ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Διπλή ήττα των ΗΠΑ

Για 15η φορά καταδικάστηκε η εγκληματική πολιτική του αποκλεισμού που έχουν επιβάλει ενάντια στην Κούβα

Διπλή ήταν η ήττα που υπέστησαν οι ΗΠΑ στην προχτεσινή συζήτηση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου 183 χώρες απαίτησαν τον τερματισμό του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα και 126 απέρριψαν την πρόταση της Αυστραλίας που - υπό τις οδηγίες των ΗΠΑ - απαιτούσε να συμπεριληφθεί στην τελική διατύπωση του κειμένου για την Κούβα τροπολογία με αίτημα την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, σεβασμό των πολιτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κλπ.».

Συγκεκριμένα, για 15η συνεχόμενη χρονιά, 183 χώρες ψήφισαν υπέρ του τερματισμού του αποκλεισμού, 4 - οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, τα Νησιά Μάρσαλ και το Παλάου - καταψήφισαν, η Μικρονησία απείχε από την ψηφοφορία, ενώ απόντες ήταν το Ελ Σαλβαδόρ, το Ιράκ, η Νικαράγουα και το Πράσινο Ακρωτήρι.

Νωρίτερα, και εντελώς αιφνιδιαστικά, η Αυστραλία κατέθεσε τη συγκεκριμένη τροπολογία, η οποία πήρε την κατάλληλη απάντηση από την Κούβα, που, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε την ενέργεια απαράδεκτη, επισήμανε ότι καμία χώρα - καθ' όλη τη διάρκεια των διήμερων συζητήσεων - δεν έθεσε σχετικό αίτημα και ξεκαθάρισε ότι δεν μπαίνουν κανενός είδους όροι για την άρση του αποκλεισμού. Σημειώνουμε ότι την τροπολογία της Αυστραλίας 126 χώρες την απέρριψαν, 51 υπερψήφισαν, 5 απείχαν (Κιριμπάτι, Λιχτενστάιν, Σαμόα, Ελβετία και Τόνγκα), ενώ απούσες ήταν 10 χώρες (Αφγανιστάν, Πράσινο Ακρωτήρι, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Ιράκ, Λιβερία, Μαρόκο, Νικαράγουα, Τιμόρ - Λέστε, Βανουάτου).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ υπερψήφισε την τροπολογία της Αυστραλίας (υιοθετώντας τα περί «καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Κούβα) και, αφού τελικά δεν πέρασε η απαράδεκτη τροπολογία, υπερψήφισε τον τερματισμό του αποκλεισμού των ΗΠΑ στην Κούβα. Την ίδια στάση κράτησαν και οι χώρες της ΕΕ.

Σχολιάζοντας τη νέα συντριπτική καταδίκη του αμερικανικού αποκλεισμού, ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Φελίπε Πέρες Ρόκε, σημείωσε ότι «η σταθερή θέση της Κούβας ανέτρεψε τις προσπάθειες της τελευταίας στιγμής των Αυστραλίας - ΗΠΑ να τροποποιήσουν την απόφαση», ενώ χαρακτήρισε την κυβέρνηση της Αυστραλίας «συνεργό του αμερικανικού ιμπεριαλισμού», πάντα έτοιμη να ακολουθήσει τις οδηγίες του μέντορά της, της Ουάσιγκτον, στον Ειρηνικό Ωκεανό αλλά και αλλού.

ΗΠΑ
Ιμπεριαλιστική «Δημοκρατική» ατζέντα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η ενίσχυση του αστυνομικού κράτους εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, ειδική «προσοχή» στις αναδυόμενες τρομοκρατικές απειλές από περιοχές όπως η Νοτιοανατολική Ασία και η Αφρική και διάθεση περισσότερων πόρων, έμψυχων και άψυχων, για τη ΛΔ της Κορέας και το Ιράν είναι μερικές από τις προτεραιότητες των Δημοκρατικών που ανακοινώθηκαν, σύμφωνα με το ΑΡ, ενόσω διαφαινόταν η νίκη των Δημοκρατικών και στη Γερουσία.

Σε αδρές γραμμές αυτή είναι και η ατζέντα των Δημοκρατικών. Και για όσους δεν ενθυμούνται ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, οι βομβαρδισμοί του Ιράκ για χρόνια, η «ταχεία επέμβαση στη Σομαλία», ασχέτως εάν κατέληξε σε φιάσκο, ο βομβαρδισμός του Σουδάν, του Αφγανιστάν και «κατά λάθος» του Πακιστάν αποτελούν «έργα» των ημερών της προεδρίας Κλίντον.

Οσο για την επάνοδό τους στην εξουσία... με τη νίκη στην πολύτιμη έδρα της Βιρτζίνια, οι Δημοκρατικοί κέρδισαν την πλειοψηφία και στη Γερουσία των ΗΠΑ, γεγονός που σημαίνει την καθολική ήττα των Ρεπουμπλικανών σε Βουλή Αντιπροσώπων, Γερουσία, εκλογή Κυβερνητών και φυσικά δημοψηφίσματα. «Συγκυβερνούμε» έσπευσε να προειδοποιήσει τον Μπους η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι που θα γίνει και η πρώτη γυναίκα πρόεδρός της.

Μία συγκυβέρνηση ή συγκατοίκηση που σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ έγινε δεκτή με «ενθουσιασμό» σε όλον τον κόσμο, λόγω της υποτιθέμενης «αλλαγής πολιτικής» ή της πιο προωθημένης άποψης περί της «δημοκρατίας που βρίσκει τον τρόπο να διορθώνει τα λάθη της».

Θεωρούν δεδομένη στην αλλαγή πλεύσης στο Ιράκ, δεδομένης και της «σφαγής» του υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ. Μάλιστα ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι τώρα είναι πιο πιθανή μια σταδιακή μείωση των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα, που σήμερα αριθμούν 152.000 άνδρες.

Αλλωστε, ο νέος υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, είναι μέλος της Επιτροπής Ιρακινών Μελετών, μιας διακομματικής ομάδας που επανεξετάζει την αμερικανική πολιτική στο Ιράκ και αναμένεται τις επόμενες βδομάδες να καταθέσει την εισήγησή της.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και οι Ευρωπαίοι αναλυτές. Ενδεικτικά, τα βρετανικά ταμπλόιντ κάνουν επικριτικά σχόλια για τον Τζορτζ Μπους, οι γαλλικές εφημερίδες μιλούν για τα δύο δύσκολα χρόνια που απομένουν στην αμερικανική κυβέρνηση, ενώ ο γερμανικός Τύπος εκτιμά ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα ξεπεράσει τα προβλήματα λιγότερο επώδυνα απ' όσο αναμένεται.

ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗΝ ΟΑΧΑΚΑ
«Πόλεμος χαμηλής έντασης»

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Κάρλος Αμπασκάλ με τον κυβερνήτη της Οαχάκα Ουλίσες Ρουίς, πραγματοποιήθηκε χτες, μία μέρα μετά το... τελεσίγραφο που του διεμύνησε: «απέδειξε ότι κυβερνάς ειδάλλως παραιτήσου»... Και φυσικά η στάση αυτή, του παρέχει «το τεκμήριο της αθωότητας», παρά την άγρια καταστολή με τουλάχιστον 17 νεκρούς, δεκάδες εξαφανισμένους και πολιτικούς κρατούμενους στην εξεγερμένη από τον περασμένο Μάη Οαχάκα.

Σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα», ο Ρουίς κατέθεσε χτες στον υπουργό Εσωτερικών σχέδιο έξι σημείων όπερ και έλαβε ακόμη μία παράταση χρόνου, αν και σε δηλώσεις του μετά την πραγματοποίηση της συνάντησης ο Ρουίς ήταν για άλλη μία φορά προκλητικός: «Προφανώς ο Αμπασκάλ φοβάται να εφαρμόσει το νόμο» όπως αναφέρει η «La Jornada». Δήλωση με πολλές ερμηνείες...

Από την άλλη πλευρά, η «Λαϊκή Συνέλευση της Οαχάκα» (ΑΡΡΟ) παραμένει ανυποχώρητη. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΑΡΡΟ «η απομάκρυνση του Ρουίς δεν είναι ούτε διαπραγματεύσιμη ούτε συζητιέται». Παράλληλα, σημειώνεται ότι ο «διάλογος με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση δε θα ξαναρχίσει μέχρι να υπάρξουν οι συνθήκες που θα εγγυώνται την ομαλή διεξαγωγή του, όπως απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, επανεμφάνιση ζωντανών όλων των εξαφανισθέντων, άμεσος τερματισμός της καταστολής των συλλήψεων και των βασανιστηρίων, άμεση ανάκληση όλων των ενταλμάτων σύλληψης, άμεση απομάκρυνση των ομοσπονδιακών αστυνομικών δυνάμεων, σύλληψη των παραστρατιωτικών ομάδων που δρουν στην Οαχάκα, παύση των επιθέσεων στο Radio Universidad και σεβασμός στην πανεπιστημιακή αυτονομία».

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Διήμερη απεργία των δημόσιων υπαλλήλων

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Διήμερη απεργιακή κινητοποίηση ξεκίνησαν χτες οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Πορτογαλία αντιδρώντας στις αντιλαϊκές κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης που σχεδιάζει, μεταξύ άλλων, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από 60 σε 65 χρόνια, την απόλυση 75.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2009, την αύξηση των εισφορών στα ταμεία, περικοπές στα επιδόματα που αφορούν την υγεία, αύξηση της φορολογίας και το πάγωμα των προαγωγών ώστε να περιοριστούν οι δημόσιες δαπάνες.

Χτες εξάλλου, πρώτη μέρα της απεργίας, το 80% των δημόσιων υπαλλήλων συμμετείχε στην απεργία, σύμφωνα με εκτιμήσεις των εργατικών σωματείων.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες βδομάδες επικρατεί αναβρασμός στην Πορτογαλία εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση και οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, σχολεία, δικαστήρια, μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις, στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Πολύμορφες κινητοποιήσεις είναι η απάντηση της εργατικής τάξης ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης Αλβαρο Ουρίμπε και ειδικότερα ενάντια στο ανακοινωθέν κύμα ιδιωτικοποιήσεων και την πρόθεση κύρωσης της διμερούς συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ (TLC), σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TeleSUR.

Εργατικά συνδικάτα, κοινωνικές και λαϊκές οργανώσεις κάλεσαν χτες σε γενική 24ωρη απεργία για την καταγγελία της πολιτικής Ουρίμπε που στοχεύει στην κύρωση της TLC και συνάμα στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων με πρώτη την πώληση της κρατικής εταιρείας πετρελαίου ECOPETROL. Επίσης είχαν διοργανωθεί διαδηλώσεις τόσο στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, όσο και σε πολλές άλλες πόλεις, περιλαμβανομένων της Μπαρανκίγια, του Κάλι και του Μεντεγίν. Οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων τόνισαν μάλιστα σε δηλώσεις τους προς το TeleSUR ότι η πολιτική της κυβέρνησης Αλβαρο Ουρίμπε θα σημάνει την παράδοση της οικονομίας και την παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας. Τέλος, τόνισαν ότι απαιτούν από την κυβέρνηση Ουρίμπε επαναπροσέγγιση και έναρξη των συνομιλιών με τις «Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας» (FARC) για την επίτευξη της «ανθρωπιστικής ανταλλαγής» των κρατούμενων από τους αντάρτες με τους φυλακισμένους μαχητές. Η εξέλιξη αυτή, που στις αρχές Οκτώβρη φαινόταν ότι μπορούσε να ξεκινήσει, έχει «παγώσει» με ευθύνη της αντιδραστικής κυβέρνησης Ουρίμπε.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ