ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάη 2002
Σελ. /32
Συμπαράταξη για Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του λαού

Οι Θ. Παφίλης, Ηλ. Νικολόπουλος και Ελπ. Παντελάκη υποψήφιοι της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» και της «Δημοκρατικής Κοινωνικής Κίνησης» για τη Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθήνας - Πειραιά

Κατάμεστη η αίθουσα στη συνέντευξη Τύπου της ΝΑΣ
Κατάμεστη η αίθουσα στη συνέντευξη Τύπου της ΝΑΣ
Δοκιμάστηκε στα προηγούμενα χρόνια μέσα στις δυσκολίες του αγώνα και της πάλης. Είναι αποτέλεσμα κοινής δράσης στο συνδικαλιστικό κίνημα, στο κίνημα ειρήνης, στα μικρά και μεγάλα μέτωπα των αγώνων που αναπτύχθηκαν. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν προς κάθε κατεύθυνση χτες το πρωί, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σε κατάμεστη από κόσμο αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας, οι υποψήφιοι της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ), στην οποία συμπαρατάσσονται η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» και η «Δημοκρατική Κοινωνική Κίνηση» (ΔΗΚΚΙ).

Μέσα από τις ομιλίες τους, ο υποψήφιος για τη Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθήνας - Πειραιά Θανάσης Παφίλης και οι υποψήφιοι νομάρχες Αθήνας Ηλίας Νικολόπουλος και Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη υπογράμμισαν ότι η απόφαση συνεργασίας των δύο κινήσεων αποτελεί την αρχή μιας πορείας οικοδόμησης ενός ευρύτερου μετώπου, που έχει στόχο να διευρυνθεί και με άλλες δυνάμεις, κινήσεις, προσωπικότητες που επιλέγουν το δρόμο της αντίστασης και του αγώνα.

Οι υποψήφιοι, παράλληλα, επισήμαναν ότι όλο το προηγούμενο διάστημα οι δυο παρατάξεις πέτυχαν μια κοινή αγωνιστική πορεία για μια άλλη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με ουσιαστική λαϊκή συμμετοχή, όπου ο λαϊκός παράγοντας θα μπει στο προσκήνιο, θα πρωταγωνιστήσει, θα δημιουργήσει άλλους συσχετισμούς στην πολιτική σκηνή. Μια αυτοδιοίκηση που, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Θ. Παφίλης: «Θα αγωνίζεται μαζί με το λαό και θα βρίσκεται απέναντί του».

Η Ελπίδα Παντελάκη είναι ιδιωτική υπάλληλος επικεφαλής της ΝΑΣ Πειραιά. Από το 1994 είναι νομαρχιακή σύμβουλος. Εντάχθηκε στις γραμμές της ΚΝΕ και στη συνέχεια στο ΚΚΕ από το 1976 και ανέπτυξε από νεαρή ηλικία πλούσια δράση στο γυναικείο κίνημα και στο κίνημα ειρήνης. Είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
Η Ελπίδα Παντελάκη είναι ιδιωτική υπάλληλος επικεφαλής της ΝΑΣ Πειραιά. Από το 1994 είναι νομαρχιακή σύμβουλος. Εντάχθηκε στις γραμμές της ΚΝΕ και στη συνέχεια στο ΚΚΕ από το 1976 και ανέπτυξε από νεαρή ηλικία πλούσια δράση στο γυναικείο κίνημα και στο κίνημα ειρήνης. Είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
Πρώτος το λόγο στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου πήρε ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Θεοχάρης Παπαμάργαρης, ο οποίος, πριν κάνει την παρουσίαση των υποψηφιοτήτων, έδωσε ένα σύντομο απολογιστικό έργο της ΝΑΣ, από το 1998 μέχρι σήμερα. «Δώσαμε - είπε - μια μάχη ξεκινώντας από ορισμένες βασικές πολιτικές αρχές και θέσεις που έβλεπαν και βλέπουν μια Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση όχι μακρύ χέρι της κυβερνητικής εξουσίας μέσα στις λεγόμενες τοπικές κοινωνίες, αλλά σαν ένα πλαίσιο αγωνιστικό, ένα εφαλτήριο για πάλη και αγώνα, για μια άλλη πολιτική συνολικά, αλλά και φυσικά για μια άλλη πολιτική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Βρεθήκαμε μέσα στα πλαίσια μιας ασφυκτικής πολιτικής, που καθιερώθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ και που δεν άφηνε το παραμικρό περιθώριο πρωτοβουλιών στους αιρετούς εκπροσώπους του λαού της Αθήνας και του Πειραιά και φυσικά και της υπόλοιπης χώρας».

Η ΝΑΣ - τόνισε ο Θεοχ. Παπαμάργαρης - «προσπάθησε να αποκαλύψει στο λαό τις επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής στις Νομαρχίες, τις αιτίες και τους υπεύθυνους. Ανέδειξε τα μεγάλα προβλήματα ανάπτυξης, απασχόλησης, παιδείας, περιβάλλοντος, ιδιαίτερα ζητήματα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, των ναυτεργατών κτλ. Ζητήσαμε επανειλημμένως να παρθούν πρωτοβουλίες, να υπάρξουν λαϊκές παρεμβάσεις. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να αντιπαλέψουμε με διεκδικητικούς τρόπους τη σημερινή κατάσταση, χωρίς φυσικά να αποφύγουμε αδυναμίες και ελλείψεις. Κατεβαίνουμε στις νομαρχιακές εκλογές του ερχόμενου Οκτώβρη με την ελπίδα και την πεποίθηση ότι η λαϊκή εντολή που ο καθένας χωριστά πήρε το 1998 θα βγει πολύ πιο δυνατή και πολύ πιο ενισχυμένη με την προσπάθεια και τον αγώνα όλων μας και άλλων δυνάμεων που θα έρθουνε κοντά μας στην πορεία».

Η Ελπίδα Παντελάκη, στο σύντομο χαιρετισμό, ευχαρίστησε όλους τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών, μαζικών, πολιτικών φορέων και κινημάτων ειρήνης, γυναικών, νεολαίας, αντιστασιακών οργανώσεων, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που τίμησαν με την παρουσία τους τη χτεσινή εκδήλωση.

Στο δρόμο της σύγκρουσης και ανατροπής

Ο Θανάσης Παφίλης σπούδασε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε στο αντιδικτατορικό κίνημα, ήταν μέλος της Αντι - ΕΦΕΕ και της ΚΝΕ. Σήμερα είναι Γενικός Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ και Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Υπήρξε βουλευτής του ΚΚΕ από το 1989 - 1993. Είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
Ο Θανάσης Παφίλης σπούδασε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε στο αντιδικτατορικό κίνημα, ήταν μέλος της Αντι - ΕΦΕΕ και της ΚΝΕ. Σήμερα είναι Γενικός Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ και Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Υπήρξε βουλευτής του ΚΚΕ από το 1989 - 1993. Είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
Παίρνοντας το λόγο ο Θ. Παφίλης, και πριν αναφερθεί στους στόχους και στις επιδιώξεις της ΝΑΣ, δεν παρέλειψε να κάνει και μια σύντομη αναφορά για τη σημερινή τραγική παγκόσμια κατάσταση, όπου η νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων εντείνει την επιθετικότητά της στον οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό τομέα. Ο ίδιος είναι εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και σε καθημερινή βάση έρχεται σε επαφή με κινήματα απ' ολόκληρο τον πλανήτη, κινήματα που αμφισβητούν τη συγκεκριμένη πολιτική. Εξάλλου η κοινή δράση ενάντια σ' αυτή την πολιτική, αποτέλεσε και το σπουδαιότερο στοιχείο για τη συμπόρευση των δυο παρατάξεων.

Στη συνέχεια ο Θ. Παφίλης υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα οι επερχόμενες νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές «γίνονται σε μία περίοδο μεγάλης όξυνσης των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων του ελληνικού λαού, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συναίνεση και ουσιαστική στήριξη της ΝΔ αλλά και άλλων δυνάμεων μετατρέπει την τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σε μοχλό εφαρμογής αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής». Μπροστά στις κάλπες των εκλογών του Οκτώβρη, τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση, «βρίσκονται δύο μεγάλες πολιτικές επιλογές για τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα για τα λαϊκά στρώματα: θα δώσουν την ψήφο τους στους συνδυασμούς που στηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το Συνασπισμό και που όλα τα προηγούμενα χρόνια συνεργάστηκαν αρμονικά στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και σήμερα εμφανίζονται δήθεν να συγκρούονται ή θα στηρίξουν τη Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία που αντιστάθηκε με συνέπεια στο παρελθόν και σήμερα αποτελεί την προοπτική στην κατεύθυνση της ανατροπής της;».

Καρπός κοινής δράσης

Η ΝΑΣ, τόνισε σ' άλλο σημείο ο Θ. Παφίλης, «με τη σημερινή της μορφή είναι αποτέλεσμα της συμπόρευσης των δύο παρατάξεων, της Δημοκρατικής Κοινωνικής Κίνησης και της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας. Είναι ο καρπός και το αποτέλεσμα κοινής δράσης αυτών που την αποτελούν, στα μικρά και μεγάλα μέτωπα των αγώνων που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα, καρπός και αποτέλεσμα της κοινής δράσης στο συνδικαλιστικό κίνημα, στο κίνημα ειρήνης, στο κίνημα προστασίας των δημοκρατικών ελευθεριών και άλλων κινημάτων. Δεν είναι λοιπόν ένας ευκαιριακός συνδυασμός για να αθροίσει ψήφους στις εκλογές. Η ΝΑΣ δεν είναι δημιούργημα συμφωνίας κορυφών, ούτε μία πλασματική ενότητα παρατάξεων. Εχει δοκιμαστεί στα προηγούμενα χρόνια στις δυσκολίες του αγώνα και της πάλης. Σ' αυτή την πορεία οι δυνάμεις που συμμετέχουν στη ΝΑΣ και όσες ακόμα συμπορευτούν μαζί μας αναπτύσσοντας κοινή δράση οικοδόμησαν κοινή αντίληψη, έχουν επεξεργαστεί κοινούς και βαθύτερους στόχους. Εχει συναντηθεί και αγωνιστεί με τις ζωντανές λαϊκές δυνάμεις που συγκρούστηκαν με την αντιλαϊκή πολιτική, με συνέπεια, χωρίς ταλαντεύσεις και καιροσκοπισμούς και δεν ενσωματώθηκε στη διαχειριστική λογική».

Ο Θ. Παφίλης επισήμανε ότι «η ΝΑΣ σε αντίθεση με τις άλλες παρατάξεις, κατανοώντας τις δυσκολίες, δεν υποτάχθηκε σε αυτές. Προωθεί την αντίληψη πως ο λαϊκός παράγοντας μπορεί και πρέπει να μπει στο προσκήνιο, να πρωταγωνιστήσει, να δημιουργήσει άλλους συσχετισμούς στην πολιτική σκηνή. Δεν υποκρίνεται ούτε αποφεύγει να θέσει το κεντρικό πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης, που είναι η γενικότερη πολιτική, η οποία δεν επιδρά απλά, ούτε επηρεάζει, αλλά καθορίζει ακόμη και με την τελευταία λεπτομέρεια τον χαρακτήρα της αυτοδιοίκησης. Από αυτή την άποψη για μας η Αυτοδιοίκηση αποτελεί σοβαρό μέτωπο πάλης, όταν συνδέεται και συμπορεύεται με το λαϊκό κίνημα στο δρόμο της σύγκρουσης και ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής.

Η ΝΑΣ δεν καλλιεργεί αυταπάτες στο λαό για μία δήθεν ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση, με τη δική της αυτοτέλεια μέσα σε ένα καθεστώς αντιλαϊκής πολιτικής αλλά πιστεύει πως η Αυτοδιοίκηση πρέπει να συμβάλλει στην ανατροπή της με τη σύγκρουση την απειθαρχία στο θεσμικό πλαίσιο, τον αγώνα μαζί με το λαό, ώστε να αλλάξει ο συσχετισμός των δυνάμεων».

Στην πρώτη γραμμή...

Η απόφαση συνεργασίας των δύο κινήσεων, τόνισε ο ομιλητής, «αποτελεί το ξεκίνημα μιας πορείας οικοδόμησης ενός ευρύτερου μετώπου που έχει στόχο να συναντηθεί και με άλλες δυνάμεις, κινήσεις, προσωπικότητες που επιλέγουν το δρόμο της αντίστασης και του αγώνα. Να συμβάλλουμε έτσι στην οικοδόμηση ενός ευρύτερου λαϊκού ρεύματος που δε θα σταματήσει στις εκλογές, αλλά θα συνεχίσει και την επόμενη μέρα στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων. Αυτή την ενότητα επιδιώκουμε και καλούμε να συμπορευτούν μαζί μας όλοι όσοι επέλεξαν ή επιλέγουν την άρνηση της σημερινής πολιτικής, την προοπτική ενός άλλου δρόμου σε όφελος του λαού και όχι της πλουτοκρατίας. Εμείς επιδιώκουμε ενότητα για την ανατροπή και όχι ενότητα για τη διαχείριση. Οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα με την ψήφο τους και την ενίσχυση της ΝΑΣ, δημιουργούν προϋποθέσεις για μια Αυτοδιοίκηση που θα αγωνίζεται μαζί τους και δε θα βρίσκεται απέναντί τους. Συμβάλλουν αποφασιστικά σε μια ελπιδοφόρα λαϊκή αντεπίθεση με προοπτική».

ΗΛΙΑΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Για Αυτοδιοίκηση ανάχωμα στα αντιλαϊκά μέτρα

Ο Ηλίας Νικολόπουλος, υποψήφιος, είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου. Συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό αντιδικτατορικό κίνημα. Είναι δικηγόρος στον Αρειο Πάγο και εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της Ενωσης Συνταγματολόγων από το 1994. Εχει πλούσια ερευνητική, διοικητική εμπειρία, καθώς και πλούσια συγγραφική δράση και για τα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ΔΗΚΚΙ και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του
Ο Ηλίας Νικολόπουλος, υποψήφιος, είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου. Συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό αντιδικτατορικό κίνημα. Είναι δικηγόρος στον Αρειο Πάγο και εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της Ενωσης Συνταγματολόγων από το 1994. Εχει πλούσια ερευνητική, διοικητική εμπειρία, καθώς και πλούσια συγγραφική δράση και για τα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ΔΗΚΚΙ και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του
«Κατά τη διάρκεια της τετραετίας που συμπληρώνεται σε λίγους μήνες, διαπιστώθηκε μια κοινή αγωνιστική πορεία της ΔΗΚΚΙ και της ΝΑΣ για μια άλλη, μία πραγματική Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στην οποία οι πολίτες θα έχουν ουσιαστική συμμετοχή». Με την παραπάνω πολιτική επισήμανση, ο υποψήφιος νομάρχης Ηλίας Νικολόπουλος, έδωσε την πραγματική διάσταση που οδήγησε στη Συμπαράταξη και πρόσθεσε: «Ακολούθησαν μια κοινή πορεία αντίθεσης στην πραγματοποιούμενη με επιταχυνόμενο ρυθμό συρρίκνωση του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και αντιπαρατέθηκαν στην ακολουθούμενη νεοφιλελεύθερη και αντιλαϊκή πολιτική που με την επικύρωσή της από τις άλλες νομαρχιακές παρατάξεις οδήγησε τη ΝΑ σε θεσμό καταγραφής και υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής».

Αμέσως μετά ο Ηλ. Νικολόπουλος, δίνοντας χειροπιαστά παραδείγματα για τη δράση των δυο παρατάξεων, εναντίον της αντιλαϊκής νεοφιλελεύθερης πολιτικής, τόνισε: «Οι νομαρχιακές παρατάξεις της ΝΑΣ και της ΔΗΚΚΙ αλλά και τα κόμματα ΚΚΕ και ΔΗΚΚΙ εναντιώθηκαν στη συναινετική από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ αναθεώρηση του άρθρου 102 του Συντάγματος που έκανε πιο συντηρητική την ισχύουσα ρύθμιση του Συντάγματος του 1975 για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και απέκλεισε τουλάχιστον για την προσεχή δεκαετία τη θέσπιση 3ου βαθμού αιρετής αυτοδιοίκησης, την περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Με αποτέλεσμα σήμερα ο διορισμένος από την κυβέρνηση Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας να ποδηγετεί και να ελέγχει τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης». Παράλληλα, συμπλήρωσε «η ΔΗΚΚΙ και η ΝΑΣ μαζί με τις οικολογικές οργανώσεις και άλλους φορείς εναντιώθηκαν στην τροποποίηση του άρθρου 24 του Συντάγματος που αφορά το περιβάλλον, στην κατάφωρη παραβίαση από την κυβέρνηση του άρθρου 27 του Συντάγματος κατά τα γεγονότα της Γιουγκοσλαβίας όπου ξένες δυνάμεις διήλθαν από το ελληνικό έδαφος χωρίς την ψήφιση νόμου όπως απαιτεί το άρθρο αυτό».

Βασικός στόχος της συμπαράταξης ΝΑΣ και ΔΗΚΚΙ και όχι μόνον, θα είναι η προσπάθεια για τη θέσπιση θεσμών λαϊκής συμμετοχής στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ώστε οι πολίτες δημότες να συμμετέχουν ενεργά στη λήψη των αποφάσεων που τους αφορούν και να μπορέσουν έτσι να αντιπαλέψουν τα νεοφιλελεύθερα και αντιλαϊκά μέτρα». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Ηλ. Νικολόπουλος υπογράμμισε ότι «η επικρατούσα στη χώρα μας άποψη ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μία αυτοτελής διοίκηση που επιδιώκει τη διαχώριση τοπικών υποθέσεων από ένα αντιπροσωπευτικό όργανο της τοπικής κοινωνίας είναι τουλάχιστον ελλιπής, αφού δεν περιλαμβάνει το κύριο συστατικό στοιχείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι η άμεση και όχι μόνον έμμεση λαϊκή συμμετοχή».

Κλείνοντας, ο Ηλ. Νικολόπουλος, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η συμπαράταξη της ΝΑΣ και της ΔΗΚΚΙ θα διευρυνθεί και με άλλους φορείς που επιθυμούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την επίτευξη μιας ουσιαστικής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που θα στηρίζεται στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών και θα αποτελέσει ανάχωμα στη λήψη αντιλαϊκών μέτρων από την κεντρική εξουσία».

Σ' αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε κάτι που επισήμανε και στην αρχή της ομιλίας του ο Ηλ. Νικολόπουλος, ότι ο ίδιος συμμετείχε και συνεχίζει να συμμετέχει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Αθήνας, χωρίς όμως να έχει δικαίωμα ψήφου στις αποφάσεις, αφού όπως τόνισε «η ΔΗΚΚΙ λόγω του ισχύοντος απαράδεκτου εκλογικού νόμου δεν εξέλεξε νομαρχιακό σύμβουλο αν και έλαβε στις νομαρχιακές εκλογές του 1998 το 3,9% των ψήφων».

Παραβρέθηκαν

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν:

  • Από το ΚΚΕ: Δημ. Αρβανιτάκης μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Σπ. Χαλβατζής μέλος του ΠΓ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, Δημ. Ζάχαρης μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Σήφης Κωτσαντής μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟΠ.

Αντιπροσωπεία της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Θέμ. Γκιώνη, Γραμματέα του ΚΣ.

  • Από το ΔΗΚΚΙ: Γ. Παπασίμος μέλος της ΠΓ και υποψήφιος νομάρχης Τρικάλων. Γ. Καρούμπας μέλος της ΠΓ και υποψήφιος δήμαρχος Ν. Σμύρνης. Γ. Μακρής μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Ν. Μπουζάνης μέλος της ΚΕ και συντονιστής τομέα ΤΑ. Σπ. Κουτσουβέλης μέλος της ΠΓ και εκπρόσωπος Τύπου. Παν. Γαλετσέλης μέλος της ΠΓ και μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ. Αντ. Ναξάκης μέλος της ΚΕ.
  • Από τη Κομμουνιστική Ανανέωση η Μ. Ζευγώλη και ο Γ. Αδαμίδης.
  • Από τους «Ελληνες Οικολόγους Χωρίς Σύνορα» ο Θεοδ. Κιτζόγλου.
  • Από φορείς:

Ευ. Μαχαίρας πρόεδρος ΕΕΔΥΕ. Β. Γεωργαντάς αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Χρ. Τριάντης πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ. Αγγ. Ρεμπής από τη «Δημοκρατική Συσπείρωση». Γιάννης Σταυρόπουλος - Δημ. Αγκαβανάκης από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Στάθ. Κουτέρης πρόεδρος Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού. Δημ. Τσουμπρής γεν. γραμ. ΠΟΕΜ. Γιάννης Μαρκάκης μέλος διοίκησης ΟΤΟΕ. Γιάννης Στρατηγός γεν. γραμ. ΠΟΕ-ΟΤΑ. Δημ. Βανδώρος πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Γ. Πέρρος γραμματέας ΕΚΑ και εκπρόσωπος Συντονιστικού Σωματείων Αθήνας. Αν. Κατής πρόεδρος Σωματείου ΜΕΤΡΟ. Βέρα Νικολαΐδου από την ΕΕΔΥΕ. Ιορδ. Πουντίδης πρόεδρος Σωματείου Μετάλλου Πειραιά. Γρ. Πετρόπουλος πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Στ. Μανούσος αντιπρόεδρος ΟΣΠΑ. Ν. Σιτζάνης αναπλ. Γραμματέας ΠΕΤ-ΟΤΕ. Απ. Βλασίδης μέλος ΔΣ ΕΘΕΛ και αντιπρόεδρος Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ. Ελ. Τουλιάτου πρόεδρος Συνδικάτου Αποκλειστικών Νοσοκόμων. Μιχ. Νουφαρίτσης γεν. γραμ. ΕΚΠ. Παντ. Αντωνιάδης μέλος ΔΣ Βιοτεχνών. Μάτα Παπαοικονόμου πρόεδρος Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά. Γιάννης Μανουσογιαννάκης πρόεδρος «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Αρης Σούγιελας από συντονιστική επιτροπή ΟΤΑ. Β. Πετρόπουλος συντονιστική από επιτροπή ΟΤΑ. Σωτ. Ραυτόπουλος αντιπρόεδρος ΟΣΕ. Σ. Θωμάρεη μέλος προεδρείου ΟΓΕ. Γ. Τσαπόγας από το Σύνδεσμο Αντιστασιακών Δημοσιογράφων. Σωκρ. Λομβάρος «Συμπαράταξη για την ΑΘΗΝΑ».

  • Πανεπιστημιακοί:

Οι καθηγητές του ΕΜΠ Δήμος Μπαρτζώκας, Ευ. Γαζής και Αλέξης Παπαϊωάννου. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθήνας Κων. Μπουντόλας.

  • Από την Τοπική Αυτοδιοίκηση:

Κ. Τζατζάνης υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά. Στ. Μπενετάτος υποψήφιος δήμαρχος Νίκαιας. Κ. Κορτζίδης πρώην δήμαρχος Ελληνικού. Φ. Αρχιμανδρίτης δημ. σύμβουλος Βριλισσίων. Β. Δημόπουλος μέλος ΔΣ ΔΣΑ και υποψήφιος δήμαρχος Καλλιθέας. Παν. Σοφός υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου. Γ. Κατημερτζής δήμαρχος Καισαριανής. Παν. Μακρής επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής. Μιχ. Σελέκος υποψήφιος δήμαρχος Χαϊδαρίου. Θαν. Ανανίδης διαμερισματικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης». Γερ. Θεοδωράτος γραμματέας της ΝΑΣ. Πασχ. Κυριακίδης επικεφαλής της «Δημοκρατικής Ενότητας Αργυρούπολης». Στ. Λάμπρου δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθήνας. Αλ. Ζορμπαλά δημοτική σύμβουλος Αθήνας. Κ. Παπαπολυχρονίου υποψήφιος νομάρχης Δυτ. Αττικής, πρώην δήμαρχος Ασπροπύργου. Γ. Λαγωνίκας νομαρχιακός σύμβουλος Πειραιά.

Ανατροπή και όχι καλύτερη διαχείριση

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου οι υποψήφιοι, ρωτήθηκαν από δημοσιογράφο «πού έγκειται η διαφωνία τους στο πλαίσιο με την υποψηφιότητα του Μαν. Γλέζου» και «αν υπάρχει δυνατότητα "σύμπλευσης", με το ψηφοδέλτιο, με το όνομα που έχει ήδη ανακοινωθεί».

Η απάντηση που έδωσαν ήταν σαφέστατη: Οι δύο κινήσεις, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε, παίρνοντας υπόψη τη συμπόρευση όλο το προηγούμενο διάστημα στα μεγάλα μέτωπα που υπήρξαν και στους μεγάλους αγώνες. Οι πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες σήμερα μιλούν για ενότητα, ήταν μαζί με τις κυβερνητικές παρατάξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλη αυτή η αλλαγή και η μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε μακρύ χέρι του κράτους, βρήκε την πλήρη συναίνεση και συμφωνία αυτών των δυνάμεων και μιλάμε κυρίως για το ΣΥΝ. Εμείς προσδιορίζουμε σαφέστατα ότι θέλουμε ενότητα με όλους εκείνους οι οποίοι αντιστέκονται σε αυτή την πολιτική που υπάρχει και οι οποίοι αγωνίζονται όχι για να τη διαχειριστούν καλύτερα, αλλά για να την ανατρέψουν».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ