ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να υλοποιήσει ούτε τα πιο στοιχειώδη μέτρα προστασίας

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Eurokinissi

Εύλογες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα σχολεία χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, χωρίς ούτε καν τα ελλιπή μέτρα που ίσχυσαν τις προηγούμενες χρονιές και με αποθέωση της ατομικής ευθύνης.

Θυμίζουμε ότι με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας ορίστηκε ότι η μάσκα θα είναι προαιρετική, δεν θα προβλέπονται εβδομαδιαία δωρεάν self test, σε περίπτωση κρούσματος δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για τις στενές επαφές και την υπόλοιπη τάξη, ενώ δεν υπάρχει καμιά ιδιαίτερη μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες. Το μόνο που ανακοινώθηκε είναι, όπως ισχύει για τον γενικό πληθυσμό, ότι όσοι νοσούν θα απομονώνονται για πέντε μέρες και μετά την πενθήμερη καραντίνα θα επιστρέφουν στο σχολείο φορώντας για άλλες πέντε μέρες μάσκα υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα.

Με αφορμή τα παραπάνω το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του σημειώνει:

«Η κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Παιδείας και Υγείας αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να υλοποιήσει ούτε τα πιο στοιχειώδη μέτρα προστασίας της υγείας των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών, αφού δεν προβλέπει ούτε καν δωρεάν τεστ. Με γενικές συστάσεις και επίκληση στην ατομική ευθύνη δεν επιλύονται τα προβλήματα του συνωστισμού στις αίθουσες, δεν λύνεται η μείωση του προσωπικού καθαριότητας. Τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κόσμου για 15 μαθητές ανά τάξη, για κάλυψη όλων των κενών με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, για σταθερό προσωπικό καθαριότητας σε όλα τα σχολεία, είναι σωστά και δίκαια και πρέπει εδώ και τώρα να υλοποιηθούν».

Τα φεστιβαλικά ραντεβού των επόμενων ημερών

Με πολιτικές συγκεντρώσεις, πολύμορφο διεκδικητικό περιεχόμενο και καλλιτεχνικό πρόγραμμα συνεχίζεται το «ταξίδι» του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με σύνθημα «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για "το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό" - Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα», που κορυφώνεται με το κεντρικό τριήμερο στην Αθήνα στις 22, 23 και 24 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Τρίτση στο Ιλιον.

Για αύριο Παρασκευή προγραμματίζονται τα εξής:

-- Στην Καλαμάτα αρχίζουν διήμερες εκδηλώσεις στο Πάρκο Λιμενικού, όπου θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεχωρίζει η συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου αύριο Παρασκευή, και το Σάββατο η συναυλία - αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο από τους Δημήτρη Μπάση, Κώστα Τριανταφυλλίδη και Βιολέτα Ικαρη. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν συναυλίες με τοπικά νεανικά και λαϊκά σχήματα. Στον χώρο θα υπάρχουν γωνιά του Πολυχώρου Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας», με το πρόγραμμα της νέας χρονιάς, Μαθητικό Στέκι, έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και δραστηριότητες για τους μικρούς φίλους.

-- Στην Κέρκυρα αρχίζουν διήμερες εκδηλώσεις στην Πάνω Πλατεία. Το πρόγραμμα για αύριο περιλαμβάνει συζήτηση με θέμα «Το τουριστικό θαύμα vs τα δικαιώματα της νεολαίας», συναυλίες με τους EverWhat, Echelon, ΜΑΡΙΕΛΒΙΣ, και λαϊκό γλέντι. Το Σάββατο, πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Θανάση Σγούρο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και συναυλίες με τους «Σενάριο» και «Μωρά στη Φωτιά».

-- Στον Βαρνάβα Αττικής αρχίζουν διήμερες εκδηλώσεις στο Θέατρο Βρύσης, και τις δυο μέρες από τις 7.30 μ.μ. Το πρόγραμμα για αύριο περιλαμβάνει θεατρικό αναλόγιο με τίτλο «Τα τραγούδια της Αντίστασης και η πορεία τους μέσα στον χρόνο» από το συγκρότημα «Νίκος Μπελογιάννης», χαιρετισμό εκ μέρους της ΚΝΕ, θεατρική παράσταση «Η επιστροφή της γηραιάς κυρίας» από τη Θεατρική Σκηνή Βαρνάβα του ΔΗΘΕΜΑ, και λαϊκό γλέντι. Το Σάββατο, αφιέρωμα στο μικρασιάτικο ρεμπέτικο - λαϊκό τραγούδι από την «Ωρωπιώτικη Κομπανία», πολιτική ομιλία από τον Πέτρο Μαρκομιχάλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

-- Στα Γιαννιτσά, στις 8 μ.μ., στο Πάρκο Αη Γιώργη. Θα μιλήσει η Ελένη Παπαδοπούλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία με τους «Γουέστ Μες», λαϊκό ρεμπέτικο γλέντι με τους Κώστα Γκρανόπουλο, Αντώνη Ανέστη, Γεωργία Χατζημπαλάση, ενώ στον χώρο θα υπάρχουν γωνιές για μαθητές και νέους εργαζόμενους και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

-- Στη Δράμα, στις 8 μ.μ., στα γρασίδια της Αγίας Βαρβάρας. Θα μιλήσει ο Διονύσης Κλάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του Κόμματος. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με μεγάλο λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι, ενώ στον χώρο θα υπάρχουν Μαθητικό Στέκι, έκθεση με οργανωμένες ξεναγήσεις «Ελα με την ΚΝΕ! Στον αγώνα βρίσκεται η ελπίδα, στην οργάνωση βρίσκεται η δύναμη!» και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

-- Στις Σέρρες, στις 9 μ.μ., στο Πάρκο Δορυλαίου (περιοχή Θεατράκι, πίσω από το γήπεδο του Πανσερραϊκού). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Ομιλία από τον Γιάννη Βασιλειάδη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, συναυλία με θέμα «Μαζί στον αγώνα, λαϊκά και ξάστερα» με τους Πάνο Κοσμίδη, Μιχάλη Μπουρέλο, Αστέρη Πασχαλιά και Δημήτρη Ψαρρά, και γλέντι με το συγκρότημα «Βουκολική Διαταραχή». Στον χώρο θα λειτουργούν Στέκια για τη γυναικεία χειραφέτηση, τους μαθητές και τους φοιτητές, και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

-- Στη Βέροια, στις 8 μ.μ., στα γηπεδάκια «Προμηθέα», προφεστιβαλική εκδήλωση με θέμα «Σκέψου - δράσε - ζήσε χωρίς ναρκωτικά». Θα μιλήσει η Βασιλεία Γιαννούση, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και επικεφαλής του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών και των Εξαρτήσεων. Θα προηγηθεί τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5.

Το Σάββατο 3 Σεπτέμβρη

-- Στην Πρέβεζα, στις 8 μ.μ., στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Γιάννης Ρίτσος». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Γιώργο Δαρδαμάνη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και συναυλία με τον Δημήτρη Μυστακίδη και τον Φοίβο Σκάρπο. Στον χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχουν βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και γωνιά του «Κόκκινου Αερόστατου» για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ.

-- Στη Νάουσα, στις 8 μ.μ., στο Δημοτικό Πάρκο. Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Κλιγκόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία - γλέντι με τους «ΣΕ+ΜΕ ΠΑΤΙΡΝΤΙ». Στον χώρο θα υπάρχουν Στέκια για τους μαθητές και τους νέους εργαζόμενους, έκθεση για τον εργάσιμο χρόνο, ενώ θα πραγματοποιηθούν τουρνουά πινγκ πονγκ και σκακιού, καθώς και escape room. Θα λειτουργεί επίσης βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

-- Στην Κατερίνη, στο Πάρκο Καταφυγιώτικα. Θα μιλήσει ο Ευθύμης Δημάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης συναυλία με τους Κώστα Ζούνζουρα, Αναστάση Λαζαρίδη, Ειρήνη Ασημακοπούλου και Παντελή Ζλατίντση, και λαϊκό γλέντι με τους «Κοντραμπατζήδες». Στον χώρο θα υπάρχουν Μαθητικό Στέκι, escape room ενάντια στον πόλεμο, έκθεση ενάντια στον πόλεμο, γωνιά γυναικών, γωνιά νέων εργαζομένων, παιδότοπος και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

-- Στα Γρεβενά, με ομιλία από την Τίνα Κουζιάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στην Κω, με ομιλητή τον Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στη Λήμνο, με ομιλήτρια την Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτή του ΚΚΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Οι απαράδεκτες ενέργειες της δημοτικής αρχής θα πέσουν στο κενό»

Την οργανωμένη απομάκρυνση του πολιτικού υλικού ενημέρωσης για το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» καταγγέλλουν ΚΝΕ και «Λαϊκή Συσπείρωση»

Παράσταση διαμαρτυρίας στον αντιδήμαρχο Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Κούπκα, πραγματοποίησαν χτες το πρωί μέλη της ΚΝΕ μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλονίκης Μιχάλη Κωνσταντινίδη, καταγγέλλοντας την επιχείρηση απομάκρυνσης του πολιτικού υλικού ενημέρωσης για το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Η δημοτική αρχή Θεσσαλονίκης επιστράτευσε προχτές ειδικά συνεργεία καθαριότητας, ακόμα και μηχανήματα με σκάλες - γερανούς για τον παραπάνω σκοπό, την ώρα που, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, «δεν έχει δείξει τον ίδιο ζήλο για το ζήτημα της καθαριότητας και τα προβλήματα που ταλανίζουν γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα δεν ενοχλείται από αντίστοιχου τύπου εμπορικές διαφημίσεις και υλικά, που μάλιστα παραμένουν ανέγγιχτα ενώ οι δραστηριότητες αυτές έχουν ολοκληρωθεί ακόμα και τον προηγούμενο Φεβρουάριο».

Στην ανακοίνωση ξεκαθαρίζεται πως «όπως κάθε προηγούμενη προσπάθεια να μπούνε εμπόδια στην πολιτική δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την Ελλάδα, έτσι και αυτή τη φορά, οι απαράδεκτες ενέργειες της δημοτικής αρχής θα πέσουν στο κενό. Η καλύτερη απάντηση σε όσους ενοχλούνται από το περιεχόμενο και τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" είναι η μαζική συμμετοχή λαού και νεολαίας και τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ, 15-16-17 Σεπτέμβρη, στο πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου».

Τις ενέργειες της δημοτικής αρχής καταγγέλλει και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλονίκης, η οποία σε ανακοίνωσή της σχολιάζει πως για τη διοίκηση Ζέρβα, «το πρόβλημα της πόλης είναι οι αφίσες. Δεν είναι η βρώμικη πόλη, ο απαράδεκτος ΟΑΣΘ, το ατελείωτο και πανάκριβο ΜΕΤΡΟ, η έλλειψη σχολείων και δομών Υγείας, η εκτόξευση των ενοικίων κ.λπ.» και προσθέτει πως «μεθοδευμένα κλείνει τα μάτια στη διαρκή έλλειψη καθαριότητας, το υπ' αριθμ. 1 πρόβλημα της πόλης κατά τη γνώμη των κατοίκων της, δημιουργώντας με την απαξίωσή της τις προϋποθέσεις να δικαιολογήσει την παράδοση και αυτού του "χρυσοφόρου" τομέα στα ιδιωτικά συμφέροντα. Δείχνει όμως ιδιαίτερη ευαισθησία όταν φορά τα ιδεολογικά, πολιτικά και κομματικά της γυαλιά για να εντοπίσει και να κατεβάσει τις αφίσες της ΚΝΕ, εργατικών σωματείων κ.λπ. καθώς μόνο αυτές "βρωμίζουν" τη πόλη».

ΚΝΕ
Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση με θέμα «Εστίες για λίγους, ενοίκια "στον θεό". Το δικαίωμα στις σπουδές δεν μπαίνει σε πλειστηριασμό!» πραγματοποιεί η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ το Σάββατο 3 Σεπτέμβρη, στο αίθριο του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ στις 7.30 μ.μ. Θα μιλήσει η Αννα - Μαρία Ηλιού, Γραμματέας της ΠΟ Σπουδάζουσας, και θα ακολουθήσει ρεμπέτικο γλέντι.

Ξεκινούν οι εγγραφές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Από σήμερα έως και την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη πραγματοποιείται η ηλεκτρονική εγγραφή των επιτυχόντων των Πανελλαδικών Εξετάσεων έτους 2022 και της ειδικής κατηγορίας των πασχόντων από σοβαρές παθήσεις στις Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι επιτυχόντες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Ηλεκτρονικές Εγγραφές 2022 του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://eregister.it.minedu.gov.gr.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ