Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
Αμεσα μέτρα καταγραφής των ζημιών και αποκατάστασης των πληγέντων

Παρέμβαση στη Βουλή με Ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για τις καταστροφές από τις πλημμύρες στο Δήμο Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη. Η Ερώτηση, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής, αναφέρει:

«Οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν, την Τρίτη 6 Σεπτέμβρη, και την περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές, ενώ μετατράπηκαν οι δρόμοι σε ποτάμια, παρασέρνοντας τα πάντα. Μεγάλα προβλήματα δημιουργήθηκαν στην Επανομή και τη Μηχανιώνα, όπου πλημμύρισε το αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ.

Το αποτέλεσμα ήταν σε Αγία Τριάδα, Επανομή και Νέα Μηχανιώνα να πλημμυρίσουν σπίτια και δρόμοι, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και ξεριζώθηκαν δέντρα. Ανάλογες ζημιές προκλήθηκαν στο Αγγελοχώρι και την Περαία, ενώ πλημμύρισαν πολλές εξοχικές κατοικίες και σχεδόν το σύνολο των αγροτικών δρόμων. Πλημμύρισαν επίσης η περιοχή Πάλιουρα και η Ιχθυόσκαλα στη Μηχανιώνα, όπου στον οικισμό, εξαιτίας των φερτών υλικών, φράκαρε και το ρέμα, ενώ αγνοείται μία γυναίκα.

Στη Δημοτική Ενότητα Θερμαϊκού κινδύνεψαν ακόμα και ανθρώπινες ζωές, ενώ υπάρχει μία αγνοούμενη. Να σημειώσουμε ότι η εν λόγω Δημοτική Ενότητα είναι η περιοχή στην οποία καταγράφηκαν και τα περισσότερα πλημμυρικά φαινόμενα. Το πρόβλημα στην περιοχή αυτή είναι πιο έντονο καθώς τη διασχίζουν επτά ρέματα, τα οποία δεν έχουν καθαριστεί εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα να προκαλούν πλημμύρες, έπειτα από δυνατές βροχές. Παρά το γεγονός ότι ήδη από το 2008, που πλήγηκε από πλημμύρες η περιοχή, υπάρχουν σχετικές μελέτες έργων αποκατάστασης των ρεμάτων, έχουν μείνει αναξιοποίητες από την εκάστοτε δημοτική αρχή, λόγω του ότι δεν έχουν πάρει ακόμα έγκριση για τη χρηματοδότησή τους από το αρμόδιο υπουργείο.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε στο Δήμο Θερμαϊκού είναι το γεγονός ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Θεσσαλονίκης δέχθηκε περισσότερες από 1.200 κλήσεις για άντληση υδάτων από ισόγεια και υπόγεια, μόνο σε αυτήν την περιοχή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι των περιοχών αυτών στην ΠΕ Θεσσαλονίκης έρχονται αντιμέτωποι με έντονα καιρικά φαινόμενα και καταστροφές. Αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς και της Τοπικής Διοίκησης για τις μεγάλες ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία.

Την ίδια ώρα, ακολουθείται πολιτική φορολεηλασίας για τα λαϊκά στρώματα, αναγκάζεται ο λαός να πληρώνει και να ξαναπληρώνει, για να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα έργα, με γνώμονα το κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων και όχι αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Μετά τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

  • Να γίνει άμεση καταγραφή όλων των ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες για το σύνολο των καταστροφών.
  • Να πραγματοποιηθούν όλες οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης όλων των υποδομών που υπέστησαν καταστροφές στην περιοχή και να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό τα απαραίτητα και αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα.
  • Να δοθεί άμεσα έκτακτη ενίσχυση για τις τρέχουσες ανάγκες του συνόλου των πληγέντων.
  • Να χρηματοδοτηθεί η ολοκλήρωση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για τις καταστροφές από τις πλημμύρες(14/9/2016)
Αναγκαία η αντιπλημμυρική προστασία(13/12/2013)
Οι πληγέντες να διεκδικήσουν αποζημιώσεις και άμεσα μέτρα(9/8/2007)
Πλημμύρισαν καλλιέργειες(31/12/2003)
Οπως πέρσι, πρόπερσι, όπως και του χρόνου...(21/11/1998)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org