ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟ (APEC)
Nέα ώθηση σε παζάρια και κόντρες μεταξύ μονοπωλίων

Ξεκίνησε χτες η Σύνοδος Κορυφής στην κινεζική πρωτεύουσα

Μια από τις «οικογενειακές φωτογραφίες» των εκπροσώπων των μονοπωλίων
Μια από τις «οικογενειακές φωτογραφίες» των εκπροσώπων των μονοπωλίων
ΠΕΚΙΝΟ.--

Με τη συμμετοχή ηγετών ιμπεριαλιστικών κέντρων που ήδη «διασταυρώνουν τα ξίφη τους» σε μια σειρά περιοχές του πλανήτη, ξεκίνησαν, χτες, στο Πεκίνο, οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Οργάνωσης για την «Οικονομική Συνεργασία σε Ασία - Ειρηνικό» (APEC). Πριν δοθεί το σύνθημα επίσημης έναρξης των εργασιών, ξεκίνησαν μια σειρά διμερών συναντήσεων με κάθε πλευρά να προωθεί επιλογές που συμφέρουν τα μονοπώλια της χώρας της και να διεκδικεί συμβιβασμούς που υπηρετούν «ισορροπίες» που την εξυπηρετούν έναντι των ανταγωνιστών της.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε και συνάντηση μεταξύ του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, και του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίνζο Αμπε, στο φόντο των εδαφικών διαφορών στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα και του έντονου «κλίματος» που διακρίνει τις διμερείς σχέσεις. Το πρακτορείο «Σινχουά» μετέδωσε πως ο Τζινπίνγκ κάλεσε το Τόκιο «να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή». Ο Αμπε έκανε λόγο για «πρώτο βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων». Την περασμένη Παρασκευή είχε προηγηθεί συνάντηση αξιωματούχων των δύο πλευρών, όπου συμφωνήθηκε να επαναληφθεί σταδιακά ο διάλογος σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αλλά και για την ασφάλεια.

Συμφωνίες για λογαριασμό των μονοπωλίων

Ακόμα, έγιναν μια σειρά από συναντήσεις και υπογράφτηκαν διάφορες συμφωνίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο Τζινπίνγκ και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, παραβρέθηκαν στην υπογραφή για τη δημιουργία και δεύτερου ενεργειακού «διαδρόμου», σε συνέχεια της διμερούς συμφωνίας αξίας άνω των 400 δισ. δολαρίων που υπογράφτηκε τον περασμένο Μάη, ώστε η ρωσική «Γκάζπρομ» να τροφοδοτεί την τεράστια κινεζική αγορά.

Επιπλέον, ο Τζινπίνγκ συζήτησε με την Πρόεδρο της Ν. Κορέας, Παρκ Γουεν-χι, τη διμερή συμφωνία που αναμένεται να καταργήσει δασμούς στο 90% των προϊόντων που διακινούνται μεταξύ των δύο χωρών. ΜΜΕ τόνιζαν ότι η οριστική υπογραφή αναμένεται να μπει στις αρχές του 2015.

Από τη μεριά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας στη Σύνοδο διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων των χωρών της APEC τόνισε σχετικά με τις σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ: «Διαγωνιζόμαστε για ζητήματα που αφορούν επιχειρήσεις αλλά μοιραζόμαστε και κοινές ευκαιρίες», αναφέροντας ως παράδειγμα την ενεργειακή συνεργασία. Ομπάμα και Τζινπίνγκ θα έχουν μια σειρά από επαφές ενώ ήδη Ουάσιγκτον και Πεκίνο υπέγραψαν συμφωνία για να παραταθεί στα 10 χρόνια η δυνατότητα έκδοσης «βίζας» σε επιχειρηματίες.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε σύντομη συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο, ενώ αμερικανικές πηγές δεν απέκλειαν και μια μεγαλύτερης διάρκειας συνάντηση.

  • Ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται την Παρασκευή στη Νάι Πι Τάου της Μιανμάρ η 25η Σύνοδος Κορυφής της Ενωσης Νοτιοανατολικών Κρατών (ASEAN). Σήμερα, μέλη της ASEAN είναι οι: Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μπρουνέι, Μιανμάρ, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Φιλιππίνες. Ωστόσο στις συναντήσεις παίρνουν μέρος και άλλες χώρες που έχουν «στενές σχέσεις» με την Ενωση και τα μέλη της, όπως οι Κίνα και ΗΠΑ.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σφοδρές μάχες και συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Η συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων συνεχίζεται στην Ανατολική Ουκρανία, στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ και είναι πολύ πιθανό ότι οι σποραδικές αλλά σφοδρές συγκρούσεις σύντομα θα πάρουν χαρακτήρα γενικευμένου πολέμου. Την νύχτα της Κυριακής σημειώθηκαν μάχες με πυρά πυροβολικού από την περιοχή του αεροδρομίου του Ντονέτσκ που ελέγχει ο στρατός της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, που συνεχίστηκαν έως το πρωί. Ταυτόχρονα, σε απάντηση καταγγελίας για αυτοκινητοπομπή στρατιωτικών οχημάτων χωρίς διακριτικά, που παρατηρήθηκε με κατεύθυνση το Ντονέτσκ, ανακοινώθηκε χτες από στρατιωτικό υπεύθυνο της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, ότι πρόκειται για δυνάμεις δικές της, που κάνουν τακτικούς ελιγμούς. Οι παρατηρητές του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας της Ευρώπης, οργανισμού που συμμετείχε στη συμφωνία εκεχειρίας που υπογράφτηκε στο Μινσκ στις 5 Σεπτέμβρη από την κυβέρνηση του Κιέβου και τους πολιτοφύλακες, παρουσία και της Ρωσίας, επίσης επιβεβαίωσαν την κίνηση της αυτοκινητοπομπής χωρίς να προσδιορίσουν ποιας δύναμης ήταν. Ταυτόχρονα η ουκρανική κυβέρνηση μαζί με τις απώλειες 2 στρατιωτών της ανακοίνωσε και την ενίσχυση των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ με νέες δυνάμεις.

Στη συνάντηση, πάντως, που έγινε στο Πεκίνο το Σάββατο ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, ο τελευταίος δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει μεταφέρει στρατεύματά της στην Ανατολική Ουκρανία, ενώ κάλεσε τις ΗΠΑ να ασκήσουν την επιρροή τους στην κυβέρνηση του Κιέβου, ώστε να την αποτρέψουν από κλιμάκωση της σύγκρουσης και να προκριθεί ο διάλογος. Ο Κέρι, από την πλευρά του, δήλωσε ότι συμφώνησαν να ανταλλάσσουν πληροφορίες και είπε χαρακτηριστικά: «Αρκεί να πω ότι έχουμε ορισμένες διαφωνίες για ορισμένα γεγονότα επί του πεδίου αναφορικά με την Ουκρανία. Εχουμε συμφωνήσει να ανταλλάσσουμε ορισμένες πληροφορίες μεταξύ μας σε σχέση με το θέμα αυτό. Συμφωνήσαμε επίσης αυτός ο μεταξύ μας διάλογος να συνεχιστεί».

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε επίσης τη Ρωσία να εμποδίσει τη μετάβαση ενισχύσεων στην Ανατολική Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας «πολύ ανησυχητική» εξέλιξη τη μετακίνηση, την οποία κατέγραψε χτες ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στρατιωτικών οχηματοπομπών και αρμάτων μάχης στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές αντάρτες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ χαρακτήρισε επίσης σήμερα «σοβαρή» την κατάσταση στην Ουκρανία και κάλεσε όλες τις πλευρές να τηρήσουν τη συμφωνία εκεχειρίας.

Επίσης, από το Πεκίνο ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε κάλεσε τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο και να εγγυηθεί ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ανατολική Ουκρανία θα συνεχίσει να τηρείται. Πάντως, ο Ρώσος Πρόεδρος στη διάρκεια συνομιλίας του με τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ στο περιθώριο της συνόδου APEC στην Κίνα, κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ουκρανίας ότι εμποδίζει την έρευνα για την κατάρριψη του αεροπλάνου της «Malaysia Airlines». που συνετρίβη τον Ιούλη στο ανατολικό τμήμα της χώρας προκαλώντας το θάνατο 298 ανθρώπων, προκειμένου να μην διεξαχθεί πλήρης και ανεξάρτητη έρευνα.


ΣΕΡΒΙΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ
Στοχοπροσηλωμένοι στην ΕΕ οι ηγέτες παρά τις «διαφορές»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Καπνός» μπροστά στο στόχο για ένταξη της Σερβίας και της Αλβανίας στην ΕΕ φαίνεται πως γίνονται οι επιμέρους διμερείς διαφορές με αφορμή το Κοσσυφοπέδιο, αφού, παρά την κορύφωση έντασης και τον εκνευρισμό του Σέρβου πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς χτες στη συνέντευξη Τύπου από την επίμαχη αναφορά του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα στην «πραγματικότητα της ανεξαρτησίας» του προτεκτοράτου, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εντείνουν από κοινού τις προσπάθειες ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ωστόσο, γεγονός παραμένει ότι η πρώτη μετά από 68 χρόνια επίσκεψη Αλβανού πρωθυπουργού στη Σερβία μόνον απαρατήρητη δε θα μπορούσε να περάσει, ιδιαίτερα μετά την προτροπή του Εντι Ράμα στον Σέρβο ομόλογό του να αλλάξει το Βελιγράδι στάση και «να αναγνωρίσει την πραγματικότητα ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου», υποστηρίζοντας ότι «όσο συντομότερα αναγνωριστεί, τόσο γρηγορότερα θα κινηθούμε μπροστά».

Η θυμωμένη απάντηση του Βούτσιτς δόθηκε αστραπιαία: «Δεν περίμενα αυτήν την προβοκάτσια. Τι σχέση έχει η Αλβανία με το Κοσσυφοπέδιο; Το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι τμήμα της Αλβανίας και ποτέ δεν θα γίνει. Η πραγματικότητα είναι πως το Κοσσυφοπέδιο είναι τμήμα της Σερβίας». Ο Ράμα δεν έδωσε συνέχεια, λέγοντας μόνον αργότερα ότι εάν ο Βούτσιτς έκανε αντίστοιχα επίσκεψη στην Αλβανία θα είχε το ελεύθερο να πει ό,τι ήθελε ως φιλοξενούμενος...

Παρά τη «φιέστα» σερβο-αλβανικής έντασης μπροστά στα τηλεοπτικά κανάλια, οι συνομιλίες Βούτσιτς - Ράμα υπήρξαν μακρές (πέραν του προκαθορισμένου χρόνου) με αμφότερους τους ηγέτες να σημειώνουν πως θα παραμερίσουν τις διαφορές τους κυρίως μπροστά στο στόχο ένταξης στην ΕΕ. Ο Βούτσιτς μάλιστα μίλησε για «νέα αρχή και πρόοδο όχι μόνο στις σχέσεις Σερβίας - Αλβανίας, αλλά και πρόοδο στις σχέσεις σε ολόκληρη την περιοχή».

Σήμερα επιστρέφει ο Σέσελι

Σήμερα, πάντως, την «παράσταση» αναμένεται να κλέψει στο Βελιγράδι η αναμενόμενη επιστροφή του αρχηγού του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS), Βόισλαβ Σέσελι, που δικάστηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, αλλά αποφασίστηκε να επιστρέψει στην πατρίδα του λόγω σοβαρότατων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Σερβίας για τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), Ρασίμ Λιάγιτς, δήλωσε ότι η ετυμηγορία του ICTY για τον Βόισλαβ Σέσελι εδώ και 12 χρόνια δεν έχει ανακοινωθεί και πρόσθεσε ότι στόχος του δικαστηρίου είναι «να βρεθεί διέξοδος από την κατάσταση αυτή».

Ο Σέσελι είναι καρκινοπαθής και δίνει μάχη για τη ζωή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ