Τρίτη 11 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ
Στοχοπροσηλωμένοι στην ΕΕ οι ηγέτες παρά τις «διαφορές»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Καπνός» μπροστά στο στόχο για ένταξη της Σερβίας και της Αλβανίας στην ΕΕ φαίνεται πως γίνονται οι επιμέρους διμερείς διαφορές με αφορμή το Κοσσυφοπέδιο, αφού, παρά την κορύφωση έντασης και τον εκνευρισμό του Σέρβου πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς χτες στη συνέντευξη Τύπου από την επίμαχη αναφορά του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα στην «πραγματικότητα της ανεξαρτησίας» του προτεκτοράτου, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εντείνουν από κοινού τις προσπάθειες ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ωστόσο, γεγονός παραμένει ότι η πρώτη μετά από 68 χρόνια επίσκεψη Αλβανού πρωθυπουργού στη Σερβία μόνον απαρατήρητη δε θα μπορούσε να περάσει, ιδιαίτερα μετά την προτροπή του Εντι Ράμα στον Σέρβο ομόλογό του να αλλάξει το Βελιγράδι στάση και «να αναγνωρίσει την πραγματικότητα ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου», υποστηρίζοντας ότι «όσο συντομότερα αναγνωριστεί, τόσο γρηγορότερα θα κινηθούμε μπροστά».

Η θυμωμένη απάντηση του Βούτσιτς δόθηκε αστραπιαία: «Δεν περίμενα αυτήν την προβοκάτσια. Τι σχέση έχει η Αλβανία με το Κοσσυφοπέδιο; Το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι τμήμα της Αλβανίας και ποτέ δεν θα γίνει. Η πραγματικότητα είναι πως το Κοσσυφοπέδιο είναι τμήμα της Σερβίας». Ο Ράμα δεν έδωσε συνέχεια, λέγοντας μόνον αργότερα ότι εάν ο Βούτσιτς έκανε αντίστοιχα επίσκεψη στην Αλβανία θα είχε το ελεύθερο να πει ό,τι ήθελε ως φιλοξενούμενος...

Παρά τη «φιέστα» σερβο-αλβανικής έντασης μπροστά στα τηλεοπτικά κανάλια, οι συνομιλίες Βούτσιτς - Ράμα υπήρξαν μακρές (πέραν του προκαθορισμένου χρόνου) με αμφότερους τους ηγέτες να σημειώνουν πως θα παραμερίσουν τις διαφορές τους κυρίως μπροστά στο στόχο ένταξης στην ΕΕ. Ο Βούτσιτς μάλιστα μίλησε για «νέα αρχή και πρόοδο όχι μόνο στις σχέσεις Σερβίας - Αλβανίας, αλλά και πρόοδο στις σχέσεις σε ολόκληρη την περιοχή».

Σήμερα επιστρέφει ο Σέσελι

Σήμερα, πάντως, την «παράσταση» αναμένεται να κλέψει στο Βελιγράδι η αναμενόμενη επιστροφή του αρχηγού του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS), Βόισλαβ Σέσελι, που δικάστηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, αλλά αποφασίστηκε να επιστρέψει στην πατρίδα του λόγω σοβαρότατων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Σερβίας για τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), Ρασίμ Λιάγιτς, δήλωσε ότι η ετυμηγορία του ICTY για τον Βόισλαβ Σέσελι εδώ και 12 χρόνια δεν έχει ανακοινωθεί και πρόσθεσε ότι στόχος του δικαστηρίου είναι «να βρεθεί διέξοδος από την κατάσταση αυτή».

Ο Σέσελι είναι καρκινοπαθής και δίνει μάχη για τη ζωή του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ