Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βαφτίζει «επιτυχία» το αθωράκιστο σύστημα Υγείας

Σε τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών που αυτοπροβάλλονται ότι είχαν διαχειριστεί το πρώτο κύμα του κορονοϊού «με επιτυχία» συμμετείχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης. Πήραν μέρος επίσης ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, και οι πρωθυπουργοί της Δανίας, Μέτε Φρέντρικσεν, της Νορβηγίας, Ερνα Σόλμπεργκ, της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, και του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «απαιτείται συνέπεια ώστε η προσμονή του εμβολίου να μην οδηγήσει τους πολίτες σε χαλάρωση όσον αφορά την τήρηση των μέτρων». Φέρεται επίσης να ενημέρωσε για την επιδημιολογική πορεία στην Ελλάδα, για την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων «και την πίεση στο σύστημα Υγείας, που οδήγησε στην επιβολή lockdown για τρεις βδομάδες». Τόνισε ότι είναι κρίσιμες οι επόμενες 10 μέρες και ότι στόχος είναι να αποδώσουν τα μέτρα.

Ο πρωθυπουργός είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Pfizer», Αλμπερτ Μπουρλά, «προκειμένου να τον συγχαρεί για την ανακάλυψη εμβολίου κατά του κορονοϊού και να εκφράσει την ικανοποίησή του για τη συμφωνία με την Κομισιόν για την προμήθεια του εμβολίου».

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, μιλώντας στoν ρ/σ «Alpha» μετέθεσε ξανά την ευθύνη στο λαό. «Η κόπωση είναι και ένας από τους λόγους που φτάσαμε στην ανάγκη για ένα δεύτερο lockdown. Υπήρξε χαλάρωση και εφησυχασμός, που όσο περνούσε ο καιρός και τα αποτελέσματα στη χώρα μας ήταν τόσο θετικά, οδηγούσε στη νοοτροπία "εντάξει, μπορεί να μην τηρούμε κατά γράμμα τις συστάσεις των ειδικών". Αυτό ήταν το λάθος. Ενα μαζικό λάθος εφησυχασμού και χαλάρωσης, που μας οδήγησε σ' αυτήν την κατάσταση», είπε προκειμένου να καλύψει τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για την έλλειψη μέτρων θωράκισης του συστήματος Υγείας. Ελλειψη π.χ. στα τεστ, για τα οποία ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «δεν υπάρχει διαθεσιμότητα, καταρχάς, για να γίνουν τεστ σε όλους. Αν όλοι ήθελαν να κάνουν τεστ σήμερα, δεν θα ήταν εφικτό, ούτε στην Ευρώπη ούτε στην Ελλάδα. Αρα, έχουμε ένα θέμα διαθεσιμότητας».

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι «η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη πηγή ανησυχίας και κινδύνου. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Εδώ και πολλές ημέρες φαινόταν ότι θα είχαμε διασπορά στους όμορους νομούς. Πράγμα που δυστυχώς έγινε και υπάρχει μια μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη, με τις ΜΕΘ να πιέζονται», αυτές που η κυβέρνηση αρνήθηκε να αυξήσει και να στελεχώσει στα επίπεδα των αναγκών.

  • Στο μεταξύ, με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία υπογράφτηκε χτες, τα σούπερ μάρκετ για όσο διάστημα είναι κλειστά τα εμπορικά καταστήματα θα επιτρέπεται να διαθέτουν μόνο τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης και όχι τα λεγόμενα «διαρκή αγαθά», όπως ρουχισμό, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, παιχνίδια και βιβλία, ώστε να μη δημιουργούνται όροι «αθέμιτου ανταγωνισμού».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ