ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2003
Λιτότητα διαρκείας για την... «πραγματική σύγκλιση»

Πλαφόν 2% στις δαπάνες. Αλλάζει από το 2004 ο τρόπος κατάρτισης των προϋπολογισμών στη βάση της λεγόμενης «αποδοτικότητας»

«Τσεκούρι» στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το 2003, αλλά και για πολλά επόμενα χρόνια είναι αποφασισμένη να βάλει η κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει τη λεγόμενη πραγματική σύγκλιση. Στο πλαίσιο αυτό έχει συσταθεί ειδική επιτροπή που απεργάζεται τρόπους «αξιολόγησης των δημοσίων δαπανών» και οι οποίοι θα πάρουν σάρκα και οστά τους επόμενους μήνες με τη μορφή νομοσχεδίου. Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Φλωρίδης, οι προϋπολογισμοί από το 2004 και μετά θα καταρτίζονται με βάση «συγκεκριμένα προγράμματα δράσεων» και οι δαπάνες θα αξιολογούνται με βάση την αρχή της λεγόμενης «αποδοτικότητας». Μάλιστα επέλεξαν το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να εφαρμόσουν «πιλοτικά» από το 2003 τα νέα προγράμματα λιτότητας.

Από την εγκύκλιο κατάρτισης του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος (2003) και από τα λεγόμενα του Γ. Φλωρίδη προκύπτουν τα εξής:

  • Μπαίνει πλαφόν 2% στις λειτουργικές δαπάνες. Με άλλα λόγια πρόκειται για πραγματική καρατόμηση, καθώς το προβλεπόμενο ανώτατο όριο πιστώσεων 2% σε σχέση με τις πιστώσεις που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2002, είναι πολύ κάτω από τα επίπεδα του πληθωρισμού. Ο υφυπουργός δεν εξήγησε με ποια κριτήρια επιλέχτηκε το συγκεκριμένο ποσοστό. Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 2003 «ο κάθε φορέας θα πρέπει να προσαρμόσει τις ανάγκες του στα ποσοτικά αυτά πλαίσια και να προγραμματίσει έγκαιρα τις δραστηριότητές του».
  • Ειδική αναφορά γίνεται στις δαπάνες για μετακινήσεις και υπερωρίες υπαλλήλων, που σύμφωνα με την κυβέρνηση, «παρουσιάζουν έντονες αυξητικές τάσεις κατ' έτος». Τα κονδύλια αυτά από το 2003 θα αυξάνουν όσο και τα υπόλοιπα κονδύλια του προϋπολογισμού, ενώ «σε κάποιες κατηγορίες» που δε διευκρινίζονται, «θα υπάρξει δραστική μείωση».
  • Αναγγέλθηκε «αυστηρό χρονοδιάγραμμα προσλήψεων ανά υπουργείο» για την επόμενη τριετία, που σύμφωνα με τους ίδιους «δε θα μπορεί να ανατραπεί». Ο υφυπουργός Γ. Φλωρίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η αναλογία 1 προς 5 εισερχόμενων - εξερχόμενων δημοσίων υπαλλήλων δεν ισχύει πια, καθώς αυτή μπήκε στο πλαίσιο της «προσπάθειας για την ένταξη στην ΟΝΕ»...
  • Τα διάφορα υπουργεία και οι φορείς καλούνται να υποβάλλουν στο Γενικό Λογιστήριο Κράτους τα σχέδια προϋπολογισμού τους το αργότερο μέχρι τις 10 Ιούνη.
Προϋπολογισμός 2002

Στις φοροελαφρύνσεις που δόθηκαν στο μεγάλο κεφάλαιο και ταυτόχρονα στις πληρωμές τεράστιων ποσών για τοκοχρεολύσια σε Ελληνες και ξένους τραπεζίτες - μεγαλοδανειστές του ελληνικού Δημοσίου «σκοντάφτει» η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία από τα επίσημα στοιχεία για το τρίμηνο Γενάρη - Μάρτη του 2002, σύμφωνα με οποία το λεγόμενο έλλειμμα έφτασε το 1,67 δισ. ευρώ (από 1,43 δισ πέρυσι) που ισοδυναμεί με αύξηση 17%. Ετσι κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η επιχείρηση φοροεπιδρομής σε βάρος των ΕΒΕ και το χαράτσωμά τους με αναδρομικούς φόρους, με τους οποίους η κυβέρνηση ελπίζει να καλύψει την υστέρηση εσόδων από τη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου.

Από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο τρίμηνο Γενάρη - Μάρτη προκύπτουν τα εξής:

  • Οι δαπάνες για τόκους έφτασαν σε 3,8 δισ. ευρώ και αποτελούν το 37% των συνολικών δαπανών. Στο ίδιο ακριβώς επίπεδο ήταν η δαπάνη για τόκους και το 2001, ενώ ο ετήσιος στόχος του φετινού προϋπολογισμού προβλέπει ότι θα μειωθούν 7,9%.
  • Οι πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ήταν 5,9 δισ. ευρώ και αυξήθηκαν κατά 5,0%, δηλαδή με ρυθμό χαμηλότερο από το στόχο 5,4% στον προϋπολογισμό.
  • Τα ακαθάριστα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού στο 3μηνο έφτασαν σε 8,25 δισ. ευρώ. Η αύξηση σε σχέση με πέρυσι είναι μόλις 2,2% έναντι στόχου 6,1%. Το «έλλειμμα» είναι αποτέλεσμα της πολιτικής φοροελάφρυνσης του μεγάλου κεφαλαίου και αναμένεται να εξαλειφθεί τους επόμενους μήνες από την υπερφορολόγηση των μισθωτών και των ΕΒΕ. Σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός Γ. Φλωρίδης τα προσωρινά στοιχεία για το 4μηνο Γενάρη - Απρίλη δείχνουν αύξηση των εσόδων κατά 4,5%.
ΑΓΟΡΑ ΡΕΝΤΗ
Ακόμα σχεδιάζεται η βελτίωση

Ερχεται εκ νέου στα μέσα του Ιούλη κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της ΕΕ για να εκτιμήσει σε ποιο βαθμό έχει βελτιωθεί η εικόνα που παρουσιάζει η αγορά του Ρέντη. Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, τα έργα βελτίωσης της αγοράς που είχαν σχεδιαστεί, έπρεπε να βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Ωστόσο, όπως σημείωναν χτες αρμόδια στελέχη, μέχρι στιγμής δεν έχει πέσει «ούτε φτυαριά». Βέβαια και αυτά τα στελέχη μέχρι τώρα εξαντλούν την αρμοδιότητά τους στις επισημάνσεις αυτού του τύπου. Από την άλλη μεριά εκπρόσωποι της αγοράς ισχυρίζονται ότι τα μέτρα βελτίωσης που πρότεινε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων δεν είναι δυνατό να εφαρμοστούν στο σύνολό τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ