ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
Δυνατό ΚΚΕ, γιατί υπάρχει λύση στο δρόμο της ανατροπής

Κάλεσμα στο λαό να συμπαραταχθεί με το ΚΚΕ και να το ενισχύσει και στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση απηύθυνε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην καταληκτική παρέμβασή του στο πλαίσιο της χτεσινοβραδινής τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών, ενώ νωρίτερα είχε τη δυνατότητα να απαντήσει σε ερωτήσεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Συγκεκριμένα, στην καταληκτική τοποθέτησή του ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε τα εξής:

«Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους, στο λαό της πατρίδας μας, στους νέους και στις νέες. Οσους το προηγούμενο διάστημα, τα προηγούμενα χρόνια έφυγαν από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ εξαιτίας των αντιλαϊκών πολιτικών τους και είπαν να προσχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ, να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας κάποιες ελπίδες που αποδείχτηκαν ψεύτικες, μάταιες προσδοκίες και διαψεύστηκαν οικτρά και τώρα απογοητευμένοι ψάχνουν να βρουν αποκούμπι. Τους λέμε να μην ξαναγυρίσουν στα παλιά κόμματά τους, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να μην επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ ή άλλες δυνάμεις που λειτουργούν ως αναχώματα και θα βάλουν πλάτη σε μια αντιλαϊκή διακυβέρνηση σ' αυτήν εδώ τη χώρα, το επόμενο διάστημα, στις 21 του Σεπτέμβρη.

Απευθυνόμαστε σε όσους είχαν ψηφίσει παλιότερα το ΚΚΕ το 2012, το 2009, νωρίτερα, που του δώσανε υψηλά ποσοστά, μετά από χρόνια, να σκεφτούν τι έκαναν αυτά τα χρόνια και πού οδήγησαν οι επιλογές τους και να συμπαραταχθούν σ' αυτήν την κρίσιμη εκλογική μάχη με το ΚΚΕ, να το κάνουν πιο δυνατό.

Οι κοκορομαχίες που είδαμε πριν δεν σημαίνουν ότι δεν θα βγάλουν κυβέρνηση, θα υπάρχει κυβέρνηση, μόνο που θα είναι κυβέρνηση των μνημονίων, αντιλαϊκή, δεν θα ανοίγει δρόμο για το λαό μας, θα τον φτωχοποιεί περισσότερο.

Αρα, δυνατό ΚΚΕ, γιατί υπάρχει λύση στο δρόμο της ανατροπής.

Είναι η "σεμνή υπογραφή του λαού μας στις λεωφόρους του μέλλοντος"».

Αμέσως πριν, στο γύρο που δινόταν η δυνατότητα στους πολιτικούς αρχηγούς να κάνουν ένα συνολικότερο σχόλιο, ο Δ. Κουτσούμπας σχολίασε τα εξής:

«Είναι φανερό ότι ο ελληνικός λαός τα δοκίμασε σχεδόν όλα, τα είδε όλα. Εδώ, στους εκπροσώπους των κομμάτων που είμαστε σήμερα εδώ, υπάρχουν συγκυβερνώντες, δηλαδή τελευταία συγκυβέρνησε ο κ. Τσίπρας, ο κ. Λαφαζάνης, ο κ. Καμμένος, τα κόμματά τους δηλαδή, πιο πριν είχαν συγκυβερνήσει ο κ. Μεϊμαράκης, η κα Γεννηματά. Ψήφισαν μαζί τα μνημόνια τα τελευταία, προηγούμενα άλλοι, σήμερα ο κ. Τσίπρας, ο κ. Μεϊμαράκης, ο κ. Θεοδωράκης, ο κ. Καμμένος, η κα Γεννηματά και τα κόμματά τους.

Αρα, λοιπόν, πρέπει ο ελληνικός λαός να σκεφτεί ότι υπάρχει μια άλλη λύση, εφόσον συνεχώς βρισκόμαστε, χρόνια τώρα, πολλά χρόνια, σε συνεχή αδιέξοδα, με το λαό μας μόνιμο υποζύγιο μιας πολιτικής που ακολούθησαν όλα αυτά τα κόμματα και τα νεότερα που συνεχίζουν την προηγούμενη. Κι αυτή η λύση είναι αυτή που προτείνει το ΚΚΕ.

Γι' αυτό θα ήθελα να σκεφτούμε, κι απευθύνομαι όχι περισσότερο εδώ, περισσότερο στον ελληνικό λαό, όσους μας ακούνε αυτή τη στιγμή, γιατί, για παράδειγμα, υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι οικοδόμοι, μηχανικοί, την ίδια στιγμή που υπάρχουν ανάγκες για υποδομές, όχι μόνο σε δρόμους, αλλά και σε αντιπλημμυρική προστασία, αντισεισμική προστασία, να γίνουν έργα, να μην μπορεί να βρει δουλειά αυτός ο κόσμος.

Γιατί ενώ οι παραγωγοί γάλακτος, οι κτηνοτρόφοι βουλιάζουν συνεχώς στη χρεοκοπία, τους κυνηγάνε από παντού, έχουν γεμίσει τα σούπερ μάρκετ γάλα Ολλανδίας ή άλλων χωρών. Αρα λοιπόν να σκεφτούμε ότι μπορούσαμε να έχουμε κρατικές παραγωγικές μονάδες κτηνοτροφίας. Αντίστοιχα παραδείγματα είναι στην Ενέργεια. Αυτά είναι τα θέματα που πρέπει να σκεφτεί ο ελληνικός λαός».

Καλύτερο μέλλον για το λαό μόνο όταν γίνει ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Γενικέ, αποδέσμευση από Ευρωζώνη και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα λέτε εσείς, αποδέσμευση από Ευρωζώνη και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα λέει και ο κ. Λαφαζάνης. Σας ρωτώ γιατί η δική σας αποδέσμευση και το δικό σας εθνικό νόμισμα είναι καλύτερα απ' του κ. Λαφαζάνη; Επιπλέον, θα το έχετε ακούσει φαντάζομαι ότι προσπαθείτε να υποβαθμίσετε με διαρκείς επιθέσεις τις προτάσεις της Λαϊκής Ενότητας, επειδή φοβάστε τη διείσδυση του κόμματος του κ. Λαφαζάνη στους δικούς σας ψηφοφόρους.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Κοιτάξτε να δείτε, δεν είναι απλώς καλύτερη ή χειρότερη η μία ή η άλλη πρόταση, είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, είναι η μέρα με τη νύχτα. Γιατί είναι διαφορετικό πράγμα να πάρει την ιδιοκτησία του πλούτου που παράγει ο ελληνικός λαός και την εξουσία, και να την πάρει ο ελληνικός λαός με κοινωνικοποιημένη ιδιοκτησία, με σχεδιασμένη παραγωγή, ανάπτυξη προς όφελος του λαού και εκεί μέσα να δεις την πορεία αποδέσμευσης απ' την ΕΕ, φυσικά απ' την Ευρωζώνη, άρα κι απ' το ευρώ και να ανοίξεις ένα δρόμο καλύτερο για το αύριο, για τους εργαζόμενους της χώρας μας και διαφορετικό πράγμα εντός του καπιταλιστικού δρόμου, με τα μονοπώλια κυρίαρχα, να έχουν και την ιδιοκτησία και την εξουσία, με την ΕΕ και όλο αυτόν τον περίγυρο, να φύγεις μόνο από το νόμισμα, απ' το ευρώ και να πας στη δραχμή ή σε ένα άλλο εθνικό νόμισμα. Αυτό θα σημαίνει νέα μέτρα για τους εργαζόμενους. Μπορεί να μην είναι με τη μορφή των μνημονίων όπως είναι στην περίπτωση που παραμένεις στην Ευρωζώνη όπως τώρα και είναι πρόταση των άλλων πολιτικών δυνάμεων, όμως η άλλη πρόταση, όπως είναι της Λαϊκής Ενότητας, αλλά και άλλων ευρωσκεπτικιστών στην Ελλάδα, της Χρυσής Αυγής που είναι μια ναζιστική οργάνωση - από άλλη ασφαλώς αφετηρία δεν τα συνδέω - και είναι πραγματικά αρνητική, δεν οδηγεί σε διέξοδο, θα επιβάλει νέα σκληρά μέτρα και για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ: Λέτε λοιπόν, το λέτε σταθερά, είτε με μνημόνιο και ευρώ είτε χωρίς μνημόνιο και δραχμή ο λαός θα φτωχύνει. Και σας ρωτώ αν με τη δική σας πρόταση ο λαός δεν θα φτωχύνει. Θα πλουτίσουμε αν εφαρμοστεί στην πράξη η πρόταση του ΚΚΕ, θα έχουμε ανάπτυξη;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, έχει ορυκτό πλούτο, βιομηχανική παραγωγή, αγροτική παραγωγή, έμπειρο επιστημονικό δυναμικό. Με κοινωνικοποιημένη την ιδιοκτησία, με κεντρικό σχεδιασμό, που σημαίνει πρόγραμμα, ανάπτυξη σε όφελος των λαϊκών αναγκών, μπορεί να διαγράψει και μονομερώς το χρέος, μπορεί να αποδεσμευτεί κι από τις αλυσίδες αυτών των λυκοσυμμαχιών και βεβαίως μπορεί να αναπτύξει την οικονομία, όπου όλοι θα έχουν δουλειά σταθερή, μόνιμη και όπου όλοι θα μπορούν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον.

Να ληφθούν άμεσα μέτρα για να φτάσουν πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες προορισμού τους

ΜΑΚΗΣ ΓΙΟΜΠΑΖΟΛΙΑΣ: Ολοι συμφωνούμε για τις αιτίες που γεννούν τα προσφυγικά κύματα. Τι προτείνει, όμως, το ΚΚΕ εδώ και σήμερα, όπως έχουν τα πράγματα; Δηλαδή, αν είσαστε εσείς στην εξουσία, το λέω λίγο με θρασύτητα, τα πράγματα εκτός ΕΕ θα ήταν στη χώρα καλύτερα ή χειρότερα;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Καταρχήν, άμεσα, αυτή την ώρα που μιλάμε, θα πρέπει να παρθούν μέτρα έτσι ώστε όλοι οι πρόσφυγες, οι μετανάστες που έχουν κατακλύσει τα νησιά του Αιγαίου και όσοι βρίσκονται εδώ, να μεταφερθούν στις χώρες προορισμούς τους. Διότι δεν έρχονται για να μείνουν στην Ελλάδα. Αρα πρέπει να παρθούν μέτρα.

Εγώ σκέφτομαι ακόμα και παρέμβαση αύριο στην κ. πρωθυπουργό την υπηρεσιακή, αλλά και στον επίτροπο της ΕΕ, τον κ. Αβραμόπουλο, ώστε η Κομισιόν η ίδια να αναλάβει με απευθείας πτήσεις ή και με πλοία, αν μπορεί να βοηθήσει σ' αυτή την κατεύθυνση, αλλά οπωσδήποτε με τσάρτερ που είναι εύκολο - όλα τα νησιά μας και η Λέσβος που βουλιάζει αυτή τη στιγμή και η Κως και η Σάμος έχουν αεροδρόμια - να τους μεταφέρουν κατευθείαν στις χώρες προορισμού τους. Αμεσα μπορεί να γίνει και η καταγραφή πιο εύκολα σ' αυτή την κατεύθυνση, άμεσα, πού θέλουν να πάνε και να παίρνουν τα πρόχειρα αυτά χαρτιά που χρειάζονται. Πρέπει να λυθεί άμεσα, διότι δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα.

Βεβαίως, θεωρείται πύλη εισόδου η Ελλάδα στην ΕΕ και γι' αυτό έρχονται εδώ, με τα πολλά νησιά που είναι και πιο εύκολο, όμως μαζί με όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή οι επεμβάσεις τις οποίες προκαλεί η ΕΕ, το ΝΑΤΟ κ.λπ., που διώχνουν αυτούς τους ανθρώπους απ' τις εστίες τους, τα προβλήματα της φτώχειας. Ολα αυτά τα ζητήματα, που είναι συνυφασμένα με αυτό που λέμε εμείς καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και τα οποία βεβαίως είναι μακροχρόνια, εδώ και τώρα πρέπει να αρχίσουν να λύνονται.

ΜΑΚΗΣ ΓΙΟΜΠΑΖΟΛΙΑΣ: Κύριε Γενικέ, πώς σας φαίνεται η ιδέα αρκετοί απ' αυτούς τους συνανθρώπους μας, σε μια άμεση ή λίγο απώτερη προοπτική, να εντάσσονταν στην παραγωγική διαδικασία της χώρας μας, κυρίως στην αγροτική παραγωγή, όπου λείπουν και ελληνικά χέρια και για τη δική τους προκοπή και για το συμφέρον της ελληνικής εθνικής οικονομίας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Καλά τώρα, για την Ελλάδα μιλάμε, που έχει ανεργία 1,5 εκατομμύριο κόσμο. Δεν είναι αυτή η λύση.

Αλλά κοιτάξτε να δείτε, ρωτάτε το ΚΚΕ. Ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων ζήτησε απ' την κυρία Μέρκελ και γι' αυτό άνοιξε τα σύνορά της και μάλιστα αλά καρτ ακύρωσε το Δουβλίνο μόνο για τη χώρα της και για τους δικούς της βιομήχανους και της λέει χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή 500.000 εργάτες, φέρτε τους, με ένα κομμάτι ψωμί, φτηνά μεροκάματα, για να δουλέψουν για τους Γερμανούς βιομήχανους. Ε, όχι έτσι!

Τόσα χρόνια στο ΝΑΤΟ, μόνο δυστυχία και προβλήματα έχουμε δει

ΜΑΡΙΑ ΧΟΥΚΛΗ: Κύριε Γενικέ Γραμματέα, φαντάζομαι συμφωνείτε ότι μία απ' τις μεγαλύτερες γεωπολιτικές προκλήσεις αυτή τη στιγμή είναι η δράση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», καθημερινά παράγουν φρίκη, σκοτώνουν, βιάζουν, αποκεφαλίζουν, καταστρέφουν μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς. Γιατί το κόμμα σας αντιδρά στην εξάλειψη αυτής της απειλής με στρατιωτικά μέσα; Και επιπλέον, σε μια περίοδο επικίνδυνης αστάθειας στην περιοχή μας, πώς είναι δυνατόν να ζητάτε να βγούμε απ' το ΝΑΤΟ και να οργανώσουμε μόνοι μας την άμυνά μας;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Καταρχήν για το ΝΑΤΟ, κ. Χούκλη, μπορεί πολύ απλά να σας απαντήσω ότι τόσα χρόνια που είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ, μόνο δυστυχία και προβλήματα στα εθνικά θέματα, στα κυριαρχικά δικαιώματα, έχουμε δει. Απ' το Κυπριακό και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που παραμένουν τα διάφορα «σχέδια Ανάν» που συνεχίζονται ως σχεδιασμός, απ' τα κυριαρχικά δικαιώματα, τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, την αμφισβήτηση της ΑΟΖ, της υφαλοκρηπίδας και μια σειρά άλλα τέτοια ζητήματα, μέχρι τη συμμετοχή μας σε στρατιωτικές ασκήσεις, σε πολεμικές επιχειρήσεις και τη χρησιμοποίηση των βάσεών του στην Ελλάδα. Μάλιστα, πρόσφατα η κυβέρνηση δίνει και νέα ΝΑΤΟική βάση στην Κάρπαθο, απ' ό,τι πληροφορηθήκαμε απ' τον υπουργό Αμυνας το τελευταίο διάστημα. Αρα, λοιπόν, σ' αυτή τη λυκοσυμμαχία δεν έχουμε τίποτα καλό να δούμε. Μπορούμε να αναπτύξουμε σχέσεις κάθε είδους με άλλες χώρες του κόσμου.

Οσον αφορά τους τζιχαντιστές, είναι σοβαρός κίνδυνος, αυτά που βλέπουμε κάθε μέρα στα τηλεοπτικά δίκτυα είναι σημαντικό ζήτημα και βεβαίως πρέπει να αντιμετωπιστούν, δεν μπορούν όμως να αντιμετωπιστούν από εκείνους που τους δημιούργησαν, που τους εξόπλισαν, τους εκπαίδευσαν και βεβαίως μιλάμε για την αμερικάνικη πολιτική, για μια σειρά άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που πρώτα παίξανε τα παιχνίδια τους σε όλη αυτή την περιοχή, τους εξόπλισαν και τώρα έχουν στραφεί και ενάντιά τους. Οι τζιχαντιστές είναι μια σημαντική δύναμη εκεί φανατική, η οποία εκφράζει συγκεκριμένα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.

ΜΑΡΙΑ ΧΟΥΚΛΗ: Απ' τη λυκοσυμμαχία ΕΕ - ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εξαιρείτε τη Ρωσία. Η κριτική σας στη δράση της, στη συμπεριφορά της, στην ενσωμάτωση της Κριμαίας ήταν πάρα πολύ ήπια. Θυμίζουμε ότι το εμπάργκο και το αντιεμπάργκο επιβλήθηκε εξαιτίας αυτής ακριβώς της συμπεριφοράς και αυτό το εμπάργκο το πληρώνουμε κι εμείς και τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Η Ρωσία είναι μια μεγάλη καπιταλιστική δύναμη σήμερα, δεν έχει σχέση με τη Σοβιετική Ενωση πριν κι όσοι έχουν τέτοιες αυταπάτες, πρέπει γρήγορα να τις βγάλουν, γιατί κάνουν ζημιά στον ελληνικό λαό, στα συμφέροντα του λαού μας και της χώρας μας. Είναι μια μεγάλη ιμπεριαλιστική δύναμη η Ρωσία, για τα δικά της συμφέροντα δουλεύει, για τα μονοπώλιά της και βεβαίως είναι αυταπάτη να λέμε ότι μπορεί να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα χωρίς να ζητήσει σκληρά ανταλλάγματα και γεωστρατηγικά και πολιτικά και οικονομικά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ