ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καλπάζει επικίνδυνα η υπερχρέωση των νοικοκυριών

Κατά 40% (πάνω από 2 τρισ. δραχμές) αυξήθηκαν το τελευταίο δωδεκάμηνο τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, ενώ ο δανεισμός στους αγρότες και τις δημόσιες επιχειρήσεις μειώθηκε

Επικίνδυνες διαστάσεις έχει πάρει ο δανεισμός των νοικοκυριών στις τράπεζες, που θησαυρίζουν από την προωθούμενη πολιτική της «δανεικής ευημερίας». Χάρη στην αντιλαϊκή πολιτική μονόπλευρης λιτότητας που εφαρμόζει με ευλαβική συνέπεια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια αυξάνονται τα τελευταία χρόνια με ετήσιο ρυθμό περίπου 40%, ανεβάζοντας τα ανεξόφλητα υπόλοιπα στις τράπεζες κατά... τρισεκατομμύρια δραχμές το χρόνο! Ενδεικτικά και ταυτόχρονα αποκαλυπτικά είναι τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με τα οποία στο τελευταίο δωδεκάμηνο το ανεξόφλητο υπόλοιπο των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων στις τράπεζες αυξήθηκε κατά 39,3%, καθώς ανέβηκε το Φλεβάρη του 2002 στα 24,4 δισ. ευρώ από 17,5 δισ. ευρώ που ήταν το Φλεβάρη του 2001.

Μια απλή πράξη αφαίρεσης, μας πληροφορεί πως από πέρσι μέχρι φέτος το Φλεβάρη οι τράπεζες χορήγησαν στα εργαζόμενα νοικοκυριά επιπλέον δάνεια (στεγαστικά και καταναλωτικά) συνολικού ύψους 6,9 δισεκατομμυρίων ευρώ ή περίπου 2,4 τρισεκατομμύρια δραχμές! Με τα δάνεια αυτά, οι εργαζόμενοι (μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι αγρότες και ΕΒΕ) προσπαθούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες που προκάλεσε στην αγοραστική τους δύναμη η μακροχρόνια πολιτική μονόπλευρης λιτότητας και να διατηρήσουν - όσο μπορούν - αμετάβλητο το βιοτικό τους επίπεδο.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, στο δωδεκάμηνο Φλεβάρης 2001-Φλεβάρης 2002 τα νέα δάνεια που χορήγησαν οι τράπεζες στο σύνολο της οικονομίας για τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα και των δημόσιων επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 23,8% ή κατά 14.381,6 εκατ. ευρώ. Ετσι το ανεξόφλητο υπόλοιπο των συνολικών δανείων που χορήγησαν οι τράπεζες για τη χρηματοδότηση της οικονομίας ανέβηκε φέτος το Φλεβάρη στο ποσό των 74.802,2 εκατ. ευρώ από 60.420,6 εκατ. ευρώ που ήταν το Φλεβάρη του 2001. Ο ρυθμός αύξησης των δανείων στον ιδιωτικό τομέα ήταν 25,3% (το ανεξόφλητο υπόλοιπο ανήλθε στα 72.356,9 εκατ. ευρώ από 57.748,3 το 2001), ενώ ο δανεισμός των ΔΕΚΟ μειώθηκε κατά 8,5% (από 2.672,3 εκατ. ευρώ στα 2.445,3 εκατ. ευρώ).

Από τα αναλυτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα, προκύπτει ότι στο δωδεκάμηνο Φλεβάρης 2001-Φλεβάρης 2002:

  • Τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια αυξανόταν με ρυθμό 39,3%, που είναι υπερδεκαπλάσιος του πληθωρισμού και σχεδόν διπλάσιος του ρυθμού αύξησης των κάθε είδους δανείων που χορηγούν οι τράπεζες για τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Συγκεκριμένα, για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών οι τράπεζες και οι ειδικοί πιστωτικοί οργανισμοί (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Ταμείο Παρακαταθηκών) αύξησαν τα δάνεια κατά 39,4% ή 4.642,5 δισ. ευρώ. Ετσι, το ανεξόφλητο υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων ανήλθε φέτος στα 16.417,5 εκατ. ευρώ, από 11.775 εκατ. ευρώ το Φλεβάρη του 2001. Τα καταναλωτικά δάνεια (προσωπικά, με πιστωτικές κάρτες και άλλα καταναλωτικά δάνεια χωρίς δικαιολογητικά) αυξήθηκαν κατά 39% ή 2.229 εκατ. ευρώ και το ανεξόφλητο υπόλοιπο ανήλθε στα 7.944,7 εκατ. ευρώ από 5.715, 7 εκατ. ευρώ το 2001.
  • Τα δάνεια για τη χρηματοδότηση των αγροτών παρουσίασαν μείωση κατά 18,6%, αφού το ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων για τη γεωργία μειώθηκε στο ποσό των 3.030,3 εκατ. ευρώ, από 3.723,9 εκατ. ευρώ το Φλεβάρη του 2001.
  • Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων προς τη βιομηχανία και το εμπόριο αυξήθηκε κατά 18,1% και ανήλθε το Φλεβάρη του 2002 στο ποσό των 28.571,2 εκατ. ευρώ από 24.188,6 εκατ. ευρώ το Φλεβάρη του 2001. Ο δανεισμός προς τη βιομηχανία αυξήθηκε κατά 7,7% (χορηγήθηκαν νέα δάνεια ύψους 910,7 εκατ. ευρώ) και στο εμπόριο κατά 28,1% (τα νέα δάνεια ανήλθαν στο ποσό των 3.471,9 εκατ. ευρώ).
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Εξετάζουν τη νομιμότητα των... αποζημιώσεων

Να εξασφαλίσει πλήρως τα νώτα της και να προσδώσει ισχυρά... άλλοθι στην ιδιωτικοποίηση και στο ξεπούλημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, επιχειρεί η κυβέρνηση σε συμπαιγνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ετσι, μετά από τη γνωμοδότηση και απόφαση της ΕΕ ότι δε συντρέχει λόγος μονοπωλίου από το πέρασμα του Σκαραμαγκά σε γερμανικά και κατ' επέκταση αμερικανικά χέρια, τώρα η ΕΕ ζητεί από την ελληνική πλευρά διευκρινίσεις για το ύψος και το... νομότυπο των αποζημιώσεων του αίσχους που παίρνουν οι εργαζόμενοι που εξαναγκάζονται σε «οικειοθελή» απόλυση, προκειμένου να επιτευχθεί - σε πρώτη φάση βέβαια - ο επιθυμητός για τα νέα αφεντικά αριθμός εργαζομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και ενώ η τελική υπογραφή της σύμβασης - όπως ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης είχε δηλώσει - αναμενόταν στις 13 Μάη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε νέα στοιχεία για τις επιδοτήσεις του δημοσίου στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αφού η ΕΕ, τα θεωρεί ιδιωτικοποιημένα από το 1996, με το περιβόητο σχήμα 51% - 49%. Βέβαια, το να θεωρηθούν παράνομες οι ενισχύσεις, σε καμία περίπτωση δε θα παρεμποδιστεί το ξεπούλημα, αλλά θα κληθεί το δημόσιο να πληρώσει πρόστιμα στην ΕΕ. Ταυτόχρονα η ΕΕ θα έχει «καθαρά τα χέρια» από την πιθανή προσφυγή άλλων ανταγωνιστών που διεκδίκησαν το Σκαραμαγκά. Η γνωμοδότηση της ΕΕ, εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη μέχρι τις 6 Ιούνη, χρονικό διάστημα το οποίο χαρακτηρίζεται αρκετό ώστε οι Γερμανοί «αγοραστές» να έχουν επιτύχει και άλλα προνόμια, όπως η επέκταση των συμβάσεων του Πολεμικού Ναυτικού.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ
Εκτοξεύεται το κόστος συντήρησης

Σε υπερδιπλασιασμό του κόστους συντήρησης ανελκυστήρων το οποίο επιβαρύνει τους καταναλωτές, οδηγεί η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ για τους όρους εγκατάστασης και συντήρησης των ανελκυστήρων. Αυτό τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Εγκαταστατών Συντηρητών Ανελκυστήρων, σημειώνοντας ότι το κόστος συντήρησης θα αυξηθεί από τα 44 ευρώ που είναι σήμερα κατά μέσο όρο ανά ανελκυστήρα, στα 117 ευρώ.

Αναφερόμενος στη σχετική απόφαση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, τόνισε ότι η αύξηση του απαιτούμενου αριθμού εργαζομένων στα συνεργεία χωρίς να αναβαθμίζονται ουσιαστικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες, υπερδιπλασιάζει το κόστος συντήρησης των ανελκυστήρων επιβαρύνοντας τον καταναλωτή.

Οποιος έχει το μαχαίρι...

«

Η κατανομή των φορολογικών βαρών είναι έργο της κυβέρνησης και του ελληνικού κοινοβουλίου και όχι τεχνοκρατών». Τάδε έφη Θ. Γεωργακόπουλος (ο καθηγητής πανεπιστημίου και επικεφαλής της επιτροπής αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος). Η δήλωση αυτή είναι διευκρινιστική και έγινε με επιστολή του Θ. Γεωργακόπουλου στην κυριακάτικη «Καθημερινή», με στόχο να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Δηλαδή να απαντήσει σε όλους εκείνους που προσπάθησαν να μεταθέσουν τις φορομπηχτικές διαθέσεις της κυβέρνησης, στην επιτροπή αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος. Αναμφισβήτητα, η άποψη που διατυπώνει ο Θ. Γεωργακόπουλος, είναι πέρα για πέρα βάσιμη καθώς ο κ. καθηγητής, λέει το αυτονόητο. Οτι δηλαδή «όποιος έχει το μαχαίρι, κόβει όπως θέλει το πεπόνι».

Στην προκειμένη περίπτωση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που αποφασίζει για τη φορολογική και τη γενικότερη οικονομική πολιτική, ζήτησε από τη διορισμένη επιτροπή οι αλλαγές στο ισχύον φορολογικό σύστημα να οδηγούν στη μείωση των φορολογικών βαρών για τους έχοντες και κατέχοντες με παράλληλη επιβάρυνση στους εργαζόμενους και στους οικονομικά ανίσχυρους. Και αυτό έπραξε η επιτροπή, υπό τον καθηγητή Θ. Γεωργακόπουλο, συμπεριλαμβάνοντας στο πόρισμά της προτάσεις στην κατεύθυνση αύξησης των φορολογικών βαρών για τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Αν τώρα ο κ. καθηγητής, αναγκάστηκε με τη διευκρινιστική δήλωση, να «καρφώσει την κυβέρνηση», το έκανε γιατί ορισμένοι το παράκαναν, εμφανίζοντας «κακή» την επιτροπή και «καλή» την κυβέρνηση, ενώ γνώριζαν ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις ήταν κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των κυβερνητικών εντολών.


Λ.Τ.

Επεκτείνεται η «ΙΝΤΡΑΚΟΜ»

Ολοκληρώθηκε η από καιρό αναμενόμενη συμφωνία μεταξύ της «Siemens» και της «Ιντρακόμ». Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της συμφωνίας, η «Ιντρακόμ» αποκτά το 41% των μετοχών της «Siemens Τηλεβιομηχανική» που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, ενώ άλλο ένα 41% θα κατέχει η μητρική «Siemens» και το υπόλοιπο 18% η Εθνική Τράπεζα. Η «Ιντρακόμ» εξαγόρασε το 29% από τη μητρική «Siemens» και 12% από την Εθνική Τράπεζα, η οποία μέχρι τώρα κατείχε το 30% της εταιρίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ