ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντίστροφη μέτρηση για τη Λωρίδα της Γάζας
  • «Εν λευκώ» εξουσιοδότηση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου στο Σαρόν να οργανώσει τα αντίποινα που στοχεύουν τη Γάζα
  • Ελιγμοί της ύστατης στιγμής για το αδιέξοδο στη Βηθλεέμ
  • Απορρίπτουν οι αραβικές χώρες την ισραηλινο-αμερικανική πρόταση για νέα Σύνοδο Κορυφής

Ο μικρός Παλαιστίνιος δίπλα στο ισραηλινό σημείο ελέγχου στη Βηθλεέμ

Associated Press

Ο μικρός Παλαιστίνιος δίπλα στο ισραηλινό σημείο ελέγχου στη Βηθλεέμ
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΒΗΘΛΕΕΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Πράσινο φως» στον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν και στον υπουργό Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, να προετοιμάσουν τα αντίποινα του ισραηλινού στρατού κατά της Λωρίδας της Γάζας έδωσε το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. Ενώ η αντίστροφη μέτρηση για τη νέα φάση των ισραηλινών εκκαθαριστικών επιχειρήσεων έχει αρχίσει, στη Βηθλεέμ, χτες για δεύτερη φορά, μια συμφωνία άρσης του αδιεξόδου ναυάγησε. Υπό αυτές τις συνθήκες, μόνο ειρωνικό χαμόγελο μπορούσε να προκαλέσει η έκκληση του ΟΗΕ προς Ισραήλ και Π. Αρχή να «συνεργαστούν με τον Κόφι Ανάν για τη σύνταξη μιας έκθεσης για τα γεγονότα στην Τζενίν».

Εφέδρους για το μηχανικό σώμα και για μάχιμες μονάδες καλεί, πάλι, ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, χωρίς, όμως, να έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός. Παράλληλα, ισραηλινά άρματα μάχης, αλλά και ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να παίρνουν θέσεις γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χααρέτζ». Χτες, πάντως, 10 ισραηλινά τανκς εισέβαλαν στην πόλη της Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου κατέστρεψαν τουλάχιστον δύο σπίτια.

Επισήμως, δεν ανακοινώθηκε τίποτε. Παρ' όλα αυτά, η εμμονή των ισραηλινών ΜΜΕ ότι ο καμικάζι βομβιστής του Ρίσον Λέτζιον προερχόταν από τη Γάζα και ότι ευθύνεται η «Χαμάς» που εδρεύει εκεί, καθιστά περισσότερο από βέβαιη την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση. Ο υπουργός Μεταφορών, Εφρέμ Σνεχ, δήλωνε ότι το υπουργικό συμβούλιο «συμφώνησε να υπάρξει στρατιωτική επιχείρηση για τη διάλυση των τρομοκρατικών δομών στη Λωρίδα της Γάζας», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες, μιλούσε για «επιχειρήσεις ακριβείας» και όχι για ανακατάληψη. Στρατιωτικοί αναλυτές, ούτως ή άλλως, εκτιμούσαν ως πρακτικώς αδύνατη μια επιχείρηση ανάλογη αυτής στη Δ. Οχθη κατά της Λωρίδας της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι οι απώλειες για το ισραηλινό στράτευμα θα είναι δυσβάσταχτες.

Ετοιμοι για εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας

Associated Press

Ετοιμοι για εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας
Την ίδια στιγμή, η «Χαμάς» ανακοίνωνε ότι οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν 16 μέλη της στη Λωρίδα της Γάζας. Ανταποκριτές μετέδιδαν ότι η ζωή στην πόλη της Γάζας συνεχιζόταν κανονικά, αν και πολλές οικογένειες αγόραζαν προμήθειες τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού, ενώ υπήρχε κάποια κινητικότητα των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας. Στελέχη της «Χαμάς», που υπενθυμίζεται ότι επισήμως δεν ανέλαβε την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης της Τρίτης, διαβεβαίωναν, χτες, μετά το διάγγελμα του Παλαιστίνιου ηγέτη ότι «οι Παλαιστίνιοι είναι ενωμένοι και δεν τίθεται θέμα ρήξης με τον Γιάσερ Αραφάτ, γιατί είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά απέναντι στην κατοχή».

Επίσης, δημοσιογραφικές πηγές υποστήριζαν ότι, τα προηγούμενα 24ωρα, Παλαιστίνιοι αστυνομικοί συνέλαβαν 2 Ισραηλινούς μυστικούς πράκτορες, που είχαν εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο συλληφθέντες ομολόγησαν ότι στόχος ήταν μια δολιοφθορά σε εβραϊκό εποικισμό που θα άνοιγε το δρόμο σε αντίποινα. Το θέμα φέρεται να έληξε όταν ισραηλινά ελικόπτερα ανατίναξαν το σπίτι όπου κρατούνταν.

Αραβική δυσθυμία

«Πλεκτάνη που στοχεύει στη δημιουργία μιας νέας περιφερειακής τάξης υπό την ηγεμονία του Ισραήλ, που με τη στήριξη των ΗΠΑ, θέλει να υπαγορεύσει τους όρους του για ειρήνη» χαρακτήρισε ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, την πρόταση για πραγματοποίηση μιας νέας Συνόδου για τη Μέση Ανατολή. Ο Μούσα συνόψισε, ουσιαστικά, τις απόψεις που έχουν εκφράσει, σχεδόν ομοφώνως, οι αραβικές χώρες, ακόμη και των συμμάχων των ΗΠΑ, που βλέπουν με καχυποψία μια τέτοια σύνοδο, εκτιμώντας ότι στόχος της είναι μόνο να περιθωριοποιηθεί ο Αραφάτ και το σχέδιο της Σ. Αραβίας που οδηγεί σε οριστική επίλυση.

Ο Μούσα έχει σειρά επαφών με Αραβες ΥΠΕΞ, ενώ στο Κάιρο αναμένεται το Σάββατο ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος, όπως και ο Σύρος Πρόεδρος. Συνολικά, ο αραβικός κόσμος εξέφρασε την απροθυμία του να συμμετάσχει σε μια τέτοια σύνοδο. Επίσης, έντονη είναι η δυσαρέσκεια για την επιμονή του Ισραήλ να εμπλέξει τον Αραφάτ και τη Σ. Αραβία με τρομοκρατικές δραστηριότητες, για τις οποίες ο Σαρόν, μάλιστα, προσκόμισε και σειρά στοιχείων στο Λευκό Οίκο. Τα πνεύματα προσπάθησε να κατευνάσει, χτες, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπούτσερ, υποστηρίζοντας ότι «οι ΗΠΑ γνώριζαν τα ισραηλινά στοιχεία, δεν αποτελούν αποκάλυψη και επιθυμούμε να ασχοληθούμε με το παρόν και το μέλλον και όχι το παρελθόν».

Ανάλογες απόψεις φέρεται να εξέφρασε, χτες, στον Πρόεδρο Μπους και ο Ιορδανός μονάρχης που βρίσκεται στις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτήρισε «απίστευτα θετικό βήμα» το διάγγελμα Αραφάτ που καλεί τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας να σταματούν κάθε επίθεση εναντίον Ισραηλινών πολιτών και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Σαρόν «θα αποφασίσει για την αντίδραση στη βομβιστική επίθεση, ενθυμούμενος όσα δηλώνει ότι πιστεύει για την ειρήνη». Ο Μπους επανέλαβε ότι ο διευθυντής της CIA θα μεταβεί στα παλαιστινιακά εδάφη για να βοηθήσει στη «σύσταση ενιαίας δύναμης ασφαλείας», ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αποστέλλει 20 ειδικούς στην αντιτρομοκρατία να «βοηθήσουν τον Αραφάτ στο έργο του».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, εκτιμούσε ότι «είναι δοκιμασία για την Π. Αρχή η παρούσα κρίσιμη κατάσταση» και δήλωνε ικανοποιημένος από τις συλλήψεις στη Λωρίδα της Γάζας. Εντούτοις, η απάντηση του Ισραήλ ήταν μάλλον ειρωνική, με τον υπουργό Μεταφορών, Εφρέμ Σνεχ, να τονίζει ότι «η ισραηλινή ηγεσία δεν είναι τόσο ευκολόπιστη όσο η Ουάσιγκτον».

Επιχειρήσεων συνέχεια και συνέπειες

Ισραηλινά τανκς περικύκλωσαν σπίτια στελεχών της «Χαμάς» στην Τουλκαρέμ, ενώ ισχυρές εκρήξεις ακούγονταν από τον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, κοντά στη Νάμπλους, όπου χτες πραγματοποιούσαν διαρκείς πτήσεις ισραηλινά F 16 και ελικόπτερα. Προς την ευρύτερη περιοχή της Τουλκαρέμ, με στόχο την πόλη Σχουέικε των 7.000 κατοίκων, αναχωρεί, σήμερα, κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας ισραηλινών και ξένων φιλειρηνικών οργανώσεων, καθώς η Σχουέικε είναι υπό ασφυκτική απαγόρευση κυκλοφορίας τις τελευταίες 38 ημέρες με φοβερές συνέπειες.

Στο Ισραήλ, σε στρατοδικείο παρουσιάστηκαν, χτες, 6 στρατιώτες με την κατηγορία της «λεηλασίας» σπιτιών κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Προστατευτικό Τείχος», ενώ Ισραηλινοί στρατιωτικοί παραδέχονταν ότι «έγιναν αδικαιολόγητες και εκτεταμένες καταστροφές σπιτιών και πολιτικών εγκαταστάσεων». Τέλος, σε μια νέα δημοσκόπηση για λογαριασμό των ισραηλινών φιλειρηνικών οργανώσεων, το 59% των Ισραηλινών φέρεται να θεωρεί ότι μια μονομερής ισραηλινή στρατιωτική αποχώρηση και διάλυση των εποικισμών θα ανοίξει το δρόμο για ειρήνη και το 72% ότι θα βελτιώσει τη διεθνή εικόνα της χώρας.

Στην Κύπρο οι «13» Παλαιστίνιοι

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ι. Κασουλίδης επιβεβαίωσε αργά χθες το βράδυ με δήλωση του την σχεδιαζόμενη μεταφορά των 13 Παλαιστινίων στην Κύπρο.

Η Λευκωσία διαδραμάτισε παρασκηνιακό ρόλο στην προσπάθεια να δοθεί τέλος στην πολιορκία του Ιερού Ναού της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ και τις επόμενες ώρες αναμένονται στην Κύπρο οι 13 Παλαιστίνιοι για τους οποίους το Ισραήλ απαιτούσε να συλληφθούν ή να φύγουν από τη χώρα. Την ανακοίνωση της συμφωνίας έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Ι. Κασουλίδης, ο οποίος ανέφερε τα εξής: "Μετά από επανειλημμένες συνεννοήσεις και τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας και Πρόεδρο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων κ. Πικέ, το ΓΓ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σολάνα, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Παπανδρέου, με τον πρέσβη - Ειδικό Αντιπρόσωπο της ΕΕ για το Μεσανατολικό κ. Μορατίνος και με τη συμβολή της Κυβέρνησης των ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, και επαφές τόσο με την Κυβέρνηση του Ισραήλ όσο και με την Παλαιστινιακή Αρχή, η Κυπριακή Κυβέρνηση απεδέχθη να φιλοξενήσει για περίοδο μερικών ημερών ως διαμετακομιστικός σταθμός, 13 Παλαιστίνιους για τους οποίους η Κυβέρνηση του Ισραήλ απαιτούσε ή να συλληφθούν ή να φύγουν από τη χώρα. Χώρες της ΕΕ, όπως με διαβεβαίωσε ο κ. Πικέ, θα αναλάβουν τα δεκατρία πρόσωπα για οριστικούς προορισμούς, ενωρίς την ερχόμενη εβδομάδα.

Για το τελευταίο και για το ρόλο της Κύπρου, θα εκδοθεί ανακοίνωση από την Ισπανική Προεδρία.

Οι 13 Παλαιστίνιοι θα μεταφερθούν στην Κύπρο με Βρετανικό στρατιωτικό αεροσκάφος το οποίο θα αναχωρήσει για το σκοπό αυτό από τη Βρετανική Βάση Ακρωτηρίου για το Τελ Αβίβ και θα επιστρέψει στο Αεροδρόμιο Λάρνακας. Στο Αεροδρόμιο Λάρνακας οι 13 Παλαιστίνιοι θα παραληφθούν από τις αρμόδιες Κυπριακές αρχές οι οποίες και θα λάβουν μέτρα για την προστασία τους. Η Κύπρος εκφράζει την ευαρέσκειά της διότι συμβάλλει με τον τρόπο αυτό στη θετική κατάληξη της δοκιμασίας του Ιερού Ναού της Γεννήσεως και με τον τρόπο αυτό διαδραματίζει ως αυριανό μέλος της ΕΕ, τον συγκεκριμένο ρόλο που θέλει να αναδείξει με την επέκταση του Ευρωπαϊκού Χώρου στην Ανατολική Μεσόγειο με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ".

ΗΠΑ
Ιχνη άνθρακα ή πλάνη;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ιχνη του βακίλου του άνθρακα εντοπίστηκαν πριν ένα 48ωρο στην Ουάσιγκτον σε 20 επιστολές που προορίζονταν για εξωτερικό κτίριο της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Σύμφωνα, ωστόσο, με δηλώσεις που έκανε χτες βράδυ «ανώνυμος» Αμερικανός αξιωματούχος, το περιστατικό δεν αποκλείεται να αποδειχθεί τελικά κενό περιεχομένου άνθρακα καθώς «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ήταν ψευδώς θετικά τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ή να πρόκειται για κρούσμα μόλυνσης με βακίλους άνθρακα από περιστατικά του περασμένου φθινοπώρου».

Σύμφωνα, πάντως, με σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, η «μολυσμένη αλληλογραφία ήταν συνήθεις εμπορικές και επιχειρηματικές επιστολές που δεν είχαν κανένα από τα χαρακτηριστικά που έχουν προσδιοριστεί ως ύποπτα από το FBI».

ΝΕΠΑΛ
«Καμία εκεχειρία», λέει ο πρωθυπουργός

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-

Οι εξελίξεις στην εμφύλια σύρραξη στο Νεπάλ καταγράφονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα: Μετά τις άγριες συγκρούσεις των τελευταίων ημερών, με το στρατό να σκοτώνει κάπου 700 αντάρτες και τους αντάρτες να σκοτώνουν άλλους 200 αστυνομικούς - σύμφωνα με τους αντίστοιχους ισχυρισμούς των δύο πλευρών - οι μαοϊκοί αντάρτες ανακοίνωσαν ότι κήρυξαν εκεχειρία από την Τετάρτη και για ένα μήνα, προσφορά που απέρριψε μέσα σε λίγες ώρες ο πρωθυπουργός Ντέουμπα. «Δεν τους πιστεύω και δεν τους εμπιστεύομαι πλέον. Μας έχουν εξαπατήσει», είπε στο CNN ο πρωθυπουργός του Νεπάλ, ο οποίος προχθές συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, που του υποσχέθηκε οικονομική, στρατιωτική και ηθική βοήθεια. Ο ηγέτης της οργάνωσης των μαοϊκών ανταρτών Πρατσάντα είχε προειδοποιήσει, κηρύσσοντας την εκεχειρία, ότι σε περίπτωση που δεν τη δεχτεί η κυβέρνηση «θα γίνει η σκληρότερη έως σήμερα αναμέτρηση».

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Τα πειραματόζωα της «Φίλιπς»

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-

Ενα ακόμη ρηξικέλευθο πείραμα ξεκίνησε εδώ και μερικές μέρες στη χώρα που γέννησε την τηλεοπτική έκδοση του «Μεγάλου Αδελφού»... Μια οικογένεια Ολλανδών θα εγκλειστεί για περίπου δύο μήνες στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας στο σπίτι του «μέλλοντος», όπου οι περισσότερες «ανέσεις» θα έχουν την παρουσία και την «υπογραφή» υπερσύγχρονων συστημάτων υψηλής τεχνολογίας και 24ωρης ηλεκτρονικής παρακολούθησης για λογαριασμό όχι κάποιας εταιρίας τηλεοπτικών παραγωγών αλλά της γνωστής εταιρίας «Φίλιπς»!

Το «πείραμα» θέλει το σπίτι του μέλλοντος με «έξυπνους» καθρέφτες που θα προβάλλουν τηλεοπτικά προγράμματα ή ψηφιακούς δίσκους εικόνας και ήχου, ή θα ενημερώνουν τους άνδρες πότε θα μπορούσε να τους προκαλέσει τραυματισμό η ψηφιακή ή η απλή ξυριστική μηχανή... Θα έχουν τοίχους και οροφές με τεράστιες οθόνες πλάσματος, που θα προβάλλουν «περιβάλλοντα» προσομοίωσης τοπίων της φύσης κατά το δοκούν του ενοίκου. Θα έχουν παιδικά δωμάτια στα οποία θα προβάλλονται ολογραφικά κινούμενα σχέδια και θα είναι «ενισχυμένα» με συστήματα ηχητικά και άλλα συστήματα παρακολούθησης για να «προστατεύουν» τα παιδιά και να «ενημερώνουν» τους γονείς...

Η 24ωρη παρακολούθηση της οικογένειας Ολλανδών γίνεται για να μελετήσει η «Φίλιπς» τις ανθρώπινες αντιδράσεις σε συστήματα υψηλής τεχνολογίας μεταξύ άλλων για τους ακόλουθους δύο λόγους: για να καταστεί, λέει, δυνατή η προσαρμογή της τεχνολογίας στις ανάγκες του ανθρώπου, αλλά και για να μπορέσει η εταιρία να προσαρμόσει και να προωθήσει τα (ήδη έτοιμα αλλά και μελλοντικά ψηφιακά) προϊόντα ξεπερνώντας σκοπέλους όπως πολιτισμικές, θρησκευτικές, καταναλωτικές και άλλες «διαφορές»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ