ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΚΟΡΕΑΤΙΚΟ
Απομένει δουλειά «δύσκολη» και «γεμάτη προκλήσεις»

Μένουν ακόμα πολλά να γίνουν, τόνισε ο Μάικ Πομπέο, που εμφάνισε τη σχέση ΗΠΑ - Βιετνάμ ως υπόδειγμα συνεργασίας

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΤΟΚΙΟ - ΑΝΟΪ.--

Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει για το θέμα της Κορεατικής Χερσονήσου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, από το Τόκιο όπου βρέθηκε μετά τις διήμερες επαφές του στην Πιονγιάνγκ. Η πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας ήταν ο πρώτος σταθμός του σε μια πολυήμερη περιοδεία του στην περιοχή, με ένα από τα βασικά θέματα την «αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου» που η Ουάσιγκτον ιεραρχεί ως εργαλείο προώθησης των ευρύτερων γεωπολιτικών της επιδιώξεων, καταρχήν για να «αποκρούσει» τη ραγδαία άνοδο της Κίνας, αλλά και της Ρωσίας.

«Ο δρόμος μπροστά θα είναι δύσκολος και γεμάτος προκλήσεις και γνωρίζουμε ότι οι κριτικές θα προσπαθήσουν να μειώσουν τη δουλειά που έχουμε πετύχει», τόνισε ο Πομπέο. Μετά από συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του από Ιαπωνία και Νότια Κορέα, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι οι ΗΠΑ δεν θα χαλαρώσουν την πολιτική κυρώσεων που μέχρι σήμερα είχαν υιοθετήσει προς τη Βόρεια Κορέα (πριν ολοκληρωθεί η αποπυρηνικοποίηση), ούτε και θα αλλάξουν τη «σιδερένια» τους αφοσίωση στην υπεράσπιση των συμμάχων τους, Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας.

Ενδεικτική πάντως των δυσκολιών που θα έχει η προσπάθεια συμβιβασμού για τη Χερσόνησο είναι και η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας, που - όπως αναμετέδωσαν ασιατικά και διεθνή ΜΜΕ - εξέφρασε «λύπη για τη συμπεριφορά των ΗΠΑ» και υποστήριξε ότι η αμερικανική πλευρά προσήλθε στις διαπραγματεύσεις «μόνο με τη μονομερή και γκανγκστερική της απαίτηση για αποπυρηνικοποίηση», επιμένοντας στην ολοκληρωτική, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη κατάργηση του πυρηνικού προγράμματος. Η ίδια ανακοίνωση μίλησε μάλιστα για «επικίνδυνη φάση» στις συνομιλίες, κατά την οποία «μπορεί να κλονιστεί η αδιαμφισβήτητη βούλησή μας για αποπυρηνικοποίηση, αντί να εδραιώσουμε την εμπιστοσύνη».

Χαρακτηριστικές ήταν πάντως οι δηλώσεις του Πομπέο και από το Ανόι, όπου έφτασε στη συνέχεια, εμφανίζοντας τις σχέσεις ΗΠΑ - Βιετνάμ ως πρότυπο και για τις σχέσεις ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας.

Με δεδομένη και τη διαρκή ενίσχυση της συνεργασίας Ουάσιγκτον - Ανόι σε πολλούς τομείς, όλα τα τελευταία χρόνια, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επισήμανε πολύ ενδεικτικά: «Το γεγονός ότι συνεργαζόμαστε - και δεν διαφωνούμε - αποτελεί απόδειξη ότι όταν μια χώρα επιλέγει να δημιουργήσει ένα φωτεινότερο μέλλον μαζί με τις ΗΠΑ, τηρούμε τις αμερικανικές υποσχέσεις». Μάλιστα, στη συνάντηση με τον Βιετναμέζο ομόλογό του Φαμ Μπινχ Μινχ, χαρακτήρισε «απίστευτα ιδιαίτερη» τη σχέση των ΗΠΑ με το Βιετνάμ.

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στην Πιονγιάνγκ πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει τι αναζητούν από τη Βόρεια Κορέα... Αν μπορούν να το καταφέρουν, θα τους θυμούνται και τον Πρόεδρο Κιμ θα τον θυμούνται ως ήρωα του κορεατικού λαού».

Δεσμεύσεις Ερντογάν για «ισχυρότερη Τουρκία»

Ορκίστηκε χτες, παρουσία και του πρωθυπουργού της Ρωσίας

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Νέα αρχή» για «μια ισχυρότερη Τουρκία» υποσχέθηκε χτες ο Ρ. Τ. Ερντογάν, που ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά του μετά από την ορκωμοσία του ως Προέδρου της χώρας, σηματοδοτώντας και την εφαρμογή σημαντικών αλλαγών στην εκτελεστική εξουσία, για την προσαρμογή του αστικού κράτους στις σύγχρονες ανάγκες της τουρκικής πλουτοκρατίας.

Ο Ερντογάν ορκίστηκε παρουσία ηγετών από χώρες όπως οι Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Σερβία, Κόσσοβο, Πακιστάν, Βενεζουέλα, αλλά και του πρωθυπουργού της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Μεταξύ άλλων, ο επανεκλεγείς Πρόεδρος δήλωσε ότι θα ασχοληθεί με τα «διαρθρωτικά προβλήματα» της τουρκικής οικονομίας, «ξεκινώντας με το παρόν έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, τον πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια».

Την επόμενη βδομάδα αναμένεται η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, στην οποία πιθανολογείται η συμμετοχή ακόμα και προσώπων εκτός ΑΚΡ (το οποίο θυμίζουμε βέβαια ότι κέρδισε στις εκλογές σε συνεργασία με το εθνικιστικό ΜΗΡ).

Πάντως, οι ενδοαστικές διεργασίες εντείνονται διαρκώς. Λίγο μετά την επισήμανση της ηγεσίας ότι η προεκλογική «Εθνική Συμμαχία» (που συγκρότησαν ΙΥΙ, CHP και άλλα μικρότερα κόμματα) δεν είναι «πια αναγκαία», στελέχη του «Καλού Κόμματος» (ΙΥΙ) μετέφεραν τη διάθεση να συνεργαστούν με το κυβερνών ΑΚΡ «αν έχει πρόβλημα» και αν κινηθεί με «σωστό τρόπο». Ο βουλευτής Ικονίου του ΙΥΙ Φαχρετίν Γιοκούς δήλωσε πως «δεν μπορώ να μιλήσω για συγκρότηση συμμαχίας μεταξύ ΑΚΡ και ΙΥΙ, αλλά θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας για την ευημερία του λαού μας», εφόσον το ΑΚΡ έχει πρόβλημα στη «Λαϊκή Συμμαχία», που συγκρότησε με το εθνικιστικό ΜΗΡ. Πρόσθεσε ότι η απόρριψη κάθε κυβερνητικής πρότασης χωρίς λόγο δεν είναι σωστή, ότι το ΙΥΙ δεν θα ασκήσει τέτοια αντιπολίτευση. Είχε προηγηθεί δήλωση και του ιδρυτικού στελέχους του ΙΥΙ, πρώην βουλευτή του ΜΗΡ (από το οποίο, άλλωστε, προήλθαν τα περισσότερα ηγετικά στελέχη του ΙΥΙ και πρώτη η πρόεδρός του Μ. Αξενέρ) Μεχμέτ Ασλάν, ο οποίος επιδοκίμασε τις εκλογικές επιδόσεις του Ερντογάν και είπε ότι το ΙΥΙ θα στηρίξει το ΑΚΡ εφόσον το τελευταίο «κινείται σωστά».

Οσον αφορά τις εξελίξεις στο σοσιαλδημοκρατικό CHP, ο εκπρόσωπός του Μπουλέντ Τεζκάν τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα έκτακτου συνεδρίου. Τέτοιο αίτημα κατέθεσε ο Μουχαρέμ Ιντζέ, υποψήφιος Πρόεδρος με το CHP στις πρόσφατες εκλογές, που πέτυχε πολύ σημαντικές επιδόσεις και πλέον διεκδικεί ανοιχτά την ηγεσία του κόμματος. Πάντως, αναλυτές ήδη ασχολούνται με τις αυξανόμενες πιθανότητες διάσπασης του CHP. Κατά τ' άλλα, ο Τεζκάν είπε ότι οι «αξίες» που οδήγησαν στην «Εθνική Συμμαχία» (ΙΥΙ - CHP κ.τ.λ.) παραμένουν, αλλά και ότι «θα συνεχιστεί η θέληση να δράσουμε μαζί σύμφωνα με αυτές τις αξίες».

Αμερικανικά πλοία στα Στενά της Ταϊβάν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία διέσχισαν το Σαββατοκύριακο τα Στενά της Ταϊβάν, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Κίνας.

Σύμφωνα με τον ναύαρχο Τσάρλι Μπράουν, εκπρόσωπο του Στόλου Ειρηνικού του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), τα αντιτορπιλικά «Mustin» και «Benfold» διέσχισαν «τα διεθνή ύδατα ανάμεσα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα», κάτι που κάνουν «εδώ και πολλά χρόνια», συνέχισε.

Το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν έκανε λόγο για διέλευση που «συνάδει με τους κανονισμούς», ωστόσο έντονη ήταν η αντίδραση της Κίνας. Στο Πεκίνο, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Χούα Τσουνουίνγκ κάλεσε για άλλη μια φορά τις ΗΠΑ να αποφύγουν τις ενέργειες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο «την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Θυμίζουμε ότι η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν τμήμα της δικής της επικράτειας, ενώ ελάχιστα κράτη την αναγνωρίζουν ως ανεξάρτητη χώρα. Οι ΗΠΑ, αν και επίσημα δεν της αναγνωρίζουν ανεξαρτησία, διατηρούν σχέσεις μαζί της και την άνοιξη ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ ενέκρινε διάταγμα με το οποίο αναβαθμίστηκε το επίπεδο εκπροσώπησης των ΗΠΑ στη διμερή τους συνεργασία. Αυτό θεωρήθηκε ότι σηματοδοτεί πιο «επιθετική» στάση στην αντιμετώπιση της «πολιτικής της Μίας Κίνας», βάσει της οποίας το Πεκίνο θεωρεί το νησί μέρος της ενιαίας Κίνας.

Ολα αυτά τα χρόνια οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία σε όλη την περιοχή, έχοντας ξεκινήσει και περιπολίες στο όνομα της «διασφάλισης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας» στην περιοχή. Αυτό αποτελεί απάντηση καταρχάς στη ραγδαία αναβάθμιση των στρατιωτικών υποδομών της Κίνας στην περιφέρεια, σε τμήματα όπως η Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου το Πεκίνο έχει εδαφικές διαφορές με όλες σχεδόν τις γύρω χώρες. Πρόσφατα, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Ρόναλντ Ρίγκαν» βρέθηκε στις Φιλιππίνες, σε μία επίσκεψη «καλής θέλησης», για την «αποφυγή συγκρούσεων», όπως εξηγούσαν στελέχη του Πενταγώνου σε ΜΜΕ...

ΠΟΛΥΝΕΚΡΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
Πάνω από 120 οι νεκροί

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στη δυτική Ιαπωνία
Εικόνες βιβλικής καταστροφής στη δυτική Ιαπωνία
ΤΟΚΙΟ.--

Τους 126 έφταναν χτες οι νεκροί από τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν την Ιαπωνία, οδηγώντας στην έκδοση εντολών εκκένωσης για πάνω από 6 εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως στη δυτική χώρα. Οι αγνοούμενοι ήταν τουλάχιστον 86 και είχαν καταγραφεί τεράστιες ζημιές στο οδικό δίκτυο κ.α.

Τα περισσότερα θύματα είχαν καταγραφεί στις επαρχίες Χιροσίμα, Οκαγιάμα και Εχίμε. Πάνω από 260.000 σπίτια είχαν μείνει χωρίς νερό, ενώ πάνω από 13 σιδηροδρομικές εταιρείες είχαν αναστείλει προγραμματισμένα δρομολόγια.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της μετεωρολογικής υπηρεσίας απέδιδαν τα προβλήματα στην ασυνήθιστα σφοδρή βροχόπτωση, συνδέοντάς την με τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε είχε προγραμματίσει να ξεκινήσει περιοδεία σε Βέλγιο, Γαλλία, Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο, η οποία όμως αναβλήθηκε. Η υπογραφή της διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας θα γίνει τελικά στις 17 Ιούλη και όχι αύριο.

Πάντως, οι πολύνεκρες καταιγίδες σε μια χώρα όπως η Ιαπωνία, με τεράστια τεχνολογική και επιστημονική ανάπτυξη, φέρνουν ξανά στο επίκεντρο την αξία της έγκαιρης και ολοκληρωμένης πρόληψης για την αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων, με τη δύναμη που προσφέρει η τεράστια ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων τον 21ο αιώνα. Επιπλέον, όταν σε μια τέτοια χώρα υπάρχουν ακόμα οικογένειες που μένουν σε ξύλινα σπίτια (!), το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα φυσικά φαινόμενα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ