ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Αφετηρία για νέους επιθετικούς ταξικούς αγώνες

Η μαζική κινητοποίηση έδωσε απάντηση και στην προσπάθεια εξαπάτησης από την κυβέρνηση με τη Σύνοδο των μεσογειακών κρατών της ΕΕ

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια
Η καταδίκη των νέων μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης», αλλά και οι διεκδικήσεις του ταξικού κινήματος για ανάκτηση των απωλειών, κατάργηση των αντεργατικών νόμων και οργάνωση της πάλης με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, βρέθηκαν στο επίκεντρο του χτεσινού συλλαλητηρίου που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Ταυτόχρονα, το συλλαλητήριο έδωσε απάντηση στην προσπάθεια εξαπάτησης του λαού από την κυβέρνηση, που κορυφώθηκε χτες με τη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών από τις χώρες της Μεσογείου, απ' όπου σερβιρίστηκε ξαναζεσταμένο το παραμύθι του «άλλου μείγματος» διαχείρισης, που θα επιταχύνει την καπιταλιστική ανάκαμψη και θα σώσει τάχα το λαό.

Σ' αυτό το παραμύθι αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μαζεύτηκαν σήμερα εδώ οι αρχηγοί των χωρών του Νότου, σε μια φιέστα για να μας πουλήσουν παραμύθι, ότι η ΕΕ μπορεί να γίνει φιλολαϊκή, να αλλάξει ρότα, ότι οι νότιοι βιομήχανοι θα αλλάξουν το Βορρά με την αλλαγή μείγματος οικονομικής πολιτικής.

Ολοι μαζί, "βόρειοι" και "νότιοι" καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους, επιτίθενται στους λαούς και στα δικαιώματά μας. Δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι: Ο Ολάντ, που πριν λίγους μήνες τσάκιζε τις διαδηλώσεις των εργαζομένων και τα δικαιώματά τους, ο εκπρόσωπος του Ραχόι από την Ισπανία της ανεργίας, των πλειστηριασμών. Ο Κόστα από την Πορτογαλία των μνημονίων, ο Ρέντσι και οι υπόλοιποι να συζητήσουν τι; Πώς θα καταφέρουν να δώσουν περισσότερο ζεστό χρήμα στο δικό μας κεφάλαιο για την αύξηση της κερδοφορίας».

Στην ομιλία του, σημείωσε ακόμα: «Τις επόμενες μέρες να ξεκινήσει η προετοιμασία για αποφασιστική απάντηση με μαζικά συλλαλητήρια, κλιμάκωση και με οξυμένες μορφές, για αποφασιστική σκληρή αναμέτρηση με απεργιακό αγώνα. Πάμε κόντρα στο ρεύμα με οργάνωση, με πνεύμα διεκδίκησης. Προετοιμάζουμε απεργιακή αναμέτρηση και αυτό σημαίνει σκληρή δουλειά οργάνωσης, συζήτησης και δράσης σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε χώρο, σε κάθε γειτονιά. Για τέτοια μεγάλη μάχη προετοιμαζόμαστε».

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Θωμάς Πάντζος, μέλος του ΔΣ της ΟΒΣΑ και της Γραμματείας Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ, είπε ανάμεσα σε άλλα: «Δεν ξεγελιόμαστε από τα επικοινωνιακά τερτίπια της κυβέρνησης περί δήθεν δίκαιης ανάπτυξης και στήριξης των μικρών επιχειρήσεων. Η αυταπάτη ότι με τη δουλειά μας θα τα καταφέρουμε, η προσμονή ότι κάποιος σωτήρας θα μας λύσει τα προβλήματα, έχει ήδη αποδειχτεί επιζήμια. Μαζί με τους εργαζόμενους, δυναμώνοντας τη συμμαχία μας, μπορούμε να υψώσουμε τοίχος αντίστασης, να ανακτηθούν οι μεγάλες απώλειες που μαστίζουν την καθημερινότητα των οικογενειών μας».

Τέλος, ο Ανέστης Μουτάφης, τεχνικός, εργαζόμενος στο «MEGA», μέλος του ΔΣ της ΕΤΙΤΑ, μιλώντας εκ μέρους της Γραμματείας Τύπου και ΜΜΕ του ΠΑΜΕ, σημείωσε με αφορμή τη συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες: «Οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο παλεύουμε να σπάσουμε την αυταπάτη ότι πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε για να σωθούν τα κανάλια. Με το δικό μας πλαίσιο πάλης, παλεύουμε για τη συσπείρωση δυνάμεων. Εχουν γίνει βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, μικρά αλλά ελπιδοφόρα. Συνεχίζουμε και παρά τις δυσκολίες, είμαστε αισιόδοξοι!».

Ακολούθησε πορεία προς το Σύνταγμα, με συνθήματα ενάντια στην πολιτική που μοιράζει φτώχεια στο λαό και προνόμια στους καπιταλιστές, όπως «600 ευρώ επίδομα ανεργίας, ούτε ευρώ στην εργοδοσία», «Αυξήσεις στους μισθούς, συμβάσεις κλαδικές, όχι άλλα προνόμια στους καπιταλιστές», «Εργάτη μη μειώνεις τις απαιτήσεις, στους ταξικούς αγώνες για νέες κατακτήσεις».

Σήμερα το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ

Στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους. Καλούν το ΠΑΜΕ, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ

Με κεντρικό σύνθημα «Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια και τη μίζερη ζωή, οργάνωση, αγώνας για την ανατροπή», χιλιάδες εργαζόμενοι, φτωχοί αγρότες, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, νέοι και γυναίκες, ετοιμάζονται να δώσουν το «παρών» στο μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώνεται από το ΠΑΜΕ, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ, σήμερα Σάββατο, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Μέχρι την τελευταία ώρα, συνεχίζονται οι πολύμορφες παρεμβάσεις των ταξικών δυνάμεων για να φτάσει παντού το κάλεσμα συμμετοχής στο σημερινό συλλαλητήριο. Από τις εξορμήσεις που έγιναν κεντρικά από το ΠΑΜΕ, ξεχωρίζει αυτή του Γ. Τασιούλα, προέδρου της Ομοσπονδίας των Οικοδόμων στο εργοτάξιο του Μετρό της Θεσσαλονίκης, όπου συζήτησε με τους εργαζόμενους για τα γενικότερα προβλήματα του κλάδου και τους κάλεσε να ενισχύσουν τον ταξικό πόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Οι Λαϊκές Επιτροπές, με πικετοφορίες σε συνοικίες της Θεσσαλονίκης, συνέβαλαν τις προηγούμενες μέρες στη διαμόρφωση κλίματος μαχητικής συμμετοχής στο σημερινό συλλαλητήριο.

Σήμερα το πρωί, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων οργανώνει πανεξόρμηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ακόμα, έχει προκηρύξει στάση εργασίας (3.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ.) και καλεί σε προσυγκέντρωση στις 5.30 μ.μ., στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αριστοτέλους. Κάλεσμα συμμετοχής στη στάση εργασίας απευθύνει και το Σωματείο των Εργαζομένων στα καταστήματα του «Μαρινόπουλου» στη Β. Ελλάδα.

Σήμερα, επίσης, στο πλαίσιο της οργάνωσης της κλιμάκωσης του αγώνα, η Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ προγραμματίζει κλαδική σύσκεψη, στις 10.30 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας. Εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ θα μιλήσει ο Γ. Νοτάκης, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, και παρέμβαση θα κάνει ο Σπ. Μαρίνης, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ.

Τέλος, η οργανωμένη μετακίνηση στη Θεσσαλονίκη από Εργατικά Κέντρα και τοπικές Γραμματείες από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο, θα γίνει σήμερα ως εξής:

Λάρισα, 2.30 μ.μ., μπροστά από το Τεχνικό Επιμελητήριο. Κατερίνη, 4 μ.μ., από την κεντρική πλατεία. Σέρρες, 4 μ.μ., από την πρώην Νομαρχία. Κιλκίς, 3.30 μ.μ., από πλατεία Ειρήνης. Εδεσσα, 4 μ.μ., από την πλατεία Ελευθερίας. Σκύδρα - Μαυροβούνι, 4.15 μ.μ. Γιαννιτσά (Εγνατία), 4.45 μ.μ. Βέροια, 4 μ.μ., από πλατεία Ωρολογίου. Νάουσα, 4 μ.μ., από το Εργατικό Κέντρο. Καβάλα, 2.30 μ.μ., από το Δημοτικό Κήπο. Δράμα, 2.30 μ.μ., από την κεντρική πλατεία. Ξάνθη, 2 μ.μ., από την πλατεία Ελευθερίας. Κοζάνη, 3 μ.μ., από την κεντρική πλατεία. Πτολεμαΐδα, στις 3 μ.μ., από το Δημαρχείο. Φλώρινα, 3 μ.μ., από ΚΤΕΛ. Γρεβενά, 3 μ.μ., από πλατεία Λαχαναγοράς. Καστοριά, 2 μ.μ., από του «Μασούτη».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οι φίλοι της κυβέρνησης ματώνουν και τους δικούς τους λαούς

Στο χτεσινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος δήλωσε: «"Πες μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι", λέει ο λαός μας. Και οι φίλοι του κυρίου Τσίπρα, ο Ολάντ, ο Ρέντσι και οι υπόλοιποι ματώνουν και τους δικούς τους λαούς με τα αντιλαϊκά μέτρα που συνεχώς περνάνε, όπως κάνει άλλωστε και η ελληνική κυβέρνηση. Καμία αυταπάτη ότι η ΕΕ μπορεί να γίνει καλύτερη με τις συναντήσεις των Νοτίων και τις διακηρύξεις των Αθηνών. Ο λαός μας να κοιτάξει κάτω, δίπλα του και όχι ψηλά στις κορυφές, να μην περιμένει τίποτα από όλους αυτούς, από το αν θα ενωθούν οι ηγέτες του Νότου, της Ευρώπης. Να κοιτάξει δίπλα του, να ενωθεί ο εργάτης με τον αυτοαπασχολούμενο αγρότη, τον επαγγελματία, τον επιστήμονα και να περάσουν σε μια πραγματική αντεπίθεση. Το ΚΚΕ σε αυτόν τον αγώνα θα βρίσκεται μπροστά».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org