ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα ΟΧΙ του ΣΕΒ

ΟΧΙ σε όλα, είπαν οι βιομήχανοι κατά την προχτεσινή, πρώτη, συνάντηση με τη ΓΣΕΕ για τη διαπραγμάτευση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. ΟΧΙ σε αυξήσεις, που θα δίνουν μια "ανάσα" στον ανειδίκευτο εργάτη, που αμείβεται σήμερα με 119.000 δρχ. το μήνα και αυτά μεικτά! ΟΧΙ στο 35ωρο! ΟΧΙ και σε μια σειρά ακόμα από θεσμικά αιτήματα, που προβάλλονται από τη μεριά των εργαζομένων! Ανακυκλώνοντας την πολιτική, που σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι υπαγορεύουν στο "κράτος-εργοδότη", έρχονται να πουν ουσιαστικά ό,τι και η κυβέρνηση, με την επίσημη εισοδηματική της πολιτική. "Αυξήσεις", όσες και ο προβλεπόμενος για το 1996 πληθωρισμός "και κάτι παραπάνω". Κοινό σημείο αναφοράς το πρόγραμμα "σύγκλισης". Ιδια και τα επιχειρήματα... υπέρ της τόνωσης της "ανταγωνιστικότητας" βασικά. Οσο για το ωράριο εργασίας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ ήταν εντελώς ξεκάθαρος, όπως και στο πρόσφατο παρελθόν: Καμιά μείωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, αν δε συνδυαστεί με την πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και με τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε βασικά και η ηγεσία του Εμπορικού Συλλόγου και μόνο ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ υπογράμμισε τη σκληρή πραγματικότητα, που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι δεκάδες χιλιάδες των μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων. Ο συνεχώς μειούμενος τζίρος και το φάσμα του λουκέτου οφείλεται, πρώτα και κύρια, στη συνεχή μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Θα έλεγε κανείς ότι η στάση του ΣΕΒ ήταν αναμενόμενη. Επιβεβαίωσε, για μια ακόμα φορά, τον αδηφάγο χαρακτήρα του κεφαλαίου, αλλά και κάτι ακόμα: Οτι δηλαδή, αν οι βιομήχανοι δεν πιεστούν, δεν αντιμετωπίσουν το βάρος επίμονων, σκληρών και συντονισμένων αγώνων, αιτήματα δεν προωθούνται. Οτι η τακτική του "κοινωνικού εταιρισμού" δεν είναι παρά μια "λεόντειος" συμφωνία, εις βάρος των εργαζομένων και των συμφερόντων τους. Παρ' όλα αυτά, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επιμένει σε αυτή την ολέθρια τακτική. Επιμένει να πηγαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ηθελημένα άοπλη. Χωρίς να έχει να αντιπαραθέσει στην αδιαλλαξία των βιομηχάνων ΤΙΠΟΤΑ, παρ' εκτός τα πιστοποιητικά "καλής διαγωγής", τα οποία... ελπίζει να αναγνωρίσει ο "αντίπαλος", δίνοντας κάποια ψίχουλα, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις υπηρεσίες που του προσφέρουν... Είναι χαρακτηριστική προς αυτή την κατεύθυνση η στάση του προέδρου της Συνομοσπονδίας, ο οποίος, λίγες ώρες πριν τη διαπραγματευτική συνάντηση, βγήκε στα ραδιόφωνα, για να κάνει τις πρώτες "τρελές" εκπτώσεις στο διεκδικητικό πλαίσιο της εργατικής πλευράς, στρέφοντας έτσι ουσιαστικά τη διαπραγμάτευση στο εσωτερικό της ΓΣΕΕ!

Αν έτσι συνεχιστεί το "παιχνίδι", η κατάληξή του είναι δεδομένη. Αν η ΓΣΕΕ συνεχίζει να μην εκφράζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τίποτα από τη δυναμική του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, τότε και αυτός ο "γύρος" θα είναι των βιομηχάνων. Αν η κορυφαία συνδικαλιστική οργάνωση παραμείνει - όπως είναι τώρα - χωρίς το παραμικρό πρόγραμμα αγωνιστικής διεκδίκησης, η Σύμβαση που θα υπογραφεί, θα καταδικάσει το πιο εξαθλιωμένο οικονομικά τμήμα της εργατικής τάξης - τους ανειδίκευτους εργάτες - σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και θα παρασύρει στην ίδια κατεύθυνση και τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Είναι, επομένως, επιτακτική η ανάγκη να πιεστεί ποικιλοτρόπως να αλλάξει ταχτική. Να πιεστούν πάνω απ' όλα οι βιομήχανοι, με κινητοποιήσεις και συντονισμούς δράσης από τα κάτω.

ΠΑΣΟΚ
Κλίμα ανοιχτής σύγκρουσης
  • Κ. Παπούλιας: "Η απόφαση για την 20ή Γενάρη μπορεί να ανατραπεί"
  • Κ. Σημίτης: "Είμαστε αποφασισμένοι για λύση μέσα στο μήνα"

Χαρακτήρα ανοιχτής σύγκρουσης φαίνεται να προσλαμβάνει η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθιστώντας αβέβαιες τις εξελίξεις και όσον αφορά το θέμα της αντικατάστασης του πρωθυπουργού, αλλά και την πορεία του κυβερνώντος κόμματος. Εντύπωση προκαλεί η συντονισμένη αντεπίθεση της "προεδρικής ομάδας", η οποία για μια ακόμα φορά χτες και διά στόματος Κ. Παπούλια αμφισβήτησε ευθέως την απόφαση του ΕΓ για "οριστικές λύσεις" μέσα στο Γενάρη. Τακτική που προκάλεσε και προκαλεί μπαράζ δηλώσεων και αντιδράσεων από τους επίδοξους διαδόχους του Α. Παπανδρέου και από τους υπέρμαχους της άποψης ότι πρέπει να υπάρξει "άμεση λύση", ενώ υπήρξε και δήλωση κορυφαίου στελέχους, που έθετε σε αμφισβήτηση την ενότητα του ΠΑΣΟΚ σε ενδεχόμενη παράταση της εκκρεμότητας...

Κ. Παπούλιας: "Η 20ή Γενάρη

μπορεί να ανατραπεί"

Συγκεκριμένα, χτες, και αφού προηγουμένως ο Γ. Ποττάκης και ο Κ. Παπούλιας είχαν τοποθετηθεί κατά της αντικατάστασης του πρωθυπουργού, ο υπουργός Εξωτερικών επανήλθε. Οπως δήλωσε ο Κ. Παπούλιας από το Παρίσι, "η ημερομηνία της 20ής Ιανουαρίου για τη διαδικασία αντικατάστασης του πρωθυπουργού μπορεί να ανατραπεί από την πραγματικότητα, που είναι η βελτίωση της υγείας του πρωθυπουργού... Την ίδια θέση - συνέχισε - θα υποστηρίξω ακόμα και αν το κόμμα προχωρήσει στη διαδικασία αντικατάστασης, όπως έχει ειπωθεί".Προηγουμένως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναλάμβανε μονότονα ότι ενόψει της σύγκλησης της ΚΕ στις 20 του μήνα πρέπει να ερωτηθεί και ο Α. Παπανδρέου για τις όποιες αποφάσεις παρθούν. Πάντως, αν και συνεχώς παρέπεμπε στην απόφαση του ΕΓ για "οριστική λύση" μέσα στο Γενάρη, όταν ρωτήθηκε από το "Ρ" τι σημαίνει "οριστική λύση", αρνήθηκε να αποδεχτεί ότι η παραπάνω θέση συνιστά απόφαση αντικατάστασης του πρωθυπουργού και τη μετέφρασε ως "ομαλή πορεία"...

Αργά το βράδυ ο Κ. Παπούλιας κατά την επιστροφή του από τη Γαλλία επέμεινε και δήλωσε: "Δεν περιορίζομαι σε ημερομηνίες... Εχουμε όμως το γεγονός που επιβεβαιώνεται από τους γιατρούς ότι η υγεία του Α. Παπανδρέου καλυτερεύει και δεν μπορώ να φανταστώ ότι δε θα πάρει μέρος ο πρωθυπουργός σε αυτές τις διαδικασίες". Συνέχισε πως δε ζητά αναστολή της συνεδρίασης της ΚΕ, αλλά "θα υποστηρίξω στη συνεδρίαση - είπε - ότι εφόσον είναι δυνατή η συμμετοχή του Α. Παπανδρέου, δεν μπορεί να αποκλειστεί ο πρωθυπουργός", για να συμπληρώσει ότι θα υποστηρίξει την άποψή του και "θα υποστεί τις συνέπειες, αν κάτι πάει στραβά". Παράλληλα, χαρακτήρισε κατώτερη των περιστάσεων την πρόταση για ορισμό αντιπροέδρων και κατέληξε λέγοντας: "Διαφωνώ στο ότι οι ημερομηνίες δεν μπορεί να ακυρώσουν ή να αποκλείσουν άλλες δυνατότητες, οι οποίες θα είναι προσφορότερες προς την κατεύθυνση εξεύρεσης μιας λύσης".

Κ. Σημίτης: "Είμαστε αποφασισμένοι"

Τα παραπάνω προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων. Ο Κ. Σημίτης,μιλώντας κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής στη Βουλή, βρήκε πρόσφορο βήμα για να λειτουργήσει ως ηγέτης... της δικής του πτέρυγας και επιτέθηκε εναντίον όσων έχουν διαφορετικές απόψεις στο ΠΑΣΟΚ. "Φωτογραφίζοντας" τον Γ. Ποττάκη, είπε ότι όσοι αρνούνται ότι ο πρωθυπουργός έχει εκλείψει, αρνούνται την "κοινή λογική", ενώ αναφερόμενος στις θέσεις Βενιζέλου για συγκρότηση πλειοψηφίας 151 βουλευτών, που θα στηρίξουν τη διαδικασία αντικατάστασης, είπε ότι τέτοιες πλειοψηφίες δεν προβλέπονται από το Σύνταγμα και τον κανονισμό λειτουργίας της Βουλής. Τέλος, απαντώντας σε όσους επιδιώκουν παράταση της εκκρεμότητας και εκφράζουν διαφορετικές απόψεις στο ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι "εμείς είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε σε αυτές τις αποφάσεις έγκαιρα, αποφασιστικά μέσα στο Γενάρη".

Α. Τσοχατζόπουλος:

Στάση αναμονής

Από την πλευρά του Α. Τσοχατζόπουλου σημειωνόταν πως πρόκειται για προσωπική άποψη του υπουργού Εξωτερικών. Πάντως, ο προσκείμενος στον Α. Τσοχατζόπουλο, Γ. Δασκαλάκης,ανέφερε πως ο Κ. Παπούλιας "θα σκεφτεί τη δήλωση που έκανε και θα την αναθεωρήσει". Ωστόσο, σε μια εμφανή προσπάθεια να μη διαταραχτούν οι γέφυρες με τους "προεδρικούς", κύκλοι προσκείμενοι στον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης σημείωναν ότι "δεν μπορεί να θεωρείται εξ ορισμού ύποπτος ο Κ. Παπούλιας που λέει να λάβουμε υπόψη τη γνώμη του Α. Παπανδρέου και όχι όσοι με ξεδιάντροπο τρόπο ζητούν να τον γράψουμε στα παλιά μας τα παπούτσια". Ας σημειωθεί, τέλος, πως τα όσα διαδραματίζονται στο ΠΑΣΟΚ λειτουργούν - κατά τις εκτιμήσεις συνεργατών του αναπληρωτή πρωθυπουργού - υπέρ του Α. Τσοχατζόπουλου.

Κύμα δηλώσεων και ...ξένες πλάτες

Από το κύμα των χτεσινών δημόσιων εμφανίσεων στελεχών του ΠΑΣΟΚ μπορούν να αναφερθούν εκείνες του Χ. Καστανίδη, που υποστήριξε πως ακόμα και αν δεν παραιτηθεί ο Α. Παπανδρέου πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία αντικατάστασής του, του Δ. Μπέη, που επανέλαβε ότι θα υπάρχει νέος πρωθυπουργός εντός του μήνα, του Στ. Παπαθεμελή, που είπε πως οι θέσεις Ποττάκη αποτελούν "μειοψηφία" στο ΠΑΣΟΚ, του Στ. Τζουμάκα, που δήλωσε ότι η απόφαση του ΕΓ σημαίνει εκλογή νέου πρωθυπουργού και ερωτώμενος αν η διαδικασία αυτή μοιάζει με καθαίρεση απάντησε: "Ναι, μοιάζει", του Γ. Κατσιμπάρδη, που απείλησε ότι όσοι προωθούν σενάρια για ορισμό αντιπροέδρων "κλείνουν ως πολιτικοί", του Ε. Βενιζέλου, που τάχθηκε υπέρ της παραίτησης του πρωθυπουργού και δήλωσε ότι μη παραίτηση του τελευταίου θα προκαλέσει περιπέτειες, αλλά υποστήριξε ότι αυτό δεν πρέπει να σημαίνει παράταση του χρόνου αντιμετώπισης της εκκρεμότητας. Παράλληλα ο υπουργός Μεταφορών με ανακοίνωση που εξέδοσε μετά την ομιλία Σημίτη στη Βουλή τον κατηγόρησε για "έλλειψη ευθύνης". Οσο για τον Γ.Παπανδρέου, μιλόντας στη Βουλή, επιχείρησε να σταθεί στο ενδιάμεσο των αντιμαχόμενων πλευρών του ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε ότι θα μιλήσει στον πατέρα του και εδέχθη τα συγχαρητήρια του Μ.Εβερτ...

Τέλος, ας σημειωθεί ότι μια από τις συνήθεις τακτικές της "διαδοχομαχίας" συνεχίστηκε και χτες, καθώς από τα Γραφεία Τύπου των επίδοξων διαδόχων γινόταν επίκληση των ξένων πλατών που τους στηρίζουν (!) και έφταναν στις ελληνικές εφημερίδες μεταφράσεις ξένων δημοσιευμάτων, που υποστηρίζουν κατά περίπτωση τον Γερ. Αρσένη, τον Κ. Σημίτη κλπ.

Ν. Μπ.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ανησυχίες παρά τη βελτίωση

Παρά τη βελτίωση που παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού, οι γιατροί κρίνουν πως πρέπει να διανύσει πολύ δρόμο ακόμη. Δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την επανασυσσώρευση υγρού στους πνεύμονες, και ορισμένοι εκτιμούν πως ίσως οφείλεται στην καρδιακή ανεπάρκεια. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στον αριστερό πνεύμονα επανασυσσωρεύτηκε 1,5 λίτρο υγρού και στον δεξιό 440 κυβικά εκατοστά. Με τις αιμοκαθάρσεις δεν έγινε κατορθωτό να αφαιρεθεί το υγρό και ενδέχεται σήμερα ο πρωθυπουργός να υποβληθεί ξανά σε παρακέντηση στον αριστερό πνεύμονα και αργότερα στον δεξιό. Σ' αυτόν, δηλαδή στον δεξιό πνεύμονα, το υγρό βρίσκεται κατά τόπους και οι γιατροί θεωρούν πως είναι δύσκολο να αφαιρεθεί ακόμα και με παρακέντηση. Οι ίδιες πάντα πληροφορίες αναφέρουν πως η προηγούμενη νύχτα δεν ήταν ήρεμη για τον πρωθυπουργό. Στις 2-3 τα ξημερώματα της Τρίτης είχε αναπνευστικό πρόβλημα, διαταραχή των αερίων του αίματος και χαμηλό πυρετό. Ο φυσίατρος από τις ΗΠΑ Τ. Μπαχ κλήθηκε εσπευσμένα και του έκανε φυσιοθεραπεία για αρκετή ώρα. Χτες το μεσημέρι, εξερχόμενος του "Ωνασείου" ο Αμερικανός φυσίατρος δήλωσε πως ακόμη και να είχε πυρετό ο πρωθυπουργός, είναι φυσιολογικό και πως "σταθερά βελτιώνεται αλλά έχει πολύ δρόμο ακόμη". Ακόμη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταφοράς του πρωθυπουργού σε νοσοκομείο των ΗΠΑ. Για το ίδιο ζήτημα, ο ακαδημαϊκός Γρ. Σκαλκέας και ο πνευμονολόγος Ι. Ιορδάνογλου είπαν πως δε συζητήθηκε στο ιατρικό συμβούλιο θέμα μεταφοράς του πρωθυπουργού σε νοσοκομείο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό δελτίο, η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού χτες το απόγευμα ήταν αμετάβλητη. "Συνεχίζεται το πρόγραμμα κινησιοθεραπείας, αναφέρεται. Υποβλήθηκε σήμερα (σ.σ. χτες) σε αιμοκάθαρση. Η αναπνευστική λειτουργία υποστηρίζεται περιοδικά από αναπνευστήρα. Η καρδιακή του λειτουργία είναι αμετάβλητη".

Ο καρδιολόγος Α. Αντωνιάδης που ανέγνωσε το ιατρικό δελτίο, διευκρίνισε πως η αναπνευστική λειτουργία του πρωθυπουργού υποστηρίζεται κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης και της φυσικοθεραπείας. Τόνισε πως προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις νέας λοίμωξης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ