ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
BREXIT
Βαθαίνει η αντιπαράθεση για τους όρους αποχώρησης από την ΕΕ

Παραιτήθηκαν ο αρμόδιος υπουργός για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών

Η Τ. Μέι μιλάει στη Βουλή των Κοινοτήτων
Η Τ. Μέι μιλάει στη Βουλή των Κοινοτήτων
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εντείνεται η βαθιά αντιπαράθεση τμημάτων του κεφαλαίου στη Μεγάλη Βρετανία για τους όρους εξόδου από την ΕΕ, αλλά και το περιεχόμενο που θα έχει η συνεργασία Βρετανίας - Ευρωένωσης μετά από το Brexit, όπως δείχνουν και οι απανωτές παραιτήσεις υπουργών της κυβέρνησης Μέι. Την Κυριακή, αργά το βράδυ παραιτήθηκε ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, και ο υφυπουργός του, Στιβ Μπέικερ, ενώ χτες ακολούθησε ο υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον. Είχε προηγηθεί, την περασμένη Παρασκευή, μια «κρίσιμη» συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, για το χαρακτήρα της τελωνειακής (και όχι μόνο) συνεργασίας Βρετανίας - ΕΕ μετά από το Brexit.

Μια σειρά μεγάλων βρετανικών επιχειρηματικών ομίλων ζητούν εδώ και καιρό συμφωνία με την ΕΕ, προειδοποιώντας πως θα «δοκιμαστούν» οι επενδύσεις τους στο Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπτωση ενός «σκληρού» Brexit, όπως π.χ. πρόσφατα έκανε η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία «Jaguar Land Rover».

Μετά από πολύμηνες συγκρούσεις για τους όρους της εξόδου από την ΕΕ, των οικονομικών και άλλων σχέσεων μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ μετά το Brexit, η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, κατέθεσε στους υπουργούς μια πρόταση για «μαλακή» έξοδο, η οποία εγκρίθηκε από την πλειοψηφία, δίνοντας το «πράσινο φως» για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Η πρόταση σε γενικές γραμμές προβλέπει: Διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για μια «ζώνη ελευθέρων συναλλαγών για εμπορεύματα». Ετσι, Βρετανία και ΕΕ θα έχουν ένα «κοινό βιβλίο κανόνων για όλα τα εμπορεύματα συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών», που ουσιαστικά δεσμεύει τη Βρετανία να τηρεί τους ίδιους κανόνες με το μπλοκ. Επίσης θα διαπραγματευτούν για μια νέα τελωνειακή ρύθμιση με την ΕΕ, κάτι που «θα εξαλείψει την ανάγκη για τελωνειακούς και άλλους ελέγχους μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ». Για το ρόλο του βρετανικού κοινοβουλίου αναφέρεται πως «θα επιβλέπει την ενσωμάτωση αυτών των κανόνων στους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου - με τη δυνατότητα να μην το κάνει, αναγνωρίζοντας ότι αυτό θα έχει συνέπειες». Για τον μεγάλο τομέα των υπηρεσιών θα υπάρξει άλλο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Ενδεικτικά ο Ντ. Ντέιβις, που είναι υπέρμαχος της «σκληρής γραμμής» για «καθαρό» Brexit, ανέφερε στην επιστολή της παραίτησής του πως η διαπραγματευτική πολιτική που ακολουθεί η βρετανική κυβέρνηση δεν συμβαδίζει με την «εντολή του δημοψηφίσματος» και τη «δέσμευσή μας να εγκαταλείψουμε την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά». Η Βρετανία θα βρεθεί σε αδύναμη διαπραγματευτική θέση, θα οδηγηθεί «απλώς σε περαιτέρω απαιτήσεις για παραχωρήσεις». Εναντιώθηκε στην πολιτική των «κοινών κανόνων», που «δίνει τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων της οικονομίας μας στην ΕΕ και σίγουρα δεν επιστρέφει τον έλεγχο των νόμων μας». Ο έλεγχος από το βρετανικό κοινοβούλιο «θα είναι μάλλον ψευδαίσθηση», πρόσθεσε.

«Οχι» της Μέι σε «σκληρά σύνορα»

Λίγο μετά την παραίτηση Τζόνσον, η Τ. Μέι μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων υπερασπίστηκε την πρότασή της, λέγοντας πως ήταν «ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε σκληρά σύνορα» μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο και της Ιρλανδίας που είναι μέλος της ΕΕ. Αυτό «είναι το σωστό Brexit», είπε, που θα επιτρέψει στη Βρετανία να κάνει εμπορικές συμφωνίες και θα εξασφαλίσει τη συνεργασία στην «ασφάλεια» και κάλεσε την ΕΕ να σταθεί «εποικοδομητικά» απέναντι στην πρότασή της, διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός «άτακτου Brexit».

Ο εκπρόσωπος της Μέι δήλωσε χτες ότι η πρωθυπουργός δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τη «φιλική προς τις επιχειρήσεις συμφωνία» και θα επικεντρωθεί στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων. «Τώρα είναι η σειρά της ΕΕ να πάρει στα σοβαρά τις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χτες ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία συνεχίζονται κανονικά παρά την παραίτηση Ντέιβις. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε χτες πως «το χάος που προκάλεσε το Brexit είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ιστορία των σχέσεων ΕΕ - Βρετανίας και απέχουμε παρά πολύ από την επίλυσή του, με ή χωρίς τον κύριο Ντέιβις».

Στο μεταξύ, την περασμένη βδομάδα ο εκπρόσωπος της Μέι έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η κυβερνητική πρόταση για το Brexit σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ: «Η πρωθυπουργός ήταν πάντα ξεκάθαρη ότι θα επιδιώξουμε μια ολοκληρωμένη και φιλόδοξη εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, που θα αντικατοπτρίζει τη δύναμη της εμπορικής και επενδυτικής μας σχέσης».

ΚΙΝΑ
Συμφωνίες με γερμανικούς ομίλους και διείσδυση στην Ανατολική Ευρώπη

Με την Αγκελα Μέρκελ συναντήθηκε χτες ο Κινέζος πρωθυπουργός

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΣΟΦΙΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ, συναντήθηκε χτες στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο των γερμανοκινεζικών κυβερνητικών διαβουλεύσεων που γίνονται για 5η χρονιά και ενόψει της Σινο-ευρωπαϊκής Συνόδου την ερχόμενη βδομάδα (16-17 Ιούλη) στο Πεκίνο.

Γερμανία και Κίνα υπέγραψαν δέσμη εμπορικών συμφωνιών ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ, με τους δυο ηγέτες να επαναλαμβάνουν - με το βλέμμα στις ΗΠΑ - τη δέσμευσή τους για «μια πολυμερή παγκόσμια εμπορική τάξη». Επίσης ο Λι δεσμεύτηκε για περαιτέρω άνοιγμα της κινεζικής αγοράς σε ξένες επενδύσεις. Στις συμφωνίες εμπλέκονται γερμανικοί επιχειρηματικοί κολοσσοί όπως η «Siemens», η «Volkswagen», η BASF.

Στο μεταξύ, την επενδυτική αλλά και γεωπολιτική διείσδυση της Κίνας στα Βαλκάνια και σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης σηματοδότησε η Σύνοδος του σχήματος «16+1», με τη συμμετοχή της Κίνας και ηγετών 16 χωρών, που έγινε το Σάββατο στη Σόφια. Στην περιοχή σχεδιάζεται η ανάπτυξη υποδομών (αυτοκινητόδρομοι, λιμάνια, βιομηχανικά πάρκα, ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί, δίκτυα οπτικών ινών κ.ά.) ανταγωνιστικών προς την ΕΕ. Ο Λι Κετσιάνγκ, κατά τη συνάντησή του με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ, εμφανίστηκε υπέρ της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» των Βαλκανίων.

ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζονται οι κυβερνητικές επιχειρήσεις στο νότο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Με ορμή συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του συριακού στρατού και των συμμάχων του στο νότο της χώρας, ειδικά στην επαρχία Ντεράα, ο έλεγχος της οποίας εκτιμάται ότι θα είναι καθοριστικός για τη συνολική έκβαση του πολέμου στη Συρία.

Στο μεταξύ, η συριακή κυβέρνηση απέδωσε στο Ισραήλ μία επίθεση που έγινε το βράδυ της Κυριακής κατά του στρατιωτικού αεροδρομίου Τ4, στην επαρχία Χομς, αναφέροντας ότι το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας έπληξε ένα από τα «αεροπλάνα που πραγματοποίησαν την επίθεση και ανάγκασε τα υπόλοιπα να εγκαταλείψουν» τον εναέριο χώρο της Συρίας.

Τέλος, σε έκθεση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων για την επίθεση που είχε γίνει στις 7 Απρίλη στην πόλη Ντούμα της Συρίας, αναφέρεται ότι «δεν εντοπίστηκε καμία οργανοφωσφορική ένωση ή κατάλοιπά της», προσθέτοντας ωστόσο ότι «βρέθηκαν διάφορα κατάλοιπα χλωρίου». Θυμίζουμε ότι η επίθεση στην Ντούμα είχε αξιοποιηθεί ως αφορμή για να εξαπολυθεί στις 14 Απρίλη η συντονισμένη επίθεση ΗΠΑ, Γαλλίας και Μεγάλης Βρετανίας, που βομβάρδισαν εγκαταστάσεις του συριακού στρατού, στέλνοντας μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Μ. Σαλβίνι δήλωσε ότι πρέπει να εμποδίζεται «η άφιξη στα ιταλικά λιμάνια πλοίων διεθνών αποστολών» που μεταφέρουν μετανάστες στη Μεσόγειο. Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών, Εντσο Μοάβερο Μιλανέζι, είπε ότι «είμαστε πλήρως ενταγμένοι σε αυτές και δεν εννοούμε να κινηθούμε εκτός του πλαισίου του διεθνούς και - κατά συνέπεια - και του ευρωπαϊκού Δικαίου», ενώ ο αρχιεισαγγελέας του Τορίνο σημείωσε ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει τον ελλιμενισμό ενός σκάφους», διότι «η Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες, του 1951, προβλέπει το δικαίωμα στη μη απώθηση».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Αναθερμαίνεται η αντιπαράθεση Ρωσίας - Βρετανίας μετά και από το θάνατο της 44χρονης Βρετανίδας που πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι είχε εκτεθεί στον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ. Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Αμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον, «η απλή πραγματικότητα είναι ότι η Ρωσία διέπραξε μια επίθεση σε βρετανικό έδαφος που οδήγησε στο θάνατο μίας Βρετανίδας».

ΑΓΚΥΡΑ.-- Σιδηροδρομικό δυστύχημα σημειώθηκε την Κυριακή στην περιοχή Τεκίρντα της βορειοδυτικής Τουρκίας, με αποτέλεσμα το θάνατο 24 ατόμων. Η αμαξοστοιχία μετέφερε περίπου 360 επιβάτες.

ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Σε εξέλιξη η επιχείρηση απεγκλωβισμού

ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ.--

Με σημαντική επιτυχία συνεχιζόταν χτες αργά το απόγευμα η επιχείρηση απεγκλωβισμού των δώδεκα μαθητών και του προπονητή τους που είχαν παγιδευτεί σε σπηλιά στην Ταϊλάνδη από τις 23 Ιούνη. Μέχρι χτες το βράδυ, οκτώ παιδιά φέρονταν να είχαν βγει ζωντανά και σε εξέλιξη βρισκόταν η ίδια προσπάθεια για τους υπόλοιπους.

Τα αγόρια, ηλικίας από 11 μέχρι 15 ετών, εγκλωβίστηκαν μετά από μια καταρρακτώδη βροχή, σε μια σπηλιά στην επαρχία Τσιάνγκ Ράι, όπου η πρόσβαση απαγορεύεται στη διάρκεια αυτής της περιόδου, λόγω των καταιγίδων (μουσώνων) που οδηγούν σε πλημμύρες. Διαψεύδοντας τους αρχικούς φόβους για την υγεία τους, τα παιδιά εντοπίστηκαν ζωντανά, ενώ μετά από μια γιγαντιαία επιχείρηση, τους παρασχέθηκαν τρόφιμα κ.τ.λ. Ο σχεδιασμός για τη διάσωσή τους ήταν πολυήμερος, με δεδομένες τις αυξημένες δυσκολίες που προκαλούσαν οι καιρικές συνθήκες, το ότι τα παιδιά δεν γνώριζαν κολύμπι κ.λπ. Την Παρασκευή, ένας δύτης έχασε τη ζωή του συμμετέχοντας στην τοποθέτηση φιαλών οξυγόνου σε ένα «μονοπάτι» που στηνόταν για να βγουν έξω τα παιδιά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ