ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ

"Η καλή μέρα απ' το πρωί φαίνεται"! Το - παραλλαγμένο - περιεχόμενο της γνωστής λαϊκής ρήσης αποτελεί τη φιλοσοφία της πολιτικής, που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απ' τις αρχές κάθε χρόνου, στο ύψος των κονδυλίων που διαθέτει από τον κρατικό προϋπολογισμό για δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα. Μιας πολιτικής, που, στην πράξη, αποκαλύπτει το μέγεθος της υποκρισίας - και του κατάφωρου εμπαιγμού σε βάρος της λαϊκής γνώμης - στην οποία επιδίδονται τα διάφορα κυβερνητικά στελέχη όταν κάνουν λόγο για "κοινωνικό πρόσωπο". Στην προκειμένη περίπτωση, ο λόγος γίνεται για την απόφαση του υπουργού Οικονομικών - που αποκάλυψε την περασμένη Παρασκευή ο "Ρ" - με ημερομηνία έκδοσης ...27 Δεκέμβρη, με την οποία η κυβέρνηση κουτσουρεύει τις επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία, νοσηλευτικά ιδρύματα, αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς κλπ., που είχαν εγκριθεί να δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό στο πρώτο τρίμηνο του 1996.

Η απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, να παραβιάσει στην ουσία όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 1996, που μόλις πριν μία βδομάδα είχε ψηφιστεί από τους 169 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οδηγεί στα εξής συμπεράσματα: Πρώτον, ότι οι λεγόμενες κοινωνικές δαπάνες θα αποτελέσουν για ακόμη μια χρονιά το "μαύρο πρόβατο" του προϋπολογισμού, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει στα διάφορα σκέλη του η κυβέρνηση για ολόκληρο το έτος. Δεύτερον, ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει με ευλαβική συνέπεια και συνέχεια τη συγκεκριμένη οικονομική πολιτική άγριας λιτότητας, στο όνομα της επίτευξης των όρων του προγράμματος "σύγκλισης", χωρίς να επηρεάζεται ούτε στο ελάχιστο από την πολύμηνη ασθένεια του πρωθυπουργού. Δηλαδή, στην περίπτωση της επιβολής της πολιτικής λιτότητας, η κυβέρνηση δουλεύει ...ρολόι. Τρίτον, ότι με τη συγκεκριμένη κίνηση η ίδια η κυβέρνηση διαπαιδαγωγεί, στην ουσία, τους πολίτες της στην κατεύθυνση της παραβίασης των νόμων, που κατά καιρούς ψηφίζονται.

***

Η ορθότητα των παραπάνω διαπιστώσεων, αλλά και το απεριόριστο μέγεθος της κοινωνικής αναλγησίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ενισχύεται ακόμη περισσότερο, αν ληφθεί υπόψη ότι ανάμεσα στις δαπάνες του φετινού προϋπολογισμού, στις οποίες επιχειρείται να μπει "νυστέρι" από το πρώτο κιόλας τρίμηνο του '96, είναι και οι εξής: Δαπάνες μεταφοράς μαθητών, δαπάνες μετακίνησης ατόμων με ειδικές ανάγκες, επιχορηγήσεις σε ΟΤΑ, στην ΠΑΣΕΓΕΣ, σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, για φοιτητικά συσσίτια, επιχορηγήσεις σε οικονομικά αδύνατους κλπ. Για τις παραπάνω κατηγορίες δαπανών - αλλά και για πλείστες άλλες, που φωτογραφίζονται με τη συγκεκριμένη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών - ορίζεται ότι το ποσοστό των κονδυλίων που θα διατεθούν από τον προϋπολογισμό θα ανέλθει το πολύ μέχρι 15% σε όλη τη διάρκεια του τριμήνου Γενάρης - Μάρτης 1996. Οι περικοπές που επιχειρεί στις δαπάνες αυτές η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι εμφανείς, δεδομένου ότι για να εκτελεστεί κανονικά ο προϋπολογισμός δαπανών χωρίς περικοπές, θα έπρεπε να χορηγούνταν μέχρι τις 31 Μάρτη 1996 το 25% των προβλεπόμενων πιστώσεων για τις παραπάνω κατηγορίες δαπανών.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια απόφαση, με την οποία η κυβέρνηση Παπανδρέου κάνει σαφείς τις προθέσεις της να εντείνει την πολιτική μονόπλευρης λιτότητας. Και πρόκειται σαφώς για σκλήρυνση της λιτότητας, καθώς, πέρα από τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που ήδη επέβαλε, την ενισχύει μέσω των περικοπών των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, που αποφάσισε, προκειμένου να εκπληρώσει τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις, που με τη θέλησή της ανέλαβε ενώπιον του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών για να υλοποιήσει τους περιβόητους στόχους του προγράμματος "σύγκλισης".

***

Οι περικοπές αυτές θα συμβάλουν στην παραπέρα χειροτέρευση του ήδη χαμηλού βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων αυτής της χώρας, μέσω της υποβάθμισης των παρεχόμενων από τους διάφορους κοινωνικούς φορείς υπηρεσιών. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, για παράδειγμα, το γεγονός ότι η υποβάθμιση των υπηρεσιών, που παρέχουν τα διάφορα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, στρέφει τους ασφαλισμένους κατευθείαν στην "αγκαλιά" της ιδιωτικής ασφάλισης, με οδυνηρές επιπτώσεις στο "πορτοφόλι" τους και ανάλογα υπερκέρδη στα χρηματοκιβώτια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών. Αδιαμφισβήτητο είναι, επίσης, το ότι η υποβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν τα κρατικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, αφ' ενός μεν δημιουργεί χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερες στρατιές ανέργων, αφ' ετέρου δε στρέφει τους πολίτες της χώρας στην παραπαιδεία, η οποία έχει προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη των εκάστοτε "γαλαζοπράσινων" κυβερνήσεων.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους άλλους κοινωνικούς φορείς, όπου τις περικοπές των επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων, θα κληθούν να πληρώσουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Κι όμως, μπροστά σ' αυτήν την κοινωνική αναλγησία, τα στελέχη της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - που ερίζουν για το ποιος θα αναλάβει τον πρωθυπουργικό θρόνο - δεν κρύβουν ότι θα συνεχίσουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Από την πλευρά της, η ηγεσία της ΝΔ - που στα λόγια καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την πολιτική που εφαρμόζεται - στην ουσία, στηρίζει την κυβέρνηση και τη συγκεκριμένη πολιτική, όταν δηλώνει ότι αυτή θα εφαρμόσει καλύτερα τον προϋπολογισμό λιτότητας, που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ...

Βάσω ΜΠΑΡΜΠΑ

Η πολύμηνη ασθένεια του πρωθυπουργού δεν εμπόδισε καθόλου στο να εφαρμοστεί, με συνέπεια και συνέχεια, η συγκεκριμένη οικονομική πολιτική άγριας λιτότητας, γεγονός που δείχνει ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει πρόβλημα ακυβερνησίας

ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αντίσταση στους τυχοδιωκτισμούς

- Η κυβέρνηση, παρ' όλες της τις δεσμεύσεις, με κυριότερη τη δέσμευση όλων των πολιτικών αρχηγών για τη μη αποστολή στρατευμάτων στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αποφάσισε τελικά την αποστολή ενός σημαντικού στρατιωτικού Σώματος. Πώς χαρακτηρίζετε αυτό το γεγονός και σε ποια πλαίσια εντάσσεται αυτή η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης;

- Η κυβέρνηση, απόλυτα εναρμονισμένη με τις επιταγές των Αμερικανών και ΕΟΚικών αφεντικών, υποκύπτει για μια άλλη φορά στα κελεύσματα των πολεμοκάπηλων κέντρων που αιματοκύλησαν τους λαούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Πριμοδοτεί και συμμετέχει έτσι στα εμπρηστικά σχέδια μοιράσματος της περιοχής σε σφαίρες οικονομικής και πολιτικής επιρροής από τους ιμπεριαλιστές. Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που με την ένοχη σιωπή τους συναινούν ουσιαστικά στα τυχοδιωκτικά αυτά σχέδια, αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό και τη νεολαία.

- Παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, τι κινδύνους κρύβει πραγματικά για το μέλλον των νέων της χώρας μας η αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στη Βοσνία;

- Με τη συμμετοχή των 200 ανδρών που αναχωρούν αύριο από τη Θεσσαλονίκη μπαίνει και επίσημα πια η χώρα μας σε "τροχιά πολέμου". Το πρόσφατο περιστατικό με το ελληνικό C-130 που παραλίγο να καταρριφθεί, δείχνει πολύ χειροπιαστά τους κινδύνους που θα διατρέχει η ελληνική αποστολή στα μέτωπα του πολέμου. Η καλλιέργεια αντιλήψεων στους στρατευμένους για πόλεμο εκτός συνόρων και η δημιουργία ντε φάκτο μισθοφορικού σώματος που θα επεμβαίνει εκεί όπου οι πολεμοχαρείς διατάξουν, ανοίγει ολέθριους δρόμους για την προοπτική του λαού και της νεολαίας. Ομως και αυτή η πολεμική μηχανή που πάνε να εγκαταστήσουν οι ιμπεριαλιστές ως πάγια δύναμη στη Βοσνία, θα λειτουργεί ως μόνιμη απειλή, τόσο για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, όσο και για την αποσταθεροποίηση και αστυνόμευση των χωρών της Βαλκανικής.

- Η ΚΝΕ πρωτοστάτησε στον αγώνα για ειρήνη ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Ποια θα είναι η αντίδραση της Οργάνωσης από δω και μπρος, με δεδομένο πλέον την ύπαρξη Ελλήνων στρατιωτών στο έδαφος της Βοσνίας;

- Πρώτη απάντηση θα δοθεί την ημέρα της σχεδιασμένης αναχώρησης του οχηματαγωγού από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, και θα αποτελέσει τη συνέχεια των αντιδράσεων στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, από όπου σήμερα ξεκινάνε οι διακόσιοι Ελληνες μισθοφόροι. Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας δε θα σταματήσει να αγωνίζεται για τη φιλία και τη συνεργασία των νέων στη Βαλκανική. Οι νέες τυχοδιωκτικές κινήσεις της κυβέρνησης θα μας βρουν δυναμικά αντίθετους. Συνεχίζοντας την "αντεπίθεση" ειρήνης, θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να απλωθούν ακόμα περισσότερο οι αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις και αντιστάσεις μέσα στη νεολαία, προωθώντας ταυτόχρονα πρωτοβουλίες φιλίας με τους νέους των γειτονικών χωρών, κόντρα στα μίση των εθνικιστών και την ιμπεριαλιστική κυριαρχία στα Βαλκάνια.

Η ειρήνη στα Βαλκάνια δεν μπορεί να επανέλθει με μισθοφόρους και μάλιστα από αυτούς που την ποδοπατούν καθημερινά.

Μ. Κ.

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ παραμένουν από το Σεπτέμβρη οι 117 εργαζόμενοι στην ιδιωτική κλινική "Αγιος Παντελεήμονας", που από τις 17 Νοέμβρη βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Αγωνίζονται για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και για την καταβολή των δεδουλευμένων τους (σελίδα 13).

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ του ΠΑΣΟΚ υπέγραψε αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση για τη ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου, που μόνο τα συμφέροντα της χώρας δεν εξυπηρετεί. Ανακοίνωση του Συντονιστικού Οργάνου Πελοποννήσου και Νήσων του ΚΚΕ (σελίδα 14).

ΔΙΩΡΕΣ αποχές από τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης ξεκινούν από σήμερα οι νεφροπαθείς του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης (σελίδα 14).

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ εμμένει στην ένταξη του Επικουρικού Ταμείου Μετάλλου στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, παρά την αντίθετη άποψη των εργαζομένων και των συνταξιούχων, αλλά και της μέχρι τώρα διορισμένης διοίκησης του Ταμείου (σελίδα 15).ΠΟΣΟ 1,4 δισ. δρχ. θα χορηγήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ για το χωροταξικό σχεδιασμό και την πολεοδομική ανασυγκρότηση των Νομών Γρεβενών και Κοζάνης (σελίδα 21).

ΑΠΕΡΓΙΑ διαρκείας αποφάσισε να προτείνει το ΔΣ της ΟΛΜΕ από τις 12 του Φλεβάρη (σελίδα 21).

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ σε απαλλοτριωμένες υπέρ του δημοσίου εκτάσεις στην περιοχή του Ισθμού της Κορίνθου φυτρώνουν σαν μανιτάρια (σελίδα 21).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ