ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΦΑΓΕ
Κλιμακώνουν συσπειρωμένοι στο σωματείο τους

Νέα 48ωρη απεργία από σήμερα

Η χτεσινή γενική συνέλευση των εργαζομένων της ΦΑΓΕ
Η χτεσινή γενική συνέλευση των εργαζομένων της ΦΑΓΕ
Μπροστά στις πύλες του εργοστασίου και αποφασισμένοι να νικήσουν, στάθηκαν και χτες, τρίτη μέρα απεργίας, οι εργαζόμενοι της ΦΑΓΕ, όπου όχι μόνο περιφρούρησαν οι ίδιοι τον αγώνα τους, αλλά επιπλέον, αποφάσισαν συνέχιση της απεργίας τους για σήμερα και αύριο. Σε μια μαζικότατη γενική συνέλευση χτες το πρωί - τη μαζικότερη που έχει γίνει στη ΦΑΓΕ - οι εργαζόμενοι δήλωσαν με συντριπτική πλειοψηφία την απόφασή τους για νέα 48ωρη απεργία, ενώ αμέσως μετά τη συνέλευση έβγαλαν συγκεκριμένες βάρδιες περιφρούρησης με στόχο να οργανωθεί ακόμη καλύτερα ο αγώνας με την ενεργή συμμετοχή όσο περισσότερων εργαζομένων. Την Παρασκευή, θα γίνει νέα γενική συνέλευση.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις τελευταίες 29 απολύσεις της εργοδοσίας, που ξεπέρασαν από το 2008 τις 200, απαιτούν να μη γίνει καμιά νέα απόλυση, να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι, να μη γίνει καμιά μείωση μισθών και υπογραφή διμερούς σύμβασης που να μην καταργεί τα δικαιώματα των κλαδικών συμβάσεων. Στο πλευρό των εργαζομένων στάθηκαν χτες τα Σωματεία Εργαζομένων της ΕΒΓΑ και της ΜΟΡΝΟΣ, εταιρειών που επίσης ανήκουν στον όμιλο Φιλίππου, εκφράζοντας την ενεργή συμπαράστασή τους στους απεργούς. Εκεί ήταν και εργαζόμενοι από την COCA - COLA, από τη Λαϊκή Επιτροπή Μεταμόρφωσης, καθώς και η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, το Συνδικάτο της Αττικής και το ΠΑΜΕ.

Η εργοδοσία, δείχνοντας πως πιέζεται από τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων, χτες επιστράτευσε κάθε μέσο για να χτυπήσει την ενότητα των εργαζομένων. Ωστόσο, οι ίδιοι οι απεργοσπάστες απομονώθηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία και τους απεργούς συναδέλφους τους. Πήρε έτσι απάντηση και η τρομοκρατία, ο φόβος και η πίεση που επιστράτευσε η εργοδοσία για να χτυπήσει την απεργία.

Αιχμή του δόρατος του απεργοσπαστικού μηχανισμού, κάποιοι εργολάβοι οδηγοί φορτηγών που δε δίστασαν ακόμα και να προπηλακίσουν τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Κώστα Λιαπάτη. Τελικά, η προσπάθειά τους έπεσε στο κενό, αφού τα φορτηγά που βγήκαν ήταν άδεια.

Ομως, ανήσυχη από τη συσπείρωση των εργατών στο σωματείο τους, η εργοδοσία δε σταμάτησε εκεί. Επιστράτευσε και στελέχη της εταιρείας, για να παρακολουθήσουν τη γενική συνέλευση. Προσπάθησε να χρησιμοποιήσει εργαζόμενους των γραφείων της εταιρείας για να σπάσει την απεργία. Εστειλε τα παπαγαλάκια της να ασκήσουν πίεση για να φορτωθούν προϊόντα στα φορτηγά.

Ωστόσο, η στάση του σωματείου, αλλά και η αποφασιστικότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων να μην υποκύψουν στις πιέσεις της εργοδοσίας, έδωσε αποστομωτική απάντηση στις προβοκάτσιες. Ταυτόχρονα, η διοίκηση του σωματείου κατήγγειλε και την προχτεσινή προβοκάτσια, όταν άγνωστοι έκαναν ζημιές στα σταθμευμένα εντός του εργοστασίου φορτηγά με προφανή στόχο να στρέψουν τους εργολάβους ενάντια στους εργαζόμενους και το αντίστροφο.

«Εφυγε» από τη ζωή ο σ. Βασίλης Γεωργαντάς

Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ

Ο σ. Βασίλης Γεωργαντάς
Ο σ. Βασίλης Γεωργαντάς
«Εφυγε» χτες από τη ζωή, πλήρης αγωνιστικών μερών σε ηλικία 88 ετών, ο σύντροφος Βασίλης Γεωργαντάς, ακαταπόνητος μαχητής και ανυπότακτος αγωνιστής της εργατικής τάξης. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 4 μ. μ. στο νεκροταφείο Ζωγράφου.

Με θλίψη και περηφάνια αποχαιρετά τον Βασίλη Γεωργαντά η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, που, σε ανακοίνωσή της, τονίζει: «Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ με θλίψη αλλά και με περηφάνια αποχαιρετά σήμερα το άξιο τέκνο, τον ακαταπόνητο μαχητή και ανυπότακτο αγωνιστή της εργατικής τάξης, Βασίλη Γεωργαντά που άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή, πλήρης αγωνιστικών ημερών.

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους συγγενείς και στους φίλους του συντρόφου μας Βασίλη.

Η πολυκύμαντη και θυελλώδης αγωνιστική πορεία του συναγωνιστή μας Βασίλη που σφραγίστηκε από τη συμμετοχή του ως ΕΛΑΣίτη στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και ως μαχητή στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, που σφραγίστηκε από την καταδίκη του σε θάνατο με απόφαση έκτακτου στρατοδικείου αλλά και από την εικοσάχρονη κράτησή του σε φυλακές και εξορίες στα μαύρα πέτρινα χρόνια της γερμανικής κατοχής και της ωμής Αγγλοαμερικανικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη χώρα μας, αποτελεί σπουδαία παρακαταθήκη για όλους μας και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά. Αλλά και η μετέπειτα συμμετοχή του σ' όλους τους λαϊκούς ταξικούς αγώνες, μέσα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, είτε ως πρόεδρος και ως Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, είτε ως αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, είτε ως απλός μαχητής ως το τέλος της ζωής του, αποδείχνει τη δύναμη και το μεγαλείο της ψυχής του. Αυτήν τη δύναμη και το μεγαλείο τα αντλούσε από την αταλάντευτη πίστη του στις αξίες και στα ιδανικά της εργατικής τάξης, από την πίστη του σε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτά τα ιδανικά και οι αξίες τον έκαναν ακατάβλητο μαχητή, μαχητή "παντός καιρού" όπως ο ίδιος έλεγε.

Ολάκερη η ζωή και η σταθερή πορεία του συναγωνιστή μας Βασίλη που γαλουχήθηκε από τα ανώτερα ανθρωπιστικά ιδανικά του ταξικού κινήματος, αποτελεί πρότυπο και υπόδειγμα για όλους μας. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, της βαρβαρότητας του καπιταλισμού που με τα πολιτικά ενεργούμενά του στη χώρα μας, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και διεθνώς, προγράφει τη ζωή μας και τη ζωή των νεότερων γενεών, η ζωή και η δράση του συναγωνιστή μας Βασίλη μάς εμπνέει και μας ατσαλώνει.

Τιμούμε και θα τιμούμε τον σύντροφό μας Βασίλη με συνέχιση και ένταση της ταξικής πάλης μέχρι να ανατείλει η κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο όπου νόμος θα 'ναι το δίκιο του εργάτη, μέχρι να πάρουν εκδίκηση τα όνειρα και να βρουν ανάπαυση οι νεκροί μας».

Ανακοίνωση για το θάνατο του Β. Γεωργαντά έβγαλε και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «αποτελεί παράδειγμα για όλους μας και τις νέες γενιές στις δύσκολες μέρες που ζούμε από την επίθεση που δεχόμαστε από τα μονοπώλια, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις πολιτικές δυνάμεις που τους υπηρετούν».

Επιθυμία της συζύγου του είναι αντί στεφάνου να κατατεθούν τα χρήματα στην «Κιβωτό του Κόσμου».

ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Ετοιμάζουν καταγγελία της ΣΣΕ

Μετά την καταγγελία της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, την απόφασή τους να προχωρήσουν σε καταγγελία της κλαδικής ΣΣΕ ανακοίνωσαν και οι οργανώσεις των εργοδοτών στον επισιτισμό.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες σε συνάντηση με την Ομοσπονδία του κλάδου οι εργοδότες είχαν απαιτήσει μείωση μισθών 15%, κατάργηση όλων των ειδικοτήτων - πλην σερβιτόρων και μαγείρων με πτυχίο - και υπαγωγή των εργαζομένων στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κατάργηση επιδομάτων και όλων των θεσμικών όρων της κλαδικής ΣΣΕ. Διευθέτηση του χρόνου εργασίας με διευθυντικό δικαίωμα. Κατάργηση της προϋπηρεσίας.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής δηλώνει ότι τα επιχειρησιακά Σωματεία και οι εργαζόμενοι του κλάδου στην Αττική, όχι μόνο δε θα επιτρέψουν να προχωρήσουν οι αντεργατικές μεθοδεύσεις, αλλά θα οργανώσουν και θα πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις σε Ξενοδοχεία και Επισιτισμό, υπερασπίζοντας τις συλλογικές συμβάσεις και την επιβίωση των οικογενειών τους.

Τίμησε τον τίτλο του μέλους του Κόμματος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του σ. Βασίλη Γεωργαντά

Σε ανακοίνωση για το θάνατο του σ. Βασίλη Γεωργαντά, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η Κεντρική Επιτροπή ανακοινώνει το θάνατο του παλαίμαχου κομμουνιστή Βασίλη Γεωργαντά.

Ο σ. Βασίλης Γεωργαντάς, γιος αγροτών, γεννήθηκε στο Σχηματάρι το 1924. Εγινε μέλος του ΚΚΕ το 1942 και πήρε ενεργό μέρος στην ΕΑΜική Αντίσταση και στη συνέχεια συμμετείχε στον ηρωικό αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Για τη δράση του, καταδικάστηκε το 1948 από Στρατοδικείο έξι φορές σε θάνατο. Εζησε στη φυλακή και την εξορία έως το 1961. Με τη δικτατορία του 1967 συνελήφθη και φυλακίστηκε ξανά έως το 1971. Από το 1974 και έπειτα ανέπτυξε πρωτοπόρα δράση στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα. Ηταν για πολλά χρόνια γραμματέας και πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και τελευταία στο κίνημα των συνταξιούχων, οικοδομώντας ακατάλυτους δεσμούς με τους εργαζόμενους.

Εως το τέλος της ζωής του, ο σ. Βασίλης Γεωργαντάς τίμησε τον τίτλο του μέλους του Κόμματος, υπεράσπισε τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του ΚΚΕ, πάλεψε για το δίκιο και την προοπτική της εργατικής τάξης.

Η Κεντρική Επιτροπή εκφράζει τη θλίψη της και τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ