ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Επιταχύνει η κυβέρνηση

«Αναθερμαίνει» την αντιασφαλιστική της επίθεση η κυβέρνηση, αξιοποιώντας στο έπακρο τη στήριξη του κυβερνητικού συνδικαλισμού, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι απεργούν στις 29 Μάη

Στην τελική ευθεία για την κατάρτιση και ακολούθως την κατάθεση του αντιασφαλιστικού της νομοσχεδίου βρίσκεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, αλλά ακόμη και αυτή τη στιγμή δε χάνει ευκαιρία να διαβεβαιώσει το κεφάλαιο ότι προλαβαίνει να συμπεριλάβει σε αυτό πρόσθετες απαιτήσεις του. Οπως και να έχει, η συντονισμένη, μαζική και αποφασιστική αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είναι κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη. Το κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενεργοποίηση και του τελευταίου εργαζόμενου στη χώρα ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα, είναι απλά μονόδρομος.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο έχει καλέσει τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους σε ενεργοποίηση προς την κατεύθυνση συντονισμού του αγώνα με τους δημόσιους υπάλληλους. Η 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για τις 29 Μάη μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη σημαντικό αγωνιστικό σταθμό και να φέρει την εργατική τάξη ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στη νίκη.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατό προπαγανδιστικά, για να παρουσιάσει τα μέτρα της ως τετελεσμένο και να αποφύγει μια δυναμική απάντηση από τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να χωρέσει στο νομοσχέδιο όσες περισσότερες ανατροπές μπορεί. Χαρακτηριστικός ήταν χτες ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας, ο οποίος αναπτύσσοντας τις κυβερνητικές θέσεις στη διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών τόνισε πως την κυβέρνηση την απασχολεί η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Και για να διατηρήσει τις ...ισορροπίες, πρόσθεσε ότι αυτό το μέτρο εξετάζεται σε συνάρτηση με τη μείωση της εισφοροδιαφυγής, η οποία σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργού θα έχει μειωθεί κατά 200 με 300 δισ. δραχμές μέχρι το 2003, εξαιτίας των κυβερνητικών μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση!!!

Ο υπουργός άδραξε την ευκαιρία, να αξιοποιήσει για μια ακόμη φορά τις «υπηρεσίες» της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι τα αντιασφαλιστικά μέτρα - εκτός μικρών εκκρεμοτήτων - είναι συνδιαμορφωμένα με τους «κοινωνικούς εταίρους» μέσω του «κοινωνικού διαλόγου»!

Απόλυτος ήταν και στο θέμα της δομής του συστήματος: Κύρια σύνταξη, επικουρική με κεφαλαιοποίηση, συμπληρωματική με πλήρη κεφαλαιοποίηση. Και ταυτόχρονα ο υπουργός έθετε την ανάγκη ενιαίων κανόνων για όλους τους ασφαλισμένους, με τρόπο που όλοι να μεταφέρονται στο καθεστώς με τις μικρότερες παροχές και δικαιώματα!

Αποκαλυπτική - για το τι είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει η κυβέρνηση στο κεφάλαιο - ήταν η συγκαταβατική στάση του Δ. Ρέππα απέναντι στις απαιτήσεις που τέθηκαν χτες στη συζήτησή του με τους συμβούλους της διοίκησης του ΕΒΕΑ. Οι εκπρόσωποι των κλάδων του Αλουμινίου και Τύπου - Χάρτου παραπονέθηκαν ότι πληρώνουν άδικα εισφορές για βαρέα και ανθυγιεινά και ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει «επιστημονική» απάντηση σε αυτό το ζήτημα! Κλάδοι του εμπορίου δήλωσαν διωκόμενοι από τους ελέγχους του υπουργείου Εργασίας και... άγνοια της νομοθεσίας, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ζήτησαν ρυθμίσεις για τις εργαζόμενες μητέρες από τη σκοπιά της ελάφρυνσης των επιχειρήσεων!

Το ΕΒΕΑ, στηρίζοντας τις κυβερνητικές θέσεις, επαυξάνει ζητώντας «παρεμβάσεις στα όρια ηλικίας, στη βάση υπολογισμού της σύνταξης, τις συγχωνεύσεις των Ταμείων και τους τρόπους αξιοποίησης των διαθεσίμων τους».

ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Επιμένουν σε αυξήσεις - κοροϊδία οι εργοδότες

Εληξε η απεργία των τραπεζοϋπαλλήλων, προκαλούν οι εργοδότες και συζητά η ΟΤΟΕ

Συμβιβαστική απέναντι στην εργοδοτική προκλητικότητα εμφανίστηκε και χθες η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ. Επειτα από δυο μέρες απεργίας των τραπεζοϋπαλλήλων, δέχτηκε να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση για την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, παρόλο που οι τραπεζίτες προσφέρουν αυξήσεις κάτω από τον πληθωρισμό και πιέζουν για την ανατροπή του ωραρίου εργασίας!

Μετά τη χθεσινή, έκτακτη συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους εκπροσώπους των τραπεζιτών, η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας αποφάσισε να συναντηθεί εκ νέου με τους εργοδότες τη Δευτέρα και δεν προχώρησε στη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Στη συνάντηση που προηγήθηκε, οι τραπεζίτες πρότειναν αυξήσεις 4,2% για μονοετή σύμβαση και 7% για διετή (4% και 3%, αντίστοιχα). Επίσης επέμειναν στην παράταση του ωραρίου συναλλαγών, ως αντάλλαγμα για μια μικρή μείωση του ωραρίου εργασίας, η οποία δεν μπορεί να τηρηθεί σε καθεστώς επιμήκυνσης του χρόνου συναλλαγών. Οι τραπεζίτες θέλουν 5 ώρες παράταση τη βδομάδα, για να δώσουν ένα ψευδεπίγραφο 37ωρο στους εργαζόμενους. Ετσι κι αλλιώς, οι εργοδότες κυρίως στις ιδιωτικές τράπεζες επιδίδονται σήμερα σε συστηματική καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας. Η τελευταία πρόταση των εργοδοτών, σχετικά με το εισοδηματικό μέρος της σύμβασης, ήταν αυξήσεις 3,3% για μονοετή σύμβαση.

Στέλεχος της ΕΣΑΚ Τραπεζών τόνισε ότι η πρόταση των εργοδοτών είναι απαράδεκτη και δεν αποτελεί βάση συζήτησης, ενώ είναι ζωτικής σημασίας το δυνάμωμα της πάλης για να μην παραταθεί το ωράριο συναλλαγών, σε αντίθεση με την ηττοπαθή και συμβιβαστική στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΟΤΟΕ.

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών επαναφέρει την πρότασή της για άμεση σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ, ώστε να αποφασιστεί απεργία στις 29 Μάη, που θα απεργούν και οι δημόσιοι υπάλληλοι για να παλέψουν οι τραπεζοϋπάλληλοι, τόσο για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όσο και για το ασφαλιστικό σε μια κρίσιμη στιγμή.

Θέση της ΕΣΑΚ είναι: Ούτε λεπτό αύξηση του ωραρίου συναλλαγών. Ωράριο εργασίας 35 ωρών, από 8 π.μ. - 3 μ.μ., Δευτέρα με Παρασκευή. Μισθός στο πρώτο κλιμάκιο του ενιαίου μισθολογίου στις 300 χιλ. δραχμές.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου καταδικάζει τις ενέργειες της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ, τονίζοντας ότι το σωματείο καλυπτόταν από την απόφαση της Ομοσπονδίας του για τη συμμετοχή του στην απεργία της 18ης Απρίλη και γι' αυτό δεν είχε καμία υποχρέωση να κοινοποιήσει την απόφασή του για απεργία. Η ΠΟΕΜ εκτιμά ότι οι ενέργειες αυτές έχουν ως στόχο να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και το σωματείο τους.

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας Μετάλλου είχε κηρύξει 24ωρη απεργία στις 18 Απρίλη, όπως και πολλές άλλες δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, για τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης. H διοίκηση της εταιρίας ΛΑΡΚΟ είχε προσπαθήσει τις παραμονές της απεργίας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους για να αποτρέψει τη συμμετοχή τους στην απεργία. Οι εργαζόμενοι τότε είχαν απαντήσει με την καθολική συμμετοχή τους στην απεργία (100%). Η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της ΛΑΡΚΟ έχει καταθέσει αγωγή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Λαμίας με την οποία αξιώνει να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία της 18ης Απρίλη προκειμένου να εξασφαλίσει την «εργασιακή ειρήνη».

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ

Αρχίζει σήμερα τις εργασίες της η προπαρασκευστική συνάντηση της Βιέννης για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ και στην οποία συμμετέχουν πολιτικοί, συνδικαλιστικοί και άλλοι φορείς από όλη την Ευρώπη. Οι εργασίες αρχίζουν σήμερα και τελειώνουν την Κυριακή 12 ΤΟΥ Μάη.

Από την Ελλάδα συμμετέχουν ο Ν. Σερετάκης, από το ΚΚΕ, ο Γ. Γκιόκας, από την ΚΝΕ, ο Γ. Πατάκης, από την ΠΑΣΥ, ο Γ. Σκιαδιώτης από το ΠΑΜΕ, ο Γ. Δρούτσας, από τη Δράση 2003, ο Γ. Χαβατζάς, από το Βαλκανικό Αντινατοϊκό Κέντρο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ