ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Αγκομαχώντας για δεύτερη μέρα χτες η τηλεκπαίδευση. ΚΚΕ: Να σταματήσει η κυβέρνηση να παίζει με τη μόρφωση των μαθητών!
  • Αρθρο: Να ανέβουν στο «κόκκινο» οι διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών.
  • Φοιτητική Εστία Αθηνών: Στο έλεος του κορονοϊού και των χρόνιων προβλημάτων.
  • Πληθαίνουν οι υπογραφές πανεπιστημιακών ενάντια στην ένταση της καταστολής στα ΑΕΙ.
  • Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού «το κόκκινο Αερόστατο».
Αγκομαχώντας για δεύτερη μέρα χτες η τηλεκπαίδευση

Συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα χτες τα σοβαρά προβλήματα στην τηλεκπαίδευση για εκπαιδευτικούς και μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Η πλατφόρμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης Webex της εταιρείας «Cisco» λειτούργησε αυτήν τη φορά, όχι όμως χωρίς προβλήματα, αφού υπήρχαν και πάλι περιπτώσεις εκπαιδευτικών και μαθητών που δεν μπορούσαν να συνδεθούν, που συνδέονταν και μετά από κάποια ώρα το σύστημα τους πετούσε εκτός, αλλά συναντούσαν και άλλα τεχνικά προβλήματα, όπως απώλεια ήχου, χαμηλής ανάλυσης γραφικά και εικόνες κ.ά.

Το μεγαλύτερο ωστόσο πρόβλημα χτες εντοπίστηκε στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ), που «κατέρρεε» από το πρωί και για μεγάλα χρονικά διαστήματα, επηρεάζοντας έτσι και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Το αποτέλεσμα ήταν οι εκπαιδευτικοί να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα και ιδίως αυτοί που επιχείρησαν να κάνουν μάθημα αξιοποιώντας τις υποδομές των σχολείων, να μην μπορέσουν να συνδεθούν καθόλου. Επίσης, για άλλη μια μέρα δεν λειτουργούσαν ούτε οι πλατφόρμες ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, ώστε να υπάρχει μια εναλλακτική για τη συνέχεια της μαθησιακής διαδικασίας από άλλες οδούς.

Το παραπάνω πρόβλημα του ΠΣΔ έμμεσα το παραδέχτηκε και το υπουργείο και το απέδωσε σε... «συνθήκες διαδικτυακής φόρτωσης που είναι πρωτοφανείς για όλο τον κόσμο», κάνοντας συστάσεις ώστε μόνο εκπαιδευτικοί που έχουν μάθημα να συνδέονται στο σύστημα, ενώ παράλληλα έστειλε οδηγία στις περιπτώσεις όπου παρατηρούνται δυσλειτουργίες στη σύνδεση, να μην προσμετρώνται απουσίες. Επιβεβαιώνει, με άλλα λόγια, για άλλη μια φορά ότι γνώριζε πολύ καλά τα προβλήματα που θα προκύψουν, ότι το πρόβλημα δεν ήταν μόνο της εταιρείας «Cisco» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως ισχυρίζονταν προχτές, και ότι οι διαβεβαιώσεις πως έχουν αναβαθμίσει τις ψηφιακές υποδομές ήταν αέρας κοπανιστός.

«Αποδεικνύεται περίτρανα ότι τα επικοινωνιακά τερτίπια της κυβέρνησης δεν μπορούν να καλύψουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς δεν είναι, ούτε θα γίνουν το φόντο στην κακοπαιγμένη παράσταση που ανεβάζει αυτή την περίοδο το ΥΠΠΑΙΘ και η πολιτική του ηγεσία», τονίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) με αφορμή τη δεύτερη μέρα προβλημάτων στην τηλεκπαίδευση και απαιτεί η κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της και να υλοποιήσει τα παρακάτω μέτρα:

  • Καμία επιβολή στον τρόπο (σύγχρονη ή ασύγχρονη) ή το μέσο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Αξιοποίηση όλων των τεχνολογικών μέσων, ώστε κανένα παιδί να μη μείνει πίσω. Το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ο προγραμματισμός και τα μέσα που θα επιλεγούν πρέπει να αποφασίζονται με ευθύνη του Συλλόγου Διδασκόντων και των εκπαιδευτικών.
  • Να εξασφαλιστεί η κάλυψη, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Δωρεάν τάμπλετ και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet. Αναβάθμιση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες των δημόσιων σχολείων.
  • Μείωση - προσαρμογή της ύλης για όλες τις τάξεις που κλείνουν και ειδικά για τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. Να επαναδιδαχθεί η ύλη που «προχώρησε» στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όταν θα ανοίξουν τα σχολεία.
  • Μη προσμέτρηση των απουσιών των μαθητών εφόσον δεν εξασφαλίζονται καθολικά τα τεχνολογικά μέσα. Ειδική μέριμνα για διά ζώσης κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών που θα δημιουργηθούν (ενισχυτική διδασκαλία, φροντιστηριακά μαθήματα κ.τ.λ.).
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ
Μήνυμα συνέχισης των διεκδικήσεων για μόρφωση - υγεία

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Παιδείας. Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων να λυθούν τα προβλήματα της τηλεκπαίδευσης και η λήψη μέτρων για να μπορέσουν να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια

Με μαχητικότητα, δηλώνοντας ότι οι διεκδικήσεις δεν σταματούν, τηρώντας αποστάσεις και όλα τα υπόλοιπα απαραίτητα μέτρα προστασίας, εκπαιδευτικοί από ΕΛΜΕ και Συλλόγους της Αττικής έκαναν χτες το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Στο επίκεντρο των διεκδικήσεών τους είχαν τη διασφάλιση της πρόσβασης όλων των παιδιών στη μόρφωση, μετά και την απαράδεκτη κατάσταση που διαμορφώθηκε με την τηλεκπαίδευση και τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για να μπορέσουν να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια. Μέτρα που, όπως τόνιζαν, έπρεπε να έχουν ήδη παρθεί, από την έναρξη της πανδημίας, με βάση τις διεκδικήσεις εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών.

«Οι ανάγκες μας δεν μπαίνουν σε lockdown! Εδώ και τώρα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία!», «Κρατική ευθύνη η υγιεινή και ασφάλεια στα σχολεία. Μόρφωση - Υγεία - Σταθερή δουλειά για όλους» αναγράφονταν στα πανό ΕΛΜΕ, Συλλόγων και της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών, ενώ κυριάρχησαν συνθήματα όπως «Τέρμα πια στην κοροϊδία, υγεία και ασφάλεια σε όλα τα σχολεία», «Κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή, μόρφωση - υγεία για κάθε μαθητή», το αίτημα για γενναία χρηματοδότηση ώστε να εξασφαλιστούν όλοι οι αναγκαίοι όροι για τα σχολεία εν μέσω πανδημίας.

Από το βήμα της συγκέντρωσης, συνδικαλιστές από ΕΛΜΕ και Συλλόγους αναφέρονταν στην κατάσταση που βιώνουν στα σχολεία, στις σοβαρές ευθύνες του υπουργείου Παιδείας και συνολικά της κυβέρνησης, που όλο αυτό το διάστημα αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας για διασφάλιση της υγείας και των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών της λαϊκής οικογένειας. Που κατά τ' άλλα περνά αντιεκπαιδευτικά μέτρα, επιχειρεί να διοργανώσει ηλεκτρονικές εκλογές, προπαγανδίζει την πολιτική της, τη στιγμή που οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, τα σχολεία ζουν τις συνέπειές της.

Η κινητοποίηση έκλεισε με το σύνθημα «εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη». Και με τους εκπαιδευτικούς να δηλώνουν πως και σε αυτές τις συνθήκες έχουν φωνή, ότι θα συνεχίσουν να διεκδικούν και να βρίσκονται δίπλα στους μαθητές τους, μέσα και έξω από την τάξη. Εστειλαν παράλληλα μήνυμα αλληλεγγύης στους συναδέλφους τους στη Γαλλία, που χτες βρίσκονταν σε απεργιακή κινητοποίηση για τα ίδια προβλήματα, τα οποία δημιουργεί το σύστημα που θεωρεί κόστος την υγεία, τη μόρφωση, τα δικαιώματα του λαού.

Στη Λάρισα

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας έκανε χτες η Ενωση Γονέων Μαθητών της Λάρισας, ζητώντας μέτρα για την ισότιμη πρόσβαση των μαθητών στην Εκπαίδευση και λειτουργία των σχολείων με ασφάλεια.

Οι γονείς ανέφεραν τις δυσκολίες που έχουν οι οικογένειες με δυο ή περισσότερα παιδιά μαθητές ή και μέλη που εργάζονται με τηλεργασία, χωρίς να καλύπτονται με τον απαιτούμενο εξοπλισμό, αλλά και τα τεχνικά προβλήματα στο σύστημα της τηλεκπαίδευσης, ενώ για Δημοτικά και Νηπιαγωγεία που μένουν ανοιχτά, ζήτησαν μείωση των μαθητών ανά τμήμα στους 15 μαθητές, με αξιοποίηση κενών αιθουσών και διορισμούς εκπαιδευτικών. Στο πλευρό των συγκεντρωμένων ήταν ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να σταματήσει η κυβέρνηση να παίζει με τη μόρφωση των μαθητών!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Με αφορμή τα συνεχιζόμενα προβλήματα και χτες στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Δεν είναι για γέλια αυτό που συμβαίνει και σήμερα με την τηλεκπαίδευση των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων, σε όλη τη χώρα. Το σύστημα σέρνεται, εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να μπουν στο σύστημα, μαθητές πετιούνται εκτός. Κι όλα αυτά μετά τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών ότι σήμερα δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

Δεν πάει άλλο! Η κατάσταση αυτή οξύνει ακόμα περισσότερο τις τεράστιες κοινωνικές και μορφωτικές ανισότητες, οι μαθητές, σε μια πολύ κρίσιμη ηλικία για τη συγκρότησή τους, χάνουν τη σειρά τους και τη συγκροτημένη επαφή με τη σχολική γνώση.

Πρέπει να παρθούν τώρα μέτρα πριν να είναι αργά. Να στηριχτεί ο παιδαγωγικός σχεδιασμός του Συλλόγου Διδασκόντων σε κάθε σχολείο, για όλους τους πρόσφορους τρόπους της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και φυσικά να υλοποιηθούν όλα τα μέτρα που προτείνει ο εκπαιδευτικός κόσμος».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org