ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Οχτώβρη 2023
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ο Ζελένσκι καλεί τη Δύση σε «ενότητα» και αμείωτη συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης

Στα 350 δισ. δολάρια η συνολική βοήθεια από ΝΑΤΟ, ΕΕ και «συμμάχους» από την έναρξη του πολέμου

Από τη χθεσινή Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ
Από τη χθεσινή Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ
Σε «ενότητα» του δυτικού στρατοπέδου στη σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ουκρανία κάλεσε χτες ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, συμμετέχοντας μέσω βιντεοσύνδεσης στην ετήσια Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ που διεξήχθη στην Κοπεγχάγη, με φόντο τις ενδοαστικές αντιθέσεις στις ΗΠΑ, όπως αυτές εκφράστηκαν και στην ψήφιση της προσωρινής χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, στην οποία για την ώρα δεν περιλαμβάνεται επιπλέον χρηματοδότηση για την Ουκρανία.

Αντίστοιχες αντιθέσεις και διεργασίες για τους όρους συνέχισης της σύγκρουσης καταγράφονται και στην Ευρώπη. Ο ρυθμός αποστολής στρατιωτικών εξοπλισμών έχει μειωθεί, με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για αποθέματα που «εξαντλούνται», ενώ αυξάνεται και η λαϊκή δυσαρέσκεια για τη συνεχιζόμενη ιμπεριαλιστική σύγκρουση και τις συνέπειές της.

«Δεν είναι η ώρα να αποσυρθούμε από τη διεθνή αρένα σε εσωτερικές διαμάχες. Δεν είναι η ώρα να απομονωθούμε. Δεν είναι η ώρα να παραμείνουμε σιωπηλοί ή να υποδυθούμε πως ο τρόμος σε μια ήπειρο δεν επηρεάζει τις παγκόσμιες υποθέσεις», δήλωσε ο Ζελένσκι στην παρέμβασή του.

Μάλιστα, προχώρησε σε παραλληλισμό μεταξύ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της επιχείρησης της παλαιστινιακής οργάνωσης «Χαμάς» στο Ισραήλ, ισχυριζόμενος ότι «μόνο οι κανόνες και το Διεθνές Δίκαιο» μπορούν «να διασφαλίσουν την ειρήνη στον κόσμο».

«Το ίδιο κακό, με μόνη διαφορά ότι υπάρχει μια τρομοκρατική οργάνωση που επιτέθηκε στο Ισραήλ, ενώ εδώ έχουμε ένα τρομοκρατικό κράτος που επιτέθηκε στην Ουκρανία», σημείωσε ο Ζελένσκι.

«Η ενότητά μας πρέπει και μπορεί να σταματήσει το κακό», συνέχισε, «ας νιώσει κάθε χορηγός της τρομοκρατίας την οργή μας. Και ας νιώσει καθένας που νιώθει την ανάγκη για βοήθεια για να προστατευθεί από την τρομοκρατία την ισχύ της αλληλεγγύης μας».

Από την πλευρά της, η Δανή πρωθυπουργός, Μέτε Φρεντέρικσεν, δήλωσε στην ίδια σύνοδο ότι η χώρα της εργάζεται προκειμένου να «διευρύνει και να εμβαθύνει» έναν συνασπισμό χωρών που έχουν δεσμευθεί να παραδώσουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, προδιαγράφοντας «μέλλον» στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση.

«Οσο οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι να αγωνιστούν σε αυτόν τον πόλεμο για την ελευθερία μας, ας αποφασίσουμε πως η πολεμική κόπωση δεν θα συμβεί στη διατλαντική κοινότητά μας», δήλωσε.

«Εάν υπήρχαν λιγότερα δυτικά όπλα στο πεδίο της μάχης στο πλευρό του ουκρανικού ναζιστικού καθεστώτος, πιθανότατα τα καθήκοντα που έθεσε ο (Ρώσος) Πρόεδρος θα εκτελούνταν νωρίτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα εκπληρωθούν», υπογράμμισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, συμπληρώνοντας ότι «τα όπλα που αποστέλλονται στην Ουκρανία διαδίδονται με τεράστιους αριθμούς σε όλο τον κόσμο μέσω λαθρεμπόρων και άλλων εμπόρων».

350 δισ. δολάρια έχει δαπανήσει η Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Σε σχετικό άρθρο του, το CNN σημειώνει ότι η Ουκρανία μπόρεσε να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας σε μεγάλο βαθμό λόγω της αστρονομικής στήριξης, σχεδόν 350 δισ. δολαρίων, που έχουν δοθεί κυρίως από κράτη του ΝΑΤΟ και άλλα δυτικά κράτη από τον Γενάρη του 2022.

«Τώρα, υπάρχουν φόβοι ότι η βρύση μπορεί να αρχίσει να ρέει λιγότερο, κυρίως από τον πιο σημαντικό στρατιωτικό υποστηρικτή του Κιέβου, τις ΗΠΑ», αναφέρει το δημοσίευμα, την ώρα που «η Ουκρανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βοήθεια της Δύσης για να αλλάξει την πορεία του πολέμου» και μάλιστα ενώ η ουκρανική αντεπίθεση με στόχο την ανακατάληψη των εδαφών «εισέρχεται σε μια κρίσιμη φάση».

Αναδεικνύοντας «τη γεωπολιτική συζήτηση πίσω από την υποστήριξη του Κίεβου», το CNN ανέλυσε πώς συσσωρεύεται η διεθνής βοήθεια προς την Ουκρανία.

Μεμονωμένες χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν δεσμεύσει σχεδόν 100 δισ. δολάρια σε άμεση στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Σχεδόν τα μισά από αυτά προέρχονται από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία έως τον Ιούλη του 2023.

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε περίπου 46,6 δισ. δολάρια σε άμεση στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο από τότε που οι χώρες του ΝΑΤΟ άρχισαν να οργανώνουν υποστήριξη για την Ουκρανία, έναν μήνα πριν από τη ρωσική εισβολή.

Αυτό αποτελεί μέρος ενός συνολικού προϋπολογισμού βοήθειας 113 δισ. δολαρίων τόσο για στρατιωτικές ανάγκες, όσο και για μη στρατιωτικές ανάγκες - αν και δεν προορίζονται όλα απευθείας στην Ουκρανία. Μέρος αυτών των δαπανών είναι για να αναπληρώσουν τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού για τις προηγούμενες δωρεές όπλων και πυρομαχικών, καθώς και για να αυξηθούν η αμερικανική στρατιωτική παρουσία και ο αμερικανικός εξοπλισμός σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που επηρεάζονται από τη γεωπολιτική κατάσταση.

Συνολικά οι χώρες της ΕΕ έχουν δεσμεύσει 38 δισ. δολάρια σε άμεση στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο, με τη Γερμανία, τη Δανία και την Πολωνία να είναι οι μεγαλύτεροι προμηθευτές.

Η Βρετανία έχει δεσμεύσει πάνω από 7 δισ. δολάρια σε άμεση στρατιωτική βοήθεια.

Μερικές από τις στρατιωτικές δωρεές με το υψηλότερο κόστος περιλαμβάνουν αντιαεροπορικούς και αντιπλοϊκούς πυραύλους, συστήματα ραντάρ εντοπισμού όπλων, πλοία εκκαθάρισης ναρκών και περιπολικά σκάφη, ελικόπτερα και συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης.

Η ΕΕ προηγείται στη συνολική υποστήριξη του Κιέβου - στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική - έχοντας δαπανήσει περίπου 85,1 δισ. δολάρια. Ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει συνεισφορές από μεμονωμένα κράτη - μέλη της ΕΕ, οι οποίες υπολογίζονται χωριστά.

Σε σχέση με το ΑΕΠ οι συνεισφορές των ΗΠΑ αντιστοιχούν στο 0,3% του ΑΕΠ τους.

Η Νορβηγία και τα κράτη της Βαλτικής δαπανούν για τον πόλεμο στην Ουκρανία περισσότερο από το 1% του ΑΕΠ τους.

Ακολουθούν η Πολωνία με 0,7%, η Σλοβακία με 0,6%, η Γερμανία, η Τσεχία, η Φινλανδία, η Βρετανία με περίπου 0,5% του ΑΕΠ τους.

Η Μόσχα θα ανακαλέσει τη συνθήκη απαγόρευσης πυρηνικών δοκιμών

Οι Ρώσοι βουλευτές αποφάσισαν να μελετήσουν σε διάστημα 10 ημερών τη δυνατότητα ανάκλησης της επικύρωσης της συνθήκης απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κρατική Δούμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες της έως τις 18 Οκτώβρη, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Μόσχα θα ξαναρχίσει τις πυρηνικές δοκιμές και θα σταματήσει να συμμορφώνεται με αυτήν τη συνθήκη, λέγοντας πως οι ΗΠΑ δεν την εφαρμόζουν.

ΝΟΤΙΟΣ ΚΑΥΚΑΣΟΣ
Η Ρωσία παζαρεύει να παραμείνει η στρατιωτική αποστολή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Αναφέρει πως είναι «απαραίτητη» μέχρι να «επιλυθεί η σύγκρουση»

Η Ρωσία επιμένει και παζαρεύει να παραμείνει στρατιωτική αποστολή της στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ως ένα σοβαρό «πάτημα» για να διατηρηθεί η επιρροή της στον Νότιο Καύκασο και να αποτρέψει άλλη ενδεχόμενη «διεθνή» παρουσία στην περιοχή, με δεδομένη και τη «φιλοδυτική» στροφή της Αρμενίας.

Την περασμένη Παρασκευή, αντιπροσωπεία του ρωσικού υπουργείου Αμυνας επισκέφτηκε την Αρμενία για συνομιλίες σχετικά με την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων που υπολογίζονται σε περίπου 2.000 στρατιώτες.

Οι ρωσικές δυνάμεις διέλυσαν τους προσωρινούς σταθμούς παρατήρησης που είχαν τοποθετήσει κατά μήκος της πρώην γραμμής επαφής στις περιοχές Ασκεράν, Αγκντάρα και Σούσα του Αζερμπαϊτζάν, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας σε δήλωσή του.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, δήλωσε νωρίτερα ότι από τη στιγμή που η Αρμενία αναγνώρισε αυτό το καλοκαίρι το Καραμπάχ ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού έθεσε το ερώτημα σχετικά με την περαιτέρω παρουσία του ειρηνευτικού σώματος.

Χτες, ωστόσο, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μ. Γκαλουζίν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο RBC ότι η ρωσική στρατιωτική αποστολή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ εξακολουθεί να χρειάζεται επειδή η σύγκρουση δεν έχει ακόμη επιλυθεί. «Το θέμα των μελλοντικών τρόπων της συνεχιζόμενης περιοδείας αυτής της αποστολής θα συζητηθεί και θα επιλυθεί μεταξύ Μόσχας και Μπακού μέσω καθιερωμένων καναλιών», ανέφερε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η κατάσταση στο έδαφος είναι μάλλον ασταθής» και η «αποστολή του ρωσικού ειρηνευτικού σώματος παραμένει πιο απαραίτητη από ποτέ».

Ο Γκαλουζίν επανέλαβε ότι το ρωσικό ειρηνευτικό απόσπασμα έπαιξε «τεράστιο ρόλο» στην επίτευξη της εκεχειρίας της 20ής Σεπτέμβρη και στην παροχή βοήθειας στους κατοίκους του Καραμπάχ πριν από τη μαζική φυγή τους από την περιοχή, «διασφαλίζοντας την τάξη και την ασφάλεια». Ταυτόχρονα επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των Αρμενίων του Καραμπάχ και των αρχών του Αζερμπαϊτζάν διεξάγονται με τη συμμετοχή της διοίκησης του ρωσικού σώματος και «επιλύονται μια σειρά από πολύ περίπλοκα ερωτήματα που σχετίζονται με τη μελλοντική ανάπτυξη του Καραμπάχ».

Ο ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης σημείωσε επίσης ότι το σύνολο των τριμερών συμφωνιών μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας παραμένει προς εφαρμογή.

«Πρόκειται για την επίτευξη συμφωνιών σε ζωτικής σημασίας στοιχεία όπως η απεμπλοκή των αρτηριών μεταφοράς και οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, οριοθέτηση των συνόρων, υπογραφή συνθήκης ειρήνης και δημιουργία αλληλεπίδρασης μεταξύ των δημοσίων προσώπων, των κοινοτήτων εμπειρογνωμόνων και των νομοθετών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα συμβάλει στην επίτευξη «σταθερών, ισορροπημένων συμφωνιών».

Κατέληξε πως οι επιχειρήσεις των ρωσικών στρατευμάτων «θα είναι απαραίτητες» στο μέλλον, ώστε «όσοι κάτοικοι του Καραμπάχ έμειναν να αισθάνονται ασφαλείς», ενώ δεν απέκλεισε «κάποιοι από αυτούς που έφυγαν από το Καραμπάχ να αποφασίσουν να επιστρέψουν».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα «αντιτρομοκρατικά» πλήγματα στη Συρία

Κουρδικούς στόχους συνέχιζε και χτες να πλήττει η τουρκική Πολεμική Αεροπορία με νέες «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις στη Συρία.

Οπως ανακοίνωσε η αντικυβερνητική ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων», κουρδικές δυνάμεις ανέφεραν ότι ένα τουρκικό μαχητικό αεροπλάνο στοχοθέτησε ένα κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Στο μεταξύ, ο συριακός στρατός πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες επιχειρήσεις και βομβαρδισμούς σε περιοχές που ελέγχουν ισλαμιστικές οργανώσεις, μετά και από την επίθεση με drones, που την περασμένη βδομάδα στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 100 ανθρώπους στη Χομς (στην πλειοψηφία τους τελειόφοιτους στρατιωτικής ακαδημίας).

Σύμφωνα με την ίδια αντικυβερνητική ΜΚΟ, την Κυριακή σκοτώθηκαν 6 άμαχοι από τις επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν τρία παιδιά. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, συνολικά τα θύματα από τις επιχειρήσεις των κυβερνητικών δυνάμεων έχουν φθάσει τα 41.

Στα θύματα συγκαταλέγονται και δύο μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης «Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ», η οποία ήταν ο πρώην βραχίονας της «Αλ Κάιντα» στη Συρία.

Προχτές, σκοτώθηκε επίσης ένας Σύρος στρατιώτης στην επαρχία Ιντλίμπ, μετά από πλήγματα από αντικυβερνητικές δυνάμεις.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ