ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προς οριστική ματαίωση το «υπερσχέδιο» του αγωγού «East Med»

Αποσύρουν τη στήριξή τους οι ΗΠΑ, με φόντο το σφοδρό παζάρι με την τουρκική αστική τάξη αλλά και τους ευρύτερους σχεδιασμούς για «πράσινες» μπίζνες

Τότε που έπεφταν οι υπογραφές «μετά βαΐων και κλάδων»...

Eurokinissi

Τότε που έπεφταν οι υπογραφές «μετά βαΐων και κλάδων»...
Προς οριστική ματαίωση βαίνει - όπως όλα δείχνουν - το ...υπερσχέδιο του αγωγού «East Med» για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατ. Μεσόγειο προς την ΕΕ, που στηρίζουν με θέρμη η κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα, ως έργο «κομβικό» για την αναβάθμιση της χώρας στην ενεργειακή σκακιέρα, ανταγωνιστικά προς την Τουρκία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών, αμερικάνικο «non paper» με παραλήπτες την ελληνική κυβέρνηση, το Ισραήλ και την Κύπρο, δίνει τη «χαριστική βολή», αποσύροντας τη στήριξη των ΗΠΑ από το εν λόγω έργο.

Χαρακτηριστική - σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές - είναι και η αιτιολογία για την απόσυρση της αμερικανικής στήριξης στον αγωγό. Πέρα από την επίκληση της οικονομικής και εμπορικής βιωσιμότητας του σχεδίου και τη «στροφή» σε πιο «πράσινες» μορφές Ενέργειας - όπου ξεδιπλώνονται οι νέοι σφοδροί ανταγωνισμοί - το έγγραφο κάνει αναφορά στο γεγονός ότι το σχέδιο αποτελεί «εστία εντάσεων στην περιοχή», φωτογραφίζοντας έτσι ως λόγο απόρριψής του τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στα «οικόπεδα» της Κυπριακής ΑΟΖ, όπως και στην ευρύτερη περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελόριζου.

Θυμίζουμε πως εξαρχής - παρά τις μεγαλοστομίες όλων των κυβερνήσεων που διαχρονικά «έτρεξαν» το έργο ισχυριζόμενες πως η προώθηση των αμερικανικών ενεργειακών σχεδιασμών στην περιοχή θα «θωράκιζε» τάχα και τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα - φανερό ήταν ότι επρόκειτο για σχέδιο με στόχο να λειτουργήσει ως «μοχλός πίεσης» και «διαπραγματευτικό χαρτί» από τη μεριά των ΗΠΑ στα παζάρια με την Τουρκία, για τους όρους συμμετοχής της στα σχέδια συνεκμετάλλευσης στην περιοχή και τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής «συνοχής» στη ΝΑ πτέρυγά της.

Ολα αυτά όταν και νέα δημοσιεύματα, από τις αρχές του νέου έτους, επαναφέρουν τις προτάσεις και την ...αξία της «συνεκμετάλλευσης» όχι μόνο σε περιοχές όπου συναντιούνται οι ΑΟΖ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Κι αυτό ενώ ετοιμάζεται νέος γύρος ελληνοτουρκικών επαφών, με την Αγκυρα να επιμένει σε όλες τις προκλητικές της αξιώσεις για Αιγαίο, Κυπριακό, Ανατολική Μεσόγειο κ.τ.λ., θέτοντας όλο και πιο απροκάλυπτα και επίμονα θέμα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε μια σειρά ελληνικά νησιά στο Αιγαίο και δηλώνοντας σε όλους τους τόνους έτοιμη να «υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τη "Γαλάζια Πατρίδα"».

Επιβεβαιώνουν «διαψεύδοντας» οι ΗΠΑ

Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, σε επίσημη ανακοίνωσή της, ξεκαθάρισε ότι «μεταθέτουμε το ενδιαφέρον μας σε διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούν να υποστηρίξουν και (την παροχή) φυσικού αερίου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», παραθέτοντας ως παραδείγματα τη «σχεδιαζόμενη διασύνδεση EuroAfrica από την Αίγυπτο στην Κρήτη» και την «προτεινόμενη διασύνδεση EuroAsia που θα συνδέει τα ισραηλινά, κυπριακά και ευρωπαϊκά ηλεκτρικά δίκτυα», αλλά όχι τον «East Med», για να επισημάνει ότι «τέτοια έργα όχι μόνο θα συνδέουν ζωτικής σημασίας αγορές Ενέργειας, αλλά θα βοηθούν και στην προετοιμασία της περιοχής για τη μετάβαση στην καθαρή Ενέργεια», το νέο πεδίο όπου «βγαίνουν τα μαχαίρια» με τα υπόλοιπα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκρινε σκόπιμο να αναφέρει ότι οι ΗΠΑ «συνεχίζουν να στηρίζουν ενεργά περιφερειακές προσπάθειες ενίσχυσης της συνεργασίας και της σταθερότητας, όπως το σχήμα 3+1 στο οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ συμμετέχουν» και ότι «παραμένουμε προσηλωμένοι στη φυσική διασύνδεση Ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη».

Εσπευσε ωστόσο κι αυτός να επισημάνει ότι «σε μια εποχή που η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είναι - περισσότερο από ποτέ - ζήτημα εθνικής ασφάλειας, δεσμευόμαστε να εμβαθύνουμε τις περιφερειακές μας σχέσεις και να προωθήσουμε της τεχνολογίες καθαρής Ενέργειας».

...για «περίπλοκη κατάσταση» μιλούν οι Ευρωπαίοι

Την ίδια στιγμή, με φόντο τις καθυστερήσεις στη σύνταξη έκθεσης για τη βιωσιμότητα του «East Med» που η Κομισιόν έπρεπε να έχει έτοιμη έως τα τέλη του 2021, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο «Euractiv» ότι ο λόγος δεν είναι απλά η πανδημία, αλλά πρόκειται για «μια περίπλοκη κατάσταση» και ο «East Med» είναι ένα «πολύπλοκο έργο», για το οποίο η αξιολόγηση έως τώρα «δείχνει ότι η αμείωτη χρήση του φυσικού αερίου δεν είναι συμβατή με τον μακροπρόθεσμο στόχο της απαλλαγής από τον άνθρακα».

«Ως εκ τούτου, η εμπορική βιωσιμότητα του East Med θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό, μεταξύ άλλων παραγόντων, από το πόσο φυσικό αέριο θα υπάρχει τελικά στην περιοχή που θα μπορεί να μεταφερθεί στην Ελλάδα και την Ιταλία και ποια θα είναι η ζήτηση για εισαγωγές», κατέληξε η πηγή.

Νυν υπέρ πάντων η «γεωστρατηγική αναβάθμιση»

Κληθείς χτες να σχολιάσει τη διαρροή του αμερικανικού ΥΠΕΞ για τον «East Med», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, έλεγε ότι «η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, έχει στηρίξει το εγχείρημα του East Med. Ταυτόχρονα, όμως, έχει στηρίξει και στηρίζει μια σειρά από εναλλακτικές οδεύσεις, οι οποίες ενδεχομένως είναι οικονομικά και τεχνολογικά πολύ πιο βιώσιμες και τεχνικά εφικτές», παραπέμποντας στην «αγορά» που αποφασίζει, αναπαράγοντας βασικά την ίδια επιχειρηματολογία που εδώ και ένα διάστημα έλεγε ανοικτά πια ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ.

Διαβεβαιώνοντας πάντως πως η «πυξίδα» δείχνει σε κάθε περίπτωση τον στόχο της ντόπιας αστικής τάξης για τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση στην περιοχή, έσπευδε να προσθέσει ότι «η χώρα μας δεν είναι παραγωγός. H χώρα μας είναι ένας ισχυρός διαμετακομιστικός κόμβος, ρόλο που θα τον έχει, ανεξαρτήτως του ποια διαδικασία όδευσης θα επιλεγεί. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται η πολιτική μας - η ενεργειακή μας πολιτική, η εξωτερική μας πολιτική - όλο το προηγούμενο διάστημα», παραπέμποντας στο σταθμό υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, όπως και στις συμφωνίες για την ηλεκτρική διασύνδεση που υπέγραψε πρόσφατα η κυβέρνηση με Κύπρο και Αίγυπτο.

Συνεκπαιδεύσεις με το αεροπλανοφόρο

Συνεκπαιδεύσεις μονάδων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τη «Δύναμη Κρούσης Αεροπλανοφόρου 8» των ΗΠΑ (US Carrier Strike Group EIGHT, CSG - 8) έγιναν στις 29/12/2021 και στις 4-5/1/2022 στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, «στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων», όπως αναφέρεται επισήμως, στην πραγματικότητα για τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ευρωατλαντικού άξονα στην περιοχή.

Θυμίζουμε ότι το αεροπλανοφόρο είχε πιάσει τις προηγούμενες μέρες στη Σούδα για «αναψυχή» του πληρώματος, ενώ συνολικά η Δύναμη έλαβε εντολή από το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ να παραμείνει στη ζώνη επιχειρήσεων της ευρωπαϊκής διοίκησης (EUCOM) αντί να μεταβεί στη ζώνη επιχειρήσεων της κεντρικής διοίκησης (CENTCOM), όπως προβλεπόταν αρχικά, δείχνοντας ότι τουλάχιστον στην παρούσα φάση, με φόντο την αντιπαράθεση με τη Ρωσία στην Ουκρανία, το «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων» ιεραρχείται ψηλότερα στις προτεραιότητές τους, εξ ου και μετατίθεται για αργότερα η ανάπτυξη του αεροπλανοφόρου στη Μέση Ανατολή.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, στις συνεκπαιδεύσεις συμμετείχαν από την Ελλάδα πλοία, υποβρύχιο και μαχητικά αεροσκάφη, από τις δε ΗΠΑ το αεροπλανοφόρο τους «Harry S. Truman», συνοδά του πλοία και μαχητικά αεροσκάφη.

Μάλιστα, στις 4 και 5 Γενάρη εντάχθηκε στη συνοδεία του αεροπλανοφόρου η φρεγάτα «Ελλη».

Κατά τη διάρκεια των συνεκπαιδεύσεων εκτελέστηκαν προχωρητικοί ελιγμοί και αντικείμενα αντιαεροπορικής άμυνας, ανθυποβρυχιακού πολέμου και πολέμου επιφανείας.

«Οι εν λόγω συνεκπαιδεύσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defence Cooperation Agreement - MDCA), συμβάλλοντας στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο», αναφέρεται σχετικά από πλευράς ΓΕΕΘΑ, δίνοντας το υπόβαθρο αλλά και το μέγεθος της εμπλοκής.

Ψάχνουν πατήματα στην Υποσαχάρια Αφρική

Νιγηρία και Ανγκόλα επισκέπτεται ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, όπου έχει συναντήσεις με ανώτατους αξιωματούχους των δυο χωρών, στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να διευρύνει το «αποτύπωμά» της και στην Αφρική.

Στο πρόγραμμα άλλωστε είναι η υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με τις δύο χώρες, ενώ όπως αναφέρεται και από το ελληνικό ΥΠΕΞ, οι συνομιλίες στις δύο χώρες «εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό της ενεργοποίησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην αφρικανική ήπειρο» και εστιάζουν μεταξύ άλλων «στην ενδυνάμωση των πολιτικών και οικονομικών διμερών σχέσεων με έμφαση στις επενδύσεις».

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση αναζητά στήριξη στην υποψηφιότητα της χώρας για μια θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-26.

Θυμίζουμε, προηγούμενα, σε αυτή την «πολιτική ενδυνάμωσης και διεύρυνσης των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής», όπως την χαρακτηρίζουν αρμόδιες διπλωματικές πηγές, ο Δένδιας είχε επισκεφτεί Ρουάντα, Γκαμπόν και Γκάνα, τον Νοέμβρη του 2021. Επίσης, «στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων επαφών με χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, που αποτελεί στρατηγική επιλογή», όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες, αναμένεται τον Φλεβάρη στην Αθήνα η ΥΠΕΞ της Κένυας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών προγραμματίζει επίσκεψη και στη Σενεγάλη τον Μάρτη, προκειμένου να εγκαινιάσει τα γραφεία της εκεί ελληνικής πρεσβείας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ