ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις καταστροφικές πλημμύρες

Καλεί την Κομισιόν να πάρει μέτρα για αποζημιώσεις στους πληγέντες και να τοποθετηθεί σχετικά με την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων

MotionTeam

«Οι πλημμύρες που έπληξαν πολλές περιοχές της Ελλάδας οδήγησαν στο θάνατο 4 ανθρώπων και σε τεράστιες υλικές καταστροφές», επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, σε σχετική Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ότι για την έλλειψη αντιπλημμυρικών υποδομών φέρουν την ευθύνη διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις και η πολιτική της ΕΕ.

Η Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Για μια ακόμα φορά, όπως σχεδόν κάθε χρόνο, πολλές περιοχές της Ελλάδας (βλ. Καλαμάτα, Θεσσαλονίκη, Ηπειρος κ.ά.) επλήγησαν από πλημμύρες, με αποτέλεσμα την αύξηση της λίστας των θανάτων κατά 4 νεκρούς από πλημμυρικά φαινόμενα, την καταστροφή μεγάλης έκτασης υποδομών, δρόμων, χώρων εργασίας, καταστημάτων, κατοικιών, αγροτικών καλλιεργειών και ζωικού κεφαλαίου.

Σε καιρούς τεράστιας ανάπτυξης της τεχνολογίας, είναι ψέμα ο ισχυρισμός ότι για όλα ευθύνεται η φύση. Η αιτία είναι πολιτική.

Είναι το γεγονός ότι τα αναγκαία έργα υποδομών όπως αντιπλημμυρικά ή αντισεισμικά μέτρα, που μπορούν να διασφαλίσουν τη ζωή και την περιουσία των λαών, είναι εκτός προτεραιοτήτων της ΕΕ και κατά κανόνα δεν χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Επίσης, είναι ενδεικτικό ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης αρνείται τη χρηματοδότηση αποζημιώσεων ιδιωτών, δηλαδή κατά βάση των πληγέντων λαϊκών νοικοκυριών.


MotionTeam

Την ώρα που η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ταΐζουν δισεκατομμύρια σε τράπεζες, βιομήχανους, εφοπλιστές κ.λπ., από τη βαριά λαϊκή φορολογία, αφήνουν έκθετους σε κινδύνους τους λαούς. Τα ελάχιστα, επιλεκτικά ψίχουλα από ευρωπαϊκά ταμεία κατόπιν εορτής αποτελούν ασπιρίνες κοροϊδίας.

Ερωτάται η Επιτροπή:

-- Ποια μέτρα θα πάρει για την ουσιαστική και εξ ολοκλήρου αποζημίωση όλων των ειδών καταστροφών από τις τελευταίες πλημμύρες στην Ελλάδα και ιδιαίτερα για τα λαϊκά νοικοκυριά και μικρούς επαγγελματίες που επλήγησαν;

-- Ποια είναι η θέση της για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών - αντισεισμικών έργων με βάση τις λαϊκές ανάγκες, που έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων;».


ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
Αμεσα μέτρα καταγραφής των ζημιών και αποκατάστασης των πληγέντων

Παρέμβαση στη Βουλή με Ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για τις καταστροφές από τις πλημμύρες στο Δήμο Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη. Η Ερώτηση, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής, αναφέρει:

«Οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν, την Τρίτη 6 Σεπτέμβρη, και την περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές, ενώ μετατράπηκαν οι δρόμοι σε ποτάμια, παρασέρνοντας τα πάντα. Μεγάλα προβλήματα δημιουργήθηκαν στην Επανομή και τη Μηχανιώνα, όπου πλημμύρισε το αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ.

Το αποτέλεσμα ήταν σε Αγία Τριάδα, Επανομή και Νέα Μηχανιώνα να πλημμυρίσουν σπίτια και δρόμοι, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και ξεριζώθηκαν δέντρα. Ανάλογες ζημιές προκλήθηκαν στο Αγγελοχώρι και την Περαία, ενώ πλημμύρισαν πολλές εξοχικές κατοικίες και σχεδόν το σύνολο των αγροτικών δρόμων. Πλημμύρισαν επίσης η περιοχή Πάλιουρα και η Ιχθυόσκαλα στη Μηχανιώνα, όπου στον οικισμό, εξαιτίας των φερτών υλικών, φράκαρε και το ρέμα, ενώ αγνοείται μία γυναίκα.

Στη Δημοτική Ενότητα Θερμαϊκού κινδύνεψαν ακόμα και ανθρώπινες ζωές, ενώ υπάρχει μία αγνοούμενη. Να σημειώσουμε ότι η εν λόγω Δημοτική Ενότητα είναι η περιοχή στην οποία καταγράφηκαν και τα περισσότερα πλημμυρικά φαινόμενα. Το πρόβλημα στην περιοχή αυτή είναι πιο έντονο καθώς τη διασχίζουν επτά ρέματα, τα οποία δεν έχουν καθαριστεί εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα να προκαλούν πλημμύρες, έπειτα από δυνατές βροχές. Παρά το γεγονός ότι ήδη από το 2008, που πλήγηκε από πλημμύρες η περιοχή, υπάρχουν σχετικές μελέτες έργων αποκατάστασης των ρεμάτων, έχουν μείνει αναξιοποίητες από την εκάστοτε δημοτική αρχή, λόγω του ότι δεν έχουν πάρει ακόμα έγκριση για τη χρηματοδότησή τους από το αρμόδιο υπουργείο.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε στο Δήμο Θερμαϊκού είναι το γεγονός ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Θεσσαλονίκης δέχθηκε περισσότερες από 1.200 κλήσεις για άντληση υδάτων από ισόγεια και υπόγεια, μόνο σε αυτήν την περιοχή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι των περιοχών αυτών στην ΠΕ Θεσσαλονίκης έρχονται αντιμέτωποι με έντονα καιρικά φαινόμενα και καταστροφές. Αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς και της Τοπικής Διοίκησης για τις μεγάλες ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία.

Την ίδια ώρα, ακολουθείται πολιτική φορολεηλασίας για τα λαϊκά στρώματα, αναγκάζεται ο λαός να πληρώνει και να ξαναπληρώνει, για να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα έργα, με γνώμονα το κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων και όχι αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Μετά τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

  • Να γίνει άμεση καταγραφή όλων των ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες για το σύνολο των καταστροφών.
  • Να πραγματοποιηθούν όλες οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης όλων των υποδομών που υπέστησαν καταστροφές στην περιοχή και να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό τα απαραίτητα και αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα.
  • Να δοθεί άμεσα έκτακτη ενίσχυση για τις τρέχουσες ανάγκες του συνόλου των πληγέντων.
  • Να χρηματοδοτηθεί η ολοκλήρωση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Φέρνει το θέμα των πλημμυρών στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Αίτημα για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, με αντικείμενο τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή, κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δυτικής Ελλάδας. Στο έγγραφο αναφέρονται τα εξής:

«Οι καταστροφές στον Νομό Ηλείας από τα καιρικά φαινόμενα στις 6 και 8/9/2016 και μέτρα για την ενίσχυση - αποζημίωση των πληγέντων, καθώς και μέτρα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Περιφέρειας.

Οι πρόσφατες καταστροφές από τις πλημμύρες, που σημειώθηκαν στις 6 και 8/9/2016 σε περιοχές του Νομού Ηλείας, αναδεικνύουν για ακόμα μία φορά τις τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ιδιαίτερα επλήγησαν η περιοχή του πρώην Δήμου Ωλένης, αλλά και η περιοχή του κάμπου (Βαρθολομιό κ.ά.).

Μεγάλο είναι το πλήγμα που δέχτηκαν οι μικρομεσαίοι αγρότες του νομού και συγκεκριμένα οι σταφιδοπαραγωγοί του πρώην Δήμου Ωλένης. Ενδεικτικά στις περιοχές Σώπι, Χειμαδιό και αλλού, οι αγρότες είδαν τους κόπους τους να καταστρέφονται από την ανυπαρξία αποστραγγιστικών έργων. Η καταστροφή είναι τεράστια και υπάρχει ζήτημα πλέον για την ίδια την επιβίωση των καλλιεργητών και των οικογενειών τους, αφού δεν θα μπορέσουν να διαθέσουν την παραγωγή τους, ώστε να εισπράξουν το εισόδημά τους.

Την κατάσταση επιδεινώνει και το γεγονός πως μιλάμε για μονοκαλλιεργητές, που δεν έχουν από κάπου αλλού να εισπράξουν εισόδημα, ενώ τα καλλιεργητικά έξοδα (πανιά, δίκτυα κ.τ.λ.) έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και μάλιστα στο 100% και οι καλλιεργητές τα χρωστάνε.

Και δεν φτάνουν όλα αυτά, έρχεται και ο απαράδεκτος κανονισμός του ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον οποίο οι σταφιδοπαραγωγοί δεν δικαιούνται αποζημίωση επειδή η σταφίδα ήταν τοποθετημένη στο αλώνι, στο χώμα δηλαδή, και όχι στο κλήμα! Δηλαδή, με βάση το σκεπτικό του κανονισμού, το προϊόν βρισκότανε στο στάδιο της μεταποίησης!

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όλων των έως σήμερα κυβερνήσεων, καθώς και των τοπικών αρχών (Περιφέρειας, δήμων), που τοποθετούν τα ζωτικής σημασίας αντιπλημμυρικά έργα εκτός προτεραιοτήτων.

Μετά την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ, την πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων, που χτυπάει σκληρά τους μικρομεσαίους αγρότες της χώρας, όπως έγινε και με την πρόσφατη ψήφιση των νόμων για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό των αγροτών, έρχεται και η βροχή, λόγω των ελλείψεων, να ολοκληρώσει την καταστροφή.

Χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, καθώς βρισκόμαστε μόλις στις αρχές του φθινοπώρου, απαιτούμε:

  • Να καταγραφούν ΤΩΡΑ οι καταστροφές και να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες για το σύνολο (100%) των ζημιών που υπέστησαν.
  • Να προχωρήσει η συντήρηση και η ενίσχυση των όποιων αντιπλημμυρικών υποδομών υπάρχουν.
  • Να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας του λαού μας.
  • Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνονται άμεσα οι πληγέντες αγρότες και στο 100% των καταστροφών».


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ