ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Προωθεί κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας μεθοδεύει η συγκυβέρνηση, με πρόσχημα «την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας και την τόνωση της τοπικής οικονομίας», όπως αναφέρεται στο σχετικό «σύμφωνο» που υπεγράφη χτες ανάμεσα στα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας και το Δήμο Αθηναίων. Πιο συγκεκριμένα, η υπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου μετά τη συνάντηση για την υπογραφή του συμφώνου δήλωσε ότι και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι ανάμεσα στα όσα απεργάζεται η κυβέρνηση.

Ο τίτλος του συμφώνου που υπεγράφη χτες είναι: «Αθήνα Ξανά - Δράσεις για την αναβάθμιση του Κέντρου της Αθήνας». Και περιλαμβάνει δράσεις όπως: Μετατροπή τριών εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων στην Ομόνοια («Μ. Αλέξανδρος», «Μπάγκειον», «Ολυμπία») σε... «κέντρα υποστήριξης της επιχειρηματικότητας». Παρεμβάσεις όπως φωτισμός, ανάπλαση 11 πλατειών του κέντρου, ανακαίνιση 5 κτιρίων, σύστημα διαχείρισης απορριμάτων κ.ά. Οι δε αναπλάσεις προορίζονται σε περιοχές που χρόνια ολόκληρα συνειδητά τις άφησαν να παρακμάσουν, στο μεσοδιάστημα αγόρασαν εκεί τζάμπα «φιλέτα γης» κυκλώματα του «real estate», τώρα θα τους τις αναπλάσουν με κρατικό χρήμα προκειμένου να βγάλουν στο πολλαπλάσιο την αρχική επένδυσή τους.

Ακόμη σχεδιάζουν παραπέρα ενίσχυση των μεγαλοξενοδόχων, αφού ο Δήμος «σε στενή συνεργασία με τους τοπικούς επαγγελματικούς φορείς αλλά και την Περιφέρεια Αττικής, θα επενδύσει στην ενίσχυση του επαγγελματικού/συνεδριακού τουρισμού και του τουρισμού αναψυχής». Ταυτόχρονα, ενώ με την πολιτική τους και ελέω καπιταλιστικής κρίσης αυξάνονται οι φτωχοί και οι άστεγοι, τάζουν «αποτελεσματική διαχείριση της κοινωνικής κρίσης» με... ασπιρίνες: Κέντρο διανομής αγαθών για τους φτωχούς, συν 2 κέντρα ημέρας για τους άστεγους.

Το συγκεκριμένο σχέδιο είναι μέρος του συνολικού τους σχεδιασμού που περιλαμβάνει επιχειρήσεις εκκαθάρισης από μετανάστες και πρόσφυγες, απαγόρευση διαδηλώσεων, μετατροπή του κέντρου σε υγειονομική ζώνη. Οι παρεμβάσεις για τις οποίες μιλούν θα γίνουν με εργαζομένους «λάστιχο» και μεροκάματα ψίχουλα.

Αλλωστε, η υπουργός Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου ξεκαθάρισε ότι προϋπόθεση για υλοποίηση των πλάνων μεγαλοεπιχειρηματιών είναι η προώθηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών και το χτύπημα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Συμφωνώ απόλυτα με την επιλογή των Κέντρων Φιλοξενίας και με την ταχύτητα και αποφασιστικότητα που κινείται ο κ. Χρυσοχοΐδης. Δεν πρέπει να υπάρξει ούτε μια μέρα καθυστέρηση, ανεξάρτητα από τις εκλογές», και... «Συμφωνώ με την εξαιρετικά επεξεργασμένη πρόταση του κ. Καμίνη για το πώς πρέπει να γίνονται οι διαδηλώσεις και πορείες»...

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Προχωρά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Ο χώρος στην Αμυγδαλέζα όπου η κυβέρνηση σχεδιάζει το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών

Eurokinissi

Ο χώρος στην Αμυγδαλέζα όπου η κυβέρνηση σχεδιάζει το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών
Στη συγκρότηση και λειτουργία του πρώτου στρατοπέδου συγκέντρωσης μεταναστών προχωρά η κυβέρνηση. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, ανακοίνωσε χτες ότι πριν τις εκλογές θα λειτουργήσει στην Αττική το πρώτο στρατόπεδο στην Αμυγδαλέζα, σε εγκαταστάσεις της ΕΛ.ΑΣ. Η ανακοίνωση έγινε μετά τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και της υπηρεσιακής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. με εκπροσώπους μεταναστευτικών οργανώσεων.

Το συγκεκριμένο μέτρο όπως και πολλά άλλα παίρνονται με πρόσχημα το πράγματι υπαρκτό πρόβλημα στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας. Μάλιστα, είναι σε εξέλιξη μια άθλια προπαγάνδα από τη συγκυβέρνηση και τα αστικά ΜΜΕ που επιχειρεί να παρουσιάσει όλους τους μετανάστες ως «εγκληματίες, άρρωστους, εμπόρους ναρκωτικών». Προπαγάνδα που η ίδια η ζωή διαψεύδει. Θυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή δύο μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε μια προσπάθεια να απεγκλωβίσουν δύο Ελληνες που το αυτοκίνητό τους βρισκόταν στις ράγες του τρένου στο Κρυονέρι.

Στην Αμυγδαλέζα θα εγκατασταθούν 150 - 200 άνθρωποι, σε πρώτη φάση. Τον επόμενο μήνα θα φτάσουν τους 800. Στις εγκαταστάσεις υπάρχουν 250 κοντέινερ, όπου θα κρατηθούν συνολικά 800 μετανάστες χωρίς χαρτιά. Οπως προβλέπει ο σχεδιασμός, κάθε κοντέινερ θα φιλοξενεί 4 μετανάστες που θα ζουν σε 28 τετραγωνικά. Ο ένας χώρος θα χρησιμοποιείται για ύπνο σε δύο διώροφα κρεβάτια.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ελλάδας - Πακιστάν, Σαγιέντ Μοχάμεντ Τζεμίλ, στη συνάντηση πήραν μέρος εκπρόσωποι των μεταναστών από περίπου 17 κοινότητες. Τόσο ο ίδιος όσο και ο εκπρόσωπος της Ενωσης Μεταναστών Ελλάδας, Ζαν Ντανιέλ Κολομπανί, δήλωσαν τη συμφωνία τους, αρκεί τα στρατόπεδα συγκέντρωσης να πληρούν τις ...ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Τόσο ο πρόεδρος της ΕΜΕ Ζ. Κολομπανί όσο και ο αντιπρόεδρός της Σ.Μ. Τζεμίλ, αναπαρήγαγαν την κυβερνητική προπαγάνδα λέγοντας: «Θα είναι συμβολικός αριθμός (σ.σ. αυτών που θα κρατηθούν στα στρατόπεδα) και θα σταλεί ένα μήνυμα προς νεοεισερχόμενους μετανάστες προς Ευρώπη, με πύλη την Ελλάδα, πως υπάρχει κράτος που φυλάει τα σύνορά του...». Και πως να μη δηλώνουν αυτά, όταν ο πρόεδρος της Ενωσης έχει διατελέσει πρόεδρος της βραχύβιας Επιτροπής Αντιρατσισμού και Μετανάστευσης του ΛΑ.Ο.Σ... Ο ίδιος ο Ζ. Κολομπανί, που μίλησε χτες ως εκπρόσωπος των μεταναστευτικών κοινοτήτων, έχει εκθειάσει τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρη, που πρόσφατα είπε «να κλείσουμε τους μετανάστες στα στρατόπεδα και να τρώνε εάν δουλεύουν».

Κεντρική Μακεδονία

Για δεύτερη φορά, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, με ευθύνη της διοίκησης (ΝΔ) και της μείζονος αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ) απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας στο ζήτημα της δημιουργίας στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών.

Ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Συγκυβέρνηση και συνοδοιπόροι της σκοπεύουν να φυλακίσουν μαζικά ανθρώπους (ακόμη και πρόσφυγες που ζήτησαν άσυλο) υπό απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, ενώ οι περισσότεροι θέλουν να πάνε αλλού στην ΕΕ μα εγκλωβίζονται εδώ ελέω Σένγκεν και "Δουβλίνο ΙΙ"». Ακόμα, τόνισε: «Η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ χτυπά τις ίδιες τις αιτίες μετανάστευσης κι εγκληματικότητας, των κοινωνικών φαινομένων που καταδείχνουν τη σαπίλα του καπιταλισμού και εντείνονται με την κρίση και τα αδιέξοδά του. Μόνο με αποδέσμευση από ΕΕ - ΝΑΤΟ και λοιπούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία προς όφελος του λαού και εργατικό - λαϊκό έλεγχο θα χτυπηθούν οι ρίζες του σύγχρονου δουλεμπορίου, της "μαύρης" εργασίας, της πορνείας, της καταπάτησης κάθε ανθρώπινου δικαιώματος για τους παραγωγούς του πλούτου».

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΣΕ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ

Οι δυναμικές παρεμβάσεις που πραγματοποίησαν, χθες, μέλη των Λαϊκών Επιτροπών στα Γιάννενα, στη ΔΕΗ και τη Δημοτική Υπηρεσία Υδρευσης-Αποχέτευσης, είχαν αποτέλεσμα να γίνει επανασύνδεση στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση τριών συνολικά οικογενειών. Συγκεκριμένα, πέτυχαν επανασύνδεση ρεύματος σε οικογένεια ανέργων με τρία παιδιά που δεν μπορούσε να πληρώσει λογαριασμούς 8 μηνών, ενώ επανασύνδεση νερού έγινε σε σπίτια ακόμα δύο οικογενειών. Οπως καταγγέλθηκε, τα κρούσματα διακοπής νερού, από τη δημοτική αρχή ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, για λογαριασμούς κάτω των 100 ευρώ, έχουν πολλαπλασιαστεί.

ΞΑΝΘΗ

ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΠΟΡΟ

Την επανασύνδεση του ρεύματος σε σπίτι άπορου ηλικιωμένου ζευγαριού που φιλοξενεί και τα δύο εγγόνια του, πέτυχε χθες η Λαϊκή Επιτροπή Ξάνθης. Η ΔΕΗ είχε κόψει το ρεύμα στο σπίτι του ηλικιωμένου ζευγαριού, την περασμένη Παρασκευή. Η ΔΕΗ αρνούνταν το διακανονισμό και επέμενε στην εξόφληση τουλάχιστον του μισού ποσού, περίπου 300 ευρώ.

ΓΛΥΦΑΔΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

Συγκέντρωση έξω από τον ΟΑΕΔ πραγματοποίησε χθες η Επιτροπή Αγώνα Γλυφάδας, απαιτώντας άμεση προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους που έρχονται αντιμέτωποι με όλα τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης που τσακίζουν τη ζωή τους.

Αντιδραστικός ο ρόλος του

Σε μπαράζ αντιδραστικών τοποθετήσεων προέβη ο εκλεγμένος με στήριξη ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγων δήμαρχος Αθήνας Γ. Καμίνης με παρεμβάσεις στον αστικό Τύπο. Στο κυριακάτικο «ΒΗΜΑ», πατώντας στη δράση διαφόρων ομάδων που επεχείρησαν να μπουν στη Νομική, και μετά την απόφαση του προέδρου της να την κλείσει νωρίτερα για το Πάσχα, χαρακτηρίζει το κλείσιμο αυτό «μεγάλη ήττα». Συνεχίζει, λέγοντας ότι «με τον πρόεδρο της Νομικής, τον κ. Φορτσάκη, συμφωνήσαμε ότι στο χέρι μας είναι να αποδείξουμε ότι η αδράνεια είναι η μεγαλύτερη πληγή. Και ότι "άβατα" δεν υπάρχουν». Οπου «άβατο» βλ. πανεπιστημιακό άσυλο το οποίο στοχοποιεί ευθέως.

Στην κυριακάτικη «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» επιμένει στην πρόταση που κατέθεσε για περιορισμό έως απαγόρευση κινητοποιήσεων στο κέντρο, τέλεσή τους κατόπιν αστυνομικής άδειας και παρουσία εισαγγελέα. Δρώντας ως «λαγός» συμφερόντων κατηγορεί τα κόμματα ότι «είτε με την αβασάνιστη απόρριψη είτε με τη εκκωφαντική σιωπή τους (...) απέδειξαν ότι στην ελληνική πολιτική ζωή είναι κατά κανόνα προτιμότερο να αφήνουμε τα προβλήματα να διαιωνίζονται, παρά να ερχόμαστε σε ρήξη με τους παράγοντες που τα προκαλούν». Χαρακτηρίζει «συνταγματικό δικαίωμα» αυτό στην «οικονομική δραστηριότητα» που τάχα θίγεται από κινητοποιήσεις, ζητά δε «να εξαλειφθεί το φαινόμενο, μικρές πορείες των 50 ή 100 ατόμων, να κλείνουν το κέντρο της πόλης με ανυπολόγιστη ζημιά για τις επιχειρήσεις».

Συγκυβέρνηση, δημοτική αρχή, μονοπώλια, θέλουν να επιβάλουν στο λαό «άκρα του τάφου σιωπή», προκειμένου να περάσουν τις πιο άγριες αντιλαϊκές πολιτικές. Να αποδεχθεί τον εργασιακό μεσαίωνα, προκειμένου να υπηρετηθούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Τα σχέδιά τους θα τσακιστούν σε αυτό που προσπαθούν πάση θυσία να εμποδίσουν, στον κυματοθραύστη του εργατικού λαϊκού κινήματος.


Θ. Μπ.

Περιοδείες στο Δήμο της Αθήνας

Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σήμερα Τρίτη 10 Απρίλη περιοδεύει στις 6 π.μ. στις τεχνικές υπηρεσίες και στην οδοποιία του Δήμου (Αγίας Αννης).

Αύριο Τετάρτη 11 Απρίλη στις 9.30 π.μ. στις υπηρεσίες του Δημαρχείου (Αθηνάς). Στις 11.30 π.μ. στις υπηρεσίες του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθήνας (Ακαδημίας 50).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ