ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Συνεχίζουμε! Είμαστε ακόμα στην αρχή!

Το μήνυμα αντήχησε για ακόμα μια φορά ηχηρό: Διεκδικούμε δημόσια και δωρεάν Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες. Και δεν κάνουμε στάσεις και επανεκκινήσεις. Σταθερά, διαρκώς, πολύμορφα, καθημερινά παλεύουμε και αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στη μόρφωση. Δεν περιμένουμε να ξεσπάσει θύελλα από την επίθεση στα δικαιώματά μας για να τα διεκδικήσουμε. Κρατάμε την ουσία, τη νίκη μας και συνεχίζουμε τον αγώνα: Για να μη συζητηθεί αναθεώρηση του άρθρου 16. Για να μην κατατεθεί ο νέος νόμος - πλαίσιο. Για σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει.

Για ακόμα μια φορά, χτες, τους δρόμους χρωμάτισαν τα συνθήματα για δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Αλλη μια φορά πλέχτηκαν μαζί οι φωνές των μαθητών, των φοιτητών, των σπουδαστών, των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων, των γονιών. Που μήνες τώρα ενώνουν τις δυνάμεις τους στους δρόμους του αγώνα. Γιατί η επίθεση τους αφορά όλους. Γιατί «Αυτή η μεταρρύθμιση θέλει να μας τα πάρει όλα, σε λίγο τα σχολεία μας θα γράφουν "Κόκα Κόλα"». Γιατί η αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, το δικαίωμα στη μόρφωση, εκείνη που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, είναι ζήτημα της διαρκούς πάλης όλου του λαού.

Πορεύονται στους ίδιους δρόμους του αγώνα

Από την Ομόνοια η μαθητική φωνή απλώνεται στο κέντρο της Αθήνας. Μαθητές από πολλά σχολεία ανεβαίνουν στην εξέδρα και «μιλούν» με τους συμμαθητές τους: Με το μήνυμα και την πείρα του σχολείου τους, με τη δύναμη των αιτημάτων τους, με ένα τραγούδι «ραπ» που εμπνεύστηκαν από τους δικούς τους αγώνες... Δεν τα μάζεψαν. Δεν τα δίπλωσαν. Συνεχίζουν. Κόντρα στις επιθέσεις που δέχτηκαν και δέχονται καθημερινά. Νικητές. Πιο δυνατοί. Πιο ώριμοι. Πιο αποφασισμένοι.

Το «σεντόνι» του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας απλώνεται στο δρόμο: «Η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ». Το κρατούν μαθητές, σαν κι αυτούς που είναι ζωγραφισμένοι και φωνάζουν: «Δε θα περάσει»!

Στα Προπύλαια συγκεντρώνονται οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των πανεπιστημιακών, καθώς και φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι. «Δεν παζαρεύουμε τα δικαιώματά μας» δήλωσε από το βήμα εκπρόσωπος των φοιτητών, καταθέτοντας τα αιτήματά τους για μια ανώτατη εκπαίδευση στην υπηρεσία των αναγκών του λαού.

Στα Χαυτεία η προσυγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στους εκπαιδευτικούς και τους δημόσιους υπαλλήλους που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ υποδέχεται τα γεμάτα ζωντάνια μαθητικά μπλοκ. «Μαθητές - εργατιά μια φωνή και μια γροθιά» αντηχεί το σύνθημα και συνεχίζουν να πορεύονται μαζί για το σχολείο των λαϊκών αναγκών.

«Σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει», «φωνάζει» το πανό του Συντονιστικού των μαθητών που οδηγεί την πορεία. Φτάνουν στη Μητροπόλεως. Σείεται ο τόπος μπροστά από το υπουργείο Παιδείας. Στη θέα της κλούβας και των δυνάμεων καταστολής οι μαθητές απλώνουν το «σεντόνι» τους κατάχαμα. Και γύρω γύρω, με παλμό, με ένταση και αποφασιστικότητα τραγουδάνε τις ανάγκες τους, φωνάζουν την αγανάκτησή τους, χτυπάνε ρυθμικά παλαμάκια στα αιτήματά τους, στον αγώνα τους.

«Γυρίζουν την πλάτη» στην αντιδραστική πολιτική που προωθείται και στην Παιδεία και βάζουν πλώρη για τη Βουλή, ανεβαίνοντας την Οθωνος. Είναι η στιγμή που η πλατεία Συντάγματος γεμίζει από σπουδαστές και φοιτητές οι οποίοι ακολουθούσαν. Με ορμή φτάνουν στη γωνία της Μητροπόλεως, ανεβαίνουν προς τη Βουλή, κατεβαίνουν την Πανεπιστημίου, ανάβουν τα καπνογόνα. «Κουραστήκαμε;», ακούγεται η ερώτηση από την ντουντούκα. Ενα βροντερό «ΟΧΙ» κάνει ξεκάθαρη την απάντηση των φοιτητών. Το επιβεβαιώνει και το πανό του Συλλόγου Φοιτητών Πανεπιστημίου Πειραιά: «Είμαστε ακόμα στην αρχή»! «Θα περάσει;» - «ΠΟΤΕ» απαντούν οι φοιτητές και απαιτούν «Ο νόμος - πλαίσιο να μην κατατεθεί, δωρεάν σπουδές σε κάθε φοιτητή». «Οχι στο νόμο - πλαίσιο της υποβάθμισης και της ιδιωτικοποίησης» τονίζουν οι σπουδαστές με το πανό του Συντονιστικού των ΤΕΙ.

Λίγο μετά κάνουν θεαματική είσοδο στην πλατεία Συντάγματος οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών και οι ομοσπονδίες. Μπροστά, «φυλακισμένοι» δάσκαλοι, μαθητές και γονείς σέρνουν τα «βάρη» και δέχονται τα χτυπήματα της κυβερνητικής πολιτικής στην Παιδεία... Με σφυρίχτρες, τύμπανα και ντέφια δίνουν νότες και ρυθμό στα αιτήματα και τον αγώνα τους μέσα και έξω από την τάξη.

Η απαίτηση για δημόσια και δωρεάν Παιδεία φωτίζει τους δρόμους του αγώνα. Το ραντεβού ανανεώνεται για την επόμενη βδομάδα, στις 17 Νοέμβρη. Τη μέρα που οι δρόμοι θα ξαναφωτιστούν από τα συνθήματα, τα αιτήματα και τις ανάγκες για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, για το δικαίωμα στη μόρφωση, για το δικαίωμα στη δουλιά. Και που χιλιάδες θα δώσουν συνέχεια σε έναν αγώνα επίκαιρο, με τη δυναμική τους παρουσία στην αντιιμπεριαλιστική πορεία και τον τριήμερο εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Δυναμικά συλλαλητήρια σ' όλη τη χώρα

Τη δική τους συμβολή στο αγωνιστικό ραντεβού στους δρόμους του αγώνα για δημόσια και δωρεάν Παιδεία είχαν χτες εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι σε πολλές ακόμα πόλεις.

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε μαχητικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης, που κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Δυναμικό «παρών» έδωσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης (με μαθητές από 10 σχολεία της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης) κι οκτώ φοιτητικοί σύλλογοι από το Αριστοτέλειο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Οι φοιτητές αρχικά συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο. Με συνθήματα, που διαμηνούσαν ότι δε θα περάσει ο νέος νόμος- πλαίσιο κι η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος διέσχισαν την Εγνατία κι ενώθηκαν με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ξεκίνησε με τους εκπαιδευτικούς μπροστά, τους μαθητές, το μπλοκ του ΠΑΜΕ και τους φοιτητικούς συλλόγους να ακολουθούν. Οι διαδηλωτές πορεύτηκαν στην Εγνατία, στην Καραολή και την Αγίου Δημητρίου καταλήγοντας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στην Αλεξανδρούπολη στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές. Με απόφαση του φοιτητικού συλλόγου της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, δυναμικό συλλαλητήριο φοιτητών και μαθητών έγινε στην Ξάνθη. Μαθητές και φοιτητές διαδήλωσαν επίσης σε Κομοτηνή και Καβάλα.

Στα Γιάννενα μαθητές και φοιτητές έδωσαν για άλλη μια φορά μαχητικό «παρών» μαζί με εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους. Διαμήνυσαν το μονόδρομο της συνέχισης των κοινών αγώνων τους και πρόβαλαν την ανάγκη το ζήτημα της Παιδείας να αποτελέσει παλλαϊκή υπόθεση. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ του Νομού Ιωαννίνων που κήρυξε στάση εργασίας από τις 11.30 π.μ. έως το τέλος της βάρδιας.

Αντίστοιχα δυναμική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στο Μεσολόγγι από μαθητές που έκαναν πορεία από το 1ο Λύκειο στην κεντρική πλατεία της πόλης καθώς και στην Ηγουμενίτσα το απόγευμα με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου, συλλόγων δασκάλων, καθηγητών και μαθητών.

Εκατοντάδες μαθητές, φοιτητές του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εκπαιδευτικοί πήραν μέρος στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στο Βόλο. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας κι ακολούθησε δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και υπέρ της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας.

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για Παιδεία σε όφελος του λαού μαθητές της Χαλκίδας και σπουδαστές του ΤΕΙ ξαναβγήκαν στους δρόμους. Συγκεντρώθηκαν στα Φανάρια της Νεάπολης και με πορεία στη συνέχεια στους δρόμους της πόλης δήλωσαν «παρόντες» για αυτά που τους αφορούν. Η κατάληξη της πορείας ήταν στο Εργατικό Κέντρο όπου το Συντονιστικό Αγώνα συνεδρίασε για τη συνέχεια των κινητοποιήσεων.

Εκπαιδευτικοί, γονείς, φοιτητές και μαθητές συναντήθηκαν σε πανεκπαιδευτικές συγκεντρώσεις και στην Κρήτη. Στα Χανιά η συγκέντρωση έγινε το μεσημέρι στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, στο Ηράκλειο στην πλατεία Ελευθερίας και στο Ρέθυμνο στην πλατεία Δημαρχείου.

Φοιτητές, εκπαιδευτικοί κι εργαζόμενοι στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη διατράνωσαν τη θέλησή τους για δημόσια και δωρεάν Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Με συνθήματα: «Αυτός ο νόμος - πλαίσιο δε θα κατατεθεί, δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή» και «πλοία φθηνά και ασφαλή - όχι στα σαπάκια του κάθε εφοπλιστή» πορεύτηκαν μέχρι το υπουργείο Αιγαίου.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Κανέναν δε θα αφήσουμε τη νίκη αυτή να μας την πάρει!

Εκ μέρους του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, η μαθήτρια Σταυρούλα Ρήγα μίλησε στην προσυγκέντρωση των μαθητών στην Ομόνοια δίνοντας τον τόνο της συνέχισης του αγώνα.

«Παιδιά, πολλοί πίστευαν ότι κουραστήκαμε και ότι θα σταματήσουμε! Εμείς το λέμε: Τώρα αρχίζουμε και συνεχίζουμε με εκπλήξεις: Με Γενικές Συνελεύσεις, πορείες, διαδηλώσεις, μπλόκα στους δρόμους. Κρατάμε δυνάμεις για το Γενάρη, με μαζικές καταλήψεις στα σχολεία μας, αν τολμήσουν να συζητήσουν για την κατάργηση του άρθρου 16», υπογράμμισε.

Και τόνισε: «Εχουμε κέρδος, είμαστε νικητές. Εξηγήσαμε σε όλους ποιο είναι το σχολείο που χρειαζόμαστε! Πολλοί παραδέχτηκαν πως τα αιτήματά μας είναι δίκαια. Τα προαύλιά μας "πήραν φωτιά" από τη συζήτηση. Σ' αυτό το μεγάλο σχολείο του αγώνα μάθαμε να λειτουργούμε δημοκρατικά, συλλογικά, με τις Γενικές Συνελεύσεις μας και τις επιτροπές κατάληψης.

Τώρα ξέρουμε. Κανέναν δε θα αφήσουμε αυτή τη νίκη να μας την πάρει. Οποιος τώρα θελήσει να απειλήσει μαθητή, θα βρει μπροστά του την απάντηση του σχολείου και της Γενικής Συνέλευσης. Στον αυταρχισμό θα απαντήσουμε με κινητοποίηση του σχολείου, με αποχή, πορεία ή ό,τι άλλο μέσα στα επόμενα λεπτά. Αν κάποιος θελήσει να μας τιμωρήσει για τους αγώνες μας, θα μας βρει μπροστά του όλους μαζί ενωμένους.

Τώρα ξέρουμε. Δεν παρακαλάμε τους διευθυντές να μας δώσουν ώρα για Γενική Συνέλευση. Αν δε σέβονται τα δικαιώματά μας, ξέρουμε το δρόμο. Παίρνουμε μόνοι μας χρόνο και συνεδριάζουμε. Ετσι θα συνεδριάσουμε φέτος για να εκλέξουμε 5μελή και 15μελή. Δε θα μας βάλουν στο χέρι. Πολύ θα ήθελαν, ορισμένοι, να ψηφίζουμε έχοντας στο μυαλό μας τις προσφορές των ταξιδιωτικών γραφείων και τις μίζες. Δε θα τους κάνουμε τη χάρη. Θα κάνουμε ζωντανή συζήτηση για τα προβλήματα του σχολείου, για τις εξελίξεις στην Παιδεία, για τον αγώνα μας. Θα εκλέξουμε μαθητικά συμβούλια που θα οργανώσουν τη συνέχεια του αγώνα μας».

Ακόμα, η μαθήτρια επισήμανε το επίκαιρο μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σημειώνοντας: «Οι ίδιοι που μας λένε εμάς "χαμένη γενιά", "του φραπέ και του κλάμπινγκ" έλεγαν και τα παιδιά του Πολυτεχνείου "χαμένη γενιά των γηπέδων και των χίπις"». Και ξεκαθάρισε ότι οι μαθητές στις 17 του Νοέμβρη θα «είμαστε εκεί, χιλιάδες και θα διαδηλώσουμε με οργή γιατί οι γονείς μας ακόμη πασχίζουν για το ψωμί. Θα διαδηλώσουμε με την υπόσχεση ότι ο αγώνας για την Παιδεία δε σταματά ποτέ. Θα διαδηλώσουμε νιώθοντας ελεύθεροι, γιατί όπως και τα παιδιά του Πολυτεχνείου έχουμε την αλήθεια και το δίκιο με το μέρος μας. Θα διαδηλώσουμε με τη σιγουριά ότι στεκόμαστε, εμείς οι αγωνιζόμενοι μαθητές, στο ύψος του Νοέμβρη!».


Αδιόρθωτοι

Φαίνεται ότι η κατοχή μαθητικής τσάντας αποτελεί, πλέον, αδίκημα για τα όργανα της τάξης. Ετσι όσοι συμμετέχουν σε διαδηλώσεις, έχουν στην πλάτη τους σακίδιο και κάνουν το λάθος να ξεμοναχιαστούν, θεωρούνται ως εν δυνάμει ταραξίες και οδηγούνται «γραμμή» στην Ασφάλεια για τα... περαιτέρω.

Χτες το μεσημέρι, μετά την αποχώρηση του μπλοκ του ΠΑΜΕ και του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας από το υπουργείο Παιδείας, τρεις μαθητές του 1ου Πειραματικού Λυκείου Πλάκας καθυστέρησαν να φύγουν από το χώρο της συγκέντρωσης. Για κακή τους τύχη κρατούσαν τα σακίδιά τους. Οταν ξεκίνησαν, αστυνομικοί των ΜΑΤ τους σταμάτησαν και με το πρόσχημα ότι είχαν έντυπο υλικό στα σακίδιά τους - αυθαίρετα - τους κράτησαν. Το μόνο υλικό που είχαν οι μαθητές ήταν προκηρύξεις οι οποίες είχαν μοιραστεί στο χώρο του συλλαλητηρίου. Οι τρεις μαθητές, με λεωφορείο διμοιρίας των ΜΑΤ οδηγήθηκαν στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Εξω από το κτίριο συγκεντρώθηκαν μαθητές, γονείς και καθηγητές του Λυκείου σε ένδειξη συμπαράστασης και διαμαρτυρίας. Τελικά οι τρεις μαθητές αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οπως, επίσης, ανακοίνωσε χτες η Αστυνομία 8 άτομα προσήχθησαν για εξακρίβωση της δικαστικής και αστυνομικής τους ταυτότητας.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Συνάντηση συντονισμού

Περίπου σαράντα φοιτητικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα συναντιούνται σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Χημείο για να συντονίσουν την αγωνιστική τους δράση απέναντι στην αντιεκπαιδευτική επίθεση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ