 μ.μ. ) στις 12 και 13 Νοέμβρη 1998 σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του Λεκανοπεδίου με αιτήματα την καταβολή των αναδρομικών των τακτικών αποδοχών και εφημεριών και εκκαθάριση των εφημεριών ανά γιατρό και ανά μήνα με βάση το πρόγραμμα του κάθε μήνα. Επίσης ζητά να διασφαλιστούν οι αποδοχές του Δεκέμβρη του 1997 σε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

  • Η Γενική Συνέλευση των γιατρών του Κρατικού Αθήνας, που συγκλήθηκε χτες, αποφάσισε ότι συντάσσεται με το διεκδικητικό πλαίσιο της ΕΙΝΑΠ.
ΠΙΚΠΑ ΒΟΥΛΑΣ
Τα χαμόγελα δεν κάλυψαν τα ... κενά

Ο Σύλλογος Εργαζομένων αποφάσισε τετράωρες στάσεις εργασίας (7 π.μ. - 11 μ.μ. ) αύριο και μεθαύριο με κύριο αίτημα την πρόσληψη προσωπικού

Δεν πέρασε μήνας από την επίσκεψη της συζύγου του πρωθυπουργού, Δάφνης Σημίτη,στο ΠΙΚΠΑ Βούλας, και οι εργαζόμενοι στο Ιδρυμα ξεκινούν απεργιακές κινητοποιήσεις με κύριο αίτημα την πρόσληψη προσωπικού.

Οι γιορταστικές εκδηλώσεις και τα υποκριτικά χαμόγελα μπροστά στις κάμερες της συζύγου του πρωθυπουργού και του υφυπουργού Πρόνοιας Θ. Κοτσώνη,στις 21.10.1998, για τα εγκαίνια της Μονάδας, που φιλοξενεί 40 παιδιά από το ΠΙΚΠΑ Πεντέλης, δεν... κάλυψαν τα κενά που υπάρχουν σε όλες τις ειδικότητες. Ακόμη και στο "Ζηρίνειο" - όπως ονομάστηκε η Μονάδα που φιλοξενεί τα παιδιά από την Πεντέλη - χρειάζονται τα διπλάσια άτομα νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού σε κάθε βάρδια.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χτες ο Σύλλογος Εργαζομένων σημειώνει: "Το νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται σε 24ωρη βάση με προσωπικό ασφαλείας και η παροχή υπηρεσιών στα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν είναι η πρέπουσα. Η επίβλεψη των παιδιών είναι ελλιπής με ό,τι αυτό συνεπάγεται".

Ετσι, ο Σύλλογος Εργαζομένων πήρε απόφαση για τετράωρες στάσεις εργασίας (7π.μ. - 11μ.μ.) αύριο και μεθαύριο, "με προοπτική περαιτέρω κινητοποιήσεων αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας", όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται επίσης για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων (Κυριακές, νυχτερινά, αργίες) από 1.1.1998 και την περικοπή των επιδομάτων τροφής και ανθυγιεινής εργασίας.

ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συνεχίζεται ο πόλεμος συμφερόντων

Ενα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ του πολέμου συμφερόντων για το "μεγάλο φαγοπότι", σχετικά με το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης, γράφτηκε χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου. Οπως υποστήριξε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που συγκλήθηκε ύστερα από αίτηση της "Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης,ο πρόεδρος της "Μακεδονικό Μετρό", Πρ. Εμφιετζόγλου, 79 σοβαρές αποκλίσεις υπάρχουν στη σύμβαση παραχώρησης του μετρό της Θεσσαλονίκης στην ανταγωνιστική γαλλική κοινοπραξία "Bouygues".

Απαριθμώντας κάποιες από αυτές τις αποκλίσεις, ο Πρ. Εμφιετζόγλου σημείωσε ότι στη νέα σύμβαση δε δίνονται εγγυήσεις στο ελληνικό δημόσιο και οτιδήποτε συμβεί δε θα υπάρχει καμία εγγύηση στα χέρια του ελληνικού δημοσίου. Επίσης, η ελληνική Δικαιοσύνη σ' αυτό το έργο δε θα έχει δικαιδοσία, καθώς οι διαφορές θα συζητούνται σε διαιτητικό δικαστήριο στο Λονδίνο. Τόνισε ακόμη ότι, ενώ η διακήρυξη αναφέρει πως η επίβλεψη γίνεται από τις υπηρεσίες του δημοσίου, προβλέπεται παράνομα η επιλογή μηχανικού ο οποίος θα πληρώνεται από τον εργολάβο.

Ο πρόεδρος της "Μακεδονικό Μετρό", αφού περιέγραψε πολλά από τα τρικ, όπως τα χαρακτήρισε, που περιέχονται στη σύμβαση, επανέλαβε ότι το μετρό με την επιλογή της γαλλικής κοινοπραξίας θα στοιχίσει επιπλέον 220 - 400 δισ. δρχ. στο ελληνικό δημόσιο και αναφερόμενος στα λεγόμενα για το θέμα από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη, δήλωσε ότι δεν μπορεί με επικοινωνιακά "τερτίπια" να καλυφθεί η αλήθεια. Ο πρόεδρος της "Μακεδονικό Μετρό" ξέχασε βέβαια να αναφέρει ότι και η δική του "προσφορά" αν επικρατούσε, πάλι θα κόστιζε ο "κούκος αηδόνι", καθώς προκρίθηκε η εκτέλεση του έργου να γίνει με το σύστημα της ληστρικής συγχρηματοδότησης.

Με επιστολή του που διαβάστηκε στην αρχή της έκτακτης συνεδρίασης τουΔημοτικού Συμβουλίου, ο Κ. Λαλιώτης υποστήριξε ότι "ορισμένοι οικονομικοί κύκλοι επιδιώκουν με όλα τα αθέμιτα μέσα να ακυρώσουν το έργο, επειδή δεν είναι αυτοί ανάδοχοι". Ο υπουργός στην επιστολή του προσθέτει ότι η διαπραγμάτευση του ελληνικού δημοσίου με την προσωρινή ανάδοχο κοινοπραξία βρίσκεται στο τέλος και η σύμβαση παραχώρησης μπορεί μέσα από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα να υπογραφεί και να κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή για κύρωση.

Στην παρέμβαση του ο δημοτικός σύμβουλος Αγάπιος Σαχίνης σημείωσε ότι και μετά τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των εταιριών και την επιστολή του Κ. Λαλιώτη το ερώτημα παραμένει: Τι μετρό θα είναι αυτό της Θεσσαλονίκης και ποιος τελικά θα το πληρώσει; Ο Αγ. Σαχίνης ζήτησε το δημόσιο και η ΕΕ να πληρώσουν το κόστος του έργου και πρόσθεσε ότι με τις συγκεκριμένες πολιτικές που ακολουθούν οι κυρίαρχες δυνάμεις σ' αυτή την πόλη προσπαθούν να διχάσουν την πόλη στο ερώτημα: τραμ ή μετρό; Επίσης ο δημοτικός σύμβουλος Θαν. Γιαννούσης σημείωσε ότι "παίζεται ένα δυσάρεστο παιγνίδι στις πλάτες του λαού της Θεσσαλονίκης. Το ίδιο παιγνίδι που παίχτηκε στα Σπάτα μεταξύ ξένων εταιριών, όπως και στο εργοστάσιο της Φλώρινας μεταξύ των υπουργών".

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Κέντρο Μελέτης Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης (ΚΜΙΕΑ) πραγματοποιεί σήμερα στις 6 μ.μ.,στην αίθουσα της ΠΕΑΕΑ (Λυκούργου 10, Ομόνοια, 4ος όρ.) Γενική Συνέλευση με θέματα: Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός της έκθεσης της Εξελεγκτικής Επιτροπής. Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια αρχαιρεσιών ανάδειξης νέας διοίκησης.

Στη ΓΣ μπορούν να λάβουν μέρος οι αγωνιστές και αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης, οι μελετητές της ιστορίας της και, τέλος, όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν στη διάσωση και διάδοση των ιστορικών στοιχείων της επικής εκείνης περιόδου.

  • Το Παράρτημα ΗΛΕΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 15 - 11 - 98 στις 11 π.μ.,στο μνημείο της Αντίστασης στο ΠΟΥΣΙ (Αχλαδινή Ηλείας), για να τιμηθεί η επέτειος των 55 χρόνων της ομωνύμου Μάχης του 3ου Τάγματος του 12ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ κατά της γερμανικής μηχανοκίνητης δύναμης στις 9 - 12 - 1943. Καλούνται οι αρχές του τόπου, πολιτικές, στρατιωτικές, εκκλησιαστικές, οι πολιτιστικοί φορείς και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής να τιμήσουν, με την παρουσία τους, τους πεσόντες.
  • Το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ και οι συνεργαζόμενες με αυτήν Ενώσεις ΠΕΑΤΑΘ, ΠΕΣΑΘΕΑ, ΠΕΕΠΠ, ΠΕΑΦΕ και Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών,θα τελέσουν πολιτικό μνημόσυνο την Πέμπτη 19.11.98 και ώρα 6 μ.μ. στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8 Αθήνα, 7ος όροφος),για τους αποβιώσαντες αγωνιστές - μέλη Διοικητικών Συμβουλίων των παραπάνω Ενώσεων. Επίσης, θα απονεμηθούν και τιμητικά διπλώματα και μετάλλια.

Ωστόσο, επειδή δεν είναι γνωστά τα ονόματα πολλών, καθώς και οι διευθύνσεις των κατοικιών των συγγενών τους, παρακαλούνται οι τελευταίοι να επικοινωνήσουν με τη διεύθυνση της ΠΕΑΕΑ στα τηλέφωνα 88.31.368 και 88.21.698,για να τους αποσταλούν οι σχετικές προσκλήσεις.

Απεργίες προαναγγέλλει η ΠΟΣ

"Προσκλητήριο αγώνα" για την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδίων στον ΟΣΕ, απευθύνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), προαναγγέλλοντας απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στο Νοέμβρη.

Το "προσκλητήριο" απευθύνεται στους εν ενεργεία, αλλά και στους συνταξιούχους σιδηροδρομικούς, στους φίλους και χρήστες των τρένων, στις οικολογικές οργανώσεις, στους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ και στα Εργατικά Κέντρα.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣ, το κυβερνητικό νομοσχέδιο κατατεμαχίζει τον ΟΣΕ, περιορίζει το σιδηροδρομικό δίκτυο στα χίλια χιλιόμετρα από 2.500 που είναι σήμερα, εκχωρεί σε τρίτους σιδηροδρομικές δραστηριότητες και καταργεί 3.000 θέσεις εργασίας. Για όλους αυτούς τους λόγους, η ΠΟΣ καλεί σε κοινή δράση, με κεντρικούς στόχους: Τη διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του ΟΣΕ. Τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου, με την επαναλειτουργία γραμμών που έχουν εγκαταλειφθεί. Τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Επιχείρηση εντυπώσεων στην ΕΛ.ΑΣ

Με θεαματικές ενέργειες επιχειρεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να διασκεδάσει τη δυσαρέσκεια που προκαλεί στην κοινωνία η αδυναμία των υπηρεσιών της Ασφάλειας να αναχαιτίσουν την εγκληματικότητα. Μετά από συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο και στα επιτελεία της Αστυνομίας, ο νέος αρχηγός Ι. Γεωργακόπουλος ανακοίνωσε χτες ότι αποφασίστηκε η αντικατάσταση όλων των αστυνομικών που υπηρετούν στα Τμήματα Λεσχών, Ηθών και Οπλων, συμπεριλαμβανομένων και των προϊσταμένων των υπηρεσιών αυτών. Πρόκειται για τους αξιωματικούς Φ. Παπανδρέου, Ι. Τριανταφυλλάκη και Α. Ρήγα, οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε άλλες θέσεις, έχοντας το στίγμα του αποτυχημένου, αφού ο ίδιος ο αρχηγός είπε ότι η αντικατάσταση του προσωπικού γίνεται επειδή η απόδοσή του δεν ήταν ικανοποιητική.

Σημειώνεται ότι και κατά το παρελθόν η ηγεσία της Αστυνομίας είχε προχωρήσει στο ξήλωμα ολόκληρου του Τμήματος Λεσχών, χωρίς να αντιμετωπιστεί ο παράνομος ηλεκτρονικός τζόγος. Αντίθετα, το κράτος αναγκάστηκε να προχωρήσει στη νομιμοποίησή του...

Ο αρχηγός εξήγγειλε επίσης ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα ενισχυθούν οι υπηρεσίες του Λεκανοπεδίου με 800 νέους αστυφύλακες, εκ των οποίων οι 500 θα διατεθούν για περιπολίες σε κεντρικές περιοχές της πρωτεύουσας.

Η επίσκεψη της συζύγου του πρωθυπουργού στο ΠΙΚΠΑ της Βούλας στις 21.10.1998 εμφανίστηκε ως μια "απλή γιορτή" στα "πλαίσια της αναδιοργάνωσης του προνοιακού συστήματος που βασίζεται στο νέο νόμο για την Κοινωνική Φροντίδα"...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ