ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάη 2023
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Στην τελική ευθεία η προεκλογική αντιπαράθεση

AP

Την Κυριακή 14 Μάη πραγματοποιούνται οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, με τα αστικά κόμματα να φουντώνουν την αντιπαράθεση γύρω από το πώς μπορεί να διασφαλιστεί αποτελεσματικότερα η «αναβάθμιση» του τουρκικού κεφαλαίου στα παζάρια και τους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή, ενώ παράλληλα ανεβαίνουν οι τόνοι και η προσπάθεια εγκλωβισμού του τουρκικού λαού σε κάλπικα διλήμματα.

Δημοσκόπηση της εταιρείας ΜΑΚ για τις προεδρικές εκλογές δίνει προβάδισμα στον υποψήφιο Πρόεδρο της εξακομματικής «Εθνικής Συμμαχίας», Κ. Κιλιτσντάρογλου, με 50,9% (αύξηση κατά 3,1% από αντίστοιχη έρευνα στις 23 Απρίλη). Υπενθυμίζεται ότι στην «Εθνική Συμμαχία» συμμετέχουν το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα CHP (του οποίου ηγέτης είναι ο Κιλιτσντάρογλου), το «Καλό Κόμμα» (ΙΥΙ) που προέρχεται από τον χώρο των εθνικιστών, καθώς και άλλα μικρότερα κόμματα που έχουν ιδρύσει πρώην ηγετικά στελέχη του σημερινού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.

Ο νυν Πρόεδρος της χώρας και εκ νέου υποψήφιος, Ρ. Τ. Ερντογάν, ακολουθεί στη δημοσκόπηση με 45,4%.

Για τις βουλευτικές εκλογές, δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας κατέγραψε το ΑΚΡ στην πρώτη θέση με 36,9% (αυξημένο κατά 1,1%). Ακολουθούν το CHP με 30,1% (+1%) και το κόμμα ΙΥΙ (συμμετέχει στην «Εθνική Συμμαχία») με 12,6% (+0,9%). Το Πράσινο Αριστερό Κόμμα (YSP, σχήμα με το οποίο συμμετέχει στις εκλογές το σοσιαλδημοκρατικό φιλοκουρδικό HDP) συγκεντρώνει 10,4% (+0,9%) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜHP, στενός εταίρος του ΑΚΡ) 6,6% (-0,6%).

Ολα αυτά ενώ οι τόνοι της προεκλογικής αντιπαράθεσης «ανεβαίνουν», μεταξύ άλλων και με βίαια επεισόδια. Χαρακτηριστική ήταν η επίθεση που δέχτηκε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Ε. Ιμάμογλου, στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του CHP στο Ερζερούμ (στα νοτιοανατολικά), όταν ομάδα 200 ατόμων που φέρεται να ανήκουν στους «Γκρίζους Λύκους» άρχισαν να πετούν πέτρες. Ο Ιμάμογλου κατήγγειλε τις αρχές ότι δεν αντέδρασαν και ότι η αστυνομία απλώς παρακολουθούσε. Ο δε υπουργός Εσωτερικών, Σ. Σοϊλού, κατήγγειλε τον Ιμάμογλου πως «είναι ο ίδιος προβοκάτορας».

Εντονα συζητήθηκε και η παρέμβαση του ηγέτη του MHP, Ντ. Μπαχτσελί, ότι «οι σύμμαχοι του Κιλιτσντάρογλου (...) ή θα καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη, ή θα δεχθούν σφαίρες στο σώμα τους!».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, καταγράφονται μια σειρά από τοποθετήσεις και «παρεμβάσεις» από κυβερνήσεις και μεγάλα ΜΜΕ άλλων χωρών.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βένταντ Πάτελ, απαντώντας σε ερώτηση για το αν το αποτέλεσμα των εκλογών θα επηρεάσει τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας είπε «όχι» και συμπλήρωσε: «Θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε από κοινού οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν διαλέξουν οι Τούρκοι και θα συνεχίσουμε να βαθαίνουμε αυτές τις σχέσεις, να εργαζόμαστε σε ένα σύνολο πεδίων και κοινών προτεραιοτήτων. Φυσικά, η Τουρκία αποτελεί σημαντικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και έχει διαδραματίσει έναν αναντικατάστατο ρόλο σε έναν αριθμό θεμάτων που είναι σημαντικά για τις ΗΠΑ».

Στη Γερμανία, ο τουρκικής καταγωγής υπουργός Αγροτικής Οικονομίας, Τζεμ Ουζντεμίρ, υποστήριξε ότι μια νίκη Κιλιτσντάρογλου «θα άνοιγε τον δρόμο για μια επιστροφή στη δημοκρατία».

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι το περιοδικό «Economist» σε κύριο άρθρο του χαρακτήριζε τις εκλογές στην Τουρκία τις πιο σημαντικές στον κόσμο για το 2023, αναφέροντας ότι «εάν η Τουρκία διώξει τον αυταρχικό ηγέτη της, οι δημοκράτες σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να αναθαρρήσουν».

Από την άλλη πλευρά, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, εξέφρασε «την ύψιστη εκτίμησή μου για τον Πρόεδρο Ερντογάν, του οποίου το όραμα, το θάρρος, η θέληση και η ακούραστη εργασία έχουν στρέψει τα μάτια όλου του κόσμου στο παράδειγμα της θαυμάσιας μεταμόρφωσης της Τουρκίας». Πρόσθεσε δε ότι «ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν είναι μόνο ένας καλός φίλος σε κακές στιγμές, αλλά και ένας πολύ ιδιαίτερος πολιτικός ηγέτης, διότι είναι κάποιος που λέει αυτό που κάνει και κάνει αυτό που λέει. Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι πολύ σκληρός και αιχμηρός. Ισως έχουν δίκιο, αλλά σε αυτό το στάδιο της ιστορίας της Τουρκίας και σε έναν τόσο απρόβλεπτο κόσμο, όπου η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει στις 14 Μαΐου μεταξύ της δυσκολίας να προχωρήσει μπροστά και της ευκολίας να γυρίσει πίσω, το να μην υποχωρήσει είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόταν και χρειάζεται μια χώρα όπως η Τουρκία».

Νέα τετραμερής συνάντηση στη Μόσχα για τη Συρία

Στο μεταξύ, τις πυκνές διεργασίες με συμμετοχή της Αγκυρας που συνεχίζονται μέχρι και στο παρά πέντε των τουρκικών εκλογών, αναδεικνύει και η νέα συνάντηση που θα έχουν σήμερα, στη Μόσχα, οι ΥΠΕΞ Ρωσίας, Τουρκίας, Συρίας και Ιράν, για το θέμα της Συρίας, όπως δήλωσε χτες ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι στόχος της συνάντησης «είναι η επίτευξη μόνιμης σταθερότητας και ειρήνης στη Συρία, η συνεργασία στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων YPG/PKK που θέλουν να διαιρέσουν τη Συρία και μας απειλούν από εκεί, αλλά και να διασφαλιστεί ότι οι Σύροι στην Τουρκία θα επιστρέψουν στα σπίτια τους εθελοντικά και με ασφάλεια».

Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου για επάνοδο της Συρίας στον οργανισμό, εξέλιξη την οποία επέκριναν με ανακοινώσεις τους ΗΠΑ, ΕΕ, Γερμανία και Βρετανία.

ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για Συνθήκη «ειρήνης»

Ρωσία και ΕΕ - ΗΠΑ διαγκωνίζονται για τον ρόλο του «διαμεσολαβητή»

Πολύπλευρα παζάρια βρίσκονται σε εξέλιξη για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, περιοχή κρίσιμης γεωπολιτικής σημασίας για δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας στον Νότιο Καύκασο.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει οξύνει την αντιπαράθεση μεταξύ διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων, που επιδιώκουν να αυξήσουν την επιρροή τους στην Κεντρική Ασία και στον Νότιο Καύκασο, διεκδικώντας μεταξύ άλλων ρόλο «διαμεσολαβητή» μεταξύ Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν.

Οι ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν θα συναντηθούν την Κυριακή στις Βρυξέλλες, καθώς η ΕΕ έχει ξεκινήσει από τον χειμώνα μια διαπραγματευτική διαδικασία «επίλυσης» της σύγκρουσης, για υπογραφή Συνθήκης «ειρήνης» και οριοθέτηση των συνόρων.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, θα υποδεχτεί τον Αρμένιο πρωθυπουργό Ν. Πασινιάν και τον Αζέρο Πρόεδρο Ι. Αλίεφ, προκειμένου «να προωθηθούν η σταθερότητα στον Νότιο Καύκασο και η εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών», σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου.

Οι συζητήσεις «θα πλαισιωθούν επίσης από συνάντηση» που θα έχουν οι δύο ηγέτες με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Ολ. Σολτς, στο περιθώριο της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της λεγόμενης «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας» στη Μολδαβία την 1η Ιούνη.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν να συναντιούνται στις Βρυξέλλες «όσο συχνά χρειάζεται, για να εξετάσουν τις τρέχουσες εξελίξεις και τα μόνιμα θέματα ημερήσιας διάταξης των συνεδριάσεων των Βρυξελλών».

Οι συνομιλίες της Ουάσιγκτον θα συνεχιστούν ...στη Μόσχα

Η συνάντηση στις Βρυξέλλες σημειώνεται μετά τις εντατικές συνομιλίες που είχαν την περασμένη βδομάδα στις ΗΠΑ, επί 4 μέρες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, στην Ουάσιγκτον συζητήθηκαν «μερικά πολύ δύσκολα ζητήματα», σημειώθηκε «απτή πρόοδος προς μια διαρκή ειρηνευτική συμφωνία» και είναι «ορατή» πλέον η σύναψη συμφωνίας «ειρήνης».

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε η εγκατάσταση σημείου ελέγχου από το Αζερμπαϊτζάν στην αρχή του διαδρόμου του Λατσίν, της μόνης διαδρομής που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Στην περιοχή σταθμεύουν περίπου 2.000 Ρώσοι στρατιώτες, όπως προβλέπει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη το 2020 μεταξύ Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν και Ρωσίας. Η Αρμενία διαμαρτύρεται εδώ και μήνες ότι η ρωσική αποστολή είναι «αναποτελεσματική».

Η Ρωσία αντιμετώπισε με επιφύλαξη τις συνομιλίες στην Ουάσιγκτον, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει «εναλλακτική» στη δική της μεσολάβηση.

Οι συνομιλίες που ξεκίνησαν στις ΗΠΑ ενδέχεται να συνεχιστούν στη Μόσχα, δήλωσε την περασμένη βδομάδα ο Αρμένιος πρωθυπουργός, ενώ σύμφωνα με τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας η επόμενη συνάντηση των ΥΠΕΞ Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, στη Μόσχα, «θα είναι συνέχεια των συνομιλιών στις ΗΠΑ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, Γερεβάν και Μπακού δεν σημείωσαν σημαντική πρόοδο στα κύρια ζητήματα, που είναι ο καθορισμός του κυρίαρχου εδάφους της Αρμενίας στα 29.800 τ.χλμ. και η δημιουργία ενός διεθνούς μηχανισμού διαλόγου μεταξύ των αρχών του Ναγκόρνο Καραμπάχ και του Αζερμπαϊτζάν, για να «διασφαλιστούν» τα δικαιώματα και η ασφάλεια των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, κάτι που το Μπακού απορρίπτει, λέγοντας ότι πρόκειται για «εσωτερικό ζήτημα».

Στο μεταξύ, ο Αρμένιος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ούτε η Ρωσία ούτε οι δυτικές χώρες υπέβαλαν συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση της σύγκρουσης.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα παζάρια για το «ταβάνι» του χρέους στις ΗΠΑ

Με τη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για αργά χθες βράδυ στον Λευκό Οίκο, ανάμεσα στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και σε ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου, αναμενόταν να συνεχιστούν τα παζάρια στις ΗΠΑ για μια συμφωνία αύξησης της «οροφής» του κρατικού χρέους.

Στη συνάντηση με τον Μπάιντεν επρόκειτο να συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικάνος Κέβιν Μακάρθι, ο αρχηγός των Δημοκρατικών στο Σώμα, Χακίμ Τζέφρις, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, και ο εκεί επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων, Μιτς Μακόνελ.

Ενα 24ωρο νωρίτερα, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν έκανε λόγο για «πελώρια απόσταση» ανάμεσα στις θέσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν και σε εκείνες των ηγετικών στελεχών των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο.

Η Γέλεν συνέστησε στις δύο πλευρές να προβούν σε συμβιβασμούς στη δημοσιονομική πολιτική, στο σύνολο των δαπανών «και στο τι υπηρετούν αυτές οι δαπάνες».

Νέα μεγάλη αύξηση των κινεζικών εξαγωγών στη Ρωσία

Σταθερή αύξηση και τον μήνα Απρίλιο κατέγραψαν οι κινεζικές εξαγωγές στη Ρωσία, καθώς ακόμα και σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο υπερδιπλασιάστηκαν. Από την άλλη, οι εισαγωγές επέστρεψαν σε μονοψήφια αύξηση.

Στοιχεία που επικαλείται από χτες το πρακτορείο «Reuters» αναφέρουν ότι οι εξαγωγές της Κίνας στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 153,1% τον Απρίλιο, ενώ έναν μήνα πριν είχαν αυξηθεί κατά 136,4%.

Σε ό,τι αφορά τις ρωσικές εισαγωγές στην Κίνα, αυξήθηκαν κατά 8,06% (περίπου 9,6 δισ. δολάρια), έχοντας προηγουμένως καταγράψει αύξηση 30,3% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και 40,05% τον Μάρτιο.

Ρεκόρ 26 ετών στη διεθνή τιμή του ελαιόλαδου

Ρεκόρ 26ετίας σημειώνεται διεθνώς στις τιμές ελαιόλαδου, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι φέτος ένας τόνος λαδιού ελιάς πωλείται σχεδόν 5.990 δολάρια, με αναλυτές να επισημαίνουν ως βασική αιτία τη μείωση της παραγωγής στην Ισπανία λόγω ξηρασίας, καθώς η χώρα διαθέτει τη μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ