ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ «ΝΕΟΚΕΜ» ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2008
Ηταν ζήτημα χρόνου να συμβεί

Τα ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας, που οδήγησαν στο θάνατο ενός 47χρονου, καταγράφει το πόρισμα του ΚΕΠΕΚ, ένα χρόνο μετά το «ατύχημα» που συν τοις άλλοις οδήγησε στην απόλυση ενός εργαζόμενου ο οποίος κατήγγειλε το επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον

Αμεση ήταν η παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων, μετά το «ατύχημα» στη ΝΕΟΚΕΜ. «Οχι άλλα κέρδη βουτηγμένα στο αίμα εργατών», έγραφε το πανό του ΠΑΜΕ στην πύλη του εργοστασίου
Αμεση ήταν η παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων, μετά το «ατύχημα» στη ΝΕΟΚΕΜ. «Οχι άλλα κέρδη βουτηγμένα στο αίμα εργατών», έγραφε το πανό του ΠΑΜΕ στην πύλη του εργοστασίου
Θέμα χρόνου ήταν να συμβεί το εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε ένα χρόνο πριν, στην επιχείρηση παραγωγής βιομηχανικών χρωμάτων «ΝΕΟΚΕΜ», στο Κορωπί, προκαλώντας το θάνατο ενός εργάτη και την απόλυση ενός συναδέλφου του ο οποίος με θάρρος κατήγγειλε τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο. Το ίδιο το πόρισμα του αρμόδιου υποκαταστήματος του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) - το οποίο έχει στη διάθεσή του ο «Ρ» - βεβαιώνει πως ο 47χρονος Σωτήρης Μπλέσης που, στις 15 Σεπτέμβρη 2008 αντί να γυρίσει σπίτι του από το μεροκάματο βρέθηκε στο νοσοκομείο με καμένα σωθικά και στις 21 Οκτώβρη 2008 υπέκυψε στα τραύματά του, ήταν ένα ακόμα θύμα της εργοδοτικής ασυδοσίας και της πολιτικής που υπηρετώντας την «ανταγωνιστικότητα», έχει μετατρέψει τους τόπους δουλειάς σε κάτεργα.

Στην προσπάθειά της να προλάβει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και να τους τρομοκρατήσει, η εργοδοσία λίγες μέρες μετά το «ατύχημα», απέλυσε το Βαγγέλη Χατζηζώη, εργαζόμενο στη ΝΕΟΚΕΜ ο οποίος κατήγγειλε τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας και απευθύνθηκε στα ταξικά συνδικάτα. Απάντηση στην προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλλει «σιωπητήριο» στους εργάτες, έδωσε το ΠΑΜΕ που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε έξω από την εταιρεία, καλώντας τους εργαζόμενους να μη σκύψουν το κεφάλι και οργανωμένα να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας και προστασίας της ζωής και της υγείας τους.

Ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας

Το πόρισμα του ΚΕΠΕΚ επιβεβαιώνει την ίδια την καταγγελία του Β. Χατζηζώη ότι, το μηχάνημα παραγωγής χρώματος (πούδρα) όπου σημειώθηκε η έκρηξη η οποία οδήγησε στο θάνατο του 47χρονου εργάτη, ήταν «πατέντα» που χρησιμοποιούσε η «ΝΕΟΚΕΜ» χωρίς επαρκή μέτρα προστασίας.

Συγκεκριμένα, το πόρισμα - όπου αναφέρεται πως το «ατύχημα» «θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί ή θα περιορίζονταν οι συνεπειές του» αν υπήρχαν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας» - καταγράφει μεταξύ άλλων ότι:

  • Η βεβαίωση αδειούχου ηλεκτρολόγου για την καλή λειτουργία της ηλεκτρικής εγκατάστασης (στην οποία τελικά διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε «πιστοποιημένη εγκατάσταση εξοπλισμού αντιεκρηκτικού τύπου») εκδόθηκε στις 29/9/2008, δηλαδή 14 μέρες μετά το δυστύχημα.
  • Δεν υπήρχε μητρώο συντήρησης του περιστροφικού αναδευτήρα (το μηχάνημα όπου έγινε η έκρηξη) ο οποίος αποτελούσε «ιδιοκατασκευή της ΝΕΟΚΕΜ».
  • Ο εξοπλισμός που η επιχείρηση είχε χορηγήσει στον εργαζόμενο «δεν έφερε αντιστατικά χαρακτηριστικά και ως εκ τούτου δεν απέτρεπε τη δημιουργία σπινθήρων ηλεκτρικής εκκένωσης. Ο εργαζόμενος επίσης δεν χρησιμοποιούσε μάσκα προστασίας κεφαλής, προσώπου και αναπνευστικής οδού σε περίπτωση φωτιάς».

Ουσιαστικά αυτό που λέει το πόρισμα είναι ότι ο εργαζόμενος ήταν στην κυριολεξία «γυμνός» σε μια άκρως επικίνδυνη εργασία και μάλιστα με μηχάνημα χωρίς πιστοποίηση.

Το πόρισμα καταγράφει ακόμα μια σειρά άλλες παραβάσεις που αφορούν την υγιεινή και ασφάλεια στο χώρο εργασίας όπως, ότι δεν υπήρχε επόπτης που να επιβλέπει την «εγκυμονούσα σοβαρούς κινδύνους εργασία», εξουσιοδοτημένος και εξειδικευμένος στον τομέα της ασφάλειας και της υγείας της εργασίας. Ακόμα ότι η γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου δεν περιλάμβανε «καταγραφή και αξιολόγηση των κινδύνων που προέρχονται από τη διαχείριση εύφλεκτων χημικών μέσων, τα οποία υπό συγκεκριμένες συνθήκες ατμόσφαιρας και σε συγκεκριμένες αναλογίες ενδέχεται να δημιουργήσουν εκρηκτική ατμόσφαιρα».

ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΡΟΥ
Δεν πληρώνει και τρομοκρατεί

Απλήρωτοι επί δύο μήνες μένουν οι υπάλληλοι της εταιρίας. Με απειλές και προπηλακισμούς η εργοδοσία προσπάθησε να εμποδίσει χτεσινή παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων

Δυναμική παρέμβαση στον Ομίλο του εφοπλιστή Κόρου στη Σαλαμίνα, ο οποίος επί δύο μήνες έχει απλήρωτους τους 50 περίπου υπαλλήλους στην επιχείρησή του, έγινε χτες από από αντιπροσωπείες της Ενωσης Λογιστών Πειραιά, των Σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και της αγωνιστικής παράταξης ΔΑΣ Ναυτιλιακών Υπαλλήλων, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Στον εφοπλιστή ανήκει η ναυτιλιακή εταιρία «NORTECH SHIPPING» και το ναυπηγείο «Ναυπηγοεπισκευαστική Αμπελακίων» τα οποία συστεγάζονται. Ο εφοπλιστής αξιοποιώντας την κρίση και την αντιλαϊκή πολιτική, από τον περασμένο Απρίλη καταβάλει έναντι στους υπαλλήλους της ναυτιλιακής εταιρείας του και στους διοικητικούς υπαλλήλους της ναυπηγοεπισκευαστικής του επιχείρησης, ενώ από τον Ιούλη μέχρι σήμερα δεν τους έχει καταβάλει φράγκο. Τώρα άρχισε να καθυστερεί τις πληρωμές και στους εργατοτεχνίτες του ναυπηγείου.

Η παρουσία της συνδικαλιστικής αντιπροσωπείας στον εργασιακό χώρο «ενόχλησε» τον εφοπλιστή. Αρχικά επέτρεψε στην αντιπροσωπεία να μεταβεί στο χώρο των συνεδριάσεων της διοίκησης της εταιρείας του, και να συναντηθεί εκεί με τους εργαζόμενους. Ομως «τόλμησαν» να παραβρεθούν στη συνάντηση 6 εργαζόμενοι. Οταν η αντιπροσωπεία απαίτησε, ως όφειλε, να μιλήσει με το σύνολο των εργαζομένων, ο εφοπλιστής για να εντείνει το κλίμα τρομοκρατίας και να ... δώσει το «μήνυμα» στους υπαλλήλους του, έβαλε «τσιράκια» του να προπηλακίσουν τους συνδικαλιστές ενώ ο ίδιος τους επιτέθηκε με προκλητικές εκφράσεις και απειλές για την σωματική τους ακεραιότητα! Η συνδικαλιστική αντιπροσωπεία με την αποφασιστικότητά της απέκρουσε την επίθεση και έδωσε διορία στον εφοπλιστή μέχρι την Παρασκευή για να καταβάλει τους μισθούς των εργαζομένων, διαφορετικά όπως διαμήνυσαν θα πάρει δυναμική απάντηση.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
«Μαύρη εργασία» σε επισκευαζόμενο πλοίο

Διαστάσεις αρχίζει να παίρνει η «μαύρη» εργασία σε βάρος των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Εργολάβοι και εφοπλιστές πατώντας στην ανεργία που μαστίζει τον κλάδο, επιχειρούν να επιβάλουν σύγχρονο δουλεμπόριο. Χτες εντοπίστηκαν από την Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών 6 εργαζόμενοι του κλάδου, να δουλεύουν ανασφάλιστοι και κάτω από απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, στο φορτηγό πλοίο «ΑΡΙΑΝ» σημαίας Παναμά.

Το πλοίο επισκευάζεται το Νέο Μώλο Δραπετσώνας και ανήκει στην εταιρία «ΖΑΦΕΙΡΑ». Οι 6 εργάζονταν στο συνεργείο του εργολάβου Αντώνη Τσαλίκη. Ο εργολάβος, ο οποίος δεν διέθετε και άδεια εργασιών, ανάγκαζε τους εργαζόμενους να δουλεύουν σε καθεστώς «μαύρης» εργασίας, πάνω από 10 ώρες την ημέρα με μεροκάματο 30 ευρώ! Το νέο περιστατικό, σύμφωνα με το ταξικό σωματείο, έρχεται να αναδείξει την αναγκαιότητα της έντασης και της κλιμάκωσης των αγώνων που αναπτύσσουν αυτή την περίοδο οι εργάτες της Ζώνης με άξονα «την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», διεκδικώντας την ουσιαστική προστασία των ανέργων τους, το δικαίωμά τους στο μεροκάματο, ενάντια στην αντεργατική πολιτική που τροφοδοτεί την ασυδοσία και την επιθετικότητα των εργοδοτών.

ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΝΟΙΑ
Στην οικογένεια το βάρος της φροντίδας

Τεράστια έλλειψη δημόσιων δομών και υποστηρικτικών υπηρεσιών για τους ασθενείς με άνοια και τις οικογένειές τους αντιμετωπίζει η Ελλάδα, με αποτέλεσμα το κύριο βάρος της φροντίδας των ανοϊκών ασθενών να επωμίζεται η οικογένεια. Στην Ελλάδα υπάρχουν 160.000 ασθενείς με άνοια. Λιγότερο από τους μισούς είναι διαγνωσμένοι, μόνο το 38% παίρνουν θεραπεία, ενώ το 89% των ασθενών φροντίζονται στο σπίτι. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών υπογράμμισαν ότι υπάρχουν τραγικές ελλείψεις στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, αλλά και στα αναγκαία Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας, σε υπηρεσίες φροντίδας στο σπίτι και σε ιδρύματα μακροχρόνιας παραμονής για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Επισήμαναν ότι τα προβλήματα αυτά θα γίνουν ακόμα πιο πιεστικά τα επόμενα χρόνια, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών με Αλτσχάιμερ. Αναφέρθηκαν ακόμα στο αίτημά τους να δοθεί στους ασθενείς με άνοια επίδομα αναπηρίας.

Στη συνέντευξη αναφέρθηκε ότι νέα φάρμακα επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου, ενώ καθοριστικός είναι ο ρόλος της πρόληψης που πρέπει να ξεκινά από τη μέση ηλικία. Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι ο έλεγχος των αγγειακών παραγόντων κινδύνου (υπέρταση, χοληστερίνη, διαβήτης, παχυσαρκία, κάπνισμα), η συστηματική σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή (φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, Ω3 λιπαρά οξέα), συντελούν σημαντικά στην πρόληψη της άνοιας.

Ακρωτηριάστηκε 29χρονος ναυτεργάτης

Ενας ακόμα ναυτεργάτης σακατεύτηκε χτες για τα κέρδη του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Ο 29χρονος β' μηχανικός του δεξαμενόπλοιου «SEMERU» με σημαία MarshalIslands, το οποίο επισκευάζεται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, χτες το πρωί έχασε δύο δάχτυλα από το δεξί του χέρι. Από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, σύμφωνα με την πάγια τακτική του δε δόθηκε καμία παραπάνω πληροφορία για τον τρόπο και τα αίτια του «ατυχήματος». Ο ναυτεργάτης μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο των ναυπηγείων στο Θριάσιο Νοσοκομείο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ