ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Γενάρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΒΟΙΑ
Πέθανε αποκλεισμένος από το χιόνι

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ

Ενας ακόμα νεκρός χτες στην Εύβοια από την κακοκαιρία. Η τραγωδία σημειώθηκε στο χωριό Στρόπωνες, όπου ένας 72χρονος κάτοικος πέθανε αποκλεισμένος από το χιόνι στο χωριό. Ο κάτοικος, που χρειαζόταν επείγουσα ιατρική βοήθεια, κατέληξε διότι ήταν αδύνατη η προσέγγιση στο χωριό. Ο άτυχος άνδρας υπέστη εγκεφαλικό γύρω στις 11 το βράδυ της Τρίτης και παρά τις προσπάθειες όσων ήταν εκεί, δεν κατέστη εφικτό να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Ο «μαραθώνιος» των παιδιών, της συζύγου, της οικογένειας και του χωριού να βρουν βοήθεια δεν στέφθηκε με επιτυχία. Μετά από 4 ώρες επίπονων προσπαθειών και παροχής οξυγόνου, ο 72χρονος εξέπνευσε στις 2 τα ξημερώματα της Τετάρτης. Χτες το πρωί, ειδικά οχήματα άνοιξαν το δρόμο για το χωριό. Ετσι, ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 6 εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων σε υποδομές.

Ανακοίνωση για τα προβλήματα από την κακοκαιρία εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ, στην οποία επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα:

«Η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού συνανθρώπου μας που έχασε τη ζωή του τα ξημερώματα της 9ης Γενάρη στους Στρόπωνες, καθώς δεν υπήρχε πρόσβαση στο χωριό για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα υγείας που είχε. Εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά που δοκιμάζονται από τη Δευτέρα το βράδυ.

(...) Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, στην περιφέρεια, στους δήμους, στην Πολιτική Προστασία, ο γνήσιος εθελοντισμός λαϊκών ανθρώπων που έσπευσαν να βοηθήσουν τους γείτονες και συγχωριανούς τους, δεν είναι δυνατό να υπερνικήσουν τις τεράστιες ελλείψεις του κυβερνητικού σχεδιασμού για την προστασία των ανθρώπων από τα φυσικά φαινόμενα. Ελλείψεις σε έργα υποδομής, μέσα και προσωπικό που δεν επαρκεί σε αυτές τις δύσκολες ώρες.

(...) Την κατάσταση επιδείνωσε η διακοπή ρεύματος σε πολλές περιοχές και σε κάποιες απ' αυτές και η διακοπή της υδροδότησης. Χωρίς ρεύμα πέρασαν τη νύχτα της Τρίτης οικισμοί του δήμου Ερέτριας, το Βασιλικό και μέρος της Ν. Αρτάκης (στο δήμο Χαλκίδας), η Στενή και τα γύρω χωριά (στο δήμο Μεσσαπίων). Λάμψακος, Μπούρτζι, Βάθεια, Γυμνού και Ερέτρια δεν είχαν ρεύμα από τα ξημερώματα μέχρι το απόγευμα της Τρίτης κ.ά. (...) Ακόμα και σήμερα, Τετάρτη 9/1, σε περιοχές που αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση, η τάση είναι χαμηλή. Το πρόβλημα της υδροδότησης αναδεικνύει και την απουσία εναλλακτικών λύσεων από τους δήμους σε γεννήτριες κ.λπ. Οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί συνάνθρωποί μας να μην έχουν θέρμανση τέτοιες ώρες, ενώ κυριολεκτικά από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει και άλλα θύματα, καθώς ήταν δεκάδες οι περιπτώσεις ασθενών που υποβοηθούνται από μηχανική υποστήριξη στις κατοικίες τους.

Οργάνωση της πάλης και της διεκδίκησης

Καλούμε όλα τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, τους μαζικούς φορείς να είναι σε ετοιμότητα, ώστε να συμβάλουν στην επίλυση όποιων ζητημάτων προκύψουν από τη συνεχιζόμενη κακοκαιρία.

Απαιτούμε άμεσα η κυβέρνηση, η περιφέρεια και οι δημοτικές αρχές να κινηθούν για:

Να εξασφαλιστεί με όλα τα μέσα ο καθαρισμός των δρόμων. Να εξασφαλιστεί πρωτίστως η ασφαλής πρόσβαση στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας με άνοιγμα των δρόμων προς αυτά και την κινητοποίηση κρατικών μέσων (μέσω τηλεφωνικού αριθμού έκτακτης ανάγκης) σε ασθενείς και εργαζόμενους σ' αυτά.

Να αποκατασταθούν η επικοινωνία, το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα παντού.

Να εφοδιαστούν με το αναγκαίο πετρέλαιο όλα τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί, τα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία της περιοχής.

Να εξασφαλιστούν τα αναγκαία για τις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.

Απαιτούμε άμεσα την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και των φτωχών αγροτών.

Καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά. Φθηνό ρεύμα για το λαό.

Να ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας ότι οι εργαζόμενοι που αργούν ή δεν μπορούν να φτάσουν στη δουλειά τους μπορούν νόμιμα και χωρίς καμιά επίπτωση από τους εργοδότες να λείψουν από αυτή, χωρίς να θεωρηθεί άδεια, χωρίς να χάσουν το μεροκάματό τους».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Οι υποσχέσεις και τα ψέματα της κυβέρνησης δεν ζεσταίνουν την παγωμένη κόλαση των προσφύγων

Το hot spot στη Λέσβο
Το hot spot στη Λέσβο
«Οι υποσχέσεις και τα ψέματα της κυβέρνησης δεν ζεσταίνουν την παγωμένη κόλαση των προσφύγων», τονίζει το ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή του για τις άθλιες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στη χώρα μας από τη βαρυχειμωνιά.

«Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα της Ελλάδας», τονίζει το ΠΑΜΕ, «δεν θα καθίσουμε άπραγοι μπροστά στα προκλητικά ψέματα της κυβέρνησης, που αφήνει τους συνανθρώπους μας στους προσφυγικούς καταυλισμούς να πεθαίνουν απ' το κρύο και τις άθλιες συνθήκες. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο καλύτερος φίλος του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και του Τραμπ, της ΕΕ της Σένγκεν και της Frontex, που κρατά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης τύπου Μόριας χιλιάδες ξεριζωμένους, πρόσφυγες, γυναίκες και μικρά παιδιά, επαναλαμβάνει ξανά φέτος τα ψέματά της για ανθρώπινες συνθήκες στους καταυλισμούς και μέτρα προστασίας των προσφύγων».

Το ΠΑΜΕ συνοδεύει την ανακοίνωσή του με χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τη Λέσβο και τη Σάμο, με τα αντίσκηνα στα οποία στοιβάζονται χιλιάδες πρόσφυγες μέσα στην παγωνιά.

Παραμένουν τα προβλήματα στις μετακινήσεις στη Μακεδονία

Σε δύσκολες συνθήκες συνεχίστηκαν τα μαθήματα σε κάποια σχολεία

MotionTeam

Σε δύσκολες συνθήκες συνεχίστηκαν τα μαθήματα σε κάποια σχολεία
Και στη Μακεδονία παραμένουν τα προβλήματα, με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων να είναι απαραίτητη σε μεγάλο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου των νομών. Η Διεύθυνση Τροχαίας ανακοίνωσε χτες το μεσημέρι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Κιλκίς και απαγόρευση της κυκλοφορίας παντός είδους φορτηγού αυτοκινήτου μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην Εγνατία Οδό (από Α/Κ Κλειδίου έως Α/Κ Γαληψού), στον κάθετο άξονα Ευζώνων και στον κάθετο άξονα Σερρών. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου, στην Επαρχιακή Οδό Προχώματος - Αγιονερίου και στην Επαρχιακή Οδό Ξηροχωρίου - Νέας Φιλαδέλφειας.

Τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ κυκλοφορούσαν χτες στους κεντρικούς δρόμους, παρέμενε όμως προβληματική η εκτέλεση των δρομολογίων στην περιφέρεια, ενώ σε ακυρώσεις των δρομολογίων των τοπικών γραμμών Λαγκαδά (Σοχό, Αρέθουσα κ.λπ.) προχώρησαν τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης.

Με απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τα σχολεία της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα, λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν στην περιοχή και ιδιαίτερα των χαμηλών θερμοκρασιών (παγετός), κυρίως τις πρωινές ώρες. Κλειστά θα μείνουν τα σχολεία και στους δήμους Κιλκίς, Βέροιας, Κατερίνης, Αριστοτέλη κ.α. Τις προηγούμενες μέρες, μια σειρά δήμων στην ΠΕ Θεσσαλονίκης εξέθεσαν σε επικίνδυνες συνθήκες τους μαθητές, με την απόφασή τους να λειτουργήσουν χτες και προχτές τα σχολεία, παρά τα σοβαρά προβλήματα που καταγράφονταν σε δρόμους και προαύλια.

Εθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή των μαθητών

Σε μια τέτοια περίπτωση, ένας 14χρονος μαθητής γλίστρησε στην αυλή του 6ου Γυμνασίου Ευόσμου και έσπασε το πόδι του, στη διάρκεια του διαλείμματος. Ο μαθητής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και εισήχθη για να χειρουργηθεί. Οι διοικήσεις των δήμων στις περισσότερες περιπτώσεις αρκέστηκαν να ρίξουν αλάτι γύρω από τα σχολεία και στις αυλές για να ισχυριστούν στη συνέχεια ότι μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία, πετώντας το μπαλάκι στους καθηγητές για το αν θα επιτρέψουν τον προαυλισμό των παιδιών και τη φύλαξή τους από τις παγίδες που υπήρχαν.

Στο δήμο Θεσσαλονίκης, σε μια σειρά από σχολεία οι αυλές θύμιζαν παγοδρόμια, καθώς εκεί δεν έφτασε καν το πολυπόθητο αλάτι. Στην ίδια λογική ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσουν τα σχολεία στο δήμο Θεσσαλονίκης και χτες, όμως η πυκνή χιονόπτωση που ξεκίνησε από νωρίς το πρωί στην πόλη εξανάγκασε το δήμο να ανακοινώσει εκτάκτως την αναστολή της λειτουργίας τους.

Την προχειρότητα με την οποία ο δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε τη λειτουργία των σχολείων, παρά την πυκνή χιονόπτωση από το πρωί αλλά και τα προβλήματα στη μετακίνηση λόγω παγετού ή χιονιού, κατήγγειλε η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε στους δημοτικούς άρχοντες ότι δεν μπορούν να παίζουν με την ασφάλεια ανήλικων μαθητών και ούτε φυσικά να μετακυλίουν την ευθύνη καθαρισμού των αυλών στους διευθυντές των σχολικών μονάδων και την ευθύνη της ασφάλειας των μαθητών υπό τέτοιες συνθήκες στους εφημερεύοντες καθηγητές, με σκοπό να πείσουν τους δημότες τους ότι όλα είναι "καλώς καμωμένα".

Το τελικό αποτέλεσμα της κατάστασης ήταν πολλά σχολεία να μη λειτουργήσουν, με απόφαση των διευθυντών, και άλλα να έχουν κλειδωμένους τους μαθητές στο εσωτερικό των σχολικών μονάδων για να αποφύγουν τα χειρότερα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ