ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης διαδήλωσαν οι υγειονομικοί

Με μαζικά μπλοκ συμμετείχαν σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση

MotionTeam

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Μαζική συμμετοχή στη χτεσινή κινητοποίηση των υγειονομικών στη Θεσσαλονίκη είχαν τα σωματεία, οι Επιτροπές Αγώνα, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, καλώντας το λαό να παλέψει μαζί με τους υγειονομικούς για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό που να καλύπτει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, με σταθερή δουλειά και πλήρη δικαιώματα, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, με αφορμή τη ΔΕΘ. Συμμετείχαν εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων, που πορεύτηκαν από την πύλη του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, διασχίζοντας κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στη διάρκεια της πορείας, στην οδό Εγνατία, εντάχθηκαν στην κινητοποίηση οι εργαζόμενοι των Νοσοκομείων «Θεαγένειο», ΑΧΕΠΑ, «Γ. Γεννηματάς» και «Αγιος Δημήτριος». Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Σάκης Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των υγειονομικών, από το Γενάρη του 2015 έως και το Μάη του 2016 το προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας μειώθηκε κατά 7.695, με τις κενές οργανικές θέσεις (πλην γιατρών) να υπολογίζονται σήμερα σε 35.000 και των γιατρών σε 6.587. Εννοείται ότι τα κενά αυτά αφορούν τους οργανισμούς των νοσοκομείων και σε καμιά περίπτωση δεν γίνεται σύγκριση με τις πραγματικές ανάγκες σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, ενδεικτικά στο «Ιπποκράτειο» οι οργανικές θέσεις (πλην ιατρών) είναι 1.853 και υπηρετούν 1.151, δηλαδή 742 είναι οι κενές οργανικές θέσεις. Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι 40,5%, σε τραυματιοφορείς 72%, σε διοικητικό προσωπικό 37%, σε τεχνικούς 49% και σε παραϊατρικό προσωπικό 30%.

Πανελλαδικά, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, διακόσιες κλίνες ΜΕΘ έτοιμες να λειτουργήσουν παραμένουν κλειστές, αξονικοί τομογράφοι τίθενται εκτός λειτουργίας, ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα δεν λειτουργούν, μηχανήματα αιμοκάθαρσης χαλάνε το ένα μετά το άλλο και δεν επισκευάζονται λόγω έλλειψης χρημάτων.

Κοινός αγώνας υγειονομικών - ασθενών

Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στην Υγεία, εξαιτίας της πολιτικής της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και μέλος της Γραμματείας - Υγείας Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, δήλωσε: «Η δημόσια Υγεία έχει βογκήξει κυριολεκτικά και τα φτωχά λαϊκά στρώματα υποφέρουν από την υποχρηματοδότηση και την έλλειψη προσωπικού.

(...) Η μόνη λύση είναι η συσπείρωση του κόσμου με τους υγειονομικούς σε ταξική κατεύθυνση, για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική, την πολιτική της ΕΕ και του ΔΝΤ. Αλλη λύση δεν υπάρχει. Και εμείς από την Αθήνα και από τον "Ευαγγελισμό", σαν το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, παλεύουμε και για ένα ακόμη ζήτημα, να μην υπάρχει η επιπλέον σκλαβιά στους εργολαβικούς εργάτες, οι οποίοι δουλεύουν με 400 ευρώ και τώρα τους ετοιμάζουν τις ατομικές συμβάσεις. Θα είναι "μία η άλλη" με τους εργολάβους. Εχουμε, λοιπόν, πολύ αγώνα μπροστά μας. Καλούμε το λαό να συσπειρωθεί σε ταξική κατεύθυνση με το ταξικό υγειονομικό κίνημα και αύριο (σ.σ. σήμερα) να συμμετέχει στο συλλαλητήριο στην πλατεία Αριστοτέλους».

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση της εκκίνησης, η Γιώτα Αλατζά, πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο, σημείωσε μιλώντας στους εργαζόμενους: «Γιατί μειώνει συνεχώς το κράτος τη χρηματοδότηση, γιατί λείπει και δεν λειτουργεί ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στα νοσοκομεία, γιατί αυξάνονται και πληθαίνουν οι πληρωμές των ασθενών, γιατί εξουθενώνονται με εξαντλητικά ωράρια οι υγειονομικοί, γιατί εξουθενώνονται και εργασιακά και μισθολογικά; Γιατί προσλαμβάνονται επικουρικοί και κάθε άλλου είδους 5μηνα, 8μηνα, με "μπλοκάκι"; Επειδή και αυτή η κυβέρνηση εφαρμόζει τη στρατηγική της ΕΕ. Είναι πρόκληση και πρόσχημα να λέει ότι παρέλαβε χάος, τη στιγμή που συνεχίζει να εφαρμόζει αυτή την πολιτική που συνοψίζεται στο ελάχιστο για όλους. Η Υγεία, όμως, δεν εξασφαλίζεται με το ελάχιστο, αλλά με το αναγκαίο και αυτό το αναγκαίο πρέπει να το διεκδικήσουμε».

Να χαράξουμε άλλη πορεία

Στη συγκέντρωση, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, χαιρέτισε και η Ολγα Σιάντου, μέλος της ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ. Μεταξύ άλλων είπε: «Η μόνη λύση στα προβλήματά μας είναι να ενώσουμε τη φωνή μας όλοι οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι μέσα στα σωματεία μας μαζί με τους ασθενείς, μαζί με συλλόγους χρόνιων πασχόντων, μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία εργαζομένων που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική.

Η μόνη λύση είναι να δυναμώσουμε αυτούς τους αγώνες κόντρα σε αυτούς που μας εκμεταλλεύονται, κόντρα σε αυτό το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που θέλει την Υγεία εμπόρευμα, που θέλει τους υγειονομικούς να είναι ακόμη πιο φθηνή η εργασία τους, να μας εκμεταλλεύονται, να μας λιώνουν, να μην μπορούμε να πάρουμε ανάσα και τους ασθενείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. (...) Αυτή η πολιτική πρέπει να μπει στο στόχαστρο, είναι η πολιτική της ΕΕ, που ευνοεί τους λίγους, τους εφοπλιστές, τους μεγαλοβιομήχανους και τα παίρνει από τους πολλούς.

Οταν καταφέρουμε τα σωματεία σ' αυτή τη γραμμή να είναι στρατευμένα, τότε θα δούμε πραγματικά νικηφόρους αγώνες (...) Μπορούμε να χαράξουμε άλλη πορεία, για να γίνει ο λαός μας αφέντης στον πλούτο του και να γίνουν τα νοσοκομεία αυτό για το οποίο χτίστηκαν, να είναι στολίδια, στην υπηρεσία της επιστήμης, στην υπηρεσία των αναγκών του λαού μας, των λαών που υποφέρουν. Τα δύσκολα είναι μπροστά, με ψηλά το κεφάλι να συνεχίσουμε».


ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Γραμμή υποταγής στους στόχους του κεφαλαίου

Συνέντευξη Τύπου έδωσε, χτες, στη Θεσσαλονίκη η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, όπου, παρά τα συνθήματα και τις αγωνιστικές κορόνες, ξεδίπλωσε για μια ακόμη φορά όλη τη γραμμή της υποταγής και της ενσωμάτωσης στους στόχους του κεφαλαίου: Την ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματικότητα και την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Η χτεσινή συνέντευξη, αλλά και η κινητοποίηση που οργανώνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη η συνδικαλιστική πλειοψηφία, έχουν για σύνθημα «Τέρμα πια στις αυταπάτες. Βάζουμε τέλος στα πειράματα». Μ' αυτό το σύνθημα, τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ καλούσαν χτες σε «κοινή δράση», επαληθεύοντας ότι το θράσος τους δεν έχει όρια. Πρόκειται για τους ίδιους που πρωτοστάτησαν στην καλλιέργεια αυταπατών στους εργαζόμενους για τη σημερινή κυβέρνηση και το «άλλο μείγμα διαχείρισης», παίζοντας ενεργό ρόλο στο παιχνίδι της κυβερνητικής εναλλαγής.

Με το ίδιο θράσος πιάστηκαν να κουνάνε το δάχτυλο στις συνδικαλιστικές δυνάμεις που αντιπαλεύουν στο κίνημα τη γραμμή της ταξικής συναίνεσης και υποταγής, ζητώντας υποκριτικά «να μη βγάζουμε μεταξύ μας τα μάτια απέναντι στη λαίλαπα που έρχεται», όταν με τη στάση τους έχουν συμβάλει στις ανατροπές που επιβαρύνουν διαρκώς τη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Οι δυνάμεις της πλειοψηφίας δεν αμφισβητούν το στόχο της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά ζητάνε οι θυσίες στο βωμό του κεφαλαίου να γίνονται με «δίκαιο» τρόπο και μετά από «διάλογο» με τους κοινωνικούς εταίρους. Σ' αυτό το πνεύμα, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ εμφανίστηκε και χτες «προδομένη» από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που την έχει δήθεν στη γωνία. Την ίδια στιγμή, όμως, στελέχη της διεκδικούσαν με περηφάνια και για λογαριασμό της ΓΣΕΕ την πατρότητα του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης», με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ εγκλώβισε το λαό και αναρριχήθηκε στη διακυβέρνηση.

Μάλιστα, ιδιαίτερο σημείο της χτεσινής συνέντευξης Τύπου αποτέλεσε η τοποθέτηση του επικεφαλής του ΜΕΤΑ (ΛΑΕ) στη ΓΣΕΕ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι θύμα της σημερινής κατάστασης, πέρα από την εργατική τάξη και τη μικρομεσαία επιχείρηση, είναι και το ελληνικό κεφάλαιο (!) με αφορμή την προσφυγή ξένων επιχειρηματικών ομίλων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη συμφωνία Μαρινόπουλου - Σκλαβενίτη. Προφανώς, το ελληνικό κεφάλαιο αποτελεί «κομμάτι του παζλ» των συμμαχιών και της «εθνικής στρατηγικής» που πρεσβεύει το ΜΕΤΑ.

Σχολιάζοντας όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου της ΓΣΕΕ, το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι «η γραμμή της πλειοψηφίας δοκιμάστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, τόσο σε συνθήκες ανάπτυξης, όσο και κρίσης», με επώδυνες συνέπειες για τους εργαζόμενους και το λαό. Καλεί τους εργαζόμενους «να δυναμώσουν τις απαιτήσεις τους, τους αγώνες τους, την οργάνωσή τους. Με τη συμμετοχή και με ταξικό σθένος να οργανώσουμε τους αγώνες του επόμενου διαστήματος για την απόκρουση του νέου γύρου της επίθεσης στα δικαιώματά μας και του χτυπήματος στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στο δικαίωμα στην απεργία που προετοιμάζουν».

Το ΠΑΜΕ επαναλαμβάνει ότι «στηρίζει τη σημαντική πρωτοβουλία δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων, Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων τόσο σε εθνικό, όσο και σε κλαδικό επίπεδο, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης, καλύπτοντας παράλληλα τις απώλειες που έχουμε δεχτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια».

«Με ενιαίο μέτωπο απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους και τη μεγαλοεργοδοσία, στην ΕΕ και τους άλλους θεσμούς, στην κυβέρνηση και κόμματα που στηρίζουν με χέρια και με πόδια το σύστημα της εκμετάλλευσης, που μόνο δυστυχία φέρνει για τη συντριπτική λαϊκή πλειοψηφία, καλούμε εργαζόμενους, μικρομεσαίους αγρότες, επαγγελματίες, τη νεολαία και τις γυναίκες σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια», σε Αθήνα (χτες) και Θεσσαλονίκη (σήμερα), καταλήγει το σχόλιο του ΠΑΜΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ