ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Προσκλητήριο στο κεφάλαιο για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα

Η εθνική κυριαρχία που διέδιδαν διάφοροι οπορτουνιστές ότι ανακτήθηκε με αφορμή την εθνικοποίηση πετρελαϊκής εταιρείας αποδεικνύεται ότι λειτουργεί υπέρ του κεφαλαίου

Μπορεί οι λαϊκοί άνθρωποι να χαίρονται για την εθνικοποίηση, ωστόσο είναι ένα μέτρο που εξυπηρετεί στη συγκεκριμένη φάση, την αστική τάξη
Μπορεί οι λαϊκοί άνθρωποι να χαίρονται για την εθνικοποίηση, ωστόσο είναι ένα μέτρο που εξυπηρετεί στη συγκεκριμένη φάση, την αστική τάξη
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον της αργεντίνικης οικονομίας γενικότερα και ειδικότερα για τον ενεργειακό τομέα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Αργεντινής, Αρμάντο Μπούντου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Διάσκεψη της Αμερικής που πραγματοποιήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Ουάσιγκτον.

Η τόσο υψηλόβαθμη εκπροσώπηση εκ μέρους της κυβέρνησης της Αργεντινής δεν είναι τυχαία καθώς σύμφωνα με το πρακτορείο Telam ο Μπούντου μετέβη στην αμερικανική πρωτεύουσα με κύριο στόχο την πρόσκληση «επενδυτών» για τα πετρέλαια της Αργεντινής, και τις κερδοφόρες προοπτικές και μάλιστα με πολύ καλύτερους όρους που διανοίγονται για το εγχώριο και το πολυεθνικό κεφάλαιο μετά την πολύκροτη «εθνικοποίηση» του πλειοψηφικού πακέτου - του 51% - της ενεργειακής εταιρείας YPF Sa. που ανήκε μέχρι πρόσφατα στον ισπανικό κολοσσό Repsol και έχει προκαλέσει «πόλεμο» μεταξύ της Αργεντινής και της Ισπανίας.

Το μεγάλο δέλεαρ για το κεφάλαιο δεν είναι άλλο από την εκμετάλλευση ενός από τα μεγαλύτερα σχιστολιθικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Βάκα Μουέρτα στην επαρχία Νεκουέν στην αργεντίνικη Παταγονία. Κοίτασμα που ανακαλύφθηκε το Μάη του 2011 και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχει αποθέματα τουλάχιστον 150 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου και η Αργεντινή αναζητεί ήδη στρατηγικούς εταίρους για την εκμετάλλευσή του, η οποία απαιτεί τεχνογνωσία που δεν έχει κατέχει. Το «τρόπαιο» της Vaca Muerta παρουσίασε ο Αρμάντο Μπούντου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τονίζοντας μάλιστα «ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής όχι μόνο δεν αποτρέπει ή αποθαρρύνει τις επενδύσεις μετά την εθνικοποίηση, αλλά έχει θέσει το πλαίσιο για εξαιρετικές ευκαιρίες για όσους επιθυμούν να επενδύσουν σε κοινές επιχειρήσεις και για κοινοπραξίες στον ευρύτερο ενεργειακό τομέα».

Στο μεταξύ, η Αργεντινή άνοιξε ακόμη ένα μέτωπο με την Ισπανία καθώς ο ισπανικός όμιλος τηλεπικοινωνιών Telefonica κλήθηκε να καταβάλλει αποζημιώσεις ύψους 43 εκατ. δολαρίων για μία ολική βλάβη που υπέστη το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της Movistar, από την οποία ταλαιπωρήθηκαν επί πολλές ώρες 18 εκατ. άνθρωποι στις 2 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Σχεδιασμού, Χούλιο Δε Βίδο.

Ο όμιλος Telefonica ελέγχει περί το 40% της αγοράς της κινητής τηλεφωνίας στην Αργεντινή, όπου λειτουργούν 50 εκατ. κινητά τηλέφωνα για έναν πληθυσμό 40 εκατ. Ανθρώπων και επιπλέον ελέγχει, από την εποχή της ιδιωτικοποίησης του τομέα επί προεδρίας Κάρλος Μένεμ (1989-1999) τη σταθερή τηλεφωνία στη μισή νότια Αργεντινή, περιλαμβανομένου και του μισού νότιου Μπουένος Αϊρες και των περιχώρων του.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Διάσωση της «TEPCO» στις πλάτες του λαού

TOKIO.--

Στην προσωρινή κρατικοποίηση της εταιρείας ενέργειας «ΤΕPCO» ως το 2021 έναντι ενός τρισ. γεν (ή 12,5 δισ. δολάρια) με στόχο όχι βεβαίως την φθηνή και σταθερή παροχή ηλεκτρισμού στο λαό αλλά τη διάσωση της εταιρείας από τη χρεοκοπία και τα δισεκατομμύρια αποζημιώσεων που οφείλει σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και την αποτελμάτωση που προκάλεσαν οι εγκληματικές της ευθύνες στο πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα προχώρησε χτες η ιαπωνική κυβέρνηση.

Το σχέδιο προσωρινής διάσωσης της εταιρείας ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων διαβουλεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γιοσιχίκο Νόντα και ανώτατων διευθυντικών στελεχών της «ΤΕPCO». Αποβλέπει στην εξασφάλιση της καταβολής τρισεκατομμυρίων γεν ως αποζημιώσεις πληγέντων από το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, στη χρηματοδότηση της διάλυσης και απομάκρυνσης των κατεστραμμένων πυρηνικών αντιδραστήρων της Φουκουσίμα, στην εξασφάλιση της σταθερής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή του Τόκιο με δυσβάσταχτες αυξήσεις - φωτιά για τα επόμενα πολλά χρόνια στα τιμολόγια για 45.000.000 καταναλωτές...

Οπως ανακοινώθηκε, τουλάχιστον ως το 2021, το ιαπωνικό κράτος θα έχει τον διευθυντικό και διαχειριστικό έλεγχο της εταιρείας καθώς θα ελέγχει την πλειοψηφία των μετοχών της. Ηδη ανακοινώθηκαν σαρωτικές αλλαγές προσώπων (αλλά όχι βεβαίως και καπιταλιστικής λογικής...) στην πυραμίδα διευθυντικών στελεχών της «ΤΕPCO», όπου νέος πρόεδρος αναλαμβάνει στο τέλος Ιούνη ο 59χρονος Ναόμι Χιρόσι. Ο Χιρόσι είναι «άνθρωπος» της «ΤEPCO», πρώην διευθυντικό στέλεχος πωλήσεων της εταιρείας που συμμετέχει στο Ταμείο Παροχής Αποζημιώσεων στα θύματα του πυρηνικού δυστυχήματος και θεωρείται μία «συμβιβαστική» λύση που ικανοποιεί ταυτόχρονα και την εταιρία και την κυβέρνηση...

ΗΠΑ
Αναζητώντας τον «καλύτερο» τρόπο εξαθλίωσης του λαού

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο πόλεμος χαρακωμάτων εντείνεται στις ΗΠΑ και θα ενταθεί όσο πλησιάζει η ημερομηνία των προεδρικών εκλογών. Ενα ακόμη από τα επεισόδιά του έλαβε χώρα στη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι απέτρεψαν την ψήφιση του νομοσχεδίου που τερματίζει τις φοροαπαλλαγές ορισμένων ιδιωτικών εταιρειών, που θα συνεχίσουν για ένα οικονομικό έτος να παρέχουν χαμηλότοκα (3,4%) δάνεια σε 7 εκατομμύρια σπουδαστές. Ενα νομοσχέδιο που είχε παρουσιάσει με τυμπανοκρουσίες ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και το οποίο προσδοκούσε να χρησιμοποιήσει ως «ατού» για την επανεκλογή του το Νοέμβρη.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 52 ψήφοι υπέρ και 45 κατά. Ομως κάθε νομοσχέδιο που αφορά τα έσοδα του Δημοσίου είναι απαραίτητο να συγκεντρώνει τουλάχιστον 60 θετικές ψήφους ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι επέμειναν ότι τα περίπου έξι δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία κοστίζει το πρόγραμμα στο αμερικανικό Δημόσιο «θα πρέπει να αντληθούν από τα κονδύλια του ισχύοντος προγράμματος κρατικής υγειονομικής περίθαλψης». Πάντως οι αναλυτές που επικαλείται το «Ρόιτερς» κάνουν λόγο για «επικείμενο συμβιβασμό», ενώ η λύση θα πρέπει να βρεθεί ως την 1η Ιούλη, ειδάλλως το επιτόκιο θα αυξηθεί στο 6,8%.

Την ίδια στιγμή στη Βουλή των Αντιπροσώπων από την αρχή της εβδομάδας διεξάγεται μία ακόμη μάχη. Προετοιμάζεται το έδαφος της «σύγκρουσης» για το περιεχόμενο των αυτόματων περικοπών των δημοσίων δαπανών ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων από τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Ρεπουμπλικανοί προώθησαν νομοσχέδιο που προβλέπει την περικοπή σχεδόν 380 δισ. δολαρίων από κοινωνικά προγράμματα, ενώ ταυτόχρονα προασπίζει τις στρατιωτικές δαπάνες. Το νομοσχέδιο συνέταξαν ο πρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, και αναμένεται να εγκριθεί από αυτήν σήμερα, θα υπογραμμίσει τις διαφωνίες ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς ενόψει των εκλογών του Νοέμβρη.

Εντούτοις, οι περικοπές στην επισιτιστική βοήθεια, στις φοροαπαλλαγές για δαπάνες για τα παιδιά των οικογενειών και του προγράμματος υγείας «Medicaid» για τους φτωχότερους Αμερικανούς -μεταξύ άλλων- αναμένεται να απορριφθούν στη Γερουσία, το Σώμα που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί.

ΡΩΣΙΑ
Αποχαρακτηρισμός ιστορικών εγγράφων

Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα έριξαν φως στις συνθήκες του θανάτου του μεγαλύτερου γιου του Σοβιετικού ηγέτη, Ιωσήφ Στάλιν, του Γιάκοφ Ντζουγκασβίλι, σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη του Ινστιτούτου Στρατιωτικής Ιστορίας του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, Μιχαήλ Ζούεφ. Οπως δήλωσε από τα πρακτικά της ανάκρισης, που διενήργησαν οι Γερμανοί, προκύπτει, πως στις 16 Ιουλίου του 1941 ο υπολοχαγός Γιάκοφ Ντζουγκασβίλι αιχμαλωτίστηκε στην περιοχή Λιάσνοβο. Σύμφωνα με τα ντοκουμέντα, από τον Απρίλη έως το Ιούνιο του 1942 ο Ντζουγκασβίλι βρισκόταν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Νότια Βαυαρία και στη συνέχεια το Μάρτη του 1943 μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ζάξενχαουζεν, που κρατήθηκε σε ειδικό στρατόπεδο «Α».

Από τα ντοκουμέντα προκύπτει πως ο Γιάκοφ Ντζουγκασβίλι στα τέλη του 1943, ενώ προαυλιζόταν, αρνήθηκε να επιστρέψει στο χώρο κράτησής του, κι επιδίωξε να περάσει τα συρματοπλέγματα. Μετά το πρόσταγμα του φρουρού να σταματήσει, ξέσχισε τη φανέλα του κι απευθύνθηκε στο φρουρό, λέγοντάς του: «ρίξε μου!». Ο τελευταίος τον πυροβόλησε στο κεφάλι.

Να σημειωθεί πως μετά από την ήττα στο Στάλινγκραντ οι χιτλερικοί ζήτησαν την ανταλλαγή του Γιάκοφ Ντζουγκασβίλι με τον Γερμανό στρατάρχη Πάουλους, που είχε αιχμαλωτιστεί. Συνάντησαν, όμως, την άρνηση του Στάλιν, που είπε: «Δεν ανταλλάσσω στρατιώτη με στρατάρχη. Εκεί όλοι είναι παιδιά μου».


Ι.Π.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ