ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ
ΟΧΙ στα προγράμματα «εκφυλισμού και ενσωμάτωσης»

Καταγγέλλει το πρόγραμμα επιδότησης σύνταξης κλαδικών σχεδίων προσαρμογής των μικρών επιχειρήσεων στην ...κρίση

Τις διαστάσεις της παραπλάνησης για την πιθανότητα διεξόδου από την κρίση μέσω κατάρτισης διάφορων σχεδίων «προσαρμογής» των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, θίγει η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), σε ανακοίνωσή της για το πρόγραμμα «Σύνταξη κλαδικών σχεδίων διαρθρωτικής προσαρμογής μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1- 49 άτομα εντός της οικονομικής κρίσης», ζητώντας την απόρριψή του από τους συνδικαλιστικούς φορείς, καθώς επιδιώκει τον εκφυλισμό και την ενσωμάτωση του συνδικαλιστικού κινήματος. Στην ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΕΒΕ σημειώνει:

«

Εδώ και τρεις περίπου μήνες οι Ομοσπονδίες και τα σωματεία που ανήκουν στη ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ δέχονται ένα βομβαρδισμό δελεαστικών προτάσεων από τα διάφορα ΚΕΚ, ΚΑΕΛΕ αλλά και από ιδιωτικές εταιρείες υλοποίησης προγραμμάτων, με στόχο να συμμετάσχουν στο παραπάνω πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και απευθύνεται ειδικά σε συνδικαλιστικούς φορείς των Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων.

Τυπικά, σύμφωνα με την προκήρυξη, το πρόγραμμα έχει σαν στόχο την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων, για να ανταποκριθούν στις συνθήκες που διαμορφώνει η οικονομική κρίση. Το ύψος κάθε ξεχωριστού προγράμματος για κάθε σωματείο ή ομοσπονδία που θα συμμετέχει είναι μέχρι 80.000 ευρώ, από τα οποία το 70% θα το πάρει ο σύμβουλος που θα αναλάβει την εκπόνησή του, το υπόλοιπο 30% πηγαίνει στο συνδικαλιστικό φορέα για να καλύψει τα έξοδα υλοποίησής του. Συνολικά έχουν εξαγγείλει ότι η συνολική χρηματοδότηση θα φτάσει τα 80.000.000 ευρώ. Αυτό εξηγεί και το τεράστιο ενδιαφέρον που δείχνουν οι εταιρείες υλοποίησης προγραμμάτων και τα διάφορα ΚΕΚ και ΚΑΕΛΕ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια όλη η δραστηριότητα του συνδικαλιστικού κινήματος να περιοριστεί στην υλοποίηση και διαχείριση προγραμμάτων, ξεφεύγοντας από το λόγο ύπαρξής του, που είναι η προβολή και διεκδίκηση λύσεων για τα καυτά προβλήματα των συναδέλφων.

Ενα από τα καινούργια στοιχεία αυτού του προγράμματος είναι μεταξύ άλλων και η καλλιέργεια αυταπατών ότι είναι δυνατόν με μια μελέτη και μερικά σεμινάρια, να βοηθηθούν οι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι για να αντέξουν τις τεράστιες συνέπειες που έχει στη δουλειά τους η οικονομική κρίση. Και μόνο γι' αυτό το λόγο, το συγκεκριμένο πρόγραμμα πρέπει να καταδικαστεί και να απορριφτεί από το σύνολο των συνδικαλιστικών οργάνων. Να απορρίψουν την προσπάθεια να μας πείσουν ότι σε μια περίοδο που μισθοί και συντάξεις μειώθηκαν, που η φορολογία άμεση και έμμεση (ΦΠΑ) αυξήθηκε, που δεν μπαίνει πελάτης στο μαγαζί γιατί δεν έχει λεφτά, δήθεν με μερικές συμβουλευτικές υπηρεσίες και μερικές ώρες ψευτοκατάρτισης και μάλιστα επιδοτούμενες με 5 ευρώ, ο τζίρος και η δουλειά μπορεί να ανέβει.

Οτι πρόκειται για πρόγραμμα - κοροϊδία φαίνεται και από το γεγονός ότι προβλέπει κλαδικά σχέδια κατά Νομό, δηλαδή οι δήθεν μελέτες μπορεί να βγάλουν συμπέρασμα, για παράδειγμα, ότι αλλιώς θα ξεπεράσουν την κρίση οι έμποροι π.χ. της Καλαμάτας και αλλιώς οι έμποροι της Τρίπολης, το ίδιο μπορεί να βγει π.χ. ανάμεσα στους ηλεκτρολόγους της Καρδίτσας και των Τρικάλων.

Εκτός από τα παραπάνω συγκεκριμένα στοιχεία, υπάρχει και η προηγούμενη αρνητική εμπειρία από την υλοποίηση εκατοντάδων προγραμμάτων μέσω του ΚΕΚ της ΓΣΕΒΕΕ και του ΚΑΕΛΕ της ΕΣΕΕ. Εξυπηρέτησαν τα σχέδια των κυβερνήσεων και των συμβιβασμένων ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος για τη διάβρωση και την παράλυση του συνδικαλιστικού κινήματος. Δεν πρόσφεραν τίποτα στη συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων.

Εξυπηρετούν το στόχο Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυβερνήσεων να αντικατασταθούν οι άδειες και τα επαγγελματικά δικαιώματα με πιστοποιητικά ιδιωτικών φορέων πιστοποίησης, να ξεφορτωθεί το κράτος από την υποχρέωση παροχής δημόσιας εκπαίδευσης - κατάρτισης - επανεκπαίδευσης που είναι απαραίτητη σε πολλούς κλάδους λόγω εξέλιξης της επιστήμης και της τεχνολογίας. Τελικά, και τα πιστοποιητικά κατάρτισης που θα μοιράζουν οι διάφοροι σύμβουλοι και με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα χρησιμοποιηθούν σε βάρος των δήθεν καταρτισμένων, γιατί θα συμβάλουν στην απαξίωση της σημερινής άδειας και στο σπάσιμο του επαγγέλματος σε κομμάτια.

Πρέπει να είναι καθαρό σε όλους ότι όλα τα σχέδια κατάρτισης είναι ενταγμένα στους νόμους και τις οδηγίες περί διά βίου μάθησης που οδηγεί στη δημιουργία μισοειδικευμένων και φτηνών εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων, για να διευκολυνθεί η μονοπώληση κλάδων που σήμερα κυριαρχούν οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι.

Μένει τελευταία η πραγματική αιτία που το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει γίνει το κέντρο του ενδιαφέροντος για μεγάλο κομμάτι του συνδικαλιστικού κινήματος, εκεί που κυριαρχούν οι δυνάμεις του συμβιβασμού και της ενσωμάτωσης.

Δεν αναφέρεται στις επίσημες διακηρύξεις αλλά αναλύεται διεξοδικά και με λεπτομέρειες από τους διάφορους επίδοξους συμβούλους. Είναι η υπόσχεση ότι ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων του κάθε προγράμματος θα μπει στα ταμεία των σωματείων και των Ομοσπονδιών (μήπως και αλλού;).

Είναι φανερό ότι οι εμπνευστές του συγκεκριμένου προγράμματος προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη μεγάλη οικονομική δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα σωματεία και οι ομοσπονδίες και τάζοντας οικονομικά ανταλλάγματα να καταστήσουν συνδικαλιστικά όργανα και συνδικαλιστές συνενόχους σε δραστηριότητες που, και τα συμφέροντα των συναδέλφων δε θα εξυπηρετήσουν και θα φουντώσουν ακόμα περισσότερο εκφυλιστικά φαινόμενα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Είναι κατανοητό, γιατί με τόση επιμονή οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ έχουν αναλάβει την προβολή και την προώθηση του συγκεκριμένου προγράμματος. Τους χρειάζεται για να διαμορφώσουν ένα συνδικαλιστικό κίνημα που δε θα ορθώνει ανάστημα και δε θα αντιστέκεται στα σχέδια και τις επιδιώξεις ΕΕ και κυβέρνησης, γιατί από αυτούς εξαρτάται και οικονομικά.

Φαίνεται ότι για μεγάλο κομμάτι των συνδικαλιστικών ηγεσιών, η άποψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ότι όλοι μαζί τα φάγαμε είναι οδηγός για τη δράση τους.

Η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ καλεί το συνδικαλιστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων, τα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες να απορρίψουν, να καταδικάσουν και να μη συμμετέχουν μέσω των προγραμμάτων στις διαδικασίες ενσωμάτωσης και εκφυλισμού του συνδικαλιστικού κινήματος.

Τα πράγματι μεγάλα οικονομικά προβλήματα των σωματείων και των ομοσπονδιών μόνο με το δυνάμωμα της δράσης, την εγγραφή νέων μελών και τη στήριξη στην ανιδιοτελή προσφορά, μπορούν να αντιμετωπισθούν. Ομως, αυτή η αντίληψη δεν ταιριάζει στο μοντέλο του συνδικαλισμού που θέλουν να διαμορφώσουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Αρνούμαστε το συνδικαλισμό της συναλλαγής και των ανταλλαγμάτων.

Παλεύουμε για την Αγωνιστική Συσπείρωση και οργανώνουμε την αντιμονοπωλιακή πάλη για την ανατροπή της πολιτικής που μας εξοντώνει».


ΕΣΕΕ
Αποφάσισε κλείσιμο καταστημάτων στις 23 Φλεβάρη

Τριήμερο κινητοποιήσεων και κλείσιμο των καταστημάτων στις 23 Φλεβάρη αποφάσισε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), κάτω από την πίεση της δραματικής κατάστασης που βιώνουν οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι.

Η πλειοψηφία της διοίκησης βάζει ως αιχμή του δόρατος το φορολογικό, την «απελευθέρωση» των κλειστών επαγγελμάτων, που, όπως αναφέρει, ουσιαστικά απελευθερώνει την εγκατάσταση πολυεθνικών πολυκαταστημάτων και τη συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων, που έχει φέρει σε τραγική κατάσταση την πλειοψηφία των μικρομεσαίων εμπόρων. Σ' αυτό το πλαίσιο χτες, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου, αποφασίστηκε το τριήμερο κινητοποιήσεων στις 21, 22 και 23 Φλεβάρη, κορυφώνοντας με κλείσιμο των καταστημάτων στις 23.

Την ίδια στιγμή, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Δ. Ασημακόπουλος τοποθετήθηκε απροκάλυπτα ενάντια στις κινητοποιήσεις. Παρακάμπτοντας ακόμα και τα προσχήματα, ο πρόεδρος της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ δήλωσε ότι «δεν βοηθάει σε τίποτα τις θέσεις των μικρομεσαίων το να κλείσουν μια μέρα τα καταστήματά τους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ