ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Ανεβαίνει η ένταση μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών

Ανεβαίνει η ένταση μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, με άξονα ποιος θα έχει το προβάδισμα στον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πόρων και εμπορικών διαύλων στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τι θα γίνει με τον υποθαλάσσιο ενεργειακό πλούτο του Αιγαίου. Η αντιπαράθεση κλιμακώνεται εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, όπου ανήκουν τα δύο κράτη, με τους Αμερικανούς να συμβάλλουν στη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» που η Τουρκία κάνει πράξη.

Σε αυτήν τη βάση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με επίσημη ανακοίνωσή του κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να... μαζέψει τον υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο. Οι Τούρκοι εμφανίζονται ενοχλημένοι από την επίσκεψη του Ελληνα ΥΕΘΑ στα Ιμια, τις δηλώσεις που έχει κάνει π.χ. για την ΕΛΔΥΚ την οποία χαρακτήρισε «μια μονάδα επίθεσης που όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου, θα είναι η μονάδα που θα σηκώσει πάλι τη σημαία της λευτεριάς στα κατεχόμενα εδάφη»...

Επιθετική διπλωματία

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής: «Για τις τελευταίες δραστηριότητες και δηλώσεις, οι οποίες κρίνονται απαράδεκτες, του υπουργού Αμυνας της Ελλάδας, ο οποίος από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα παρατηρείται πως ακολουθεί μία προκλητική συμπεριφορά έναντι της Τουρκίας, και αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο, καλούμε την ελληνική κυβέρνηση σε σύνεση και να θέσει το ταχύτερο δυνατόν υπό έλεγχο αυτές τις ανεύθυνες συμπεριφορές. Είναι ολοφάνερο ότι η συνέχιση των ανεύθυνων κινήσεων δεν θα εξυπηρετήσουν κανέναν άλλον σκοπό πέραν της αύξησης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Αιγαίο. Η κατάσταση αυτή θα επιφέρει ζημία στις προσπάθειες για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και στην επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο. Γνωστοποιούμε, για μία ακόμα φορά σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, ότι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να προστατεύσει, με μέτρα που θα λάβει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο. Επισημαίνουμε για μία ακόμα φορά την αναγκαιότητα να επωφεληθούμε από τους ισχύοντες μηχανισμούς διπλωματικού διαλόγου, με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο».

Από ελληνικής πλευράς, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κ. Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικές με την τουρκική ανακοίνωση, δήλωσε: «Ουδείς μπορεί να υποδεικνύει στην Ελλάδα τον τρόπο που θα ασκεί η ελληνική κυβέρνηση και γενικότερα το ελληνικό κράτος την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Η Τουρκία ας κρατήσει τις υποδείξεις περί υπευθυνότητας για τον εαυτό της. Ουδέν περαιτέρω».

Η ανταπάντηση της Αγκυρας; Είκοσι παραβάσεις, χτες, του Εθνικού Εναέριου Χώρου στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, και δύο παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, από επτά τουρκικά αεροσκάφη, τα δύο οπλισμένα...

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ

Δημοσιοποιήθηκε χτες το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, προκειμένου να ακολουθήσει η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης που θα διαρκέσει μέχρι και την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του νομοσχεδίου, «διασφαλίζεται η απρόσκοπτη παροχή της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας χωρίς ασυνέχεια».

Μιλά, επίσης, για «αναβίωση των εργασιακών συμβάσεων αορίστου χρόνου των απολυμένων της 11ης Ιουνίου 2013» και «διατήρηση των εργασιακών σχέσεων αορίστου χρόνου των απασχολούμενων στη ΝΕΡΙΤ».

Κάνει λόγο για «οικονομική εξυγίανση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα» μέσω «ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, του ουσιαστικού ελέγχου των οικονομικών πεπραγμένων του παρελθόντος, της μείωσης των μεικτών και εξωτερικών παραγωγών, της κατάργησης των υψηλών αποδοχών και των προνομίων του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα».

Με τα άρθρα 1 και 2 αποκαθίσταται το ιστορικό σήμα της ΕΡΤ και ορίζεται ως νέα επωνυμία της εταιρείας «Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΡΤ ΑΕ)» . Το άρθρο 3 προβλέπει ότι η ΕΡΤ ΑΕ «αποτελεί δημόσια επιχείρηση που ανήκει στο δημόσιο τομέα και εποπτεύεται από το Κράτος, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και διέπεται από τις διατάξεις του παρόντος σχεδίου νόμου».

Το άρθρο 8 καθορίζει «ως αντιστάθμισμα για την εκπλήρωση των σκοπών της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας (...) ανταποδοτικό τέλος ύψους τριών ευρώ (3,00 ευρώ) μηνιαίως ανά παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.» Το τέλος μπορεί να αναπροσαρμόζεται, ενώ δεν υπάρχει ρητή αναφορά ότι από αυτό απαλλάσσονται οι «κοινωνικά ευπαθείς ομάδες». Η αρμοδιότητα της απαλλαγής ή της αναπροσαρμογής για αυτές τις ομάδες δίνεται στους υπουργούς Οικονομικών και Επικρατείας, οι οποίοι καθορίζουν τα σχετικά κριτήρια.

Το άρθρο 15 προβλέπει την πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου αλλά και ορισμένου χρόνου μετά από προκήρυξη. Οι εργασιακοί όροι καθορίζονται με επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας «σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και στο πλαίσιο τήρησης ισοσκελισμένων εταιρικών προϋπολογισμών». Ακόμα, υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού με έμμισθη εντολή αλλά και η ανάθεση έργου ή παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Η ανάθεση δεν μπορεί να υπερβαίνει «συνολικά ποσοστό της τάξεως του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του ετήσιου προϋπολογισμού των παρεχόμενων από την εταιρεία ραδιοτηλεοπτικών και διαδικτυακών προϊόντων στο πλαίσιο τήρησης ισοσκελισμένων εταιρικών προϋπολογισμών».

Το άρθρο 16 προβλέπει ότι «οι κάθε είδους συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του προσωπικού το οποίο την 11η Ιουνίου 2013 απασχολείτο στην ΕΡΤ ΑΕ οι οποίες λύθηκαν, καθ' οιονδήποτε τρόπο, με το άρθρο 3 της υπ' αριθμόν 02/11.6.2013 κοινής Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό (Β' 1414), όπως ισχύει αναβιώνουν από την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θεωρούνται εφ' εξής συμβάσεις που έχουν συναφθεί με την εταιρία του άρθρου 1 του παρόντος νόμου». Ακόμα, παραμένουν σε ισχύ οι συμβάσεις των εργαζομένων με τη ΝΕΡΙΤ ΑΕ.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Από επιτροπή σε επιτροπή για «να βρισκόμαστε σε δουλειά»...

Πρόταση για την επανασύσταση της «Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών» κατέθεσε χτες η πρόεδρος της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου, η οποία θα συζητηθεί σήμερα στις 7.30 το απόγευμα με ειδική ημερήσια διάταξη στην Ολομέλεια.

Από τη σχετική ανακοίνωση, δημιουργούνται ερωτήματα σχετικά με το αν η σημερινή κυβέρνηση έχει πράγματι την πολιτική βούληση να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Διακομματική Επιτροπή θα έχει αρμοδιότητα «τη συνέχιση και ολοκλήρωση της συγκέντρωσης και τεκμηρίωσης με οργανωμένο τρόπο των αδιαμφισβήτητων ιστορικών στοιχείων που θα ενισχύσουν αποτελεσματικά την ελληνική επιχειρηματολογία για τη διεκδίκηση των οφειλομένων». Στοιχεία και επιχειρήματα συγκεντρώνονταν επί μήνες από τη προηγούμενη κυβέρνηση...

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή σύμφωνα με την ανακοίνωση θα επιδιώξει «τη συστράτευση και άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων και διεθνών οργανισμών σε αυτήν την προσπάθεια, συμπεριλαμβανομένης της, προς το σκοπό αυτό, πραγματοποίησης επαφών με άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και με το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και με ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα που έχουν αντιμετωπίσει ανάλογες περιπτώσεις, καθώς και της διοργάνωσης συνεδρίων και διαλέξεων γι' αυτό το θέμα». Πρόκειται για «πρωτοβουλίες» που είχε προγραμματίσει και η προηγούμενη Επιτροπή, για τις οποίες εκπρόσωποι του ΚΚΕ στην Επιτροπή είχαν σχολιάσει ότι «Δεν είναι τα στοιχεία που λείπουν και δεν είμαστε μελετητική Επιτροπή. Είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης».

Τέλος, όπως σημειώνεται, η Επιτροπή έχει προθεσμία έως τις 15 Ιούλη του 2015 να υποβάλει όχι τη συνολική της έκθεση, αλλά ένα ...πρώτο πόρισμα «με δυνατότητα εντεύθεν - όπως σημειώνεται - ανανέωσης της εντολής και της θητείας της».

ΥΠΟΘΕΣΗ «SIEMENS»
Παραπέμπονται εξήντα τέσσερις

Εξήντα τέσσερα πρόσωπα παραπέμπονται, σύμφωνα με πληροφορίες, για την υπόθεση των λεγόμενων μαύρων ταμείων της «Siemens», μετά από πολύχρονη δικαστική έρευνα. Το βούλευμα που εκδόθηκε αφορά τη σύμβαση 8002/97 του ΟΤΕ με τη γερμανική εταιρεία για την ψηφιοποίηση του οργανισμού. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο υπολογίζεται σε περίπου 80 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 50 εκατ. ευρώ έχουν κατασχεθεί και σε λογαριασμούς στην Ελβετία.

Ανάμεσα σε άλλους, τα άτομα που παραπέμπονται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι οι Μ. Χριστοφοράκος, Χρ. Καραβέλας, Ηλ. Γεωργίου, Πρ. Μαυρίδης, αλλά και ο σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, Θ. Τσουκάτος που εμφανίζεται να διακίνησε 1 εκατ. γερμανικά μάρκα μέσω φίλων του επιχειρηματιών. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χρήματα κατέληξαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, παραπέμπονται 13 Γερμανοί πρώην στελέχη της μητρικής εταιρείας καθώς και πρώην διευθυντικά στελέχη του ΟΤΕ. Οι πράξεις που τους αποδίδονται κατά περίπτωση είναι: ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενεργητική και παθητική δωροδοκία, καθώς και συνεργία στις πράξεις αυτές. Σύμφωνα με το βούλευμα και κατά το κατηγορητήριο από τις προμήθειες που κατευθύνονταν στη χώρα μας «το 8% πήγαινε σε στελέχη του ΟΤΕ και το 2% στην πολιτική». Με το βούλευμα απαλλάσσονται από την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης 80 κατηγορούμενοι, καθώς και κάποιοι από αυτούς για επιμέρους πράξεις λόγω παραγραφής. Με το βούλευμα, τέλος, διατηρούνται τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος των Μ. Χριστοφοράκου, Χ. Καραβέλα και του τραπεζίτη Ζαν Κλοντ Οσβαλντ. Η υπόθεση να υπενθυμίσουμε αποτέλεσε και αντικείμενο εξεταστικής επιτροπής της Βουλής.

Στις 20 Απρίλη, στον Κορυδαλλό η δίκη της Χρυσής Αυγής

Στις φυλακές Κορυδαλλού, στις 20 Απρίλη προσδιορίστηκε ότι θα ξεκινήσει η δίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Με το βούλευμα, να υπενθυμίσουμε, παραπέμπονται 70 κατηγορούμενοι ανάμεσα στους οποίους και όλοι οι νυν (και πρώην) βουλευτές της ΧΑ της προηγούμενης περιόδου, μαζί με τον αρχηγό τους Νίκο Μιχαλολιάκο. Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, οι χρυσαυγίτες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ όλων των εγκληματικών ενεργειών, βασικές υποθέσεις της δικογραφίας είναι η δολοφονία του Π. Φύσσα, η επίθεση σε μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα, η δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Σ. Λουκμάν, η επίθεση σε βάρος Αιγύπτιων ψαράδων, οι επιθέσεις στους χώρους «Αντίπνοια» και «Συνεργείο», η επίθεση σε βάρος μαθητή στο Π. Φάληρο και η επίθεση σε βάρος Πακιστανών εργατών στην Ιεράπετρα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ