ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ξεπέρασε κάθε όριο!

Γρηγοριάδης Κώστας

Καθαρή πρόκληση αποτελούν τα όσα είπε η υφυπουργός Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής που συνεδρίασε την Πέμπτη, με θέμα την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στην εργασία. Την ώρα που η ανεργία στους ικανούς προς εργασία ανάπηρους ξεπερνάει το 85%, που οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους απ' τα φτωχά λαϊκά στρώματα οδηγούνται στο περιθώριο και την εξαθλίωση, η υφυπουργός, ξεπερνώντας κάθε όριο, ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει ανεργία στα ΑμΕΑ, αλλά άρνηση για εργασία λόγω των προκαταλήψεων!

«Τα άτομα με αναπηρίες αποτελούν το 9,3% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα καθιστούν πολλές φορές τα ΑμΕΑ θύματα διακρίσεων και κοινωνικού αποκλεισμού. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΥΕ, το 8,9% των ατόμων με αναπηρίες και προβλήματα υγείας παραμένει άνεργο. Ομως το 84% αυτών (των ΑμεΑ και ατόμων με προβλήματα υγείας) είναι οικονομικά ανενεργό (δεν αναζητούν εργασία). Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην ενεργοποίηση και στην ενθάρρυνσή τους για ένταξη στην αγορά εργασίας», είπε η υφυπουργός.

Αποτελεί πρόκληση η τοποθέτηση της υφυπουργού, γιατί η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνησή της όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ ευθύνονται αποκλειστικά για την ανεργία των ατόμων με αναπηρία που διεκδικούν εργασία ως ένα από τα πρώτα αιτήματά τους. Ας μην ψάχνει άλλοθι. Είναι πολιτικά εκτεθειμένη όπως και η πολιτική της που πρέπει να καταδικαστεί.

Οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους θα απαντήσουν και σε αυτήν την πρόκληση δυναμώνοντας τους αγώνες τους, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Επιχείρηση μείωσης των ψαράδων

Αγκίδα στο μάτι της Κομισιόν φαίνεται πως είναι τα ψαροκάικα της Ελλάδας και της Μεσογείου γενικότερα. Ο επίτροπος Αλιείας της ΕΕ Τζο Μποργκ στη διάρκεια της υπουργικής συνάντησης του Διεθνούς Κέντρου Ανώτατων Μεσογειακών Αγρονομικών Σπουδών (CIHEAM) στη Σαραγόσα της Ισπανίας, ζήτησε τη μείωση του αλιευτικού στόλου των μεσογειακών χωρών εντός και εκτός της ΕΕ!

Ο επίτροπος Αλιείας χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι «ένας σημαντικός αριθμός σκαφών αλιεύει περιορισμένο αριθμό ψαριών». Στην ομιλία του, κάλεσε όλες τις μεσογειακές χώρες να καταβάλλουν «σημαντικές προσπάθειες» για μείωση του αλιευτικού τους δυναμικού και υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης του περιφερειακού συντονισμού στην υπηρεσία της βιώσιμης αλιείας στη Μεσόγειο. Η ουσία είναι ότι η ΕΕ έχει βάλει στο στόχαστρο τους ψαράδες και χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να τους βγάλει από τη μέση, σε όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών και των βιομηχανιών που λυμαίνονται τις θάλασσες. Για τους ψαράδες δίνονται κίνητρα διάλυσης των αλιευτικών σκαφών και απόσυρσης από το επάγγελμα, ενώ παράλληλα τίθενται όλο και περισσότεροι περιορισμοί στην αλιεία. Το επιχείρημα που τίθεται από την ΕΕ είναι η προστασία των ιχθυαποθεμάτων. Η αλήθεια όμως είναι ότι επιδιώκεται να βγουν από τη μέση οι μικρομεσαίοι ψαράδες. Αλλωστε, κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη γεωργία όπου το προπαγανδιστικό επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε σχετικά στην αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ, ήταν η «αειφόρος ανάπτυξη»... Κι όπως φαίνεται η πολιτική ξεκληρίσματος της ΕΕ δεν κοιτάει, ούτε θάλασσα, ούτε βουνό, ούτε κάμπο.

Η Ευρώπη ... που παραμυθιάζεται

«Μην ενθουσιάζεσαι, Ευρώπη. Μπορεί ο Πρόεδρος Μπους να αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2009, αλλά η εξωτερική πολιτική του διαδόχου του θα έχει πολλά κοινά σημεία με τη δική του».

Αυτά, και άλλα ανάλογα, γράφει το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» σε σχετικό άρθρο του με αφορμή τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Βέβαια, στο παραπάνω απόσπασμα υπάρχει μια ολόκληρη αλήθεια... και μια «μισή». Η ολόκληρη αλήθεια - αν και δεν περιμέναμε το «Σπίγκελ» να μας «πληροφορήσει», αλλά πάντα είναι χρήσιμες τέτοιες παραδοχές «εκ των έσω» - είναι ότι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός θα διατηρήσει και θα αυξήσει την επιθετικότητά του ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος και θρησκεύματος του νέου Προέδρου. Η «μισή» αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη που «ενθουσιάζεται» είναι η παραδοσιακή δεξιά, η σοσιαλδημοκρατία και οι παραφυάδες της (σ.σ. τύπου «συλλυπητήρια» στην πρεσβεία των ΗΠΑ για το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους) οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να προπαγανδίζουν ουσιαστικά ότι ακόμη και... «ένας άλλος ιμπεριαλισμός είναι εφικτός».

Υπάρχει όμως και η Ευρώπη που δεν παραμυθιάζεται. Οι λαοί. Και η οποία σίγουρα δε θα βρει θέση στις σελίδες του «Σπίγκελ»...

Δικαιοσύνη με τον ... αραμπά

Και μόνο το γεγονός ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμούν για εκδίκαση γύρω στις 30.000 υποθέσεις, αρκεί για να επιβεβαιώσει ότι η Δικαιοσύνη - ακόμη και αυτή η «κουτσή» Δικαιοσύνη - στον τόπο μας απονέμεται με τον ...αραμπά.

Οι ελλείψεις σε δικαστές, σε άλλο έμψυχο προσωπικό, αλλά και σε υλικοτεχνική υποδομή, παρά τις υποσχέσεις των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, για την κάλυψή τους, αντί να μειώνονται διαρκώς αυξάνονται. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να επικρατεί καθημερινά στα δικαστήρια ένα αδιανόητο κομφούζιο με δίκες που αναβάλλονται αλλεπάλληλα, ταλαιπωρώντας χιλιάδες ανθρώπους που περιμένουν να φτάσουν οι υποθέσεις τους στο ακροατήριο 4 και 5 χρόνια, ίσως και παραπάνω, μόνο σε πρώτο βαθμό! Βιασύνη επιδεικνύεται βέβαια μόνο στις περιπτώσεις όπου τα δικαστήρια καλούνται να βγάλουν παράνομη και καταχρηστική μια απεργία...

Να ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που μας διηγήθηκε δικηγόρος, ο οποίος κάποτε είχε αναλάβει αγωγή για μισθολογικά ζητήματα εργαζομένων κάποιου υπουργείου, που στρεφόταν κατά του γενικού γραμματέα (όχι ως πρόσωπο, αλλά γενικά ως εκπροσώπου της δημόσιας διοίκησης): «Η υπόθεση τρέναρε επί πέντε χρόνια. Στο μεταξύ, είχε αλλάξει η κυβέρνηση και ένας από τους εργαζόμενους που έκαναν την αγωγή είχε τοποθετηθεί στη θέση του γενικού γραμματέα. Ετσι, όταν τελικά έφτασε η μέρα να εκδικαστεί η υπόθεση, ο ενάγων ήταν πια και ο... εναγόμενος!».

Μερικές από τις δικαστικές καθυστερήσεις, λοιπόν, έχουν καταντήσει... ανέκδοτο! Και άλλες βέβαια έχουν εξελιχτεί σε διπλό δράμα, αφού οι καθυστερήσεις ενίοτε φτάνουν σε επίπεδα αρνησιδικίας...

ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Διατεταγμένη υπηρεσία

«Τον προβοκάτορα κι αν τον ξεμπροστιάζεις τις λέξεις σου ξοδεύεις». Ο λόγος για άλλη μια φορά για την Α1 του Γ. Καρατζαφέρη, που προκειμένου να συκοφαντήσει το ΚΚΕ ανακατεύει τα σάπια υλικά του. Ανακατεύει την παρουσία της Γ. Αγγελοπούλου σε κάποια επίδειξη μόδας με το γεγονός πως η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» τυπώνεται στην «Τυποεκδοτική». Ολοφάνερη η αγωνία να φτιάξει συνειρμούς, από την αστοχία όμως ολοφάνερη και η διατεταγμένη υπηρεσία...

Αντι-Ντίρινγκ

Το έργο γράφτηκε από τον Φρ. Ενγκελς με τη μορφή πολεμικής κατά του Γερμανού θεωρητικού Ντίρινγκ. Η πολυμορφία των ζητημάτων που εξέταζε ο Ντίρινγκ και η πολεμική που έκανε στο μαρξισμό, έδωσε τη δυνατότητα στον Ενγκελς να αναπτύξει τις μαρξιστικές απόψεις σε διάφορους τομείς. Το βιβλίο είναι δομημένο με βάση τα τρία συστατικά στοιχεία του μαρξισμού, τη Φιλοσοφία, την Πολιτική Οικονομία και το Σοσιαλισμό. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου τίθενται τα βασικά προβλήματα του υλισμού και της διαλεκτικής καθώς και της υλιστικής αντίληψης της ιστορίας. Δίνεται απάντηση στο βασικό ζήτημα της φιλοσοφίας, εξετάζονται ανάμεσα στα άλλα ζητήματα ηθικής κοινωνικής ισότητας καθώς και η σχέση ελευθερίας και αναγκαιότητας. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, ο συγγραφέας εκθέτει το αντικείμενο της πολιτικής οικονομίας. Αναδεικνύει το ρόλο της βίας στην εμφάνιση της νέας κοινωνίας και στην ανατροπή της παλιάς. Στο ίδιο μέρος παρουσιάζει τη μαρξιστική αντίληψη για την αξία, την απλή και σύνθετη εργασία, το κεφάλαιο και την υπεραξία κ.ά. Στο τρίτο μέρος, περιγράφει την ιστορία και τη θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού. Δείχνει ότι ο μαρξισμός είναι η θεωρητική έκφραση του προλεταριακού κινήματος και δίνει τα χαρακτηριστικά της μελλοντικής, της κομμουνιστικής κοινωνίας, όταν η ανθρωπότητα πραγματοποιεί το άλμα από το βασίλειο της αναγκαιότητας στο βασίλειο της ελευθερίας. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Νικολά Σαρκοζί

Κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Ακάθεκτος φαίνεται να προχωρά ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και αποφασιστικότερος στη διεκδίκηση καλύτερης θέσης για το γαλλικό ιμπεριαλισμό. Μετά και τις συμφωνίες του Προέδρου με τις αραβικές χώρες, που θα αποφέρουν πακτωλό χρημάτων στο γαλλικό κεφάλαιο επεκτείνεται και η παρέμβαση σε άλλες χώρες, τόσο στην Ευρώπη αλλά και στην Αφρική.

Χαρακτηριστική είναι η ανάμειξη της Γαλλίας στο Τσαντ, αλλά και στα εσωτερικά του Κοσσόβου και της Σερβίας. Οσον αφορά στα εσωτερικά, οι επιδόσεις του είναι εξίσου «καλές». Μετά την επικύρωση του «ευρωσυντάγματος», από το Κοινοβούλιο, καθώς ο ίδιος απέρριψε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος προς αποφυγή επανάληψης του κόλαφου του 2005, περιόδευσε στα προάστια, υποσχόμενος χρήμα για «αναβάθμιση και ανάπλαση», δουλειά σε 100.000 άνεργους και, αφήνοντάς την για το τέλος, ενίσχυση των δυνάμεων καταστολής με 4.000 αστυνομικούς επιπλέον...

Τέλος, φροντίζει να επαναλαμβάνει στους Γάλλους εργαζόμενους που ασφυκτιούν από την ακρίβεια, βλέποντας την αγοραστική τους δύναμη να παίρνει την κατιούσα, ότι όποιος επιθυμεί να απολαμβάνει πρέπει να εργάζεται περισσότερο, θυσιάζοντας ακόμα και τις Κυριακές του... Ταυτόχρονα, μπροστά είναι και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας της οικονομίας» - γνωστό το επιχείρημα που χρησιμοποιείται και στη χώρα μας από νεοφιλελεύθερους και σοσιαλδημοκράτες διαχειριστές του συστήματος - στα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων.


Α.Φ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ