ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ

Eurokinissi

Την άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ με όλο το απαραίτητο προσωπικό σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, μπροστά στην εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται παγκοσμίως, με χιλιάδες ασθενείς, κορονοϊού και μη, να έχουν ανάγκη εισαγωγής σε κλίνες ΜΕΘ και αυτό να καθίσταται αδύνατο, θέτει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι στο «κόκκινο» σε πολλά κράτη - μέλη, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Μαδρίτη, στο Βερολίνο, στη Ρώμη, με διακομιδές ασθενών από πόλη σε πόλη, ακόμα και από κράτος σε κράτος μήπως και τελικά τύχουν νοσηλείας σε ΜΕΘ. Ερχεται πιο κοντά το ενδεχόμενο της καθολικής εφαρμογής της «επιλογής» την οποία υποχρεώνονται να κάνουν οι γιατροί λόγω των μεγάλων ελλείψεων: Ποιοι από τους ασθενείς θα νοσηλευτούν σε κλίνες ΜΕΘ για να παλέψουν για τη ζωή τους και ποιοι ουσιαστικά θα καταδικαστούν στην απώλειά της. Οχι με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους, αλλά με κριτήρια ελλείψεων που δεν κάλυψαν οι κυβερνήσεις.

Οι ισχυρισμοί της ΕΕ και όλων των αστικών κυβερνήσεων των κρατών - μελών περί προηγμένων συστημάτων Υγείας, περί θωρακισμένων απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού δημόσιων μονάδων Υγείας, καταρρίπτονται παταγωδώς.

Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο ήταν προβλέψιμο και αναμενόμενο, αποδείχθηκε ότι οι κυβερνήσεις, θέτοντας σε προτεραιότητα - όπως υπαγορεύει η στρατηγική της ΕΕ - τη διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, την εμπορευματοποίηση, την ανταγωνιστικότητα και την τήρηση των αντιλαϊκών δημοσιονομικών στόχων στη λογική του «κόστους - οφέλους», πήραν μέτρα που ενίσχυσαν τη διασπορά της νόσου και ταυτόχρονα σχεδόν κανένα μέτρο ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας σε υποδομές και προσωπικό.

Ο χρόνος μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κύματος της πανδημίας δεν αξιοποιήθηκε για να γίνουν μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, να αναπτυχθούν νέες κλίνες ΜΕΘ, να εφαρμοστούν μέτρα πρόληψης και ελέγχου της διασποράς της νόσου, να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και τα τεστ διάγνωσης του κορονοϊού. Ετσι, ουσιαστικά η ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων για τις ανάγκες της πανδημίας γίνεται με αφαίρεση κλινικών, τμημάτων, κλινών ΜΕΘ και προσωπικού για νόσους που δεν σχετίζονται με τον κορονοϊό, μετατρέποντας τα δημόσια συστήματα Υγείας σε συστήματα της «μίας νόσου». Αποκλείουν από χειρουργεία και άλλες ιατρικές εξετάσεις και εκθέτουν σε κινδύνους χιλιάδες ασθενείς με χρόνιες νόσους, καρκινοπαθείς κ.ά., με σοβαρό το ενδεχόμενο της επιδείνωσης της υγείας τους από τη μη ικανοποίηση των αναγκών τους. Αυτοί οι ασθενείς προστίθενται στους χιλιάδες αποκλεισμένους του πρώτου κύματος της πανδημίας, με δεδομένη την επιπλοκή και επιδείνωση της υγείας τους.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε στην Κομισιόν το παρακάτω ερώτημα:

«Πώς αιτιολογεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ότι σε συνθήκες πανδημίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα άλλα κράτη - μέλη υπάρχει άρνηση από τις κυβερνήσεις να επιταχθούν - χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών - οι υποδομές και το προσωπικό των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία προκειμένου να ενταχθούν σε έναν ενιαίο κρατικό σχεδιασμό, ενώ την ίδια ώρα κυβερνήσεις και επιχειρηματίες κλείνουν συμφωνίες για αυξημένες πληρωμές στις νοσηλείες ασθενών, αξιοποιούν την άθλια κατάσταση που υπάρχει στα δημόσια συστήματα Υγείας για να αυξάνουν επιλεκτικά την πελατεία τους, με κριτήριο τη μέγιστη κερδοφορία τους, και στέλνουν τους εργαζόμενους να πληρώνουν τα τεστ Covid-19 σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, τα οποία πριμοδοτούνται ποικιλοτρόπως;».

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Στο «κόκκινο» ο ανταγωνισμός για τα εμβόλια

Νέες προσδοκίες για την αμερικανική και ευρωπαϊκή καπιταλιστική οικονομία, με τις ΗΠΑ και την ΕΕ να έχουν επενδύσει τρισεκατομμύρια στην ανάπτυξη εμβολίων, έδωσε η προχτεσινή ανακοίνωση δύο φαρμακευτικών εταιρειών, της αμερικανικής «Pfizer» και της γερμανικής «BioNTech», ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης δοκιμών η αποτελεσματικότητα του πειραματικού εμβολίου τους στην πρόληψη της Covid-19 κυμαίνεται στο 90%, με μέτριες έως ήπιες παρενέργειες.

Παράλληλα συνεχίζεται η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, με πάνω από 51 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1,271 εκατ. θανάτους.

Το προαναφερθέν εμβόλιο είναι ένα από τα 11 που βρίσκονται αυτήν την περίοδο στο τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών, ενώ κορυφώνεται ο ανταγωνισμός ιμπεριαλιστικών κρατών και φαρμακευτικών ομίλων για τη «μοιρασιά» των αγορών.

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ανακοίνωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπογράψει συμβόλαιο μαζί τους σύντομα για έως και 300 εκατ. δόσεις», αφού υπάρχει ήδη σχετικά προσυμφωνία.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προπαραγγείλει ήδη 100 εκατ. δόσεις από το εμβόλιο των «Pfizer» και «BioNTech» - ανάμεσα σε άλλα - και αν αποδειχθεί η ασφάλειά του θα υποβληθεί αίτημα στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων - Φαρμάκων (FDA) για πιστοποίηση και άδεια, ώστε να διατεθεί άμεσα στην αγορά.

Μερίδιο στην «πίτα» διεκδικεί και η γερμανική εταιρεία παγκόσμιων μεταφορών «Deutsche Post AG», δηλώνοντας κατάλληλα προετοιμασμένη να διανείμει εμβόλια κατά της Covid-19 σε περισσότερους από 180 προορισμούς παγκοσμίως και ότι βρίσκεται σε επαφή με φαρμακευτικές εταιρείες και κυβερνήσεις για τις λεπτομέρειες, όπως η μεταφορά των σκευασμάτων σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα ανεστάλη η τρίτη φάση κλινικής δοκιμής του κινεζικού εμβολίου «CoronaVac» της εταιρείας «Sinovac Biotech» στη Βραζιλία, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Υγειονομικής Επαγρύπνησης της χώρας (ANVISA), ενώ αναφέρεται θάνατος εθελοντή στις 29 Οκτώβρη. Στη Βραζιλία υπάρχει έντονη αντιπαράθεση για την προμήθεια ενός εμβολίου. Το ινστιτούτο ιατρικής έρευνας «Butantan», που συντονίζει την κλινική μελέτη στη χώρα, εξέφρασε «κατάπληξη» για την απόφαση της ANVISA, κάνοντας λόγο για «θάνατο που δεν σχετιζόταν με το εμβόλιο».

Είναι ενδεικτικό ότι ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, αναφέρεται στο υποψήφιο εμβόλιο της «Sinovac» αποκαλώντας το σκεύασμα «απ' αυτήν την άλλη χώρα», ενώ προωθεί το υποψήφιο εμβόλιο της βρετανικής «AstraZeneca» με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Τον περασμένο μήνα ο Μπολσονάρο ακύρωσε συμβόλαιο για την αγορά 46 εκατ. δόσεων του κινεζικού εμβολίου, που υπέγραψε ο υπουργός Υγείας. Ακολούθως, τη Δευτέρα ο κυβερνήτης του Σάο Πάολο ανακοίνωσε ότι οι πρώτες 120.000 δόσεις του «CoronaVac» θα φτάσουν στην Πολιτεία στις 20 Νοέμβρη. Η Πολιτεία σύναψε συμφωνία με τη «Sinovac» για αγορά 46 εκατ. δόσεων συνολικά (6 εκατ. θα παραχθούν στην Κίνα, οι υπόλοιπες στη Βραζιλία).

Η ινδονησιακή δημόσια φαρμακευτική επιχείρηση «Bio Farma» διαβεβαίωσε ότι η τρίτη φάση της κλινικής δοκιμής του «CoronaVac» στην Ινδονησία συνεχίζεται και «εκτυλίσσεται ομαλά». Το «CoronaVac» δοκιμάζεται επίσης στην Τουρκία.

Η μαζική παραγωγή του τρίτου ρωσικού εμβολίου, που ανέπτυξε το επιστημονικό κέντρο «Τσουμακόφ» και εγκρίθηκε στη Ρωσία τον Οκτώβρη, ενδέχεται να ξεκινήσει στις αρχές Φλεβάρη, δήλωσε χτες ο γενικός διευθυντής του κέντρου. Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται η δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου, ενώ τα τελικά αποτελέσματα θα καταγραφούν στα τέλη Δεκέμβρη. Επίσης, σύμβουλος του ρωσικού υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο «Sputnik-V», με βάση τα πρώτα δεδομένα, είναι αποτελεσματικό πάνω από 90% και αναμένεται να πάρει σύντομα άδεια.

Τέλος, η αμερικανική FDA έδωσε άδεια για επείγουσα χρήση της πειραματικής θεραπείας αντισωμάτων της εταιρείας «Eli Lilly and Co». Κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι η θεραπεία (bamlanivimab) μείωσε την ανάγκη νοσηλείας ή παραμονής σε θαλάμους ΜΕΘ για τους ασθενείς με ήπια ή μέτρια συμπτώματα, οι οποίοι διέτρεχαν μεγάλο κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασής τους.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βαφτίζει «επιτυχία» το αθωράκιστο σύστημα Υγείας

Σε τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών που αυτοπροβάλλονται ότι είχαν διαχειριστεί το πρώτο κύμα του κορονοϊού «με επιτυχία» συμμετείχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης. Πήραν μέρος επίσης ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, και οι πρωθυπουργοί της Δανίας, Μέτε Φρέντρικσεν, της Νορβηγίας, Ερνα Σόλμπεργκ, της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, και του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «απαιτείται συνέπεια ώστε η προσμονή του εμβολίου να μην οδηγήσει τους πολίτες σε χαλάρωση όσον αφορά την τήρηση των μέτρων». Φέρεται επίσης να ενημέρωσε για την επιδημιολογική πορεία στην Ελλάδα, για την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων «και την πίεση στο σύστημα Υγείας, που οδήγησε στην επιβολή lockdown για τρεις βδομάδες». Τόνισε ότι είναι κρίσιμες οι επόμενες 10 μέρες και ότι στόχος είναι να αποδώσουν τα μέτρα.

Ο πρωθυπουργός είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Pfizer», Αλμπερτ Μπουρλά, «προκειμένου να τον συγχαρεί για την ανακάλυψη εμβολίου κατά του κορονοϊού και να εκφράσει την ικανοποίησή του για τη συμφωνία με την Κομισιόν για την προμήθεια του εμβολίου».

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, μιλώντας στoν ρ/σ «Alpha» μετέθεσε ξανά την ευθύνη στο λαό. «Η κόπωση είναι και ένας από τους λόγους που φτάσαμε στην ανάγκη για ένα δεύτερο lockdown. Υπήρξε χαλάρωση και εφησυχασμός, που όσο περνούσε ο καιρός και τα αποτελέσματα στη χώρα μας ήταν τόσο θετικά, οδηγούσε στη νοοτροπία "εντάξει, μπορεί να μην τηρούμε κατά γράμμα τις συστάσεις των ειδικών". Αυτό ήταν το λάθος. Ενα μαζικό λάθος εφησυχασμού και χαλάρωσης, που μας οδήγησε σ' αυτήν την κατάσταση», είπε προκειμένου να καλύψει τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για την έλλειψη μέτρων θωράκισης του συστήματος Υγείας. Ελλειψη π.χ. στα τεστ, για τα οποία ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «δεν υπάρχει διαθεσιμότητα, καταρχάς, για να γίνουν τεστ σε όλους. Αν όλοι ήθελαν να κάνουν τεστ σήμερα, δεν θα ήταν εφικτό, ούτε στην Ευρώπη ούτε στην Ελλάδα. Αρα, έχουμε ένα θέμα διαθεσιμότητας».

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι «η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη πηγή ανησυχίας και κινδύνου. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Εδώ και πολλές ημέρες φαινόταν ότι θα είχαμε διασπορά στους όμορους νομούς. Πράγμα που δυστυχώς έγινε και υπάρχει μια μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη, με τις ΜΕΘ να πιέζονται», αυτές που η κυβέρνηση αρνήθηκε να αυξήσει και να στελεχώσει στα επίπεδα των αναγκών.

  • Στο μεταξύ, με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία υπογράφτηκε χτες, τα σούπερ μάρκετ για όσο διάστημα είναι κλειστά τα εμπορικά καταστήματα θα επιτρέπεται να διαθέτουν μόνο τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης και όχι τα λεγόμενα «διαρκή αγαθά», όπως ρουχισμό, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, παιχνίδια και βιβλία, ώστε να μη δημιουργούνται όροι «αθέμιτου ανταγωνισμού».


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ